Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale uniceAcasa » referate » literatura romana
„O scrisoare pierduta”de I. L. Caragiale - demonstratie ca este o comedie, o opera dramatica

„O scrisoare pierduta”de I. L. Caragiale - demonstratie ca este o comedie, o opera dramatica„O scrisoare pierduta”de I. L. Caragiale

demonstratie ca este o comedie —o opera dramatica

Comedia este opera dramatica in care se prezinta pe toata durata situatii si personaje comice, avand, de asemenea, un final hazliu.

Opera dramatica este creatia literara, in proza sau in versuri, care este destinata jucarii pe scena de catre actori, in fata spectatorilor, deci construita preponderent cu ajutorul dialogului.

Orice piesa de teatru are didascalii cu ajutorul carora dramaturgul isi transmite mesajul si viziunea regizorala asupra textului (jocul actorilor, mimica, costumele, efectele vizuale si auditive).

O alta caracteristica a comediei o reprezinta prezenta a numeroase personajele: principale, secundare, episodice, figurante, individuale sau colective, care sunt tinta satirei autorului.De asemenea, exista conflicte, de regula, unul principal si mai multe secundare, interioare si / sau exterioare, care se amlifica asemenea unui bulgare de zapada.

Tema comedei „O scrisoare pierduta” este demascarea prostiei umane si a imoralitatii, inscriindu-se intre comediile de moravuri si caracter.

Ca orice opera dramatica si aceasta este alcatuita din acte (si anume patru), avand un numar variabil de scene: primul are opt scene, al doilea paisprezece, al treilea sapte, iar ultimul paisprezece, precedate de lista personajelor.

Are subiect, deci actiune, cu toate cele cinci momente ale ei: expozitiunea ne introduce in lumea alegerilor de deputati dintr-un oras oarecare de munte, semn ca astfel de incidente pot aparea oriunde si oricand, daca alegerile nu se desfasoara corect, intr-un an neprecizat, dar considerat de critica literara a fi 1883.

Intriga este reprezentata de pierderea unei scrisori compromitatoare de catre Zoe, sotia lui Trahanache (cel mai important dintre personajele orasului) si amanta prefectului.

Actiunea este simpla, surprinzand mult comic de situatie, deoarece aceasta scrisoare este gasita de cine nu trebuie, si anume de Cetateanul turmentat, furata de Catavencu si folosita pentru a i se sustine candidatura; pierduta si de acesta intr-o incaierare, ajunge in mainile aceluiasi Cetatean turmentat, care, obsedat de constiinta lui de fost postas, o preda „andrisantului”, fara nici o pretentie.

Punctul culminant este redat de sosirea trimisului de la centru, Agamemnon Dandanache, care strica planurile celor din oras. El ajunsese candidat tot prin santaj, deoarece detinea o scrisoare importanta pe care voia sa o foloseasca cat mai mult.

Ca in orice comedie, deznodamantul este hazliu: dupa ce reprezentantii celor doua partide rivale s-au insultat, s-au amenintat si s-au luat la bataie, In final toti se impaca, se imbratiseaza in sunetele muzicii, ca si cum alegerea lui Dandanache ar fi fost o victorie, fara ca remarca lui Tipatescu „ce lume ce lume” sa o umbreasca.

Comedia este o piesa de teatru in care se critica defectele, de aceea toate personajele joaca roluri negative, producand, astfel, rasul cititorului sau spectatorului. Comicul este categoria estetica de baza a comediei.

In primul rand, apare comicul de caracter. Personajele atrag atentia asupra caracterului lor: Tipatescu, prefectul, imoral, corupt, impulsiv, cu gesturi tragi-comice, si de parca toate acestea nu ar fi indeajuns, se lasa si influentat de catre Zoe.De asemenea, Trahanache atrage atentia asupra lui: isi da seama ca este incornorat, dar accepta situatia. Dar nici Catavencu nu se lasa mai prejos, caci prin multimea de functii, ca si prin felul in care le obtine, dovedeste ca nu are caracter.

In al doilea rand, ar fi comicul de situatie, care se caracterizeaza prin pierderea in mod repetat a scrisorii si gasirea ei de cine nu trebuie, ca si triunghiul conjugal imoral din care fac parte Zoe, Trahanache si Tipatescu. Comicul de limbaj este prezent permanent, in special in scena discursului: anacolutul, asocieri de termeni, neologisme gresit folosite: „bampir, renumeratie”, repetari si confuzii: „lupte seculare care au durat 30 de ani (Catavencu)”; „O semnam si o dam anonima” (Farfuridi si Branzovenescu).

Comicul de moravuri este realizat prin infatisarea relatiei dintre Tipatescu si Zoe, prin felul in care se pregatesc si se desfasoara alegerile, sau se obtine victoria.

Este asadar, atat vorba despre moralitatea vietii de familie, cat si de cea politica, iar coruptia politicienilor imbraca o diversitate de forme.

Acestor forme de comic li se alatura comicul de nume. Spre exemplu „Trahanache” sugereaza amanarea, tergiversarea, decrepitudinea, batranetea, iar „Catavencu” este cel care se agata cu disperare de orice pentru a-si atinge scopul, se agita si „cataie” (flecareste), fiind tipul demagogului latrator.

„Farfuridi” si „Branzovenescu”, prin aluzia culinara a numelor sugereaza inferioritatea, vulgaritatea, pe cand „Dandanache” ne duce cu gandul la dandanaua pe care o produce prin aparitia lui.

Alaturat lui Agamemnon, nume ilustru din mitologia greaca, cu forma de diminutiv — Agamita — si pronuntat de Trahanache „Gagamita”; numele Dandanache reliefeaza si ramolitia celui care il poarta.

„Pristanda” isi trage numele de la un joc moldovenesc, care sugereaza zbaterea permanenta si inutila, fara a ajunge undeva, la un rezultat, sau exprima ideea ca e capabil sa joace asa cum i se canta; numele lui „Tipatescu”, derivat de la interjectia „tipa-tipa” reda longevitatea lui in functie, desi nu este potrivit pentru ea.

In concluzie, putem spune ca „O scrisoare pierduta” este o comedie, cea mai valoroasa din dramaturgia romaneasca, dupa unii critici literari, o comedie de moravuri care surprinde atmosfera alegerilor, „dintr-un judet de munte”, dintr-o campanie oarecare, semn ca ea reflecta situatii tipice.

loading...
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE CLASA: a X a EDUCATIE MUZICALA - OPERA IN GERMANIA SI RUSIA
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani Limba si comunicare - Strugurele, de Maria Gaitan
 Proiect instalatii electrice - Sa se proiecteze instalatia electrica si de forta a unei microintreprinderi la alegerea studentului
 PROIECT - Ingineria reglarii automate - sistemul de reglare automata a unei actionari cu motor electric

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 Lucrare de licenta educatie fizica si sport - studiu asupra imbunataȚirii motricitaȚii in lectia de educatie fizica la clasele a v-a de la &
 Lucrare de licenta ecologie si protectia mediului - aspecte ecologice privind fauna de orthoptere si mantide din parcul national muntii macinului
 LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT INFORMATICA - GESTIONAREA STOCULUI UNEI FARMACII
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 Evidenta a clientilor dar si a serviciilor in Visual Fox pro 9 - Lucrare de atestat
 Lucrare atestat Tehnician in turism - CALITATEA SERVICIILOR TURISTICE
ARHETIP STILISTIC. UTOPIA STILULUI PUR
Basmul Povestea lui Harap-Alb de Ion Creanga
Comentariu Eu nu strivesc corola de minuni a lumii de Lucian Blaga
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Romania intre Occident si Orient - Balcanismul literar. Forme hibride in literatura
BUFONUL din Regele Lear de W.Shakespeare
Aventurile lui Jonathan Gullible de Ken Schooland -recenzie
REALITATE SI FICTIUNE
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu