Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale uniceAcasa » referate » literatura romana
Praslea cel voinic si merele de aur - basmul

Praslea cel voinic si merele de aur - basmulPRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - basmul

Basmul este o lume minunata, un mod de a concepe existenta in asa fel, incat iti da curajul sa traiesti, sa lupti si sa nadajduiesti mereu in mai bine. El a aparut si ca o evadare din cotidian, fiind 'o oglindire a vietii in moduri fabuloase'. (G.Calinescu)

// Termenul, derivat din cuvantul 'basni' apartinand limbii slave vechi si insemnand 'nascocire' defineste o specie a epicii populare (de regula in proza) si culte, in care se nareaza intamplari fantastice ale unor personaje imaginare inzestrate cu forte supranaturale, reprezentand binele care lupta cu fortele raului si le biruie.

Naratiunea 'Praslea cel voinic si merele de aur'a fost culeasa de Petre Ispirescu de la tatal sau si publicata in volumul 'Legendele si basmele romanilor'(1882)

Tema este lupta dintre bine si rau, iar personajele simbolizeaza aceste doua modele morale opuse. Biruinta binelui in lupta cu raul (necinstea, lasitatea, ipocrizia, egoismul, rautatea), permite eroului basmului sa restabileasca unitatea si armonia lumii si sa-i pedepseasca pe cei vinovati.'Praslea cel voinic'este o creatie populara, deoarece are caracter oral, colectiv, anonim, national.

Subiectul se desfasoara dupa o schema , respectata, in general, de toate basmele si care este plasata in fantastic , intr-o lume in care totul este posibil. Spatiul nu este precizat, intamplarile se petrec pe taramul acestei lumi, dar si pe taramul celalalt 'unde pasari, plante si animale arata altcumva'. Deci aceste doua lumi au trasaturi deosebite si se conduc dupa legi proprii. Timpul naratiunii se plaseaza totdeauna in trecutul imaginar , indepartat, unde faptele sunt unice:'A fost odata ca niciodata'.Nici ritmul, nici durata intamplarilor nu pot fi precizate .

Basmul are o structura unica:situatia initiala(un imparat avea un mar care facea mere de aur), cauza actiunii(merele de aur erau furate in fiecare an de cineva, astfel incat imparatul nu mancase niciodata din ele). Daca primele doua parti corespund expozitiunii, si intrigii, urmatoarea secventa-incercarile prin care trece eroul-corespunde desfasurarii actiunii. Acest moment prezinta plecarea celor trei frati in cautarea'furului' merelor, lupta lui Praslea cu zmeii pentru salvarea celor trei fete de imparat, transformarea celor trei palate in trei mere, aducerea fetelor pe taramul oamenilor.

Depasirea situatiei dificile (punctul culminant) se refera la ajutorul dat de o zgripsoroaica lui Praslea: pentru ca voinicul i-a salvat puii de un balaur, ea il scoate pe taramul oamenilor. Firul narativ continua cu intrarea eroului ca ucenic la un argintar, cu recunoasterea sa de catre fata cea mica de imparat dupa closca cu puii de aur si furca ce torcea singura, pe care le comandase mesterului.

Situatia finala (deznodamantul ) cuprinde pedepsirea celor doi frati mincinosi si casatoria lui cu fata cea mica. Victoria eroului asupra fortelor raului incheie basmul.

Observam in compozitia acestuia ca intamplarile reale (existenta imparatului si a fiilor sai , a fetelor de imparat, dorinta feciorilor de a-l prinde pe hot, nunta lui Praslea ) se impletesc cu cele fantastice ( existenta marului cu mere de aur, furtul acestora de catre zmei, discutia lui Praslea cu corbul, lupta sa cu zmeii, transformarea palatelor in mere, furca de tors, closca cu puii de aur)

Personajele apartin si ele acelei lumi fantastice: unele sunt inzestrate cu numeroase insusiri supranaturale, iar altele sunt personaje imaginare ( zmeii, balaurul). Ele intruchipeaza sau sprijina binele sau raul. Eroul poarta intodeauna nume, pe cand celelalte sunt desemnate printr-o denumire generica: imparatul, balaurul, zmeii, fratii).

Printre aceste personaje se afla ajutoarele lui Praslea : corbul, zgripsorul) In alte basme, sunt: calul nazdravan, albina, furnica).Obiectele magice -pieptanul, cutea, basmaua, respectiv, merele de aur, furca ce toarce singura si closca cu puii de aur- ajuta si ele eroul.

Basmul contine in structura sa formule specifice: formula initiala(de inceput) care anunta intrarea intr-o lume imaginara:'A fost odata ca niciodata', formula mediana care leaga secventele narative:' si-nainte cu poveste ca de-acuma mult mai este..'sau 'Se luptara zi de vara pana-n seara'; formula finala marcheaza iesirea din lumea imaginara:'.. si-am incalecat pe-o sa si va povestii dumneavoastra asa.'


Prezenta cifrelor magice este o alta trasatura a basmului. Acestea sunt: trei, sapte, noua, si le intalnim in numarul zmeilor, al fratilor, al fetelor de imparat, al incercarilor.

Pentru valorile morale pe care le transmite cititorului (dragostea pentru cei slabi, cinstea, omenia, curajul), basmul are un caracter educativ, iar protagonistul sau este un simbol al acestora.

Praslea cel voinic este un personaj complex. Desi este fiu de imparat, el are insusirile alese ale omului din popor. In ciuda neincrederii tatalui sau, el ii cere cuviincios permisiunea de a-si incerca norocul in prinderea hotului de mere. Modest, el nu promite ca va reusi. Inteligent si prudent, el pregateste prinderea hotului, luandu-si masuri impotriva somnului (isi ia de citit, isi pune in fata si in spate tepuse). Este viteaz, curajos, fiind singurul care poate ajunge pe taramul zmeilor. Bun la suflet, el salveaza nu numai pe cele trei fete de imparat, dar si puii zgripsoroaicei. Intuieste gandurile fratilor sai mai mari si gaseste viclesugul de a le verifica cinstea si buna-credinta.Cinstit, isi respecta promisiunea facuta zgripsorului si-si taie o bucata de carne pe care i-o da pentru ca acesta sa aiba puterea sa ajunga pe taramul oamenilor.

Alaturi de aceste calitati, Praslea are insusiri supraomenesti:el are o forta impresionanta, cunoaste si intelege graiul fapturilor de pe alt taram si savarseste actiuni imposibile oamenilor obisnuiti (transforma palatele zmeilor in mere).Asadar, Praslea este o impletire de insusiri omenesti si fabuloase, prin care este definit un anumit ideal etic de dreptate, cinste si adevar.

Basmul 'Praslea cel voinic' are toate elementele si trasaturile speciei din care face parte. Farmecul lui este generat de nobletea mesajului-izbanda binelui asupra raului-,de construirea unui discurs narativ antrenant, de expresivitatea deosebita a limbajului artistic, in care se valorifica vorbirea populara, cuvinte si expresii populare:' a se face luntre si punte', ' a-si lua inima in dinti'.

Prezenta proverbelor, a zicatorilor pune in lumina intelepciunea omului simplu, dar si ironia cu care acesta critica tot ce contravine idealului sau de viata.

Basmul cult (' Fat-Frumos din lacrima' de M. Eminescu) urmareste aceeasi structura ca si a celui popular, insa limbajul si mijloacele artistice sunt mai variate , mai ingrijit folosite.

Asadar, deoarece este o creatie epica de mare intindere, in care intamplarile reale se impletesc cu cele fantastice , fiind savarsite atat personaje reale , cat si de cele imaginare, reprezentand binele si raul, din a caror confruntare invinge binele, rezulta ca 'Praslea cel voinic si merele de aur' este un basm.

loading...

Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia
Vasile Alecsandri - Universul poetic
Eul liric
Romania intre Occident si Orient - Balcanismul literar. Forme hibride in literatura
PROIECT DIDACTIC - Fat-Frumos Mazarean, dupa Mihail Sadoveanu
“Paradis in destramare” - comentariu
Comentariu ULTIMA NOAPTE DE DRAGOSTE INTAIA NOAPTE DE RAZBOId de Camil Petrescu
Zece definitii ale limbajului
Basmul si teoriile pe baza luiloading...

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu