Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice


Acasa » referate » geografie
Lacul amara

Lacul amara
LACUL AMARA

Pentru lacul Amara, ca lac terapeutic, evaluarile cantitative si calitative ale materialului biologic neoformat prezinta o importanta deosebita deoarece acesta participa direct la formarea namolului terapeutic.

Prin analizele biologice au fost evaluate calitativ si cantitativ principalele componente functionale ale unui ecosistem producatorii-consumatorii.

Productia primara este reprezentata in acest bazin prin fitoplancton si vegetatia macrofita.

In structura fitoplanctonului s-a constatat ca au fost prezente specii apartinand grupelor de alge: cyanophyta, Chlorophyta, Bacillariophyta, Pyrrhophyta si Euglenophyta. Sub aspect cantitativ fitoplanctonul a fost constituit dintr-un numar restrans de specii.Dintre speciile cu o frecventa mai mare amintim: Merismopedia sp., Chroococcus sp., Microcystis aeruginosa (cianofite), Peridinium sp., Cryptomonas sp. , Gymnodinium sp. (pirofite); Synedra ulna, Diatoma vulgare, Gyrosigma acuminatum, Navicula sp, Cyclotella meneghiniana, Nitzschia palea, Chaetoceros sp. (diatomee); Chlorella vulgaris, Chlamydomonas sp., Cosmarium sp. (clorofite); Euglena sp., Monomorphina pyrum, Phacus agilis (euglenofite). Grupele de organisme din structura fitoplanctonului au avut o dezvoltare diferita pe parcursul anului 2003. Astfel s-a constatat ca in sezonul de primavara si toamna diversitatea in ceea ce priveste grupele de organisme a fost mai mica intalnindu-se specii apartinand diatomelor, pirofitelor si clorofitelor. In aceste doua sezoane s-au inregistrat si cele mai mici densitati cuprinse intre 1.13 mil.cel/l (nov) si 1.8 mil.cel/l (mai).

In sezonul de vara iunie-august in structura fitoplanctonului au fost prezente specii din majoritatea grupelor fitoplanctonice. In aceasta perioada s-au inregistrat si densitati mai mari de ~ 10 mil.cel/l (iun) determinate in special de prezenta unor specii coloniale de cianofite (Merismopedia sp, Microcystis sp.).

In ceea ce priveste valoarea biomasei, aceasta nefiind influentata intotdeauna de densitati, s-a inregistrat in iunie la densitati maxime o valoare minima a acesteia de 3.595 mg/l, deoarece in componenta fitoplanctonului dominante au fost cianofitele, organisme cu talie mica. Biomasa a inregistrat o valoare maxima in august de 6.157 mg/l influentata atat de diversitatea fitoplanctonului cat si de prezenta unor specii de pirofite cu dimensiuni volumetrice apreciabile (Peridinium sp.). Valoarea medie anuala a biomasei fitoplanctonului a fost de 4.679 mg/l.
Principalul donator de substanta organica in ecosistemul acvatic Amara este constituit de vegetatia macrofita emersa reprezentata de stuf (Phragmites communis) dar mai ales de cea submersa (flora moale), reprezentata indeosebi de Cladophora sp. Si Potamogeton pectinatus, care la sfarsitul perioadei de vegetatie participa cu un aport substantial de masa organica pretabila procesului de peloidogeneza. S-a remarcat si in acest an dezvoltarea acestor specii de macrofite in luna iunie, perioada corespunzatoare dezvoltarii maxime a acestora.

Productia secundara este reprezentata de zooplancton si ihtiofauna.

Zooplanctonul a cuprins in structura sa organisme din grupa rotiferelor, copepodelor si cladocerilor. Urmarind dezvoltarea zooplanctonului pe parcursul anului s-a constatat ca grupa dominanta a fost cea a copepodelor si subdominanta cea a rotiferelor. De remarcat este prezenta cladocerilor pe tot parcursul anului. In ceea ce priveste densitatile acestea au variat sezonier de la valori medii de 37 org/l (iun) la valori de 208 org/l (aug). Valorile biomasei au fost influentate atat de densitati cat si de structura zooplanctonului, acestea avand valori cuprinse intre 0.656 mg/l (iun) si 8.481 mg/l (nov valoare influentata de prezenta unor specii din grupa copepodelor, organisme in general cu talie mare (Eudiaptomus vulgaris).

Prin valorile medii ale biomasei fitoplanctonului de 4.679 mg/l si a zooplanctonului de 4.252 mg/l se poate aprecia ca cele doua componente ale planctonului participa la formarea pelogenului dar intr-o masura destul de mica.

Ihtiofauna relativ densa si diversa constitue un factor negativ pentru formarea namolului din cauza consumului biomasei pe de o parte cat si a dereglarii depunerilor de namol pe de alta parte.
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Etajarea bentosului marin (profilul fudurilor marine)
Metodologia cartarii vegetatiei
PAMANTUL – Globul terestru - Cosmogonii antice
Tipuri de harti de vegetatie
Pozitia geografica si geopolitica - Romania, tara carpato-danubiano-pontica
Principii de actiune in organizarea sistemelor teritoriale
Test - Romania coordonate europene, caracteristicile, evolutia si formarea reliefului
GEOGRAFIE ECONOMICA MONDIALA - GEOGRAFIA INDUSTRIEI, AGRICULTURII, TRANSPORTURILOR si TURISMULUI

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu