Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale uniceAcasa » referate » literatura romana
Recenzie Pe culmile disperarii

Recenzie Pe culmile disperariiUniversitatea București

Facultatea de Sociologie și Asistența Sociala

An 1,Seria 2,Grupa 3

Recenzie Pe culmile disperarii

Date despre autor

Filosof,eseist și moralist Emil Cioran(8 apr.1911-20.iun.1995) s-a nascut la Rașinari(Sibiu) ca al doilea fiu al lui Emilian Cioran și al Elvirei Cioran.

Dupa absolvirea liceului Gheoghe Lazar din Sibiu,urmeaza cursurile Facultații de Litere și Filozofie din București.

Ȋn ultimul an de facultate publica articole ȋn periodicele Calendarul,Floarea de foc,Vremea,Azi.

Ȋn 1934 ȋi apare prima carte,Pe culmile disperarii,pentru care i se ofera Premiul Comisiei pentru premierea scriitorilor tineri needitați.
Scrieri:Pe culmile disperarii(Buc,1934;1990);Cartea amagirilor(Buc,1936;1991);Lacrimi și sfinți(Buc,1936;1991);Ȋndreptar patimaș(Buc,1991);Tratat de descompunere(Buc,1992);Istorie și utopie(Buc,1992) etc.

Recenzia propriu-zisa

Opera de factura filozofica,Pe culmile disperarii(1934) ilustreaza detaliat viziunea autorului asupra vieții,o viziune care pe parcursul celor 41 eseuri ce alcatuiesc cuprinsul carții abunda in pesimism prin diversele teme abordate:lirismul,moartea,singuratatea,agonia,iubirea,fericirea,cunoașterea,infinitul etc.

Lirismul

„Aici sta de fapt valoarea lui,de a fi barbar,adica de a fi numai sȋnge,sinceritate și flacari”[1].Redand acest citat am ȋncercat sa sintetizez viziunea filozofului asupra conceptului de lirism.

Lirismul consta ȋn exteriorizarea tensiunilor acumulate ȋn urma trairii unor experiențe de o mare intensitate,ce genereaza un zbucium sufletesc asociat cu apariția sentimentului de boala,nebunie.

Melancolie și extaz

Autorul cauta sa releve profunzimea semnificațiilor celor doi termeni;astfel ȋn cazul melancoliei,care este de cele mai multe ori confundata cu tristețea,Cioran vorbește despre sentimentul singuratații privit dintr-un unghi pozitiv,ce are un efect benefic asupra starii de spirit a omului.

Pe de alta parte susține ca poți experimenta extazul doar in singuratate și ȋn contextul disperarii.

Suferința și Agonie

Filozoful afirma ca oamenii percep suferința personala ca fiind un absolut;totodata pledeaza pentru suferința in singuratate pentru ca imaginea distorsionata a acesteia sa nu fie cunoscuta celorlalți.

Considera ca sinuciderea reprezinta un capriciu nascut din neputința de a-ți depași dificultațile;ȋn ceea ce privește sentimentul agoniei,filozoful afirma ca aceasta reprezinta o batalie ȋn care viața nu are nici o șansa.

Viata și Moarte

Viața este destinata oamenilor mediocri și nu celor in care rezida trairi de o intensitate paroxista,care sunt sortiți prabușirii.

Un alt aspect interesant abordat de Cioran este faptul ca el considera moartea ca facand parte din viața.Astfel omul este conștient de prezența morții numai ȋn condițiile deficienței organismului,psihicului(boala,stari depresive).

Totodata autorul aduce ȋn discuție o alta perspectiva asupra religiei conform careia Cristos a regretat ca este Fiul lui Dumnezeu și ca s-a sacrificat nu pentru salvarea oamenilor ci pentru triumful ideilor sale.

Cunoștința și Naivitate

Autorul  susține ca cei mai fericiți oameni sunt cei inconștienți,care nu au sentimentul ireparabilului,fatalitații,trecerii ireversibile a timpului și caracterului iluzoriu al conceptului de viața veșnica.

Ȋn opoziție cu aceștia,Cioran prezinta categoria eroilor care și-au pierdut naivitatea prin cunoaștere,care sunt ruinați de tragicul vieții și care au ca scop triumful absolut care poate fi obținut doar prin moarte.

Timp și Iubire

Ȋn concepția lui Emil Cioran,timpul reprezinta un impediment ȋn evoluția ființei umane deoarece el este mereu ȋn contradicție cu viața.Insereaza conceptul de cult al infinitului,sentiment al sfarșitului universal ȋn care viața nu mai are nici un sens,instalandu-se anarhia totala care va duce la nimicirea ființei umane.

Unica salvare a oamenilor pare sa fie iubirea adevarata,a unei singure ființe care conduce la naivitatea originara,la sentimentul de bine,de frumusețe interioara.Opinia personala

Din punctul meu de vedere viziunea autorului este putin extremista,poate și din cauza influenței curentului existențialist.Sunt ȋntr-o oarecare masura de acord cu ideile sale ȋn special conceptele de cunoaștere,timp,iubire,ȋnsa am anumite rețineri ȋn legatura cu teoria sa privind religia(teorie pe care,personal, o consider exagerata).

Am ales aceasta carte nu ȋntamplator ci pentru ca gasesc necesara aprofundarea unei perspective filosofice asupra vieții,care permite studiul ȋn profunzime al fenomenelor ce alcatuiesc și determina ceea ce poarta numele de existența.

Bibliografie

Emil Cioran,Pe culmile disperarii,ed.a 3a,București,ed.Humanitas,1993Emil Cioran,Pe culmile disperarii,ed. a 3a,București,ed.Humanitas,1993,pag 10
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
IPOSTAZE ALE PERSONAJULUI IN ROMAN
Consultanta si expertiza in publicitate - Analiza Sitcom The Nanny
Farsa tragica sau incomunicabilitatea ca forma a disoluției umane
CEREMONIALUL NUPTIAL - simbol al vietii omenesti
Boierii mintii: intelectualii romani intre grupurile de prestigiu si piata libera a ideilor (prezentare de text)
Budai-Deleanu Țiganiada – Poem eroi-comic
Scriitori romani din Tara Romaneasca
Eminescu-Luceafarul poeziei romanesti
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu