Creeaza.com - informatii profesionale despre
Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice


Acasa » referate » Istorie
Imperiul ottonian

Imperiul ottonian
Imperiul ottonian

Dupa stingerea in 911 a dinastiei carolingiene in Germania, titlul imperial este restaurat de regele Otto I (936-973). Acesta reuseste sa limiteze independenta ducatelor, in a caror alcatuire teritoriala inter­vine, trecand la amputari si comasari, care conduc treptat la pierderea caracterului lor etnic. In conditiile in care functia ducala redevine revocabila si nu se pot constitui dinastii (cu exceptia Saxei, ramasa centrul puterii Ottonienilor), ducatele evolueaza spre simple structuri teritoriale. Otto I prefera sa se alieze cu episcopii, carora le deleaga puteri in teritoriu, deoarece acestia nu puteau constitui dinastii care sa concureze regalitatea si pentru ca aveau un prestigiu spiritual care putea fi pus in serviciul autoritatii centrale. In schimbul donatiilor si privilegiilor, episcopii presteaza omagiu regelui, care le acorda inves­titura pentru functia lor eclesiastica. Biserica germana devine una regala si apoi, dupa 962, imperiala, cheie de bolta a statului ottonian.

In afara succeselor pe plan intern, Otto are si remarcabile reali-zari externe. La Lechfeld, in 955, regele german obtine o victorie impotriva ungurilor, care marcheaza sfarsitul incursiunilor acestora impotriva Europei occidentale. De asemenea, Otto isi impune vointa in Italia, unde la 2 februarie 962 era incoronat imparat.

Ca si in vremea lui Carol, restaurarea imperiala se baza pe expansiunea teritoriala si pe consolidarea puterii in interiorul unui stat germanic. Spre deosebire de predecesorii sai italieni, care purtasera in ultimii ani titlul de imparat, Otto adauga ideii imperiale conservate la Roma dimensiunea universala, continuta in misunea de aparator al Bisericii

Colaborarea stransa intre Otto si Biserica se manifesta cu si mai multa putere dupa asumarea titlului imperial, cind continua opera de extindere a crestinismului in teritoriile slave, unguresti sau daneze. La moartea sa, Imperiul ottonian redevenise prima putere a lumii occi­dentale.
Otto al II-lea (973-996) continua politica tatalui sau, dar trebuie sa faca fata unor probleme aparute in spatiul slav. Domnia sa este marcata de preocuparea pentru problemele interne ale Germaniei, ceea ce lasa in umbra misiunea imperiala.

Aceasta a fost reluata de fiul si succesorul sau, Otto al III-lea (996-1002). Fiul unei principese bizantine, profund influentat de aceasta si de anturajul ei, Otto incearca sa concretizeze o idee impe­riala marcata de componenta romano-bizantina. Colaboreaza strans cu scaunul pontifical, pe care in 999 il atribuie vechiului sau profesor si prieten, Gerbert. Acesta isi ia numele de Silvestru, dupa papa contem­poran cu Constantin cel Mare, ilustrand astfel intentia perfectei colaborari intre Imperiu si Biserica, in mod traditional atribuita primului imparat crestin. Otto al III-lea incearca sa realizeze un impe­riu crestin in care Biserica sa fie subordonata puterii imparatului. Dimensiunea crestina a imperiului lui Otto al III-lea este demonstrata si de continuarea actiunii de evanghelizare a paganilor (prusii sau ungurii), ca si prin crearea de noi episcopate. Universalismul impe­riului este dovedit de implicarea sa in consacrarea unor regate subordonate, precum cel polonez, sau chiar crearea unora noi, precum cel maghiar. Principele ungur Vayk, prin crestinare, primeste numele de Stefan si imparatul ii trimite o coroana, ceea ce semnifica transfor­marea stapanirii sale intr-un regat de tip occidental.

In interiorul Imperiului intervin insa probleme si in 1001 Otto al III-lea este obligat sa plece din Roma. Moare in ianuarie 1002, cand se pregatea s-o recucereasca.

Disparitia prematura a lui Otto al III-lea a pus capat aspiratiilor universale ale Imperiului. Urmasii sai se vor preocupa de problemele interne, iar Imperiul isi intareste din ce in ce mai mult caracterul ger­man. Titlul pe care acesta il poarta de acum inainte, Sfantul Imperiu Roman de Natiune Germana, ilustreaza mentinerea unei ideologii universale grefata insa pe resurse si pe interese germane.
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Prabusirea imperiilor multinationale
STEFAN Brancoveanu (n. 1685+m. 15 august 1714)
Orientalism
DE LA UNIREA ROMANILOR SUB CONDUCEREA LUI MIHAI VITEAZUL LA „MONARHIA CULTURALA BRANCOVENEASCA”
Congresul de pace de la Paris 1856
Petru Comarnescu, V. G. Paleolog si Petre Pandrea
REGIMUL ECONOMIC AL DOMINATIEI OTOMANE
Pagubele produse in avutia nationala prin pierderea provinciilor in 1940

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu