Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » informatica
Alte tipuri de produse software

Alte tipuri de produse software


Alte tipuri de produse software

Evident software-ul pentru sistemele informatice nu se opreste aici. Exista un numar mare de programe ce pot fi utilizate in cadrul, sau impreuna cu un sistem informatic, iar cele mai importante vor fi prezentate in continuare.

Pasul 1. Programe utilitare

Programul utilitar este un program mai mic ce aduce imbunatatiri fata de lucrul in sistem de operare, realizand diverse operatii simple sau mai complexe asupra suporturilor de memorie sau datelor aflate pe aceste suporturi. Operatiile pe care le fac programele utilitare pot fi realizate si direct din sistemul de operare de catre specialisti, lucrand cu intreruperile, gestionand memoria mai bine, insa ele se realizeaza foarte greu de catre un nespecialist. De altfel, aparitia programelor utilitare a dus la dezvoltarea si perfectionarea sistemelor de operare, astfel incat aceste sisteme au integrat treptat si multe programe utilitare (gen Notepad, Wordpad, Paint etc.).Facilitatile pe care le-au adus programele utilitare referitor la hard disc au fost legate in primul rand de posibilitatea de afisare in regim text sau grafic a structurii pe foldere si subfoldere a acestuia. Afisarea sub forma arborescenta (tree) cu ramificatiile detaliate sau nu, cu relatiile dintre fisiere si structura, afisarea in ferestre cu posibilitatea rapida de copiere, mutare dintr-o fereastra in alta, selectarea fisierelor mult mai rapida, afisarea continutului unui fisier cu posibilitatea editarii lui, daca dimensiunea acestuia nu este prea mare, vizualizarea fisierelor si directoarelor ordonate dupa diverse criterii: nume, extensie, lungime, data sunt numai cateva facilitati pe care le-au adus programele utilitare. Tot cu aceste programe se mai pot crea meniuri proprii in care pot fi introduse comenzi intalnite frecvent, executarea lor facandu-se prin selectarea optiunii din meniu sau prin scurtaturi (shortcuts). Sunt de fapt primul pas facut spre sistemele de operare vizuale, cu interfete prietenoase ca WindowsNT, Macintosh, Next.

Din categoria acestor programe utilitare amintim: Norton Desktop (Symantec); Norton Antivirus (Symantec); Dashboard (Hewlett-Packard) etc.

Ele aduc si alte facilitati referitoare la date, fisiere cum ar fi: protejarea prin parole a fisierelor, folderelor, discurilor, compactarea sau arhivarea datelor pentru a mari spatiul pe disc, copierea si stergerea fisierelor automat (backup) la un anumit moment din zi curatarea discului si a memoriei de eventualii virusi. Unele programe utilitare pot reface informatii sterse (fisiere, foldere) sau pierdute prin formatare accidentala, facilitati numite undelete si unformat. Defragmentarea este o alta operatiune prin care se grupeaza spatiul liber de pe disc in mod compact (la inceput sau la sfarsit) astfel incat accesul la un fisier sau folder sa fie mult mai rapid ca si cautarea unui spatiu liber pentru crearea unui fisier sau folder. Gestionarea memoriei mult mai eficient se poate face prin programe utilitare, ce pot "mari" memoria conventionala de 640 Kb prin utilizarea memoriei de la 640 K in sus (expanded & extended memory), astfel incat cantitatea de date ce poate fi prelucrata nemaifacandu-se acces la hard-disk creste substantial si odata cu aceasta timpul de executie se micsoreaza. Tot pentru marirea vitezei exista utilitare ce pot anticipa ce parte a discului va fi folosita si pot incarca in memorie informatiile din aceasta zona (chaching). Probleme de comunicatii pot fi rezolvate si ele cu ajutorul programelor utilitare. Astfel de utilitare sunt: Norton Utilities; PCAnywhere (Symantec); After Dark (Berkeley Sys.); QEMM (Quarterdeck); Fastback (Fifth Generation).

Odata cu dezvoltarea platformei Windows au aparut utilitare ce pot crea iconuri, cursoare de mouse, meniuri, dialoguri, acceleratoare etc.

Pasul 2. Pachete integrate

Folosirea eficienta a unui calculator necesita cel putin folosirea unui procesor de texte, unui program de calcul tabelar, a unei baze de date si eventual a unui procesor de imagine. Cum majoritatea utilizatorilor au nevoie de cate un program din fiecare, multe firme ofera pachete continand fie o colectie de programe care sunt vandute si separat, fie un produs integrat care ofera facilitatile de procesare de texte, calcul tabelar, grafica si baze de date simple.

Acestea se numesc pachete integrate si au avantajul comunicabilitatii intre produse, uniformitatii stilistice si nu in ultimul rand al pretului mai scazut. Dintre acestea se poate aminti: MS Office al firmei Microsoft; Smart Suite al firmei Lotus; WordPerfect Office al firmei Corel; Star Office al firmei Sun; Open Office al Open Office Org.

Aproape toate pachetele integrate ofera si programe de comunicatii de posta electronica, organizatoare etc. si folosesc Windows-ul, ceea ce asigura o portabilitate si compatibilitate a aplicatiilor dintr-un produs in altul.

Pasul 3. Proiectarea asistata de calculator

Programele de proiectare asistata de calculator CAD (Computer Aided Design) sunt programe de grafica, mai pretentioase, in care precizia desenarii joaca un rol foarte important. Se pot proiecta obiecte tridimensionale asupra carora se pot aplica sectionari, scalari, rotatii, compuneri si descompuneri de obiecte.


Initial aceste aplicatii au fost create ca un nou instrument de desenare, dorit sa inlocuiasca planseta de desenare. Pe parcurs aceste aplicatii au evoluat in programe care pot usura activitate de proiectare. De unde initial permiteau desenare in doua dimensiuni, la momentul actual se poate crea virtualizarea unui obiect real (exemplu: un arbore), precum si vizualizarea unei asamblari.

Vizualizarea obiectelor poate fi facuta in cele mai mici amanunte si din diverse pozitii. Produsele din aceasta categorie dispun de bogate biblioteci grafice, cu multe exemple, cu imagini ce pot fi adaugate in biblioteca, cu stiluri de linii, cu pattern-uri pentru hasuri si suprafete. Ustensilele de care dispun sunt usor accesibile cu ajutorul mouse-ului, se poate folosi cu usurinta compasul, linia, guma, lupa si multe altele, printr-o simpla apasare a unui buton dintr-o tabela de instrumente (tools).

Posibilitatea inserarii textului in imagine precum si importul de imagini de tip raster sunt alte facilitati ce fac din programele de proiectare o solutie productiva pentru crearea rapida de desene, rapoarte, schite, documente.

In cadrul acestor programe de proiectare asistata de calculator, se pot enumera cele din categoria produselor free (gratuite), precum: freeCAD; GraphiteOne; Qcad; Blender, Google Sketchup, și cele din categoria programelor comerciale: Auto CAD for Windows, Generic CAD, Auto Sketch (AutoDesk); Drafix CAD (Foresight); Design CAD 2D/3D (American Design); Toolbox Professional; Auto Architect etc.

Pasul 4. Programe de management al documentelor și de birou

Programele DMS (Document Management System) sunt programe specializate in organizarea si stocarea documentelor de tip text sau imagine. Exista sisteme de management al documentelor destinate in principal prelucrarii de texte prin stocarea lor intr-o arhiva indexata si sisteme DMS destinate prelucrarii de imagini cu stocarea acestora pe discuri optice.

Intr-un sistem DMS se definesc mai intai profilurile documentelor, adica informatii ce definesc continutul unui document, tipul acestuia, cine l-a creat si cand, unde este stocat, legaturi cu alte documente. Indexarea se poate face dupa aceste profiluri sau dupa anumite cuvinte cheie existente in documente. Functia principala a unui DMS este cea de regasire rapida a documentelor si de vizualizare a acestora. Daca specificatiile nu sunt complete atunci se furnizeaza lista documentelor ce satisfac conditiile de interogare, pe baza indexului profilurilor sau chiar cuvintelor din documente. Un sistem DMS este destinat lucrului in retea, deoarece la un document trebuie sa aiba acces, eventual in acelasi timp, mai multe persoane precum si faptului ca un document poate fi realizat de catre mai multe persoane. Apar astfel probleme de actualizare a versiunilor documentelor, modificari ireconciliabile de catre persoane diferite, securitate si control asupra accesului la un document, ce sunt rezolvate in mod diferit de la program la program.

Calea catre biroul fara hartii este deschisa prin aceste DMS, dar ele necesita in general un scanner, un PC puternic, o imprimanta rapida, discuri optice in cazul prelucrarii de imagini, ceea ce poate duce la un cost destul de ridicat. De altfel probleme legate de recunoasterea optica a caracterelor (OCR - Optical Character Recognition), arhivare, dezarhivare rapida sunt probleme de actualitate in domeniul DMS si care dau o imagine fantastica viitorului.

Din familia sistemelor DMS se pot remarca: Auto EDMS al firmei ACS Telecom; Notes 3.0 al firmei Lotus; Apple Search al firmei Apple; Acrobat al firmei Adobe.; SharePoint al firmei Microsoft etc., iar dintre produsele DMS Open Source: Alfresco; Nuxeo; OpenKM; Archivista etc.

Produsele PIM (Personal Information Manager) includ un planificator de activitati corelat cu un calendar, o agenda de adrese, cu posibilitatea de conectare la telefon prin placa de fax sau modem, notesuri pentru diverse documente, dictionare etc.

Un PIM este un produs usor de folosit, rapid in utilizare si nu necesita un spatiu mare pe disc. Este un program ce sta resident in memorie, adica poate fi accesat oricand se dorește, chiar daca este activ un alt program. Manipularea produsului se face de obicei cu ajutorul mouse-ului ca de exemplu rasfoirea unor pagini ce apar pe ecran, selectarea unor litere din repertoar. In prezent multe din functiile acestora se regasesc in programele de e-mail (Outlook, de exemplu). Acestea pot importa date dintr-o baza de date sau spreadsheets sau interschimba date, informatii cu un alt utilizator de PIM. Mai poate contine agende cu carti de vizita, cu organizarea timpului pe zile si ore, avand posibilitatea realizarii unor legaturi intre persoane si notesul cu activitati sau intalniri, anuntarii programate in cazul unor evenimente ca aniversari, activitati importante.

Dintre aceste produse se pot remarca: Act al firmei Symantec (CSI); Organizer al firmei Lotus; Note Mania etc.

Posibilitatea listarii la imprimanta, in diverse formate standard sau definite de utilizator, a oricarei componente a PIM-ului, introducerii parolelor de acces, personalizarii agendei prin notatii proprii, inserarii de poze si imagini in agenda sunt si alte facilitati care fac din PIM instrumentul ce poate elibera un birou de teancul de hartii, agende, carti de vizita etc.

Pasul 5. Programe shareware și public domain

Termenul shareware se refera la un software comercial care este supus regulilor dreptului de autor, dar care poate fi copiat cu scopul de a fi incercat, facandu-se inteles faptul ca, daca se va utiliza in continuare, va trebui platit. In contrast cu acesta retail software este un termen folosit pentru un prosud software comercial care nu poate fi copiat.

Oferta de programe shareware consta din programe diverse testate sau netestate, disponibile la preturi foarte mici, cu posibilitatea incercarii lor inainte de a le cumpara. Daca programul se dovedeste a fi util atunci este obligatorie virarea unei sume modice in contul autorului produsului, nu al vanzatorului, putand primi astfel documentatii si versiuni imbunatatite ale programului respectiv. Piata produselor shareware cuprinde practic toate domeniile, cum ar fi: programe utilitare, jocuri, programe educationale, aplicatii grafice, limbaje de programare, spreadsheets, procesoare de texte, baze de date etc.

Un alt termen este public domain software, acesta se refera la un software care nu este protejat de legile dreptului de autor si poate fi folosit si copiat fara a plati. Oferta public domain consta din produse software la preturi foarte mici pe care cumparatorul le poate da prietenilor sau chiar le poate revinde fara nici o restrictie.

Ce se urmareste prin produsele shareware si public domain? In primul rand intrarea in "lumea buna" a informaticii, de asemenea promovarea produselor, castigarea unui numar mare de clienti, virtuali cumparatori si ai unor alte produse ale aceleasi firme (nu obligatoriu tot produse shareware).

Freeware in general se refera la software-ul care are autor cunoscut, dar acesta nu solicita nici un fel de plata, chiar daca utilizatorul continua sa-l foloseasca.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.