Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » referate » literatura romana
Moara cu noroc - personajele

Moara cu noroc - personajele
MOARA CU NOROC

-personaje-

Personajele - sunt puternic conturate, surprinse intr-o permanentz confruntare. Scriitor realist si obiectiv, Slavici isi lasa personajele sa evolueze potriivit firii lor, destinului lor. Firea caracteriologica rezulta din faptele si intamplarile ce se evidenteaza in nuvela si la care personajele participa, precum si din modul cum este el oglindit in contiina altor personaje. Chipul eroului se intregeste prin investigaiile psihologice (monolog si sondajul autorului).

Ghita- protagonistul nuvelei este puternic individualizat prin trasaturile contradictorii, prin calitati si defecte, prin vointa si slabiciune. Initial cinstit, modest iubindu-si nevasta si copiii si dorind sa le asigure o vita mai buna si, mai ales, demn si respectat, Ghita apare ca un domn decis sa lupte pentru schimbarea conditiei sale sociale, dar fara a face compromisuri. Prima perioada a venirii la Moara cu noroc confirma ca Ghita este un om energic, harnic, dovada afacerea prospera si mulumit, Ghita poate socoti in fiecare seara, impreuna cu Ana castigul de peste zi care-l apropie, incetul cu incetul de indeplinirea visurilor sale. Aparitia malefica a lui Lica produce fisura in linitea sufletesca a eroului,ca 'fara voia lui Lic' nimeni nu putea sta la Moara cu noroc,Ghita n-are puterea sa renunte la arenda carciumii pentru a-si afla linitea si fericirea, nici puterea de a-l infrunta pe Lic, de a-i rezista, daca tot opteaza pentru a ramane la moara cu noroc.

Slabiciunea sa incepe sa se dovedeasca. Un timp se va iluziona ca toate ar putea fi ca inainte. Schimbarea sa, lunecarea sa pe panta degradrii morale sunt inevitabile in primele semne apar in relatia cu familia. Fire vesela, deschisa, iubitoare, Ghita ajunse cu Ana la buna intelegere, sfatuindu-se si bucurndu-se impreuna ca lucrurile mergeau bine si visul lor i-l vor putea realiza. intovarasindu-se cu Lica, odata cu primi bani catigati pe nemuncite, Ghita se inchide in sine, se indeparteaza de Ana, devine sumbru, sufletul sau este bantuit de furtuni, zbuciumat intre indemnuri diametral opuse, osciland intre dorinta de a deveni onest si tentatia irezistibila a navutirii. Slavici surprinde cu realism si intuieste psihologic aceste momente de cumpana. Ghita este victima lui Lica care ii descopera slabiciunea 'de a tine la bani ', dar e si victima propriilor slabiciuni. El se dovedete a nu fi omul tare care ne aparuse la inceput. in caracterul sau apar mutatii grave. Sentimentul nesigurantei se impleteste cu senzatia de teama ,de spaima si cu sentimentul culpabilitii, creendu-i o stare de tensiune interioara, care-l face irascibil, manios, certandu-se tot mai mult cu Ana, care ii parea a sta in cale si cu familie si copiii, care ii pareau ca un pietroi, ceva ce-i stau in cale, obstructionandu-i libertatea de miscare si actiune. Patima banilor vestejeste chiar si cele sincere sentimente. Bucuria banilor castigati pe nemuncite alterneaza cu regretul dupa clipele de fericire de alta data. Autoanaliza, gesturile, atitudinea lui Ghi in relatia cu familia dezvaluie dramatismul cunfruntrii intre fondul cinstit al lui Ghita si ispita imbogatirii. Slab in fata lui Lica, fricos, Ghita se lasa antrenat tot mai departe in faptele rele ale lui Lica, ajungand sa jure fals numai ca sa-l apere pe Lica. De la complicitate la crima nu mai ramane decat un pas. Degradarea lui moral, dezumanizarea este surprinsa de Slavici in toata amploarea si gravitatea ei. Prin destinul tragic al lui Ghita, Slavici demonstreaza ca patima pentru bani nu poate fi stapanita si ca efectele ei sunt devastatoare in plan moral. Remuscarile, lacrimile de omenie sunt trecatoare. Dintr-un om cinstit, un tata iubitor ajunge un criminal.

Lica

-este un personaj cu o structura sufleteasca liniara. Personalitatea puternica, fascinanta,Lica exercita asupra celorlalte personaje o dominatie malefica; efectele patrunderii sale in viata celorlalte personaje sunt catastrofale. Faptele lui mrsave sunt:, minciuna, furtul, talharia, crima. Are relatii sus puse, caci puterea de atunci avea nevoie de oameni ca el si Lica stia asta si nu se temea de nimeni si nimic. Asprimea si violena lui primitiva este asociata cu un fel de noblete salbatica, care o atrage irezistibil pe Ana ce, obligata sa-i compare pe cei doi barbati, nu poate sa nu recunoasca:'tu eti om, Lica, nu e decat muiere, Imbracat in straie barbatesti'. Lica este intelgent, este generos cu cei care-l ajuta in afaceri, cunoate slabiciunile firii omenesti si-si da seama imediat ca slabiciunea lui Ghita este faptul ca Tine la bani, speculnd-o in folosul sau. El a ales calea raului, nu are remuscari, crize de constiinta..Este un erou unic in literatura noastra caci, desi intruchipare a rului, fascineaza mai degraba, decat dezgusta.

Ana

- intruchipeaza in familie duiosia, tandretea si caldura sufleteasca. Caracterizata de Slavici ca fiind 'prea tanara, prea blanda', Ana a fost crescuta de mama sa in spiritul devotamentului fata de familie. Desi 'adanc jignita' ca Ghita ii ascunde afacerile, Ana sufera cand vede instrainarea lui fata de ea si de copii. Intuiete de la inceput lui Lica primejdia ce-i paste familia, casnicia i-l previne pe Ghita sa se fereasca de acest om rau, iar mai tarziu ii va reprosa ca nu a fost destul de ferma in a-i arata lui Ghita primejdiile cu Samadaul. Apoi indepartarea lui Ghita de ea, efectul fascinant al personalitii lui Lica face ca flacara iubirii fata de Ghita sa se stinga . Curba sentimentelor ei trece de la iubire la dispret fata de Ghita si de la teama si repulsie la atractie fata de Lica. in prezentarea evolutiei eroinei, Slavici se dovedeste un bun cunoscator al psihologiei feminine. Ultimile sale zvacniri, inainte de a muri, sugereaza totul: 'Ura si dispretul fata de sotul sau nedemn, setea de razbunare si patima neostoit pentru Lica, regretul infiortor pentru propriile-i pacate, contiinta vinovatieii in acelasi timp a nevinovatiei' (Pompiliu Marcea).

-Slavici detine in cel mai inalt grad arta portretistica, avand meritul de a face pentru prima oara in literatura noastra un personaj epic viabil, care se contureaza cu pregnanta din dorinta de a realiza intr-un anume fel. Personajele sunt lasate sa se miste sub ochii nostri, sa actioneze potrivit cu imprejurrile, fr un comportament rigid i de aceea scriitorul nu se simte obligat s dea explicaii n legaturi cu evolutia lor, ci numai sa descrie. Din nuvela se desprinde convingerea lui Slavici ca viata fiecarui om se desfasoara conform unui destin prestabilit: astfel Ghita se intreaba: 'Cine poate sa scape de soarta ce-i scris?' sau zice 'aa mi-a fost randul'. Personajele isi urmeaza fiecare destinul, indiferent de atitudinile si sentimentele autorului fata de ele.


Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea lui Gavilescu
Caracterizarea personajelor negative din basmul

Tehnica si mecanica

Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice.
Actionare macara
Reprezentarea si cotarea filetelor

Economie

Criza financiara forteaza grupurile din industria siderurgica sa-si reduca productia si sa amane investitii
Metode de evaluare bazate pe venituri (metode de evaluare financiare)
Indicatori Macroeconomici

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnuluiMihai Eminescu - Universul poetic
Budai-Deleanu Țiganiada - Poem eroi-comic
Fratii Jderi - Mihail Sadoveanu - Rezumat
Romanul interbelic - "Baltagul", Mihail Sadoveanu - comentariu
"Scrisoarea I"- comentariu
Femeia si iubirea la eminescu
Nicolae AVRAM - biografie, opera si referinte critice
Enigma Otiliei George Calinescu - Romanul calinescian in viziunea criticii literareTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu