Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » referate » Istorie
Miscarea legionara - legiunea revine in romania

Miscarea legionara - legiunea revine in romania
MISCAREA LEGIONARA - LEGIUNEA REVINE IN ROMANIA


Tatonari dupa Decembrie 1989


Liviu Valenas.: - Ajungem si la momentul 22 Decembrie 1989. Miscarea Legionara s'a asteptat ca va interveni caderea comunismului, in Romania, in 1989 ?

Mircea Dimitriu.: - Nu ne-am asteptat absolut deloc ! Am fost total surprinsi ! Una din primele noastre masuri a fost trimiterea, in explorare, in tara, a unui camarad, care sa ne aduca rezultatul investigatiilor sale asupra a ceea ce a mai ramas din Miscare.


L.V.: - Cum il chema pe acest legionar ?M.D.: - Victor Corbut, din Cleveland, Statele Unite. In Romania avusese gradul de comandant-ajutor, in Bihor. Arestat de comunisti in Romania, dupa gratierea din 1964, Victor Corbut a putut sa ajunga in Statele Unite, la interventia guvernului acestei tari. El facea parte dintr'un lot de cetateni americani repatriati, Victor Corbut, se nascuse in Statele Unite si avea cetatenia americana prin nastere. Noi avem mai multi legionari, cetateni americani prin nastere, Baciu si altii.


L.V.: - Plecat in 'explorare' in Romania, in Ianuarie 1990, s'a reintors cu ce rezultate ?

M.D.: - S'a reintors dupa aproximativ o luna si jumatate inapoi si a raportat ca a gasit in Bucuresti o grupa care actiona clandestin inca din timpul cand traia Ceausescu, iar aceasta grupa era condusa de doua persoane, cunoscute ca legionari, Luca Dumitrescu si Mircea Nicolau. Mircea Nicolau a fost chemat apoi in strainatate (Luca Dumitrescu s'a imbolnavit si apoi a si decedat) si a primit dela Horia Sima insarcinarea, sa caute sa descopere legionarii din tara si sa inceapa sa-i reorganizeze. Revenind la camaradul Victor Corbut, el a fost si in provincie, dar explorarea lui a fost ingreunata si de faptul ca era permanent sub supravegherea Securitatii, in primul rand pentru ca era cetatean american si in al doilea rand era si legionar.


L.V.: - Raportul sau cum a fost primit de Horia Sima ?

M.D.: - Pozitiv Pozitiv pentru ca s'a gasit un punct, dela care putea incepe o activitate de strangere a randurilor, de unde se putea reorganiza Miscarea in tara.


L.V.: - Raportul lui Victor Corbut a fost dat in jurul datei de 1 Martie 1990 ?

M.D.: - Da. Pana la primirea acestui raport, Horia Sima a stat in expectativa, nu a putut face nimic, cu exceptia faptului ca a dat diferite declaratii, a scris o brosurica, in care indemna pe legionari sa stea linistiti, sa nu se amestece in actiunile de revolta impotriva noului regim.


L.V.: - Care era scopul acestei declaratii, mobilul ei ?

M.D.: - Scopul era unul singur, acela de a nu periclita reorganizarea Miscarii Legionare.


L.V.: - Dar cu toate acestea, oricine isi aminteste bine, ca Ion Iliescu si Petre Roman, vedeau peste tot numai si numai legionari, si asta imediat dupa 22 Decembrie 1989 In orice manifestatie de protest contra FSN-ului, se vedea o actiune 'legionara', mineriada din 13-15 Iunie 1990 a avut la baza (dupa Ion Iliescu) pe legionari, si in plus, in Februarie 1990 au fost expulzati din Romania doi cetateni canadieni de origine romana, pe motiv ca fac propaganda legionara, ca sunt legionari

M.D.: - Comunistii au exacerbat notiunea de legionar pana la paroxism. Dupa comunisti, noi legionarii eram in stare de orice, puteam sa facem si sa rasturnam tot ce vroiam Evident ca comunistii urmareau in 1990 (dar si dupa aceea, pana in ziua de astazi) crearea unei psihoze de spaima in randul populatiei, contra legionarilor.


Uniunea Democrat Crestina


L.V.: - Pana si PNTCD-ul era atacat de comunisti si de FSN, in toata prima parte a anului 1990, ca 'un partid legionar', in orice caz, 'cu multi legionari' in componenta sa, de ce ?.

M.D.: - Legionarii au primit intr'adevar dispozitia, dela Horia Sima, sa intre, de preferat, in PNTCD. Nu ma refer la perioada 1944-1946 (grupul lui Horatiu Comaniciu), ci la perioada de dupa 22 Decembrie 1989. Insa, in acelasi timp, sub subordinea lui Mircea Nicolau, trebuiau sa se reorganizeze. Prima lor manifestare politica a fost in UDC (Uniunea Democrat Crestina). Cand conducerea UDC a fost acaparata de Grama si Fulger, acestia au dat afara pe toti legionarii !


'Noua Romanie Crestina' si Partidul 'Pentru Patrie'


L.V.: - Reorganizarea propriu zisa a Miscarii Legionare, in viziunea lui Horia Sima, cum a debutat ?

M.D.: - In aceasta perioada a reorganizarii din tara, in 1990, el a facut si un memoriu Regelui Mihai. Pe chestiunea acestui memoriu Horia Sima a fost foarte criticat de unii legionari, care pe urma s'au si indepartat de el. Ni s'a confirmat, de catre secretariatul Casei Regale, primirea acestui memoriu, dar raspuns la el nu am primit niciodata Si inainte de 1989 Horia Sima a trimis cateva memorii Regelui Mihai, dar nu a primit niciun raspuns dela Casa Regala


L.V.: - Horia Sima nu s'a gandit sa vina personal la Bucuresti pentru a lua in propriile maini reorganizarea Miscarii Legionare ?

M.D.: - Horia Sima nu putea veni in Romania, deoarece in 1946 (asa zisul proces al 'marii tradari nationale') fusese condamnat, in contumacie, la moarte Or, aceasta sentinta nu a fost anulata niciodata. Insa Horia Sima se preocupa indeaproape, din Exil, de reorganizarea, pas cu pas, a Miscarii. Nucleul de la Bucuresti s'a extins in toata tara, destul de frumos, a reusit sa se amplifice, pana cand Securitatea s'a alarmat. Securitatea s'a gandit sa contraatace, iar contraatacul cel mai bun era producerea unei sciziuni. S'a creat, tot cu ajutorul unui dosar si al Securitatii, adica a SRI-ului, o ramura legionara simista, care vroia sa se unifice cu dizidentii Miscarii, care intre timp isi facusera si in tara aderenti, in special printre macedoneni


L.V.: - Aceasta ramura dizidenta si-a luat vreun nume ?

M.D.: - Nu, nu si-a luat niciun nume, erau numai anumite persoane. Printre ei era avocatul N. Paun de la Brasov, inginerul Gheorghe Brahonschi de la Sibiu, Stefan Cojocaru, Nelu Rusu si Constantin Atanasiu, ultimii trei din Bucuresti.


L.V.: - Ca o paranteza, este clar acum ca toate sciziunile care s'au produs din 1990 in Romania au fost orchestrate de Serviciul Roman de Informatii (dupa planuri bine puse la punct), sa ne aducem aminte ce a patit Partidul National Liberal, rupt in final in vreo sase felii

M.D.: - Horia Sima a trimis vorba lui Nicolau, sa creeze un nou partid, dar nu din legionari (ca sa nu provoace autoritatile), ci din simpatizanti legionari. Grija permanenta a lui Horia Sima a fost, in primul rand, sa nu provoace autoritatile, in al doilea rand, sa nu provoace populatia. Cetatenii Romaniei au fost indoctrinati de comunisti, peste jumatate de secol, 'ca Miscarea Legionara este o adunatura de banditi, de criminali, de tradatori de tara etc'. Chiar acei oameni care nu erau comunisti, cand auzeau de legionari isi puneau mainile in cap, era un soc pentru ei. De aceea Horia Sima l-a insarcinat pe Mircea Nicolau sa faca un partid politic doar cu simpatizanti. Acest partid s'a chemat 'Noua Romanie Crestina'.


L.V.: - Marturisesc ca nu am auzit de acest partid

M.D.: - Da, era un partid mic. Grupul de legionari care s'au despartit de Nicolau si vroiau sa se uneasca cu dizidentii Miscarii, au cerut lui Horia Sima autorizatia sa faca si ei un partid. La inceput au vrut sa-si spuna 'Partidul Democrat - Miscarea Legionara'. Ne-au trimis proiectul de statut, din conducerea partidului trebuiau sa faca parte jumatate dizidenti, jumatate simisti, iar in Adunarea Generala trebuia sa fie o paritate intre aceste doua grupe. Natural, Horia Sima a respins cererea de a autoriza un astfel de partid. Atunci acest grup de legionari a incercat altceva, sa numeasca partidul 'Totul pentru Tara' si ne-au trimis din nou statutele spre vedere, Horia Sima s'a impotrivit din nou, spunand ca este deja un partid legionar, nu mai vrea sa se creeze un al doilea. Cu toata aceasta opozitie a lui Horia Sima, ei au depus cererea pentru autorizarea partidului. Nu au reusit sa mentina numele de 'Totul pentru Tara' (presedinta tribunalului unde au vrut sa inregistreze partidul, nu le-a acceptat aceasta titulatura, spunandu-le ca vor avea greutati pe viitor din cauza acestui nume) si pana la urma a fost schimbat in 'Pentru Patrie' (nu a fost acceptata nici titulatura 'Totul pentru Patrie') Sub acest nume partidul a fost autorizat, de instantele judecatoresti din Romania, sa funtioneze legal. Pentru a atrage aderenti, fondatorii partidului l-au pus ca presedinte pe Nistor Chioreanu, iar ca vicepresedinte, au reusit sa-l ademeneasca pe Virgil Mateias. Ironia soartei este ca a existat o revista comunista a armatei, intitulata 'Pentru Patrie' In orice caz, Horia Sima a fost pus in fata unui fapt implinit.


L.V.: - Care a fost reactia lui Horia Sima ?

M.D.: - Ingrijorat de aceste conflicte care au izbucnit in tara, el a cerut sa se constituie un Grup de Comanda, unde fiecare din membri acestui grup sa aiba un sector geografic definit din Romania, de care sa raspunda. Aceasta propunere nu a fost acceptata, de catre grupul Brahonschi, Paun, Rusu,Cojocaru si Atanasiu. In aceasta situatie, Horia Sima s'a vazut nevoit sa intervina personal, facand efortul de a merge la Budapesta. De aici a trimis pe cineva in tara cu misiunea de a-l aduce la Budapesta pe Virgil Mateias si pe inca o persoana.


L.V.: - Cine a fost Virgil Mateias, puteti sa ne vorbiti putin despre el ?

M.D.: - Virgil Mateias s'a nascut la Dridif in Tara Fagarasului, la 26 Ianuarie 1909. A facut liceul la 'Negru Voda' in Fagaras, unde a fost coleg si prieten cu Horia Sima si Nicolae Petrascu, cu care a legat o prietenie, care a rezistat tuturor timpurilor. La Facultatea de Drept din Bucuresti, in 1928, intra in Miscarea Legionara. Avocat, a practicat la Brasov si Fagaras. In 1937 este numit comandant legionar. Mobilizat, a facut campania pe Frontul de Est. In 1948 este arestat si eliberat dupa 16 ani, in 1964. A fost vicepresedintele si apoi presedintele Partidului 'Pentru Patrie', unde a rezistat presiunilor, de a accepta dizidenti legionari ('mexicani') in acest partid, pana la moartea sa, survenita la 2 ianuarie 1995.
L.V.: - In ce perioada a fost Horia Sima la Budapesta ?

pagina 66 M.D.: - In toamna lui 1992. Horia Sima s'a dus la Budapesta, ca sa fie cat mai aproape de Romania, intr'o tara care nu cerea vize cetatenilor romani si ca atare legionarii din Romania se puteau intalni fara mari probleme cu el. A fost singurul motiv pentru care s'a ales Budapesta ca loc de intalnire. La Budapesta, Horia Sima 'nu vindea Ardealul ungurilor', ci a avut doar contacte cu doi legionari din tara, din care cel mai important era Virgil Mateias, vicepresedintele Partidului Pentru Patrie. Mateias era un vechi coleg de-al lui Horia Sima, din Fagaras, om de mare incredere. Horia Sima i-a dat dispozitie lui Mateias sa aduca la indeplinire acel Grup de Comanda, gandit de el. Presedinte al acestui Grup de Comanda trebuia sa fie Nistor Chioreanu, care insa era bolnav, aproape olog, nu se putea deplasa si nici nu mai era suficent de lucid. La Budapesta, Horia Sima a recunoscut existenta Partidului Pentru Patrie, contand pe loialitatea lui Virgil Mateias, care conducea de fapt partidul. Proiectul 'Grup de Comanda' impiedica insa intentiile fondatorilor Partidului Pentru Patrie, convertiti la solutia 'unitatii' (intre simisti si dizidenti), idee urmarita de Tache Funda. Pana la urma, prin tot felul de manevre, a fost sabotata dorinta lui Horia Sima, aceea de realizare a unui Grup de Comanda.


L.V.: Cine era Tache Funda ?

M.D.: - Este roman macedonean, nascut insa in tara. Ca vechi legionar, a avut un comportament admirabil in inchisori. A fost castigat - recunoscand abia acum - de dizidenta adusa in tara dupa 1989. Diferit de altii, el s'a decis pentru eliminarea lui Horia Sima din Miscarea Legionara, printr'o strategie care sa fie acceptata de insasi aderentii lui Horia Sima (). Intamplarea a facut ca Tache Funda sa aiba un cumnat in Sibiu, aflat in stranse relatii familiare si camaraderesti cu familia Gheorghe (Ghita) Brahonschi, care era cel mai acerb adversar al lui Mircea Nicolau, ce era sustinut de Horia Sima. Prin acest cumnat, Leonte Radu, dar si direct, speculandu-i toate slabiciunile si resentimentele, Funda a reusit sa-l transforme pe Ghita Brahonschi, eroul dela Brasov si din inchisori si pe care Horia Sima il considera 'fiul sau sufletesc', intr'un robot docil si chiar intr'un adversar al lui Horia Sima ! Cu ajutorul lui Brahonschi, Tache Funda si altii, au reusit sa impiedice, sistematic, toate incercarile lui Horia Sima de a instaura in tara o unitate de actiune legionara. Cu toate presiunile la care a fost supus, Virgil Mateias a refuzat sa accepte intrarea vreunui dizident in partidul condus de el. De abia dupa moartea lui Mateias, a reusit Funda sa-si realizezez planul, pentru care luptase cu atata abilitate.


L.V.: - In fond de ce nu era de acord Miscarea Legionara condusa de Horia Sima, cu unificarea tuturor legionarilor ? Ca o paranteza istorica, la 26 Mai 1994 Corneliu Coposu mi- a spus la Paris, 'Ca nu intelege de ce legionarii se cearta intre ei si nu se unesc, pentru a forma un partid de dreapta in Romania, bineneinteles sub o alta titulatura, mai ales ca in Romania spatiul politic de dreapta este descoperit' Pentru Corneliu Coposu certurile dintre legionari erau ceva profund regretabil

M.D.: - Este vorba de asa zisa 'unificare' a tuturor legionarilor, urmarita de dizidenti ('mexicani') si respinsa consecvent de Miscarea Legionara, ramasa fidela lui Horia Sima (cu toate ca 'Unitatea' este o lege fundamentala a Miscarii Legionare). Aceasta contradictie produce nedumerire si de aceea trebuie explicata. In Exil dizidenta, care initial a pornit dela nemultumiri fata de Horia Sima, a evoluat pana la a nu-l mai recunoaste ca Sef al Miscarii Legionare, cerandu-i destituirea. Imediat dupa Revolutie, doi agenti ai Securitatii, si anume Petre Valimareanu din Exil si Serban Milcoveanu din tara, au pornit sa informeze pe legionarii din tara, pana atunci uniti, despre motivele pentru care dizidenta vrea destituirea lui

pagina 67 Horia Sima. Valimareanu a plecat intr'un turneu prin tara, cu 1.000 de exemplare din 'Vatra', 'editie speciala', 'dedicata' lui Horia Sima, iar Milcoveanu, ajutat de Stefan Predescu (ambii la randul lor 'ajutati, inainte de 1989, de Sfanta Fecioara Maria ca sa nu fie arestati de comunisti' <sic>, desi erau fruntasi legionari), a organizat un 'cenaclu' saptamanal <sic>, unde cautau sa ridice pe legionari contra lui Horia Sima. Si asta in calitate de reprezentanti ai dizidentei, numiti ca atare de Victor Apostolescu. La acest cenaclu participa regulat si Tache Funda. Ajuns si el la necesitatea destituirii lui Horia Sima, nu credea insa, ca ea poate fi facuta imediat, asa cum o cerea Milcoveanu, numarul legionarilor anti-Sima fiind inca redus. El a propus in schimb o alta strategie, care prevedea mai intai o campanie sustinuta, pentru a mari numarul legionarilor anti-Sima si apoi unificarea legionarilor de toate culorile. Din interiorul Miscarii Legionare astfel unificata, ar urma dupa aceea sa fie declansata, de fostii dizidenti, o actiune progresiva pentru diminuarea pana la disparitie a adeziunii la Horia Sima, inlocuind-o treptat numai cu adeziunea la Corneliu Codreanu, la care nimeni nu s'ar putea opune. Desi apoi Funda a imbracat 'pielea de oaie', proferand loaialitate fata de Horia Sima, si lasand campania planuita anti-Sima, pe seama altor dizidenti, el insusi alaturandu-se legionarilor despartiti de Mircea Nicolau, Miscarea Legionara a fost informata din chiar interiorul 'cenaclului' lui Milcoveanu, despre intreaga strategie propusa si vizibil urmarita de acelasi Tache Funda. De aceea ea a intampinat cu multa suspiciune propunerile de unificare cu dizidentii, venite dela Funda, fie dela interpusii lui. Si totusi, dupa moartea lui Mateias, legionarii din Partidul 'Pentru Patrie' s'au lasat coplesiti de mirajul unificarii, fluturat de Funda, ajungand pana acolo, incat numele lui Horia Sima sa fie - pentru salvarea unitatii - tabu, in toate actiunile oficiale ale partidului. Iar acei numerosi membri, care in particular au ramas credinciosi lui Horia Sima, sunt nevoiti sa se comporte in cadrul partidului, asa cum unul dintre ei a declarat textual : 'Noi cultivam ce ne uneste si respingem ce ne desparte'. Ce-i desparte este Horia Sima. Este de inteles ca Miscarea Legionara nu a vrut, si nici nu vrea, sa ajunga in aceeasi situatie. Pentru ea, Horia Sima a fost - dupa Capitan - Comandantul Miscarii Legionare.


Serviciul Roman de Informatii contraataca


L.V.: - Un episod controversat, in ziaristica romaneasca post revolutionara, este articolul semnat de Ioan Itu (in prezent consilier guvernamental), in revista 'Tinerama', in care s'a afirmat, in 1991, 'Ca Horia Sima ar fi venit incognito in Romania, cu un vapor <sic> pe Marea Neagra si undeva in Delta Dunarii s'ar fi intalnit in secret cu camarazi legionari si chiar si cu directorul SRI Virgil Magureanu' ! Exista ceva adevar in aceste afirmatii, iar daca nu exista, cui au servit aceste aberatii ? Cine credeti ca a stat in spatele acestui articol ?

M.D.: - Dupa 'articolul' lui Ioan Itu, Horia Sima nu s'a intalnit cu Magureanu ('intalnirea' cu Magureanu apartine altor ziare dubioase din Romania)., ci cu doi batrani legionari >sic> Totul a fost insa inventat. Cum Ioan Itu avea reputatie de ziarist serios, inseamna ca acest articol i-a fost impus de cineva ! Dat fiind ca in text sunt redate toate atacurile contra lui Horia Sima, se poate ghici cine si de ce i-a fost impus acest articol spre publicareEste posibil ca acest articol sa-i fi fost impus chiar de Magureanu personal !


L.V.: - In articolul lui Ioan Itu, s'a publicat o fotografie, care fusese facuta in 13 Ianuarie 1991 la Majadahonda, in care Horia Sima apare cu bratul ridicat. Cine a facut aceasta fotografie si cum a ajuns ea publicata in revista 'Tinerama' ?

M.D.: - Fotografia a fost facuta la Majadahonda, in 1991. Acolo a putut veni oricine si a putut filma si fotografia liber. Ambasada Romaniei din Madrid este plina de securisti si acum


L.V.: - Intre timp persoana care a facut fotografia a fost identificata de contraspionajul german, este vorba de Elena Grager (Popescu), n. in 1950, domiciliata in Hemhofen, Germania. Elena Grager a transmis fotografia la SRI, iar SRI-ul a dat-o lui Ioan Itu Ca fapt divers, dupa 1989 Elena Grager a fost utilizata de SRI pentru spionarea Miscarii Legionare, inclusiv a lui Horia Sima, efectuand in acest sens mai multe deplasari in Spania, Austria si in alte parti, finantate de serviciile secrete romanesti. Dupa ce l-a spionat pe Horia Sima, Ioan Marii si pe alti fruntasi legionari, acum Elena Grager il spioneaza pe printul Ilie Sturdza, domiciliat la Madrid, fiul fostului ministru de Externe legionar, Mihail Sturdza. Este interesanta si cariera Elenei Grager inainte de 1989. A fost activista UTC la organizatia de baza UTC din intreprinderea unde lucra, apoi a urmat o scoala de partid PCR, si dupa ce a lucrat ca si chelnerita si barmanita, a sfarsit prin a primi gestiunea unui shop pe valuta la Neptun (statiunea lui Nicolae Ceausescu), o unitate controlata strict de Securitate. La sfarsitul anilor '80 a ajuns in RFG, iar aici, dupa nu mult timp a fost arestata de politia criminala germana (KRIPO) pentru tainuirea lucrurilor furate de o banda de hoti din Romania, care activau in zona Nürnberg-Fürth. Iata cine este in realitate aceasta 'legionara', primita de Horia Sima la el acasa, la Madrid, la inceputul anilor '90 Pentru a masca aceasta activitate de spionaj (complet ilegala pe teritoriul Germaniei Federale si al Uniunii Europene), Elena Grager a fost numita 'presedinta' unei societati fantoma, 'Miscarea pentru Regatul Romaniei, filiala Germania' Nu a fost insa singura agenta folosita, dupa 1989, pentru spionarea Miscarii Legionare ! Sa revenim insa la fondul discutiei noastre, Horia Sima, in 1993, a abandonat ideea unui Grup de Comanda in tara ?

M.D.: - Nu, in ajunul decesului sau, Horia Sima a trimis din nou in tara, o persoana de incredere, ca sa realizeze aceasta formula, dar si de data aceasta ea a esuat, tot din cauza lui Brahonschi si a prietenilor sai.


L.V.: - De fapt cum se explica opozitia lui Brahonschi, orgolii personale, problemele legate de varsta sau altceva, adica manipularea sa de catre Seviciul Roman de Informatii ?M.D.: - Brahonschi era un mare luptator, fusese in organizatia mea, la Centrul Studentesc Legionar Timisoara, l-am cunoscut foarte indeaproape, era foarte putin maleabil, foarte incapatanat, nu era in stare sa conduca ceva. Dupa cum v'am mai spus, la Timisoara am avut sase cuiburi, dar pe Brahonschi nu l-am insarcinat niciodata sa conduca unul din ele, pentru ca mai mult strica. Era influentabil si razbunator. In inchisoare Brahonschi s'a comportat eroic, aproape ca un nebun, cauta tot timpul sa provoace conducerea inchisorii si era bagat periodic la zarca, unde era tinut saptamani intregi, prin aceasta a obtinut un prestigiu deosebit printre ceilalti legionari. Daca a fost manipulat de Serviciul Roman de Informatii, atunci numai indirect, prin specularea slabiciunilor lui si fara ca el sa fie constient. Dupa moartea lui Horia Sima, Mateias a ramas fidel liniei si memoriei lui si s'a opus consecvent la unirea cu 'mexicanii'. In schimb doctorul Milcoveanu a fost dovedit ca a lucrat ca agent, in trecut, pentru Securitate.


L.V.: - Cu toate acestea doctorul Milcoveanu a devenit un fel de 'purtator de imagine' a Miscarii Legionare in Romania, fiind prezent la multe discutii televizate, unde se discuta despre Miscarea Legionara

M.D.: - Tocmai de aceea este preferat de adversarii Miscarii. Este de remarcat ca in cartea publicata in 1997, 'Mihail Moruzov si Serviciul de Informatii al Armatei Romane', istoricul oficial al Serviciului Roman de Informatii, colonelul Cristian Troncota, il citeaza copios pe Serban Milcoveanu, ca si cum ar fi singurul 'memorialist' al Miscarii Legionare. Or, dupa cum am mai spus, d-rul Serban Milcoveanu nu are nici un drept sa mai vorbeasca in numele Miscarii Legionare, din moment ce a lucrat si lucreaza pentru Securitate, iar dupa 1990 pentru SRI ! Este curios faptul, ca desi Serban Milcoveanu era un fruntas al Miscarii Legionare inca de pe vremea Capitanului, nu a facut nici o zi de inchisoare, atat el cat si inginerul Stefan Predescu, care impreuna au dus actiunea impotriva lui Sima. Intrebati fiind de ceilalti legionari, cum explica ei acest lucru, au spus ca 'Sfanta Fecioara Maria i-a protejat' Pe de alta parte, a fost pusa in circulatie, o scrisoare a lui, autentica, de denunt, catre colonelul Enoiu, scrisoare de care am pomenit deja.


L.V.: - Dupa moartea lui Horia Sima, cum a mai evoluat Miscarea Legionara in tara ?

M.D.: - Dupa disparitia lui Horia Sima, legionarii din tot cuprinsul tarii, care nu erau nici in grupul Nicolau, nici in grupul dela partidul 'Pentru Patrie', au inceput sa faca presiuni asupra lui Mateias, dar si asupra lui Nicolau si au cerut unificarea celor doua fractiuni simiste si incetarea atacurilor intre ele. De fapt erau atacuri numai din partea lui Brahonschi. In fine, dupa lungi discutii, conduse de un fost judecator de la Sibiu, Grigore Lechintan (care modera discutiile), la 5 Februarie 1994 s'a ajuns, dupa o sedinta furtunoasa, care a durat o zi si o noapte, sa se incheie un protocol de unificare. La insistente ultimative, Nicolau a fost de acord sa desfiinteze partidul sau, 'Noua Romanie Crestina' si sa intre toti membri acestui partid in partidul 'Pentru Patrie'. S'a facut un protocol de unificare, s'a stabilit un comitet paritar de conducere al noului partid unificat. Grupul Nicolau s'a pus pe lucru in acest nou partid unificat, dar a constatat ca secretarul general al partidului, Paun, nu a depus la tribunal lista noii conduceri. Paun a tergiversat incontinuu depunerea acestei liste la tribunal, iar peste aproximativ o luna a venit bomba : Brahonschi face declaratia uluitoare ca el nu mai recunoaste semnaturile de pe protocolul de unificare, pentru ca atunci erau toti foarte obositi etc In aceasta situatie grupul Nicolau l-a convins pe Nistor Chioreanu sa convoace congresul partidului. Congresul de la Bucuresti a confirmat valabilitatea protocolului de unificare incheiat si valabilitatea tuturor semnaturilor de pe acest protocol. Congresul a avut loc la a cincea luna dupa protocolul de unificare, dar, dupa inca o luna fostii membri din conducerea Partidului 'Pentru Patrie' (neunificat), s'au adunat in secret la Brasov si au anulat protocolul incheiat la 5 Februarie 1994, l-au declarat nul si neavenit


L.V.: - Se pare ca in viata politica romaneasca Brasovul a devenit locul predilect pentru organizarea sciziunilor

M.D.: - Bineinteles, dupa anularea protocolului, au avut loc un mare numar de demisii din partid si nu numai fostii membri ai partidului lui Nicolau 'Noua Romanie Crestina', ci si din Partidul 'Pentru Patrie' propriu zis. La 15 Septembrie 1994, la Aiud, la o comemorare, Mateias si Paun au incercat sa convinga persoane mai tinere decat ei, fostii Frati de Cruce din anii '40, sa preia ei conducerea partidului, pentru ca altfel, el,Virgil Mateias, il desfiinteaza din lipsa de membri !


L.V.: - Aceste incontinue certuri, organizate si de SRI, au slabit, banuiesc foarte mult, Partidul 'Pentru Patrie', ce rezultate a obtinut acest partid la alegerile din 1996 ?

M.D.: - In alegerile pentru Parlament a obtinut un rezultat foarte slab, sub 1 %, iar la alegerile locale, a reusit sa obtina un loc de consilier municipal in judetul Teleorman.


L.V.: - Partidul 'Pentru Patrie' nu a dorit sa intre in Conventia Democrata ?

M.D.: - Nu, nu cred ca au dorit asa ceva, fiind convinsi ca vor fi refuzati. Cu toate acestea s'au declarat solidari cu CDR.


L.V.: - A luat in vizor Serviciul Roman de Informatii fundatia 'Prof.Gheorghe Manu' si implicit unificarea legionara ?

M.D.: - Grupul de legionari din jurul fundatiei 'Prof. Gheorghe Manu' este ramura autentica a Miscarii Legionare, pe care Serviciul Roman de Informatii nu a reusit s'o infiltreze sau s'o influenteze. Acest grup a acceptat in doua randuri o 'unire' cu Partidul 'Pentru Patrie', grupul cel mai apropiat dintre gruparile dizidente, fiind compus in majoritate de 'simisti'. Acest fapt s'a intamplat la 5 februarie 1994 si la 15 Aprilie - 27 Mai 1995. In ambele cazuri unirea a fost distrusa intentionat de Gheorghe Brahonschi, membru important si chiar fondator al partidului (la sedinta din 28 Mai 1994 si la sedinta din 27 August 1995). Mandru de isprava sa, Brahonschi a raspandit in decursul sedintelor, prima data in scris si a doua oara printr'o caseta audio (pe care a mai si 'retusat-o'), motivatia acestei actiuni. De fiecare data grupul 'Gheorghe Manu' a fost grosolan inselat, si-a sacrificat partidul propriu, iar la a doua incercare, unii din aderentii lui au refuzat sa demisioneze din nou


L.V.: - Revenind la nedumerirea regretatului Corneliu Coposu din 1994, de ce nu se poate totusi unifica Miscarea Legionara ?

M.D.: - Pentru ca unificarea sa nu fie o incercare a SRI-ului de a obtine controlul si asupra ultimului bastion al Miscarii Legionare, sau sa nu fie o 'unificare' de 'tip Funda', unde numele lui Horia Sima trebuie sa fie tabu, sunt obligatorii garantii reale ca entitatea rezultata se va marturisi clar si fara retineri si in toate imprejurarile, la apartenenta atat la Corneliu Codreanu - fondatorul Legiunii, cat si la Horia Sima. Horia Sima este succesorul Capitanului, care, dupa decapitarea si masacrarea Miscarii din 1938-1939, a reusit s'o readuca in forta pe scena politica, s'o refaca biologic, sa-i asigure continuitatea si actualitatea doctrinara, politica si biologica si s'o conduca in lunga perioada de 53 de ani, zguduiti de periculoase furtuni politice si ideologice. Numai atunci va putea avea loc o 'unificare' legionara care sa reziste ingerintelor si presiunilor adverse.


Diversiuni organizate de Securitate


L.V.: - In 1991 a mai aparut un partid definit 'ca doctrinar legionar', 'Miscarea pentru Romania', condus de Marian Munteanu. Acest partid are legaturi cu Miscarea Legionara ?

M.D.: - Dincontra, Marian Munteanu a si declarat in mod public, ca partidul sau nu are legatura cu Miscarea Legionara, cu tineretul legionar. Marian Munteanu a definit partidul sau ca 'partidul tinerilor nationalisti din Romania', ceea ce arata ca a vrut sa se delimiteze de Miscarea Legionara. Desi initial Marian Munteanu a declarat ca se inspira din doctrina legionara, faptele sale au demonstrat insa contrariul. Acum se stie ca Marian Munteanu a fost finantat de Iosif Constantin Dragan (care nu are nici o legatura cu Miscarea Legionara), iar acest fapt spune multe. La alegerile din 1992, ca si la cele din 1996, acest partid al lui Marian Munteanu a avut un esec total, si iritati de unele circumstante, unii membri ai partidului i-au pus intrebari directe lui Marian Munteanu : 'Ce legaturi are el cu Securitatea' ? A recunoscut in fata a vreo 15 insi, 'Ca in 1981 a luat contact cu Securitatea'. Inainte de alegeri Marian Munteanu a primit o cantitate mare de 'sfetnici' din protipendada Securitatii, oameni de 60-70 de ani, desi el declarase initial 'ca vrea sa lucreze

pagina 71 numai cu tinerii'

L.V.: - Dar nu numai din Securitate erau sfetnicii lui Marian Munteanu, ci chiar din GRU, comandorul de marina Radu Nicolae de pilda

M.D.: - Radu Nicolae a si candidat pentru Parlament pe lista partidului lui Marian Munteanu. Dar au mai candidat si altii, maiorul de contrainformatii din DSS, Dumitru Dumitru (care a si murit in 1994), un al treilea 'consilier' al lui Marian Munteanu a fost sociologul Ilie Badescu,

abolvent al scolii dela Baneasa a Securitatii, care a ramas si mai departe in anturajul lui Marian Munteanu, in plus scrie si la gazeta lui, 'Miscarea' Marian Munteanu a fost primul presedinte al Aliantei Civice, propus se pare pentru aceasta functie de Ana Blandiana (pe vremea cand Alianta Civica era condusa prin rotatie), dar in urma unei intalniri secrete cu Virgil Magureanu, directorul SRI, a fost dat afara din Alianta Civica ! Iata cine este Marian Munteanu !


L.V.: - Cu alte cuvinte Miscarea Legionara nu are nici o legatura cu Marian Munteanu ?M.D.: - Absolut nici o legatura ! Dimpotriva, Marian Munteanu a adapostit articole ostile Miscarii Legionare, in ziarul sau 'Miscarea', scrise de doctorul Ion Zeana, prietenul lui Milcoveanu. (Ion Zeana este si colaboratorul lui Milcoveanu, la o asociatie fantoma, cu un titlu foarte lung, al fostilor presedinti de centre studentesti, unde Milcoveanu este presedinte, iar Zeana secretar).


L.V.: - Ce s'a mai intamplat in Miscarea Legionara din tara, dupa ruptura dela Brasov din 1994 ?

M.D.: - Dupa aceasta ruptura, Mateias, lovit atat el cat si sotia sa de o boala nemiloasa, ar fi vrut chiar sa desfiinteze Partidul 'Pentru Patrie', din cauza ca cei din fostele 'Fratii de Cruce', au refuzat sa-l preia. A fost convocata o noua adunare, in Noiembrie 1994, la Sambata, in Fagaras, unde intreaga conducere a Partidului 'Pentru Patrie' a demisionat, declarandu-se senatori ai partidului si predand conducerea unor persoane mai tinere, dar care trebuiau sa fie ulterior identificate de o grupa de cinci membri ai partidului. Dupa doua luni si jumatate de cautari si discutii, acest grup de cinci persoane (din care facea parte si Funda) au reusit sa puna pe picioare o noua conducere, in frunte cu profesorul Constantin Iulian. Fac o paranteza, Brahonschi a declarat ulterior, 'Ca el a acceptat unificarea din 05.02.94, numai pentru a distruge partidul lui Nicolau, 'Noua Romanie Crestina'


L.V.: - Grupul Nicolau ce a mai facut in continuare ?

M.D.: - Ei s'au constituit in Fundatia 'Profesor Gheorghe Manu'.


L.V.: - Cine a fost profesorul Gheorghe Manu ?

M.D.: - Profesorul Gheorghe Manu a fost profesor la Bucuresti, in specialitatea fizica nucleara. A fost un mare specialist, cu reputatie mondiala, fost asistent al sotilor Curie. Fiind legionar, a fost arestat de comunisti si exterminat in inchisoare. Antonescu nu-l descoperise ca legionar si fusese lasat in pace atunci, comunistii insa l-au descoperit si l-au arestat impreuna cu ceilalti. Desi Eugen Cristescu intocmise o lista, dupa 23 Ianuarie 1941, de 15.000 de legionari care trebuiau arestati, repet, profesorul Manu a scapat de arestare in acei ani 1941-1944, dar a fost inlocuit, pe linie profesionala, cu profesorul Horia Hulubei.


L.V.: - Cum a evoluat aceasta fundatie 'Profesor Georghe Manu', condusa de Mircea Nicolau ?

M.D.: - Mircea Nicolau este profesor, licentiat in litere si filosofie, iar Fundatia 'Profesor Gheorghe Manu' urmareste scopurile generale ale oricarei fundatii. Din Ianuarie 1998 scoate si propria revista lunara, 'Permanente'. Fundatia incearca sa valorifice pentru societatea romaneasca actuala, mostenirea spirituala si culturala a Miscarii Legionare, organizand simpozioane si conferinte, la Cluj, la Iasi, la Suceava, la Bucuresti etc., Mircea Nicolau fiind foarte activ. In ceea ce priveste revista 'Permanente' ea se doreste a fi un periodic al Miscarii Legionare, se vinde si in tara, unde este redactata si tiparita, dar si in strainatate, in Germania de pilda. Necesitatea acestei reviste s'a resimtit din cauza faptului ca Miscarea Legionarea a fost pusa la index de aproape toate ziarele din Romania.


L.V.: - La Timisoara aveti 'Gazeta de Vest'

M.D.: - 'Gazeta de Vest' are cu totul alt profil si alt auditoriu si nu reprezinta intrutotul punctul de vedere al Miscarii Legionare, cel putin din 1997 incoace. In plus revista si-a incetat aparitia lunara din cauza dificultatilor financiare, inerente si datorita faptului ca si-a schimbat profilul, iesind trimestrial.


L.V.: - Nu as spune ca Miscarea Legionara a fost pusa la index de presa din Romania, cel putin nu de toata presa. De exemplu, in 1992, revista 'Baricada' a publicat un lung serial, semnat de comandantul-legionar Nicolae Cracea, despre istoria Miscarii Legionare.

M.D.: - Ce s'a intamplat ? Imediat dupa Revolutie presa a inceput sa se intereseze despre Miscarea Legionara, existand si un mare interes in opinia publica pentru istoria Miscarii Legionare. Insa, dupa vreo doi-trei ani, presa a sabotat publicarea oricarui comunicat al adevaratei Miscari Legionare. In schimb a publicat, cu o suspect de mare preferinta, actiunile si interviurile lui Serban Suru, care dupa parerea noastra, este o creatie (si o diversiune in acelasi timp) a Securitatii. Serban Suru, autointitulat 'sef al Miscarii Legionare din Romania' <sic>, vrea sa substituie Miscarea Legionara cu diversiunea lui, denumita absolut fraudulos 'Miscarea Legionara' si uneori chiar cu adausul 'Horia Sima' <sic> !!? Dupa Suru, adevarata Miscare Legionara nu mai exista, este disparuta


L.V.: - Totusi Serban Suru este foarte activ, a organizat tabara 'legionara' la Padina in Bucegi (se pare ca si alte tabere), a organizat simpozioane, mese rotunde, si are acum vreo 10 cuiburi, inclusiv in Basarabia, adica in asa zisa Republica Moldova

M.D.: - Serban Suru este foarte favorizat de presa, care ii publica orice comentariu, orice declaratie, orice interviu, a mers pana acolo incat a facut afirmatia, la Constanta, intr-o gazeta, 'Ca el spera ca in cativa ani din Miscarea Legionara sa nu ramana decat ideologia' Acest domn Suru face actiuni de provocare a autoritatilor, in toate actiunile sale, el si oamenii lui apar in uniforme verzi, cu centuri si diagonale, provocand adeseori indignarea populatiei, care se afla inca sub impactul imaginii create Miscarii Legionare de propaganda comunista, dar si protestele cercurilor evreiesti internationale, care au cerut guvernului Romaniei sa ia masuri ferme, de represiune, care de fapt ar lovi numai Miscarea Legionara si nu pe Suru


L.V.: - De unde au aceste uniforme legionare ?

M.D.: - Le-a cumparat Serban Suru, cu ce bani nu stiu Poarta aceste uniforme, cu toate ca Horia Sima a interzis, textual, dupa 1989, purtarea uniformei legionare in Romania. In plus, Horia Sima a cerut tuturor legionarilor sa nu provoace in niciun fel, nici prin scris, nici prin vorba ! Or, Suru provoaca incontinuu, iar, curios, autoritatile nu iau nici o masura contra lui


L.V.: - Miscarea Legionara nu a luat legatura cu Serban Suru ?

M.D.: - A luat legatura cu el, dar numai pentru ca el sa termine cu actiunile sale, sa le opreasca, insa el a refuzat ! I s'a cerut acest lucru de vreo doua-trei ori. In orice caz, in 1997 Serban Suru avea 7 cuiburi (acum are 10) cu 51 de membri. Acesti tineri, sunt in necunostinta de cauza, ei cred sincer ca activeaza in cadrul Miscarii Legionare, dar numai Serban Suru stie cui apartin in realitate aceste cuiburi


L.V.: - In afara de Marian Munteanu si Serban Suru, au mai aparut si alti 'legionari' de acelasi tip ?

M.D.: - Nu, in afara de un fost ofiter de militie, Ionica Catanescu, care a 'infiintat' 'Partidul National Legionar' (??!) O alta diversiune a Securitatii a fost 'Noua Dreapta', care a incercat sa ia legatura cu Miscarea, dar noi nu am stat de vorba cu ei. Nici nu merita sa mai discutam despre aceste diversiuni ale serviciilor secrete comuniste si neocomuniste


L.V.: - Este interesant ca pe 21 Ianuarie 1990, Ionica Catanescu mi-a facut o vizita la hotelul 'Astoria' din Bucuresti, rugandu-ma, eu avand calitatea de ziarist, sa-l ajut si sa-i definitivez programul si ideologia <sic> unui partid, pe care sa-l conduca. Inca de atunci primise Ionica Catanescu sarcina precisa, din partea 'Comisiei Ecologice Romane' (asa se numea atunci SRI-ul), comisie condusa de 'ecologistul' .Virgil Magureanu, sa fondeze un nou partid, care o fi el. In ceea ce priveste partidul 'Noua Dreapta' (care mai exista si astazi), am avut mai multe intrevederi in Iulie1992, cu 'fondatorul' acestui 'partid', Radu Sorescu (nepotul poetului Marin Sorescu) si care mi-a recunoscut personal ca partidul sau este o cacealma. Posed dovezi, inca din 1992, ca Radu Sorescu lucra acoperit pentru Serviciul Roman de Informatii. Am facut aceasta paranteza, pentru a se vedea, ca 'mama' a nenumarate partide aparute ca ciupercile dupa Decembrie 1989, a fost Securitatea (rebotezata rapid in SRI). Scopurile : mai multe; parazitarea vietii politicii romanesti, crearea unei atmosfere de debandada (politica) si dezorientarea electoratului (si asa debusolat). In plus SRI-ul a urmarit compromiterea partidelor istorice, PNTCD si PNL in primul rand. Sa revenim insa, dupa aceasta paranteza, la tema discutiei noastre. In 1994 au aparut, postum, sub ingrijirea lui Victor Corbut, operele publicistice ale lui Horia Sima (publicate in editura lui Traian Golea). Este insa interesant, ca intr'o scrisoare adresata lui Victor Corbut de Horia Sima, in 1993, cu putin timp inainte de a muri, el ii cerea ca in ultimul volum 'sa nu fie atacat Ion Iliescu'. De ce vroia Horia Sima, in Februarie 1993, sa-l menajeze pe Ion Iliescu ?

M.D.: - Imediat dupa Revolutie Horia Sima a dat un comunicat legionarilor din tara, sa nu participe la nici o manifestare de protest, care s'ar face, impotriva lui Ion Iliescu si sa nu provoace in niciun caz Puterea. Horia Sima dorea prin aceasta, ca avand liniste din partea Puterii, Miscarea Legionara sa se poata reorganiza in toata tara. Interesul Miscarii era si este, de a asigura continuitatea ei si pentru generatiile viitoare.


L.V.: - Horia Sima, din motive, sa le spunem tactice, nu a dorit sa fie atacat Ion Iliescu ?

M.D.: - Da, si a dorit sa nu fie atacat niciun guvern de la Revolutie incoace. Motivul este simplu, toti legionarii care mai traiesc sunt oameni batrani, iar timpul in care ei mai pot actiona este destul de scurt. In acest timp noi trebuie sa asiguram continuitatea Miscarii Legionare si pentru viitor, caci altminteri ea va dispare si imensele sale jertfe vor deveni inutile pentru Istoria Neamului.


Politica de confidentialitatecreeaza.com logo mic.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele

 Proiect didactic Clasa: a-IX-a, Luarea deciziilor

 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani dezvoltarea limbajului si a comunicarii orale - „Cine face, ce face”

 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina

 TEMA DE PROIECTARE - arbore de masina rotativa

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma

 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA

 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea

 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES

 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta

 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului

 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT

 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa

 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat

 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT

 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton

 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat

 Atestat la informatica cu tema “gestionarea unui magazin de confectii”

 Proiect atestat electrician constructor - tehnologia montarii instalatiilor electrice interioare

 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows

 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM


Razboiului dintre Franta si Algeria (1954-1962)
CULTURA IN EVUL MEDIU
EPOCA BRONZULUI (CIRCA 3.000 - 1.150 I. CHR.)
BALASA BRANCOVEANU - LAMBRINO (n. 1693 - m. 1752)
Lumea greaca secolul VIII 1. Ch. -129 i. Ch.
Organizarea statului geto-dac
Documente oficiale care reglementeaza modul de inzestrare al femeilor
Cateva contributii originale ale crestinismului: Crestinismul, BisericaTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu