Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice


Acasa » referate » Istorie
John f.kennedy - referat

John f.kennedy - referat
Liceul Teoretic ,,Sfintii Kiril si Metodii’’

Dudestii-Vechi

REFERAT
John F.Kennedy

1.Introducere

Dupa sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial a inceput o noua epoca, epoca razboiului rece intre Vest si Est.America era cea mai puternica tara capitalista fata de restul lumii vestice : de aceea avea nevoie de un nou conducator dinamic.John Fitzgerald Kennedy a fost presedinte al S.U.A instalat in functie in 1961,si a fost mai putin de trei ani la conducerea presedentiei.

2. Nasterea lui John Kennedy si viata din timpul scolii si a facultatii.

John Fitzgearld

Kennedy al doilea fiu al familiei Kennedy , s-a nascut la 29 mai 1917 intr-unul din cartierele “clasei de mijloc “ din Boston , si pe masura ce tatal lui se imbogatea , familia se muta in resedinte din ce in ce mai somptuoase , la Boston si la New York .

Dupa ce a urmat o scoala primara particulara si un an la o scoala catolica la Canterburyk , tanarul Jhon a fost inscris la un colegiu renumit , unde invatau copii din familii foarte bogate. El ducea o viata de invidiat pentru multi americani : vacantele le petrecea fie la Palm Beach in Florida , fie la Hyannis Port in Massachusetts , noua resedinta a familiei .

La 18 ani , vrand sa rupa cu traditia  ‘’ locului rezervat ‘’ baietilor din familia Kennedy la Harvard,Jhon se inscrie la Princeton , dar curand se imbolnaveste si , dupa o absenta de aproape un an de la cursuri, pune capat atitudinii lui pseudocontestatare si se inscrie la Harvard , avand inclinatii pentru istorie si stiinte politice.

Posibilitatea de a pleca la Londra si de a urmari , ca fiu al ambasodorului american , dar cu ochii tanarului de 18 ani , confruntarile de pe scena politica britanica in anii acumularii norilor negri ai razboiului deasupra Europei , ii inspira teza de licenta , pe care o intituleaza semnificativ ‘’ de ce a adormit Anglia ,, . Dupa absolvirea cursurilor Universitatii Harvard , John Kennedy se inscrie la Universitatea Stanford unde audiaza cateva luni cursurile de economie cu gandul de a-si pregati doctoratul.

In 1941,cand are loc atacul japonez contra Americii el se afla intr-o calatorie de studii in America Latina .

Kennedy se inapoiaza imediat in S.U.A. si se angazeaza voluntar in Marina Americana.  Este repartizat la un serviciu de informatii din Oceanul Pacific , unde primeste misiunea de a tria informatiile pentru a fi prezentate sintetic comandantului . Este numit comandantul unui torpilor al flotei din Oceanul Pacific , nava ‘’PT-109,, , care la 2 august 1943 este lovit de o torpila lansata de disturgatorul japonez ‘’Amagiri,, ; mai multi membri ai echipajului isi pierd viata , iar locotentul de marina John Kennedy , impreuna cu cativa marinari , naufragiaza pe un atol , unde timp de 6 zile infrunta urgia oceanului si foamea . In cele din urma , locotentul izbuteste sa dea de veste , cu ajutorul unor bastinasi bine voitori , comandantului bazei navale din insulele Solomon si marinarii sunt salvati .

John Kennedy a fost felicitat de comandantul flotei Americane din Pacific , dar cariera lui in marina s-a incheiat definitiv . O lovitura in spate primita in timpul unui meci de fotbal cand era inca elev s-a soldat cu deplasearea unei vertebre , iar cand ‘’ PT-109,, a fost scufundat , socul i-a agravat suferinta la coloana ; totodata , el a contractat malarie si de aceea a fost internat in decembrie 1943 la “ Chelsea Naval Hospital,, de langa Boston .

3. Moartea fratelui Joseph Jr. si perioada campaniei electorale

In zilele cand era in spital, John afla de moartea fratelui sau mai mare, Joseph Jr, care, ca aviator, luase parte la o misiune de bombardament asupra unei baze de lansare de rachete ,,V-2’’ din Germania.

Disparitia fratelui virstnic a influentat orientarea lui John Kennedy spre politica,dupa ce initial se credea ca se va dedica gazetariei. Venise randul lui sa preia stafeta ,,clanului’’. Dupa un scurt popas in lumea presei,unde a lucrat pentru agentia ,,International News Service’’ si apoi pentru ziarele lui Hearst,relatand intre altele despre Conferinta Natiunilor Unite de la San Francisco,despre Conferinta de la Potsdam si despre alegerile din Anglia din 1945, John Kennedy se avanta in viata politica.

In alegerile din 1946 el se prezinta prima oara pentru ocuparea unui loc in Camera Reprezentantilor : intreprinderea parea temerara pentru politicianul neexperimentat de 29 de ani, care in al 11-lea district din Boston avea sa infrunte in alegerile preliminare opt candidati sustinuti de partide. El era privit cu condescenta

de oamenii politici rutinaii,care il calificau ironic ,,sarmanul baiat de bani gata’’.

Intreaga familie isi puse in valoare ,,talentul politic’’ in campania electorala ;aspirantul la candidatura nu depune nici un efort ca sa se intalneasca cu cat mai multi alegatori posibili,iar rudele se intrec in serate si ceaiuri electorale,sustinute din punct de vedere financiar de averea tatalui.Cu fiecare prilej este distribuit un numar al revistei ,,Reader’s Digest, care tocmai publicase un amplu reportaj despre nava ,,PT-109’’ si despre eroismul echipajului i frunte cu cumandantul.

Jack,cum este poreclit de amicii politici,devine candidat oficial s este ales membru al Camerei Reprezentantlor .In urmatoarele doua alegeri,1948 si1950,el isi mentine locul de reprezentant al cartierului East Boston in Camera.

Luand in permanenta atitudine in problemele abordate in Camera Reprezentantilor,John Kennedy incearca,dupa sase ani,sa candideza pentru Senat.In 1952,in conditiile cand Partidul democrat era in declin,iar republicanii-in umbra prestigiului lui Eisenhower-luau cu asalt Congresul,sansele lui Jack apar infime,mai ales ca avea un adversar republican redutabil in persoana lui Henry Cabot Lodge II,care detinuse anterior mandatul senatorial respectiv.Scrutinul avea,inr-un sens,semnificatia unei revense ,,de familie’’,deoarece in alegerile din 1916 bunicul senatorului republican,Henry Cabot Lodge Sr.,il invinsese pe bunicul lui Jack Honey Fitzgerald. John Kennedy l-a ales pentru conducerea campaniei electorale pe fratele lui Robert si,potrivit evaluarilor expertilor, a cheltuit cu propaganda electorala o jumatete de milion de dolari.

In timpul campaniei electorale au fost organizate din nou adunari, serate si ceaiuri, a fost distribiut din nou articolul din,,Reader’s Digest’’ si John Kenndey a devenit senator cu o majoritate de 70 0000de voturi ;era o victorie personala rasunatoare deca se tine seama ca in statul Massachusetts candidatul republican la presedentie, Eisenhower,dobandise cu 200 000 de voturi mai mult decat candidatul democrat.Au intervenit neindoielnic o serie de considerente de circumstanta,incepand cu faptul ca alegatorii voiau o schimbare ,oricare ar fi fost ea, si acest lucru il dezavantaja pe detinatorul mandatului, Henry Cabot LodgeII.

4. Casatoria lui John cu Jacqueline Bouvier,internerea lui in spital si anii petrecuti in Senat

In timpul anilor petrecuti in Senat John Kennedy cauta sa se afirme pe plan national.In 1956 el a incercat sa obtina, la Conventia nationala a Partidului democrat, desemnarea sa drept candidat la vicepresedentie, dar n-a reusit.In cautarea unui coechipier pentru Adlai Stevenson, congressmenii l-au preferat pe senatorul sudist Ester Kefauver din Tennessee ;au fost necesare insa trei scrutine pentru rezultatul respectiv, ceea ce a confirmat ca tanarul senator John Kennedy ramanea o speranta a Partidului democrat, care avea sa fie fructificata mai tarziu.

In 1958 el a fost reales in Senat cu o majoritate de 875 000 de voturi. Cand i s-a comunicat ca are toate sansele sa devina candidat la viepresedentie, John Kennedy a replicat hotarat : ,,Nu voi candida pentru a deveni presedinte’’.

La 2 septembrie 1953 el s-a casatorit cu Jacqueline Bouvier, descendenta unei familii bogate de origine franceza care locuia la Rhode Island ; ea era absolventa a Universitatii ,,George Washington’’ si lucra ca fotoreporter al ziarului ,,Times Herald’’ din Washington.Au avut trei copii, dintre care unul a murit imediat dupa nastere.

In 1954 senatorul John Kenedy a fost din nou internat in spital si supus la doua interventii chirurgicale cansecutive la sira spinarii In timpul convalescentei indelungate , el a scris volumul Profiles in Courage, alcatuit dintr-o serie de biografii ale comgressmenilor considerrati ,,curajosi’’.

Lucrarea a devenit un ,,best seller’’ si a fost distinsa cu premiul ,,Pulitzer’’ pe anul 1957 dar s-au ivit imediat critici care sustineau sa Theodore Sorensen(amic al familiei Kennedy si ulterior consilier al Casei Albe) ar fi adevararatul autor ; incercarile de defaimare au incetat imediat ce senatorul a amenintat ca va da in judecata pentru calomnie pe initiatorii campaniei.

Ca senator de Messachusetts, John Kennedy a facut parte din Comitetul national pentru munca si probleme sociale si din Cpmitetul senatorial pentru activitatea guvernementala, al carui presedinte era senatorul de trista amintire Joseoph McCarthy din Washington.In 1954 cand mccaartyhismul cuprinsese cu tentaculele lui intreaga viata politica a Americii, senatorul John Kennedy a ramas pasiv in inclestarea dintre adeptii ,,vanatoarei de vrajitoare’’ si majoritatea opiniei publice ;cand Senatul a luat in discutie motiunea de cenzura asupra activitatii lui McCarthy, John Kennedy se afla in spital, dar multi dintre sprijinitorii lui infocati au fost dezamagiti de faptul ca el a refuzat sa ia o atitudine deschisa.Unii critici s-au grabit sa afirme ca lui John Kennedy ii lipseste curejul pe care il preamarea in biogrefiile din volumul ,,Profiles in Courage’’.

In schimb, in alte probleme, John Kennedy era mai activ in lupta parlamentara.Dupa Conventia Partidului democrat din 1956, John Kennedy s-a ocupat mai mult de problemele majore ale Americiisi a lasat pe planul al doilea preocuparile locale ale alegatorilor din circumscriptia lui.Odata cu declinul maccarthismului si cu orientarea opiniei publice spre dezbaterea problemelor reale ale Americii, senatorul J.Kennedy s-a situat net de partea grupului liberal din Senat, care reunea atat senatori democrati, cat si republicani.In acest spirit el a votat in 1957 in favoarea proiectului de lege pentru drepturile civile, sustinut de administratia Eisenhowe, si a scris numeroase articole in presa pe tema egalitatii rasiale.

Odata cu alegerea sa in Comitetul senatorial pentru afaceri externe, John Kennedy ia atitudine in numeroase probleme legate de orientarea politicii externe a Statelor Unite, ,,cu un ochi atintit la viitoarele alegeri prezidentiale’’ , cum nota un reporter.El a luat cuvantul pentru a-si exprima insatisfactia fata de ramanerea in urma a Americii in domenuil dezvoltarii armei racheta(missile gap), asa cum a dovedit lansarea primului sputnik, si a criticat administratia Eisenhower pentru ca nu era preocupata de ,,intaiietatea Americii’’.John Kennedy a starnit senzatie in Senat cand s-a pronuntat in sprijinul miscarii de eliberare nationala din Algeria ; dar explicatia acestei pozitii poate fi descifrata usor.Acelasi senator sustinea programul de ajutorare a statelor in curs de dezvoltare, pornind de la premisa ca acestea, dupa ce si-au dobandit independenta politica, ramaneau astfel dependente de investitiile straine de capital.Politica de ,,ajutor’’ echivala de fapt in primul rand cu penetratia americana, menita sa ia locul vechilor puteri coloniale.

Atentia acordata in vederea acestui scop de senatorul de Massachusetts ,,lumii a treia’’ , dupa ce in anii precedenti pledase in Camera Reprezentantilor in favoarea ,,punctului patru ‘’ al programului Truman, se concretiza in cererile de a se acorda credite cat mai substantiale Indiei si mai multor state latino-americane. El preconiza totodata o politica de ,,deschidere’’ spre tarile Europei rasaritene si inceperea de negocieri cu Uniunea Sovietica in problemele majore , dar numai dupa ce S.U.A. ar dobandi o superioritate militara care sa le ingaduie sa vorbeasca de pe pozitii de forta.

Dupa o pregatire minutioasa, senatorul John Kennedy a anuntat in ianuarie 1960 ca va actiona pentru a obtine investitura Partidului democrat de a candida la presedentie.

Prima grija a ,,statului-major’’ a fost lansarea ,,imaginii viitorului presedinte’’, incepand cu ideiile pe care le-a vehiculat in anii petrecuti in Camera Reprezentantilor si in Senat. Accentul publicitar era insa pus pe tineretea si pe dinamismul, ceea ce ar fi putut constitui un indiciu ca ar fi posibila schimbarea unor aspecte ale vechii politici de care alegatorii erau oricum satui.

Dupa ce criticase in Senat activitatea aparatului diplomatic al adminstratiei Eisenhower si publicase in ,,Foreign Affairs ‘’ un articol care semana cu un fel de program de politica externa , dupa ce isi spusese parerea in problemele dificile ale bugetului si fiscalitatii , acum incepea batalia pentru Casa Alba. In prima faza trebuiau depasiti adversarii redutabili din propriul Partid democrat si , totodata , biruite unele prejudecati adanc inradacinate .John Kennedy se facuse cunoscut in Camera Reprezentantilor in Senat , unde acumulase o experienta larga dar acum , cand se punea problema de a candida pentru Casa Alba , faptul ca era de religie catolica aparea ca o bariera greu de trecut in fata unui corp electoral alcatuit in buna masura din protestanti. Pana atunci nici un american de religie catolica nu fusese presedinte al Statelor Unite si incercarea facuta de Alfred Smith (tot candidat al Parlamentului democrat)se soldase in 1928 cu un esec rasunator in fata republicanului Herbert Hoover . Cu o deosebita abilitate , statul-major de la ,,Esso Building’’ a introdus printre temele campaniei electorale si pe aceea a aplicarii unei separari totale a bisericii de stat si , in legatura cu aceasta , a preconizat ,,elgalitatea catolicilor cu necatolicii’’ , condamnand implicit orice exclusivim religios sau rasial.

5. Drumul spre presedintie si reusita lui Kennedy

Tactica elaborata de consilierii lui Kennedy prevedea ca primele infruntari in cadrul ,,preliminariilor’’ sa aiba caracter de ,,soc’’ ,astfel incat sa dovedesca Americii , incepand cu statele cu predominanta protestanta , ca un catolic poate deveni presedinte al Statelor Unite . Preliminarile din cadrul Pardidului democrat aveau in 1960 o particularitate nemaiintalnita : s-a desfasurat exclusiv intre senatori. Or , cu exceptia lui Warren Harding , nici un senator nu trecuse pana atunci direct din Capitoliu la Casa Alba. Senatorul John Kennedy ii infrunta pentru obtinerea canditaturii pe senatorii Hubert Humphrey (Minnesota) , Stuart Symington (Missouri) si Lyndon Johnson (Texas) , in timp ce din umbra pandea – in speranta unei a treia desemnari – Adlai Stevenson.

La deschiderea Conventiei de la Los Angeles , la 11 iulie 1961 , s-a constat insa existenta unei opoziti mai largi decat se apreciase initial. Fostul presedinte Harry S. Truman a trimis un mesaj in care punea sub semnul intrebarii ,,maturitatea’’ lui John Kennedy daca avea sa fie ales , J. F. K. Urama sa devina la 43 de ani aproape cel mai tanar presedinte din cati a avut America. Replica lui Kennedy a fost convingatoare :el a argumentat ca cei 14 ani petrecuti in Congres i-au conferit mai multa experienta politica decat au avut majoritatea presedintilor americani.

La inceputul lucrarilor conventiei domnea o confuzie totala in legatura cu desemnarea candidatilor.Eleanor Roosevelt, vaduva fostului presedinte, utilizand intregul prestigiu de care se bucura , a adresat Conventiei o scrisoare in care cerea ca Adlai Stevenson sa fie desemnat pentru a treia oara candidat la presedintie, in pofida celor daua esecuri inregistrate in alegerile din 1952 si 1964. Un alt moment greu de depasit a fost acela al duelului cu Lyndon Johnson, care in momentul acela era liderul majiritatii democrate in Senat.Spre surprinderea generala insa, de la primul tur de scrutin el a obtinut candidatura.Atunci Lyndon Johnson, care pierdude teren, a devenit docil de nevoie si a acceptat propunerea de a candida pentru vicepresedentie. Echipa Kennedy – Johnoson aparea in ochii strategilor Partidului democrat ca ideala , deoarece un senator cu vederi liberale avea un coechipier texan , capabil sa atraga voturile albilor din statele sudice .

Lupta elctorala se anunta dura , deoarece republicanii l-au desemnat drept canditat pe Richard Nixon , care , la randul sau , avea experienta ca senator de California , in ultimii opt ani fusese vicepresedinte al Statelor Unite , iar in timpul absentelor de la Casa Alba ale lui Dwight Eisenhower din motive de boala il inlocuise temporar in functia suprema . Campania electorala a lui John Kennedy s-a desfasurat dupa un program cantarit savant de expertii din statul lui major. Intr-una din primele cuvantari electorale , tinuta la Houston (Texas) in fata uniu auditoriu ostil ideilor sale liberale si care neindoielnic l-ar fi preferat ca presedinte pe Lyndon Johnson , Kennedy a abordat problema libertatii religioase si a subliniat ca , atunci cand va fi la Casa Alba , religia lui catolica nu ii va influenta orientarea.

Ulterior s-a discutat mult in America in legatura cu calitatile telegenice care trebuiau sa primeze la un candidat. In septembrie , deci cu cateva saptamani inaintea alegerilor , au fost organizate patru confruntari televizate intre Kennedy si Nixon , iar observatorii au apreciat ca duelul oratoric final transmis la 26 septembrie 1960 de la Chicago a facut sa incline balanta corpului electoral in favoarea Partidului democrat.

La opt noiembrie 1960 , John F. Kennedy a fost ales presedinte cu cea mai mica majoritate inregistrata in alegeri in secolul  al XX-lea. El a intrunit doar cu 113 057 voturi mai mult decat R. M. Nixon , contra candidatul sau , in schimb , numarul electorilor ii era mult mai favorabil.

Inca in timpul campaniei electorale a fost lansata lozinca ,,Noii frontiere’’ , cu scopul de a solicita imaginatia alegatorilor dornici de o schimbare.dupa New Deal-ul rooseveltian si Fair Deal-ul lui Truman, ramas la jumatatea drumului , ,,Noua frontiera’’ se plasa intr-un cadru mai abstract.Fornula aceasta trebuia sa aiba ecou in constiinta americanilor, ea amintind de expansiunea precursorilor din epoca pionieratului care inaintau spre Vestul salbatic,si a fost lansata cu scopul de a ralia in jurul Partidului democrat fortele sociale care, in urma cu trei decenii, l-au sprijinit pe Franklin D.Roosevelt :masele din centrele urbane din Nord, fermierii, negrii, intelectualii etc.

Dupa cum spunea Kennedy, noua doctrina trebuia ,,sa sintetizeze nu ceea ce i se oferea poporului american, ci ceea ce i se cerea sa intreprinda prin fortele lui’’,,Noua frontiera’’ a fost definita, de autorii ei, ca patrunderea ,, in spatiile necercetate ale stiintei si cosmosului, in problemele nesolutionate ale pacii si razboiului, in locurile ascunse ale ignorantei si prejudecatilor, in problemele ramase pana acum fara raspuns in legatura cu saracia si surplusurile’’.John Kennedy aprecia ca poporul american se afla la un punct de cotitura. ,,intre maretie nationala si declin national, intre aerul proaspat al progresului ai atmosfera statuta si umeda a ceea ce se considera a fi « o situatie normala » ‘’ .

6. Personalul noii conduceri si politica noilor frontiere

Din momentul in care si-a preluat noua functie, Kennedy a ales sa se refere la sine cu initialele numelui sau , si anume J.F.K. colaboratorul sau apropiat ii spunea ca , in opinia sa acest lucru era putin copilaras , dar Kennedy stia ca presedintele Roosevelt , care a guvernat cu dinamism tara in timpul marii depresiuni economice si al celui de-al Dolea Razboi Mondial prefera utilizarea initialelor F.D.R. (Frank Delano Roosevelt) .

Prima actiune a lui Kennedy dupa preluarea presendintiei a fost alegerea noii administratii , a personalului si a colaboratorilor . Kennedy , cu doar 15 ani de experinta in spatiul politicii , nu avusese niciodata dispopzitia sa isi creeze unu cerc de sustinatori personali apropiati ,,cercul meu consta in cei cei care m-au votat si intotdeauna vor existata oameni care sa vrea sa lucreze pentru guvern’’ , sustinea el . Avea doar 73 de zile pentru a acoperi 1200 de posturi , inclusiv cabinetul . Realizarea cu succes a acestei sarcini fara existenta unei retele prealabile de cunostinte era ceva namivazut pentru politica americana si a dat electoratului impresia ca noul guvern este curat si liber de interese si date prestabilite.

Nu au mers insa toate bine. Kennedy , care invinsese candidatul republicanilor , pe Nixon cu o diferenta minima de voturi , simtea presiune si disconfort , din cauza faptului ca aproape jumatate din alegatorii tarii nu il preferau, astfel ca unele din optiunile sale aveau ca scop mai mult sa linisteasca si sa multumeasca pe republicani. Cateva caracteristici ale acestei stategii a lui Kennedy au fost mentinerea in functia lui Allen Dulles , Edgar Hoover directorii CIA si respectiv FBI.

Prima problema cu care s-a confrunatat noua adminstratie a lui Kennedy a fost punerea in aplicare a promisiuni electorle privind politica noilor frontiere. ,, Va asigur ca ne aflam astazi in fata unor noi frontiere , indiferent daca vrem acest lucru sau nu’’. Apelul lui Kennedy pentru o tara cladita pe noi idealuri care sa cinsteasca si sa perpetueze idealurile stramosilor , care s-au desprins treptat de Europa si s-au instalat pe noul continet a fost un discurs de 10 min care a miscat si a cutremurat poporul american .

Inceputul anilor 60 a reprezentat punctul de plecare al unei perioade de reasezari si schimbari Statele Unite. Incepea o noua epoca in care noile mijloace de informare facilitau accesul la cunostinte pentru toti, oportunitatile de educatie superioare se inmulteau si probleme cere nu fusesera niciodata in atentia publicului ieseau la suprafata. Politica noilor frontiere a lui Kennedy promitea reforme in anumite domenii,cum ar fi educatia,sanatatea publica,programul spatial, si abordarea problemelor constante,cum ar fi somajul, locuintele, si rasismul. Abordarea acestor subiecte urma sa fie de competenta guvernului si nu a factorilor privati,ca pana atunci.Un bun exemplu este programul spatial al S.U.A. , care, sub administratia Kennedy,a inregistrat progrese rapide.

Politica noilor frontiere a lui Kennedy este comparata frecvent cu politica lui Roosevelt,pe care acesta a numit-o Noul Acord (New Deal). Politica lui Roosevelt avea ca scop combaterea consecintelor Marii Depresiuni si ,drept urmare era oarecum superficiala si unilaterala. Pe de alta parte, politica lui Kennedy punea bazele unei tari puternice politic si economic si,in paralel, asigura bunastarea maselor.

7. Prima mare greseala dupa preluarea puterii

Dupa preluarea presedintiei, Kennedy a aflat de planul de invadare a Cubei, mostenire de la fosta adminstratie Eisenhower.avand ca scop rasturnarea guvernului socialist al tarii printr-o revolutie populara, CIA instruia si inarma refugiati cubanezi pentru debarcarea acestora in Golful Porcilor din Cuba,Din cauza naturii sensibile a operatiunii, Eisenhower astepta o miscare din partea liderului Cubei, fostul militar Fidel Castro, care sa justifice interventia, dar pana la sfarsitul mandatului sau nu a aparut o astfel de ocazie. Preluand functia de la Eisenhower, Kennedy a fost informat in legatura cu planul si initial s-a opus punerii in aplicare a acestuia.Intr-un sfarsit a cedat insa presiunilor CIA, cu conditia ca la operatiune sa nu participe trupe americane.Prin aprobarea planurilor CIA, Kennedy si-a incalcat repede promisiunea din discursul sau inaugural,,motivul pentru care avem armata este sa putem duce un dialog’’.Astfel, la 17 aprilie 1961, refugiatii cubanezi au intreprins debarcarea programata in sud-vestul Cubei, in Golful Porcilor, dar au fost infranti in totalitate, in numai trei zile.La o luna de la incident, Castro a finalizat ridiculizarea Americii,declarand Cuba republica socialista si pe sine marxist –leninist si incheind o alianta cu adversarul S.U.A, Uniunea Sovietica.

8. Criza rachetelor

Dupa sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial a aparut un nou conflict intre Vest si Est(intre Uniunea Sovietica Socialista si America).

La trei luni dupa ce Castro a declarat Cuba republica socialista, Uniunea Sovietica si Germania de Est au trecut la construirea unui zid intre Berlinul de Est si cel de Vest,pentru a opri trecerea a circa 20.000 de muncitori pe an din Germania de Est si cea de Vest si a provaocat escaladarea tensiunii dintre Ameica su Uniunea Sovietica.

In 1962, avioane amercane care efectuau un zbor de spionaj deasupra Cubei au depistat baza de lansare de rachete cu focoase nucleare.O singura greseala putea insa sa conduca umanitatea la un razboi nuclear fara intoarcere.Astfel Kennedy tinand minte incidentul de la Golful Porcilor a actionat dupa judecata lui si in locul bombardamentului a declarat blocada navala a Cubei si a cerut Uniunii Sovietice retragera imediata a focoaselor nucleare de pe teritoriul cubanez.Intr-un sfarsit, Uninunea Sovietica si-a retras rschetele si criza s-a incheiat fara a duce la o confruntare nucleara distugatoare.O alta probelma care il preocupa in mod deosebit pe Kennedy era conflictul care izbucnise intre Vietnamul de Nord si cel de Sud.

Kenney ordonase trimiterea de comandouri ale armatei americane pentru a paricipa la crearea unui guvern puternic si rezistent la influrntrlr comuniste in sudul tarii, ingrijorandu-se de binele poporului vietnamez. Cand si-a dat seama de dificultatea operatiuniii, a inceput sa examineze retragerea acestora din tara. Nu a apucat insa sa isi finalizeze planurile. Johnson, care a preluat conducerea dupa moartea lui Kennedy, a ales calea interventiei active, canducand astfel S.U.A in asa-numitul Razboi al Mlastinilor.

9. Marele aliat al negrilor

In a doua jumatate a anilor 50’ si pe toata durata anilor 60’ a inceput sa iasa la suprafata si sa ia proportii o chestiune care a preocupat administratia Kennedy mai mult decat pe cele precedente :problema rasiala.

Anuntarea politicii noilor frontiere a lui Kennedy intarise lupta persoanelor de culoare din America pentru dobandirea de drepturi egale.

Kennedy stia ca hotararea sa de a sustine lupta negrilor i-ar fi redus foarte mult popularitatea in randul albilor din statele sudice, unde mentalitatea rasista era deosebit de intensa, dar pe de alta parte prevedea ca miscarea pentru emanciparea negrilor urma sa se dezvolte intr-o chestiune majora a vremii, si de aceea s-a decis sa fie de partea lor.

In 1963, peste 200.000 de persoane au realizat la Washington un mars imens, iar Martin Luther King a rostit vestitul sau discurs in favoarea egaltatii, care a ramas in istorie ca ,,Am un vis’’(,,I have a dream’’). Mai tarziu, in acelasi an, Kennedy a supus la vot un proiect de lege pentru drepturi civile, care facea ilegala orice discriminare rasiala in institutiilt sociale ale tarii.

10. Lupta impotriva Mafiei

Cei mai mari oponenti ai politicii noilor frontiere a administratiei Kennedy erau grupuri de persoane cu anumite interese, care nu intentionau sa renunte la acestea.Dintre acestea, cel mai puternic era Mafia,astfel ca J.F.Kennedy, ca luptator pentru justitie sociala, a luptat impotriva acesteia cu tarie si hotarare.

In fruntea acestui efort s-a aflat Robert Kennedy, Ministrul Justitiei, care a actionat cu strictete si dinamism pentru indeplinirea vointei fratelui sau. In timpul mandatului sau de ministru al justitiei,Robert Kennedy a declarat urmarirea penala impotriva a 228 de membri ai crimei organizate,fata de doar 35 ai predecesorului sau.Fratii Kennedy erau deja un obiect al urii pentru membrii Mafiei si nu sunt putini cei care acuza Mafia pentru asasinarea lui J.F.Kenndey.

11. FBI si scandalurile prezidentiale

Adevarata slabiciune a lui Kennedy erau femeile si scandalurile care rezultau din diversele sale combinatii amoroase.

Chiar si dupa ce a devenit presedinte, a avut o relatie cu un numar aproape nenatural de mara de femei. In februarie 1962 au ajuns in posesia sefului FBI, Edgard Hoover-ale carui relatii cu Kennedy nu erau dintre cele mai bune-, detalii privind o relatie a Presedintelui care putea lua dimensiunile unui mare scandal .Judith Campbell, o femeie cu care Kennedy avea relatii, era in realitate amanta unui mare mafiot din Chicago, Sam Giancana.Deosebit de satisfacut de aceste date, Hoover i-a trimis lui Robert Kennedy un mesaj, amenitand sa dea in vileag cazul.

Daca ar fi devenit cunoscut ca seful administratiei care incearca sa eilmine Mafia avea o relatie cu o femeie implicata in organizatia criminala,scandalul ar fi fost atat de mare, incat ar fi amenintat insasi viabilitatea administratiei.Robert, panicat, l-a rugat pe fratele sau sa intrerupa relatia, iar presedintele Kennedy , cu un zambet amar si capul plecat, si-a recunoscut greseala.Slabiciunea presedintelui a devenit o arma nu numai pentru Mafie, dar si pentru dusmanul sau din interior, Hoover, sub a carui amenintare Kennedy a functionat pana la sfarsit.

Relatia lui Kennedy cu Marylin Monroe,care a inceput in februarie 1961, a fost o alta greseala a presedintelui de care a profitat Hoover. Legatura lor a inceput aproximativ in perioada in care casatoria lui Marylin cu scriitorul Arthur Miller era pe o traiectorie descendenta, spre divort, moment in care sex-simbolul vremii si-a intors privirile catre presedinte. Anul urmator, cand atat FBI-ul cat si Mafia stiau de legatura dintre presedinte si vedeta, Kenndey a pus brusc capat relatiei. Se spune ca nu atat teama de scndal cat tulburarile psihice ale lui Marylin l-au condus pe Kennedy la aceasta hotarare.Sfarsitul tragic al idilei a venit pe 5 august 1962 cand Marylin a fost gasita moarta in patul sau de acasa, cu receptorul telefonului langa ea.

12. Dallas, orasul fatal

In primele zece zile ale lunii noiembrie 1963 pereche prezidentiala s-a deplasat cu avionul fortelor aeriene la San Antonio pentru a realiza acolo prima sa vizita oficiala. Urmatoarele alegeri prezidentiale apropiindu-se, Kennedy incepuse un turneu in statele sudice ale tarii,unde procentajele sale de acceptare erau foarte scazute.

Pe data de 22 a aceleiasi luni, Kennedy si Jacqueline au ajuns putin inainte de pranz cu un automobil decapotabil Dallsa,ultima dintre opririle programate,pentru a trece prin centrul orasului. Cu treizeci si cinci de minute mai tarziu a venit lovitura neasteptata o sortii. In timp ce Kennedy saluta multimea zambind, expresia i se schimba brusc si se inclina spre sotia sa Jacqueline. Este transportat imediat la spital, dar peste putin timp isi da ultima suflare. Avea doar 46 de an.

Acestea au fost ultimele momente ale tanarului erou, in care nu numai America ,dar si intreaga lunme isi pusese sperantele pentru un viitor mai bun. Vestea socanta despre asasinarea presedintelui american a cazut ca un trasnet in toate colturile pamantului.

13. Turneul tragic

Vizita presedintelui in Dallas a fost adugata la turneul sau la propunerea vicepresedintelui Johnson. In alegerile din 1960,Kennedy fusese ales cu diferenta foarte mica fata de contracandidatul sau, iar realegera din 1964 depindea in mare masura de alegatorii conservatori din statele sudice. In statul Texas, antipatia fata de administratia Kennedy era deosebit de imensa si, stiind foarte bine acest lucru, Johnson a insistat foarte mult pentru acesta vizita.

In acea zi fatala de 22 noimbrie 1963, la ora 8:30, la hotelul Ford West, pereche prezidentiala a luat micul dejun dat in onoarea sa de membrii organizatiei laocale a Partidului Democrat si, apoi, a plecat cu aeronava prezidentiala, Air Force 1, de la baza aeriana Carswell spre Dallas. Au aterizat pe aeroportul Love Field si, dupa ceremonia de primire, s-au urcat intr-o limuzina de lux, cantinuandu-si drumul prin multimea entuziasta. Presedintele Kennedy, imbracat intr-un costum gri, era asezat in partea dreapata a banchetei din spate, iar Jackie, intr-un costum Chanel roz impresionant, statea in partea stanga. In fata se aflau guvernatorul statului Texas, John Connoly si sotia sa. Vehiculul a parcurs centrul orasului pe o distanta de 15 kilometri. Limuzina avea geamuri antiglont si tavan antiglont care asigura vizibilitate si siguranta. In ziua respectiva vremea era deosebit de calda si Kennedy a vrut sa aiba un cat mai bun cu multimea, astfel ca s-a facut o sxceptie si drumul a continuat cu acoperisul ridicat. La 11 :50 a pornit convoiul auto ce 5 vehicule care transportau perechea prezidentiala, pe vicepresedintele Johnson si alte personalitati in mijloc. La capetele coloanei se aflau masini si motociclete ale politiei, care insa, dupa cum s-a dovedit nu se aflau in alerta ca in urma cu aproximativ un secol, la asasinarea presedintelui William McKinley. Coloana de autovehicule mergea cu o viteza de de 32 de kilometri pe ora si a trecut prin fata a doua cladiri universiatre din centrul orasului. De pe bulevardul central a cotit pe bulevardul Huston si de a trecut prin fata depozitului de manuale scolare al statului Texas, unde a redus viteza pentru a coti la stanga pe strada Elm.

Defilarea a ajuns la sfarsit, de-a lungul traseului statea o multime entuziasta iar climatul festiv de primire era evident. ,, Nu puteti spune ca locuitorii orasului nostru nu va simpatizeaza, domnule presedinte’’ i-a spus Guvernatorul statului Texas, si Kennedy i-a zambit, cantinuand sa salute multimea. Brusc, la 12 :30, Kennedy a scos un srigat si si-a dus mainile la gat. Connoly, care se afla pe scaunul din fata, a fost si acesta lovit de un glont.Imediat dupa aceea, partea din fata a corpului sau s-a inclinat inainte. Imediat, vehicolul prezidential a luat viteza si s-a deplasat la spitalul Parkland Memorial Hospital, in timp ce Jacqueline continua sa tina in brate capul sotului ei incercand sa opreasca curgerea sangelui si a materiei cerebrale. Ajungand la spital, Kennedy a fost transportat la aripa de urgente, unde medicul Charles Crenshaw i-a acordat primele ingrijiri. Dar fala folos. Starea lui Kennedy era ireversibila, iar la 13 :00 a fost anuntata moartea sa.

14. Un barbat numit Oswald

Lee Harvey Oswald, in varsta de 24 de ani, angajat temporar la depozitul de manuale scolare al statului Texas, a fost arestat la 90 de minute dupa eveniment sub acuzatia de asasinare a presedintelui Kennedy. Arestarea sa imediata s-a bazat pe doua rapoarte primite de ploitia din Dallas. Prima o fost ca in momentul asasinarii presedintelui s-au auzit impuscaturi din cladirea depozitului. Peste zece minute a venit decrierea faptasului, care se potrivea perfect lui Oawald. Paradoxal insa, in momentul procesului, politia din Dallas nu avea nici unul dintre aceste doua rapoarte in posesia sa.

Motivul pentru care a fost arestat Oswald a fost uciderea politistului J.D.Tippit, care a fost impuscat in timp ce patrula in cartierul Oak Cliff, la circa 40 de munute dupa asasinarea lui Kennedy. Putin mai tarziu Oswald, fara sa plateasca bilet, a intrat in Teatrul Texas, unde a si fost arestat, in urma unui telefon la politie , referitor la comportamentul sau ciudat si suspect. Dupa arestare, sirile au transmis urmatorul mesaj :,,A fost arestat un suspect care facuse carere de cetatenie sovietica’’. Care era insa istoria lui personala a omului care a fost imediat stigmatizat ca fiind comunist ?

S-a nascut la New Orleans in 1939, iar in 1956 s-a inrulat in randul puscasilor marini, unde a fost instruit ca operator de radar si a fost transferat la baza aeriana Achugi din Japonia. La sfarsitul anului 1959 a dezertat in Uniunea Sovietica, dar in 1962 a depus cerere de repatriere, care a fost acceptata dupa ce la ambasada americana nu i s-a nici o intrebare privind dezertarea sa. Aici bineinteles ca ar fi rezonabil sa ne intrebam daca nu cumvaOswald era agent CIA.

In iunie 1962, Oswald si sotia sa rusoaica, cu care venise in America, au cunoscut in Dallas o comunitate de rusi anticomunisti in ezil, cu care au avut relatii apropiate. In aprilie 1963, Oswald s-a mutat la New Orleans , unde s-a autodeclarat reprezentant local al organizatiei Fair Play for Cuba Committee-organizatie de solidaritate cu Cuba si in favoarea lui Castro. Putin dupa aceea s-a intros din nou la Dallas unde, cu aproximativ o luna inainte de asasinarea lui Kennedy, s-a angajat temporar la depozitul de manuale scolare al sttului Texas.

Dupa asasinat si dupa arestarea sa, a fost interogat fara intrerupere de polotia din Dallas si agenti FBI timp de doua zile, pana pe 24 noiembrie. Paradoxal insa, depozitia lui Oswald, care a fost data fara a fi prezent un avocat, nu a fost inregistrata niciodata in vreo evidenta oficiala.

In aceesizi, 24 noiembrie, cand Oswald iesea escortat de politisti din parcarea subterana a politiei pentru a fi transportat la tribunal , a fost impuscat mortal de Jack Rubby, propriertar de cluburi de noapte din Chicago.

15. De unde a venit impuscatura

La 22 noiembrie 1963, la 98 de minute dupa anuntul mortii lui JFK, vicepresedintele Lindon Johnson, imbarcat pe aeronava prezidentiala Air Force 1 in directia Washington, si-a preluat atributiile ca al 36-lea presedinte al Americii, avandu-le ca martore pe Jacqueline si pe judecatoarea Sarah T.Hughes.La 29 noiembrie, presedintele Johnson a dispus infiintarea comisiei de investigatie, avandu-l in frunte pe seful Curtii Supreme, Earl Warren, si ca membri, printrealtii, pe directorul CIA, Allen Dullles, si pe viitorul presedinte Gerald Ford, in scopul investigarii asasinarii presedintelui Kennedy.In septembrie anul urmator, Comisia Warren si-a expus concluziile, potrivit carora Oswald a fost singurul planuitor si executant al asasinatului.In raportul lor final exista insa date foarte interesante privind directia impuscaturilor.40% din cei intrebati care se aflau in zona unde a avut loc asasinatul au declarat ca impuscaturile pareau sa vine de pe un pasaj pe care convoiul nu il depasise inca.Potrivit acestor marturi, impuscaturile au venit din fata, dar concluzia comisiei care l-a declarat pe Oswald unicul executant, acre a tras de la fereastra depozitului de manuale scolare al statului Texas face necesara ipoteza ca impuscaturile au venit din spate.

Comisia Warren si-a bazat concluzia ca toate cele trei impuscaturi au venit de la fereastra etajului 6 al depozitului de manuale scolare pe faptul ca acolo au fost gasite 3 caretuse goale. Exista insa si alte date care fac concluzia comisiei Warren sa fie neintemeiata.Una din impuscaturi estre ce acare l-a lovit pe presedintele Kennedy in cap.O a doua impuscatura nu si-a atins tinta ci a lovit trotuarul, ranind un spectator la obraz.Ramane deci o singura impuscatura, al carei traseu nu este usor de explicat.Pe langa rana fatala la cap, Kennedy a fost lovit o data si in gat.A fost insa ranit si guvernatorul Connely, iar diversele studii arata ca ar fi fost imposibil ca acelasi glont care l-a lovit pe Kennedy in gat sa isi fi continuat parcursul si sa fi provocat si ranile Guvernatorului.Poate au fost 4 si nu 3 impuscaturi ?Daca este intr-adevar asa, atunci vorbim de doi tragatori, ceea ce implica o conspiratie si anuleaza teoria actiunii independente a lui Oswald.

De asemenea, conform concluziei, cele 3 impuscaturi au fost inregistrate in 5-6 secunde.Chiar si pentru un lunetist profesionist, fiecare tragera necesita cel putin 2-3 secunde.Intrebarea care apare este cum Oswald, folosind o carabina veche Carcano de productie italiana a putut sa traga de 3 ori intr-un interval atat de scurt.Un element foarte important este ca Oswald a fost supus unui test cu parafina si sigurele urme de praf de pusca au fost gasite pe maini si nu pe fata sau pe gat, unde ar fi trebuit sa existe daca ar fi tras cu o carabina veche.

Exista multe alte enigme privind cazul asasinatului, care insa vor ramane fara raspuns pana in 2039, deoarece o mare parte din documente, marturii si dovezi raman secrete pana atunci.

16. Cine este responsabil pentru asasinarea lui Kennedy ?

Lindon Johnson

Dupa sasinarea lui Kennedy functia de presedinte a fost preluata de Johnson. Conform acestei variante, in conspiratie a fost implicat Johnson, impreuna cu membrii ai guvernului care doreau sa-l vada presedinte. Comisia Warren a ignorat relatiile proaste ale fratilor Kennedy cu Johnson precum si faptul ca una dintre primele actiuni ale lui Johnson dupa preluarea atributiilor prezidentiale a fost trimiterea de trupe in Vietnam.Nixon

Aceasta conspiratie il vede pe Nixon, adversarul lui Kennedy in alegerile prezidentiale responsabil pentru asasinat. Nixon avea legaturi cu Mafia si relatii personalee foarte stranse cu membrii Comisiei Warren.

Hoover

Se spune ca J.F.Kennedy il presa pe Hoover sa demisioneze din functia de sef al F.B.I. si de aceea Hoover a planuit asasinarea lui .

Mafia

Mafia, care isi pierduse interesele din Cuba din cauza lui Kennedy, a ordonat asasinarea lui. In plus, ministrul justitiei Robert Kennedy luase masuri foarte dure impotriva crimei organizate, creand astfel un climat de antipatie si mai intens.

Castro

Conducatorul Cubei, Fidel Castro, a aflat de planul pentru asasinarea sa de catre C.I.A. astfel ca a dispus asasinarea lui Kennedy.

Refugiatii cubanezi opozanti a lui Castro. Conform acestei variante, refugiatii cubanezi l-au acuzat exclusivpe Kennedy pentru esecul debarcarii din Golful Porcilor, unde i-a abandonat, astfel ca doreau asasinarea lui.

17.Concluzii

John Kennedy a fost erou al Razboiului din Pacific, a adoptat politica noilor frontiere si a intrat in lumea politicii ca un campion al unei Americi puternice.A urmarit adoptarea unor masuri de inlaturare a discriminarii rasiale si de promovare a deschiderii in politica externa.El a propus americanilor sa atinga o ,,dubla frontiera’’:o mai mare dreptate sociala.Denumirea de ,,dubla frontiera’’ amintea de curajul si vointa vechilor colonisti carea au dus frontiera S.U.A. pana la Oceanul Pacific.

A devenit cel de-al 35-lea presedinte al tarii, iar pe durata mandatului sau, a dovedit ca era un conducator puternic, devenind un erou modern al poporului american, indiferent de situatiile pe care a fost chemat sa le abordeze,cum ar fi Razboiul din Vietnam, criza din Cuba, programul Apollo.

Visul sau a fost curmat insa de glontul ucigas, multe intrebari ramanand si acum fara raspuns.

Bibliografie

Camil Muresan,Alexandru Vianu, ,,Presedinte la Casa Alba’’ , Editura Politica, Bucuresti, 1974

100 de personalitati-Oameni care au schimbat destinul lumii Editura DeAGOSTINI

Magda Stan CristianVornicu, Manual de Istorie clasa aX-a. Editura Niculescu
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
John f.kennedy - referat
FILIATIA MARII DINASTII a BRANCOVENILOR
Instaurarea Statului National Legionar 4 Septembrie-14 Septembrie 1940
APARITIA EXTREMEI DREPTE SAU GERMANIA INTRE EXTREMA STANGA SI EXTREMA DREAPTA (1918-1924)
Participarea clerului Oltean la Revolutia de la 1848
MOLDOVA IN TIMPUL DOMNIEI LUI STEFAN CEL MARE SI SFANT (1457-1504)
Femeile in fata justitiei
EVOLUTII ALE RAPORTURILOR DE PUTERE LA INCEPUT DE MILENIU III

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu