Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » informatica
Tipuri de calculatoare

Tipuri de calculatoare


Tipuri de calculatoare

In general, se poate considera ca sistemele de calcul se diferentiaza dupa marime, posibilitati de procesare si viteza de operare. Se considera ca exista patru mari categorii de sisteme de calcul:

Microcalculatoare (Personal Computer - PC )

Constructia unui PC se bazeaza pe microprocesor.

Sunt de remarcat urmatoarele caracteristiciale PC-urilor:

  • au preturi accesibile;
  • au dimensiuni reduse;
  • utilizatorii pot invata usor sa le opereze;
  • pot fi folosite in orice domeniu;
  • pot fi utilizate in retea.

2. Minicalculatoarele

Minicalculatoarele   au fost create pentru executarea unor functii specializate: aplicatii multiutilizator, masini cu control numeric, automatizari industriale Sunt calculatoare de dimensiuni medii, compuse din module structurale cu functii precise, au putere si capacitate de stocare mai mare, UCP complex, SI/O foarte dezvoltat in sensul comunicarii prin retea de periferice in sistem multiutilizator.

3. Calculatoarele 'mainframe'

Calculatoarele 'mainframe' opereaza cu viteze ridicate si administreaza un volum foarte mare de date; au procesorul foarte complex, volum mare a UM, SI/O complex, orientat pe gestionare de statii de lucru, permit acces multiutilizator (pana la mii simultan). Necesita instalatii speciale si proceduri de mentinere in functiune fara intrerupere. Se utilizeaza in spitale, banci4. Supercalculatoarele

Supercalculatoarele sunt cele mai puternice, complexe si  scumpe sisteme electronice de calcul; pot executa peste 1 bilion de instructiuni pe secunda. Au procesorul format dintr-un numar mare de microprocesoare (mii), sunt proiectate pentru calcul paralel si sunt utilizate in domenii care necesita prelucrarea complexa a datelor (reactoare nucleare, seismologie, proiectarea aeronavelor)

Exista mai multe tipuri de microcalculatoare:

 • Deskop - monitorul este asezat, in general, pe caracasa unitatii centrale;
 • Tower - carcasa unitatii centrale este ingusta si inalta;
 • Laptop (notebook) - calculator usor de transportat, construit pentru a fi folosit in afara biroului, avand o sursa independenta de alimentare;
 • Palm PC (Palmtop, Handhold, Organizer) - se utilizeaza ca agenda, permite transferul de date prin PC, accesarea Internet, recunoaste scrisul de mana Are dimensiuni foarte reduse (cat o palma).
 • PDA (Personal Digital Assistant) - dispozitiv foarte mic, poate fi purtat in mana, ofera facilitati de calcul, telefon/fax, acces la retea; sunt penbased - foloseste un stilou special in locul tastaturii, deci poate recunoaste scrisul de mana.
Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.