Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » informatica
Pasii de realizare a site-ului

Pasii de realizare a site-ului


Pasii de realizare a site-ului

In crearea website-ului - ca produs de marketing electronic - este recomandabil sa se parcurga urmatorii pasi:

Elaborarea "arhitecturii" site-lui.

In primul pas, se intocmeste in mod anticipat harta site-ului, asa cum ar trebui sa fie structurat. Se poate incepe prin a construi o diagrama simpla a tuturor paginilor site-ului web. Este ceea ce Web designerii sau alti specialisti multimedia numesc "arhitectura site-ului". Initial, se urmareste o imagine de ansamblu asupra site-ului ca intreg. Apoi, atentia este indreptata spre elementele de proiectare ale fiecarei pagini individuale. Totul ajuta la stabilirea unui echilibru dintre text si imagine la nivelul intregului site. Acum se poate vedea cu ochii mintii cum trebuie sa arate fiecare pagina.Desemnarea webdesign-ului

Dupa ce s-a stabilit cum sa fie construit site-ul web, urmatorul pas este decizia de a hotari cine va construi site-ul. Se poate angaja fie o firma externa pentru construirea site-ului web fie ca este construit de specialistii firmei in intregime, prin forte proprii. Se va folosi un program de web design sau codul primar html. 

a) Angajarea unei agentii de web design

Avantajele angajarii unei agentii de Web sunt:

     Profesionalism. Firmele de web design ofera clientilor profesionalism atat in programarea calculatorului, cat si in materie de design.

     Timp. Se economiseste o multime de timp si efort.

     Ajutor continuu. Tot mai multe firme web design sunt dispuse sa acorde clientilor un sprijin continuu in activitatile de proiectare si marketing electronic.

     Consiliere. Specialistii in web design pot sa ofere o opinie avizata cu privire la ceea ce se potriveste si ce nu.

     Tehnologie. Firmele de proiectare au acces la o gama larga de echipamente si programe de ultima ora si, mult mai important, stiu sa le foloseasca.

Dezavantajele angajarii unei firme de web design pot fi:

     Cost. Daca se angajeaza o firma web design sa proiecteze site-ul., va fi mult mai costisitor decat daca se va face de catre specialistii firmei.

     Cunostinte limitate. Firmele de proiectare stiu o multime de lucruri despre website-uri. Dar cunostintele lor despre firma si produse sau servicii sunt limitate.

Cea mai buna cale de a alege o agentie de web design este prin recomandare personala. Daca nu se cauta site-uri de succes si se afla cine le-a proiectat.

b) Utilizarea programelor de web desing

Programele de web design ofera mijloace relativ simple si clare pentru crearea propriilor pagini de web. In loc sa se utilizeze direct comenzile de construire a paginilor in codul HTML, aceste programe convertesc singure in html.

Este nevoie de un program de prelucrare a textelor de tip "wysiwyg" (What You See Is What You Get) - un acronim asociat anumitor programe. Acestea certifica faptul ca obiectele proiectate pe ecran isi vor pastra aspectul odata transpuse pe web. Multe dintre programele aplicatii includ acum si design templates (modele de proiectare). Acestea faciliteaza suplimentar activitatile de web design, furnizand elemente de proiectare "de-a gata". Printre asemenea elemente se pot enumera: formulare electronice, butoane, bannere si alte reprezentari grafice.

Trei dintre cele mai populare pachete web design sunt :

     Microsoft FrontPage. Programul de Web design al companiei Microsoft are probabil cea mai mare baza de utilizatori la nivel mondial. El parcurge pas cu pas procesul de Web design si este livrat intr-o versiune gratuita (fara extensii), denumita Microsoft FrontPage Express.

     Dreamweaver. Programul Dreamweaver al companiei Macromedia tinde sa devina optiunea preferata a designerilor. Furnizeaza toate instrumentele necesare construirii unui site atractiv si prietenos cu utilizatorul.


     Adobe GoLive. Adobe GoLive este un program aplicatie la nivel avansat. El pune accentul atat pe forma, cat si pe functionarea Web designului.

c) Utilizarea codului HTML

HTML (HyperText Markup Language) este codul sau "limbajul" care converteste datele (text, grafice etc.) in pagini Web. HTML ramane invizibil vizitatorilor site-ului, dar fara el, browserul web nu ar fi capabil sa afiseze informatiile incluse in pagina web. De fapt, este imposibil sa se construiasca un website fara HTML.

Lucrul direct cu HTML ofera cateva avantaje, dintre care:

     Cunostinte de Internet. Utilizand HTML se va intelege mai bine structura Web-ului.

     Valoare continua. Dupa ce s-a construit site-ul cu HTLM, se pot aduce imbunatatiri oricand si oricum. Astfel, nu va fi nevoie de firma web desing sau sa se cumpere ultimele actualizari ale programului.

     Motoare de cautare. Meta-etichetele (un tip de comenzi HTML) sunt folosite de motoarele de cautare pentru a interpreta continutul site-ului. Ele sunt, astfel, esentiale pentru o pozitie buna a site-ului web in clasamentele motoarelor de cautare. Multe agentii de Web design si programe ignora complet meta-etichetele.

     Personalizare. O cunoastere temeinica a principalelor comenzi HTML ofera posibilitatea sa se configureze site-ul dupa cum se doreste. Nu va trebui sa se recurga la copierea caracteristicilor Web "universale".

     Valoare adaugata. Chiar daca se apeleaza la o agentie de Web design sau un pachet de programe pentru crearea website-ului se pot adauga comenzi HTML direct pe site-ul web.

     Cost. Utilizarea directa a comenzilor HTML este, in mod evident, cea mai ieftina optiune de web design.

Constructia site-ului

In pasul al treilea, se trece la realizarea site-ului. Decizia privind modul cum va fi construit site-ul va avea la baza o serie de factori: timpul, costul si bugetul firmei. Este important insa sa se aiba in vedere ca optiunile legate de Web design nu se exclud reciproc. De exemplu, notiunile de HTML se pot dovedi folositoare. Si asta chiar daca se recurge la o firma web design sau la un program aplicatie de web design.

Este greu de gasit o sursa de informatii utila despre ceea ce, de fapt, constituie un website bun. Problemele apar cand tehnologiei i se acorda o importanta intrinseca. Multe website-uri au esuat pentru ca au supraevaluat imaginile si elementele tehnice, neglijand interactiunea umana. Au existat firme care au lansat website-uri extrem de costisitoare. Aceste site-uri au fost sustinute de campanii de marketing si mai costisitoare. Dar au esuat in realizarea unui trafic repetat pentru ca au construit un site dintr-o perspectiva mai mult tehnica decat umana. Una dintre cele mai importante urmari ale caderii dotcom-urilor de prestigiu, in anul 2001, a fost revenirea la elementele fundamentate.

Se reconsidera, de fapt, ceea ce reprezinta un website de buna calitate.

Exista o diferenta fundamentala intre un site care arata bine si unul bine facut.

Astfel poate exista un site deosebit de atractiv din punct de vedere vizual. El insa este deficitar in materie de navigare si utilizare. Ceea ce, in cele din urma, duce la o cadere accentuata in ochii utilizatorilor. Pe Internet frumusetea este superficiala. Ea nu asigura o baza indeajuns de solida pentru o relatie pe termen lung cu publicul-tinta. De la Amazon la eBay, povestile de succes ale Internetului continua si astazi.

Web-ul ar fi mai putin atragator daca fiecare site ar urma acelasi tipar uniform, dupa o reteta universala. Exista insa 5 principii generale care se pot aplica tuturor site-urilor si care, in fapt, le personalizeaza:

1. A crea o prima impresie buna

Prima pagina pe care ajunge un vizitator este cea care face impresia cea mai importanta. Texte putine, legaturi simple (dar nu prea multe) si un timp scurt de descarcare sunt cerintele esentiale ale unei home page (pagini principale) reusite.

Actualizarea periodica a site-ului

Se afirma ca timpul pe Internet se consuma cu o viteza de 10 ori mai mare decat timpul normal. Multi oameni care "rasfoiesc" (un verb care semnifica distractia !) Internetul revin la acelasi site-uri zilnic. Pentru a mentine site-ul mereu "proaspat", informatiile trebuie actualizate la intervale regulate de timp.

3. Atragerea impatimitilor de pe Net

Se spune ca un utilizator impatimit este atent vreme de 30 secunde atunci cand deschide un site. Unii ajung la site-ul web printr-un motor de cautare. In acest caz, ei doresc sa mai viziteze inca alte 10 site-uri, cel mult. Cerinta este sa se creeze un design atragator, dar prietenos cu utilizatorul si cu timpii mici de incarcare.

4. Maini de aur in creatie

Oamenii care stapanesc o meserie traditionala si lucreaza manual pot sa creeze lucruri minunate din orice. Web-ul functioneaza in acelasi fel si nu exista o cale prestabilita de proiectarea unui website. Aceasta face web-ul sa fie intotdeauna un rezultat al "mainilor de aur" al oamenilor.

5. Creatie imperfecta

Web-ul este complex prin simplitatea sa. Dupa spusele lui Tim Berners-Lee, inventatorul sau, din acest motiv "va fi intotdeauna un pic imperfect". Fragilitatea web-ului il umanizeaza si, de asemenea, face imposibila atingerea perfectiunii.

Promovarea site-ului

Ultimul pas este cel de promovare a site-ului web creat. Oricat de bun ar fi site-ul, daca nu e cunoscut nu va fi accesat. Principalele tehnici de promovare sunt:

a) Inregistrarea in motoarele de cautare

Teoretic, se poate astepta ca "robotii" motoarelor de cautare sa viziteze site-ul. Cu toate acestea, pentru ca site-ul sa fie luat in considerare pentru examinare, el trebuie sa fie inregistrat.

Inregistrarea manuala se face prin completarea unui formular de inregistrare electronica la cele mai cunoscute motoare de cautare:

     Google - www.google.com

     Yakoo! - www.yahoo.com

     Alta Vista - www.altavista.com

Motoarele de cautare sunt principalul instrument folosit pentru a cauta destinatia online si pentru a procura informatiile. Ca urmare, este importanta nu numai inregistrarea in motoarele de cautare. La fel de important este sa se urmareasca ca site-ul web sa se claseze pe o pozitie superioara atunci cand un utilizator introduce cuvinte-cheie sau fraze semnificative.

b) Realizarea de link-uri reciproce

Motoarele de cautare constituie unul dintre cele mai importante mijloace de directionare a utilizatorilor de Internet catre anumite site-uri. Dar ele nu sunt singurele cai online catre homepage-ul site-ului web.

Majoritatea vizitatorilor ajung la website-uri prin intermediul link-urilor. Se poate folosi un link inserat intr-un mesaj de e-mail sau un link de la un alt site. Mai mult decat atat, prin legaturile catre alte site-uri deosebite, se poate sporii credibilitatea prin asocierea cu acestea.

Urmatorul pas este intocmirea unui mesaj individualizat. Cand se scrie un mesaj, se va merge direct la tinta de la primele doua propozitii: de ce este interesant site-ul si de ce se vrea un link catre el.

c)   E-marketing prin inelele Web

Un inel Web este o "comunitate legata" de site-uri care atrag public asemanator. Aceasta comunitate formeaza un "inel" deoarece fiecare site participant are link-uri catre alte doua site-uri. Site-urile respective sunt precedentul, respectiv urmatorul site din inel. Nu exista legaturi cu alte site-uri. Ansamblul site-urilor formeaza un inel, iar fiecare site individual reprezinta o veriga dintr-un lant.

Vizitatorii inelului pot da clic pe urmatorul link al absolut fiecarui site. Astfel, ei pot ajunge, in cele din urma, inapoi de unde au plecat.

Inelele Web pot functiona mai bine decat un parteneriat conventional de tipul "link reciproc". Toate site-urile dintr-un inel sunt interconectate. Ele permit ca, in activitatea de e-marketing, firmele sa se bazeze pe alte site-uri similare.

d)  E-marketing prin trafic repetat

Este important sa se aduca la cunostinta existenta site-ului web in randurile noilor vizitatori. Dar la inceputul noului mileniu a aparut o schimbare in modul de gandire a firmelor cu afaceri online. Acum, accentul este pus pe cresterea "valorii durabilitatii" clientilor existenti, si nu pe cucerirea de nou-veniti.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.