Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » informatica
CARACTERISTICILE GENERALE ALE METODOLOGIILOR DE REALIZARE A SISTEMELOR INFORMATICE

CARACTERISTICILE GENERALE ALE METODOLOGIILOR DE REALIZARE A SISTEMELOR INFORMATICE


CARACTERISTICILE GENERALE ALE METODOLOGIILOR DE REALIZARE A SISTEMELOR INFORMATICE

Pe piata mondiala exista o multitudine de metodologii si tehnici de realizare a sistemelor informatice. Toate aceste metodologii au anumite caracteristici comune, insa prezinta si particularitati.

Caracteristicile generale comune sunt :

A. Toate metodologiile recurg la gruparea activitatilor ocazionate de realizarea unui sistem informatic in etape ( etapizarea activitatilor ).

Etapizarea poate fi realizata cel putin din urmatoarele puncte de vedere (criterii ):

a) In functie de omogenitatea activitatilor si obiectul urmarit:

EX: Activitatile cu privire la proiectarea:

  • iesirilor sistemului ( cerintele utilizatorilor )
  • intrarilor
  • bazei de date sau fisierelor
  • interfetelor, etc.

Toate aceste activitati urmaresc acelasi obiectiv, ele fiind omogene si sunt grupate intr-o etapa ce poarta denumirea de PROIECTAREA SISTEMULUI.

b)In functie de diferite categorii de personal de specialitate ce participa la realizarea sistemului informatic.

EX : 1) Activitatile referitore la studiul sistemului existent ( investigarea sistemului, evaluarea sau analiza sistemului existent, definirea directiilor de perfectionare a actualului sistem, etc.).

Sunt activitati realizate de catre analisti/ proiectanti de sisteme si sunt grupate intr-o etapa ce poarta denumirea de ANALIZA SISTEMULUI.

EX : 2) Activitatea de elaborare a schemelor logice de program, elaborarea programelor de aplicatii, testarea programelor sau lanturilor de programe, elaborarea documentatiei de programe, etc.

Sunt activitati realizate in general de catre programatori si anumite metodologii le grupeaza intr-o etapa ce poarta denumirea de programare/ codare, iar altele le includ intr-o etapa impreuna cu alte activitati ce poarta denumirea de IMPLEMENTARE.

OBS: Necesitatea gruparii activitatilor in etape, in functie de diferite categorii de personal ce participa la realizarea acestora, deriva, rezulta din dorinta de a utiliza rational ( cat mai bine ) diferitele categorii de personal (analisti, proiectanti, programatori, ingineri de sistem si operatori ).

Fiecare categorie de personal , presupune un anumit nivel si complexitate de pregatire.EX: Analistii de sistem au un nivel inalt de pregatire si complexitate. Ei trebuie sa cunoasca limbaje de programare, baze de date, sisteme de operare, finante, contabilitate, cercetari operationale, mamagement, etc. Aceasta inseamna ca analistul, prin pregatirea sa, reprezinta o investitie scumpa motiv pentru care analistul trebuie folosit pentru activitatile corespunzatoare pregatirii lui.

Programatorii, in general, au un nivel de pregatire orientat pe programe, fara o complexitate deosebita, pot avea si studii medii, facand anumite cursuri intensive de perfectionare.

OBS: Exista, de multe ori, si situatii in care aceiasi persoana se ocupa si de analiaza   si de programare.

Multitudinea etapelor de realizare a unui sistem informatic poarta denumirea de CICLU DE REALIZARE / DEZVOLTARE A SISTEMELOR INFORMATICE.

B. Elaborarea documentatiei de sistem

Toate metodologiile de realizare a sistemelor informatice prevad elaborarea unei documentatii de sistem.

Documentatia de sistem va fi folosita ca suport pentru diferite categorii de personal de specialitate antrenate in diferite etape de realizare a sistemului informatic, iar pe de alta parte documentatia de sistem va fi folosita pentru mentinerea si dezvoltarea pe mai departe a sistemului informatic.

In acest context documentatia de sistem poate fi privita ca mijloc de comunicare intre diferite categorii de specialisti.

Etapa I Etapa II .Etapa K


Ciclul de viata a sistemului informatic

C. Instrumente de tip CASE

Toate metodologiile fac apel si la utilizarea unor instrumente ( tools-uri ) de tip CASE.

CASE-urile sunt extrem de diferentiate, unele sunt folosite doar in anumite etape de realizare a sistemelor informatice, altele pot fi folosite in toate etapele de realizare a sistemului.

Utilizarea CASE-urilor simplifica si usureaza activitatea analistilor si programatorilor de sistem.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.