Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » referate » informatica
Tipuri de caractere

Tipuri de caractere
Tipuri de caractere

Un tip de caractere este format dintr-un un set de litere (diferite) si alte caractere, utilizate pentru scrierea textelor. Forma caracterelor difera la fiecare tip, teoretic putand exista o infinitate de tipuri de caractere. Cu toate acestea, unele parti ale caracterelor sunt standardizate si, deci, identice la toate tipurile de caractere. Fiecare tip de caractere este caracterizat de o serie de elemente cum ar fi linia de baza, inaltimea “x” a caracterului, inaltimea caracterului masurata in puncte, prezenta sau absenta piciorusului etc (fig.1).
a b c p x

Prelungitor inferior (descendent)

 


Tip de caractere cu piciorus

(serif typeface)

Tip de caractere fara piciorus (sans serif typeface)

 
Times New Roman

Piciorus (serif)

 


Tahoma

Fig. 1

La unele tipuri de caractere, grosimea liniei care formeaza conturul literei nu este constanta. Aceasta variatie de grosime este caracteristica tipurilor respective si se regaseste la toate literele. Tipurile la care grosimea liniei este constanta se numesc „monoline”, dau impresia de static si par usor greoaie.

Pozitia zonelor cu grosime redusa pe conturul literei creaza impresia unei orientari oblice, dupa o linie de pondere imaginara, inclinata la randul ei. Din acest motiv, aceste tipuri de caractere dau impresia de dinamism, spre deosebire de celalalt tip (fig.2).

Diferenta de grosime determina inclinarea axei de pondere

Axa este verticala pentru caracterele trasate cu linie de grosime constanta

 
o e g

o e g

Fig. 2

Una dintre cele mai evidente diferente intre tipurile de caractere o reprezinta forma (conturul) literelor, si prezenta, sau absenta, piciorusului. Century Gothic si Arial sunt tipuri fara piciorus, iar Times New Roman si Bookman sunt tipuri cu piciorus. Toate aceste patru tipuri sunt frecvent utilizate si sunt furnizate de majoritatea procesoarelor de text (fig.3).

a b c d e f g

a b c d e f g

a b c d e f g h

a b c d e f g

a b c d e

a b c d e f g

a b c d e f g

Fig. 3

1 Tipuri de caractere cu piciorus


Pentru materialele realizate in scopul citirii continue, cum ar fi materialele informative, se utilizeaza tipurile cu piciorus. Elementul numit piciorus (in engleza, “serif”) are rolul de a ajuta ochiul cititorului sa urmareasca linia de baza a textului.

Lorem ipsum

Duis autem vel eum iriure dolor in

hendrerit in vulputate velit esse

molestie consequat, vel illum dolore

eu feugiat nulla facilisis at vero eros

et accumsan et iusto.

The layout grid is displayed on screento help you place text and graphics on

the page. It does not print. Hiding the

grid will give you some idea of how

the printed page will look.

Fig. 4

Existenta piciorusului face ca textele scrise cu astfel de tipuri de caracter sa para mai dense si mai inchise la culoare. Aceste efecte pot fi combatute printr-o spatiere adecvata a randurilor.

Heliul a fost descoperit pentru prima data in spatiu.

Este singurul element chimic descoperit in Soare

inainte de a putea fi identificat pe Pamant. Heliul

a fost descoperit pe 28 octombrie 1868, de catre

Norman Lockyer, fondatorul Muzeului de Stiinta

din Londra. El si-a indreptat telescopul catre Soare,

examinand lumina cu ajutorul unui spectroscop.

În spectrul coroanei solare, Lockyer a descoperit,

cu surprindere, o linie galbena, extrem de curioasa.

Fig. 5

2 Tipuri de caractere fara piciorus


Tipurile fara piciorus pot fi extrem de eficiente in titluri, texte scurte sau tabele, unde conturul literelor este mai important (fig.4 si 6).

Dimpotriva, tipurile cu piciorus (“serif”) se utilizeaza la scrierea textelor lungi, continue, unde usurinta citirii este principala cerinta; cuvintele se leaga mai bine si se sprijina pe linia de baza sugerata de picioruse.

Arial Narrow este un tip de caractere compact, foarte util

pentru scrierea unor texte scurte, de exemplu in scrisori.

Times New Roman este un tip de caractere compact,

foarte potrivit pentru scrierea unor texte mai lungi.

Fig. 6

3 Alegerea tipului de caractere


Unul dintre motivele pentru care exista atat de multe tipuri de caractere este si pentru ca fiecare a fost conceput pentru un anumit scop. De exemplu, Times New Roman este un tip compact, foarte adecvat utilizarii in ziare. TNR permite scrierea celui mai mare numar de caractere pe unitatea de lungime, pentru aceeasi inaltime a literei, masurata in puncte.

Exista tipuri de caractere mai elaborate, forma eleganta a literei facandu-le adecvate pentru diverse anunturi speciale (invitatii, anunturi etc.) – fig.7. Daca insa textul este prea lung, acesta devine dificil de citit, din acest motiv utilizarea fonturilor respective fiind limitata.

Sunteti invitati la ziua mea de nastere.

Va astept cu drag joi, 31 mai, la ora 17.

Fig. 7

Palatino si New Century Schoolbook sunt tipuri “de toata ziua”. Acestea se utilizeaza pentru reportaje, documente si corespondenta zilnica. Forma caracterelor este foarte bine desenata, sunt placute si nu atrag atentia asupra lor, facand deci textul usor de citit si de inteles.

New Century Schoolbook este un tip de caractere

foarte bun pentru uzul curent in scrisori sau reportaje.

Palatino este, de asemenea, un tip de caractere

bun pentru a fi utilizat zi de zi.

Fig. 8

Tipurile de caractere care au forma literelor izbitoare, trebuie evitate pentru textele destinate citirii continue. Forma complexa a literelor atrage atentia asupra acestora in detrimentul informatiei continute in text.

Tipurile de caractere trebuie cunoscute de catre utilizatorii profesionisti, dar si de catre cei amatori, astfel incat sa stie precis ce sa aleaga atunci cand este nevoie. O comparatie intre tipuri se poate face simplu, scriind acelasi text cu fonturi diferite si tiparind apoi pagina. Se poate face cu usurinta o catalogare a tipurilor, in functie de greutate, grosime sau piciorus.

Combinarea tipurilor de caractere reprezinta o proba dificila pentru orice designer. De aceea, se recomanda utilizarea, pe cat este posibil, a unui singur tip de caractere. Daca acest lucru nu este posibil, atunci fonturile trebuie sa fie contrastante; diferenta mare are drept obiectiv usurarea intelegerii mesajului.


Tunelul — Mai construim noi mult

acest tunel, in care ne-afundam

de generatii?


Tunelul — Mai construim noi mult acest

tunel, in care ne-afundam de generatii?

Fig. 9

În cazul in care se utilizeaza pe acelasi rand doua tipuri de caractere, uneori, ar putea fi necesara modificarea inaltimii, in puncte, a caracterelor, pentru a compensa diferenta de inaltime „x”. Astfel, in exemplul din figura 9, caracterele Arial au 22 de puncte, fata de numai 20, pentru Dutch.

Fiecare tip sau categorie de caractere este potrivita si poate fi utilizata pentru indeplinirea unei anumite functii in document. Pentru scrierea corpului de text se foloseste un singur tip de caractere. Acelasi tip de caractere se foloseste, de regula, si pentru subtitluri; in acest caz, fie se mareste inaltimea caracterelor, fie acestea se scriu ingrosate (fig.10).
Titlul: Times New Roman,

24 puncte, bold

Corpul de text: Times New Roman, 12 puncte

Subtitlu: Times New Roman,

14 puncte, bold

 
Heliul

Heliul a fost descoperit pentru prima data in spatiu.

Este singurul element chimic descoperit in Soare

inainte de a putea fi identificat pe Pamant. Heliul

a fost descoperit pe 28 octombrie 1868, de catre

Norman Lockyer, fondatorul Muzeului de Stiinta

din Londra. El si-a indreptat telescopul catre Soare,

examinand lumina cu ajutorul unui spectroscop.

Linia galbena

În spectrul coroanei solare, Lockyer a descoperit,

cu surprindere, o linie galbena extrem de curioasa.

Fig. 10

Pentru „ajutoarele de navigare”, cum sunt numerele de pagina, notele de picior (footer) sau de cap (header), se poate utiliza un alt tip de caractere (fig.11). Acelasi tip se poate folosi pentru numerotarea figurilor si a explicatiilor aferente acestora (legenda).


O istorie a elementelor chimice

Spectrul gazului numit Heliu a fost vazut

pentru prima oara de catre Norman Lockyer

Fig.11

În scopul intelegerii aspectelor tehnice legate de tipurile de caractere pe care le furnizeaza calculatorul, trebuie facute o serie de precizari. Tipurile de caractere digitale se compun din doua parti: un fisier care contine informatii legate de forma literelor care se scriu pe ecranul monitorului (Bitmap File) si fisierul care contine informatia pentru tiparirea literei la imprimanta (Printing File). Pentru aceste fisiere, informatia poate fi furnizata in doua moduri principale PostScript si TrueType.

Pentru fonturile PostScript, cele doua fisiere (bitmap si printing) sunt entitati distincte si, pentru a utiliza un anumit tip de caractere, este nevoie ca ambele sa fie instalate pe calculator.

Fonturile TrueType furnizeaza informatia intr-un singur fisier combinat. În acest caz, avantajul consta in imposibilitatea pierderii sau distrugerii accidentale a unuia dintre acestea.

Un tip de caractere se compune dintr-un set de caractere. Pentru fonturile standard, ca Times New Roman (fig.14), setul de caractere include literele mari si mici ale alfabetului, cateva litere cu accent, cifrele si semnele de punctuatie uzuale. Setul de caractere nu cuprinde absolut toate simbolurile necesare scrierii unui text. De aceea, atunci cand este nevoie, unele semne pot fi preluate de la alte tipuri; in acest caz, trebuie verificata compatibilitatea - aspect si inaltime – pentru cele doua fonturi.

a a a b c d e f g h i i j

A B C D E F G H I Î


, . / Õ ; [ ] - = ̀! @ • .

$ £ % & * ^ ( ) _

: Ó < > ± / ? | © ® # ' +

~ µ ± ÷ ß A Æ ¼ « Ω ø »

° § ñ ð a × ¿ æ ç Č ¤ Â Î

ÿ Δ Æ T ẫ ℮ ˆ → ‰ ♀ ♂

♣ ♫  ☺ ﺫ γ š T Œ  ∂ ™

Fig. 14

4 Utilizarea diverselor tipuri de caractere


Pentru documente oficiale, de exemplu in afaceri, criteriul principal in alegerea unui tip de caractere este usurinta parcurgerii textului. Mai mult, unele firme chiar impun utilizarea unui anumit tip de caractere.

Articolele si reportajele din ziar necesita o atentie indelungata din partea cititorului. Pentru alegerea unui tip adecvat trebuie cautat un tip cu piciorus, cu o forma a literei cat mai simpla, lipsita de elemente “decorative”, usor de citit pentru o inaltime de 10, 12 sau 14 puncte. Times New Roman este cel mai des utilizat pentru ca este fontul setat implicit si putini utilizatori se „obosesc” sa-l schimbe.

Exista insa si alte tipuri extrem de “aratoase”, ca de exemplu Garamond, Book Antiqua sau Bookman (fig.15).

Heliul a fost descoperit pentru prima data in spatiu.Este singurul element chimic descoperit in Soare

Garamond

 
inainte de a putea fi identificat pe Pamant. Heliul

a fost descoperit pe 28 octombrie 1868, de catre

Norman Lockyer, fondatorul Muzeului de Stiinta

din Londra.

Heliul a fost descoperit pentru prima data in spatiu.

Book Antiqua

 
Este singurul element chimic descoperit in Soare

inainte de a putea fi identificat pe Pamant. Heliul

a fost descoperit pe 28 octombrie 1868, de catre

Norman Lockyer, fondatorul Muzeului de Stiinta

din Londra.

Heliul a fost descoperit pentru prima data in

spatiu. Este singurul element chimic descoperit

Bookman

 
in Soare inainte de a putea fi identificat pe

Pamant. Heliul a fost descoperit pe 28 octombrie

1868, de catre Norman Lockyer, fondatorul

Muzeului de Stiinta din Londra.

Fig. 15

Pentru texte scurte cu o destinatie precisa (scrisori, note, insemnari), se vor alege tipuri usor de citit la 10 - 12 puncte, care se armonizeaza cu elementele de grafica, logotipuri sau alte fonturi existente in document (de exemplu in antet).

Century Gothic reprezinta

un exemplu bun de tip

de caractere robust.

Fig. 16

Tipurile de caractere folosite la documentele transmise prin fax trebuie sa permita citirea documentului in bune conditii, chiar dupa o eventuala fotocopiere sau retrimitere prin fax. Daca literele contin elemente delicate de contur sau decorative, acestea se pierd, putand conduce la confuzii sau chiar la neintelegerea textului. De aceea, se recomanda fonturi cu elemente superioare si inferioare solide si distincte, contururi largi, utilizate cu inaltimi cat mai mari acceptabile ca aspect; Century Gothic este un exemplu pozitiv in acest sens (fig.16).

Criteriul principal in alegerea tipului de caractere il constituie claritatea si conturarea neta a literei. Fonturi care raspund acestui criteriu sunt Arial si Gill Sans – fara piciorus – sau Bookman si Book Antiqua – cu piciorus clar, ingrosat (fig.17). Aceste fonturi garanteaza transmiterea mesajului in buna stare pentru orice inaltime a caracterelor, punand totodata in valoare elementele grafice incluse in proiect. Se pot incerca cu succes Helvetica, Palatino sau Times New Roman.

Acesta este un text

Iata un font bun!

Iata un font bun!

Fig. 17

Majoritatea procesoarelor de text permit optiuni de modificare a formei literei: ingrosare ð litere aldine (Bold), sau inclinare spre dreapta ð litere italice (Italics). Unii autori [16] recomanda utilizarea acestor modificari doar la inaltimi peste 18 puncte; totusi, se poate aplica modificarea si la inaltimi mai mici, dar cu circumspectie, pentru texte scurte si numai la anumite fonturi.

Bold Italic

Fig. 18

Atentia cititorului poate fi atrasa prin utilizarea unor tipuri bogat ornamentate sau prin repetarea unei litere, cuvant sau fraza (fig.19). În acest caz, alegerea tipului de caractere nu trebuie facuta sub rezerva necesitatii intelegerii textului, intrucat mesajul este continut in alt text, scris cu un tip de caractere normal.

AAAAdmirabil

EEEExtraordinar

Fig. 19

Anumite software pentru procesare de text permit scrierea textului avand linia de baza altfel decat rectilinie sau orizontala. În acest fel, textul devine el insusi element grafic sau decorativ (fig.20).


Fig. 20

Un alt efect ce poate fi obtinut este scrierea textului in negativ (text scris cu caractere albe pe fond negru). O combinatie intre aceste doua facilitati poate avea un efect surprinzator, deosebit de atragator pentru cititor (fig.21).


Fig. 21

În ce priveste textele pentru paginile de web, trebuie avut in vedere ca citirea unui text direct de pe ecran este mai obositoare, necesitand o concentrare mai mare decat citirea de pe hartie. Din acest motiv, alegerea tipului de caractere este mai dificila pentru acest fel de aplicatii. Minion Web si Mezz Web sunt doua tipuri de caractere create special pentru acest fel de proiecte.

Este bine de stiut ca .

Dupa alegerea tipului/tipurilor de caractere ar fi bine sa se tipareasca o mostra de document, care sa fie supusa unei „probe” in fata colegilor sau a prietenilor.

Tipul de caractere folosit in documentatie si corespondenta contribuie la imaginea firmei/companiei.

Tipul de caractere este purtatorul unui mesaj. Modificarea textului (bold, italic) poate fi utilizata cu asumarea riscului neintelegerii mesajului.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

SISTEME DE OPERARE ALE CALCULATOARELOR ELECTRONICE
Pasii de realizare a site-ului
Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
TERMENI UZUALI IN INFORMATICA
Scanarea laser terestra - O abordare suplimentara pentru documentarea si animatia 3D
Clasificarea informatiei
Sinteza unui dispozitiv secvential de inmultire a numerelor binare reprezentate in complement de doi prin procedura James Robertson
Instructiunile limbajului Visual BasicTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu