Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » referate » management
Costurile calitatii

Costurile calitatii


Costurile calitatii


1. Introducere

Este important ca eficacitatea unui sistem de management al calitatii sa fie evaluat din punct de vedere al eficientei economice. Efectul unui sistem eficient de management al calitatii asupra calcului castigurilor si pierderilor firmei poate sa fie foarte important, in special in imbunatatirea muncii, ceea ce se manifesta prin pierderi reduse ca urmare a neclaritatilor si neintelegerilor si prin contributii in directia satisfacerii cerintelor clientilor. O astfel de evaluare si raportare poate pregati mijloacele pentru identificarea activitatilor ineficiente si poate servi la initierea activitatilor de imbunatatire interne.



Prin raportul asupra activitatilor si eficientei sistemului de management al calitatii in marimi financiare, conducerea pastreaza rezultatele tuturor compartimentelor intr-un limbaj general uzual, care apropie inginerii si problemele lor de gandirea economistilor, limbajul universal fiind banii.

2. Evaluarea costurilor referitoare la Sistemul de Asigurare a Calitatii (SAC)

Pentru firme raportarea financiara constituie un instrument eficace pentru dovedirea eficientei economice a sistemului managerial. Metodele de evaluare financiare utilizate de catre firme sunt dependente de structura individuala si activitatile specifice acestora precum si de maturitatea sistemului lor de management al calitatii.

Pentru culegerea, prezentarea si analiza elementelor datelor financiare exista mai multe metode, care vor fi prezentate in continuare.

1. Evaluarea cheltuielilor referitoare la calitate. De cele mai multe ori, au la baza structura acestora data de MASSER, prezentata in figura 1, preluata si de DGQ, figura 2, si care cuprinde costurile de prevenire, de control si al defectelor (interne si externe).

Text Box: 
Figura 1 Divizarea costurilor calitatii dupa MASSER (1957)

Text Box: 
Figura 2 Divizarea clasica a costurilor de calitate

Text Box: 
Figura 3 Divizarea costurilor dupa KAMISKE

Pornind de la faptul ca costurile defectelor reprezinta de fapt lipsa calitatii, s-a propus ca in loc de costurile calitatii sa se foloseasca notiunea de costuri ce vizeaza calitatea, asa dupa cum reiese din structurile prezentate in figurile 3. si

Text Box: 
Figura 4 Divizarea costurilor dupa SPITZNER

Tinandu-se seama de nivelul acestor categorii de costuri, tabelul 1, se poate observa ca majoritatea Sistemelor de Asigurare a Calitatii, SAC, sunt orientate mai ales pe corectarea defectelor si mai putin pe prevenirea acestora.


Tabelul 1 Structura costurilor calitatii dupa diferite surse

Sursa

% din costurile totale ale calitatii

Costuri de prevenire

Costuri de control

Costuri ale defectelor

JUNGHAUS

10

33

57

STEINBACH

5…10

50…60

30…40

WILDEMANN

3

45


52


Pornind de la dificultatile intalnite in practica la incadrarea elementelor de cheltuieli in grupele date de DGQ, CROSBY a propus o clasificare a cheltuielilor referitoare la calitate in cheltuieli care servesc concordanta, respectiv cele care se datoreaza abaterii de la calitatea prestabilita. Aceste cheltuieli au fost definite de BRUNNER ca si cheltuieli de conformitate respectiv de neconformitate, figura 5.

Text Box: 
Figura 5 Divizarea costurilor dupa CROSBY si BRUNNER

Conform acestei interpretari, la optimizarea cheltuielilor totale, minimul se va obtine in cazul satisfacerii in proportie de 100% a cerintelor clientului, ceea ce nu se intampla in cazul divizarii date de DGQ. Optimizarea cheltuielilor totale privind costurile calitatii este prezentata in figura 6.

Text Box: 
Figura 6 Optimizarea costurilor calitatii dupa Wildemann

In timp ce costurile de prevenire a defectelor pot fi incadrate fara dubii in categoria costurilor de neconformitate, cheltuielile aferente controlului vor trebui, in functie de caracterul lor de prevenire, de eliminare sau de remediere a defectelor, incluse in grupa costurilor de conformitate sau de neconformitate. Aceste aspecte sunt sintetizate in figura 7.


Text Box: 

Figura 7 Reordonarea costurilor calitatii dupa WILDEMANN

Daca costurile de neconformitate pot fi asociate precis unui produs, costurile de conformitate au caracterul unor costuri generale, adica nu pot fi cuantificate precis pentru un produs. Avand in vedere ca costurile de neconformitate reprezinta, in general, Ύ din costurile totale aferente calitatii, majoritatea firmelor se rezuma la calculul si urmarirea numai a acestora, considerandu-se suficiente pentru conducerea SAC.

Pentru evaluarea eficientei unui SAC, in afara de marimile absolute, este deosebit de util sa se utilizeze si indicii de costuri, formati ca si raportul diferitelor componente ale costurilor, dupa cum reiese din structura prezentata in figura 8.

Text Box: 

Figura 8 Evaluarea eficientei SAC prin indici de costuri aferente calitatii

2. Evaluarea cheltuielilor referitoare la proces. Metoda a fost propusa de WILDEMANN si este prezentata sintetic in figura 9. Metoda consta in analiza cheltuielilor pentru conformitate si cheltuielilor aferente defectelor aparute in cadrul proceselor si care ambele pot constitui sursa de venituri.

Text Box: 

Figura 9 Divizarea costurilor dupa Wildemann

3. Evaluarea pierderilor rezultate din lipsa calitatii. Metoda se concentreaza asupra pierderilor interne si externe, ca urmare a calitatii nesatisfacatoare si care pot fi materiale sau imateriale. De exemplu, reducerea vanzarilor, eficienta redusa a muncii, munca suplimentara, oportunitati de afaceri pierdute etc.

4 .Evaluarea beneficiilor datorate realizarii calitatii. Beneficiile se definesc ca si totalitatea economiilor rezultate din activitatea cu un sistem de management al calitatii eficient. Daca cheltuielile referitoare la calitate se considera a fi cele care nu sunt necesare pentru desfasurarea procesului decat din punctul de vedere a asigurarii calitatii, adica diferenta dintre cheltuielile pentru cazul ideal si cel efectiv de desfasurare a procesului, beneficiile datorate realizarii calitatii pot fi definite ca si toate reducerile ale cheltuielilor fata de cazul efectiv de realizare a produsului.


3. Reducerea costurilor de neconformitate, sursa de finantare a implementarii SAC

Evaluarea efectuata la diferite firme, a relevat faptul ca, in marea majoritate a cazurilor, conducerea acestora nu urmareste sistematic si, prin urmare, nu cunoaste nivelul real al pierderilor datorate lipsei calitatii, cu toate ca aceste pierderi se ridica deseori la circa 12% din productia marfa.

In conditiile actuale din tara noastra, caracterizate de reducerea disponibilitatilor financiare proprii precum si de lipsa unui program central (guvernamental) de sprijinire financiara a firmelor, asa cum de altfel exista in alte tari europene, poate constitui o sursa reala si importanta pentru finantarea implementarii SAC la firmele romanesti. Experienta noastra de pana acum demonstreaza ca, punerea in evidenta a pierderilor unei firme, prin calculul costurilor de neconformitate, a constituit un argument forte pentru luarea unei decizii pozitive de catre management, in favoarea implementarii SAC.

In continuare se prezinta articolele de cost care permit calculul costurilor calitatii.

SITUATIE ANALITICA

privind costurile aferente calitatii

Luna …………Anul ……….

Cap

Denumire articol cost

Valoare

% fata de PM

I:

COSTURI DE PREVENIRE



1

Etalonare – autorizare - achizitionare AMC



2

Reparatii M-U, instalatii pentru mentinerea capabilitatii



3

Audituri: interne, externe, certificari



4

Proiectare – implementare – imbunatatire AQ



5

Clarificare coditii specifice pentru produse (contract)



6

Evaluarea subcontractantilor



TOTAL I.



II.

COSTURI DE EVALUARE



1

Inspectii – incercari receptii



2

Inspectii pe flux



3

Incercari – receptii produs final



4

Activitate metrologica



5

PIF, incercari – probe de receptie client



TOTAL II.



III.

COSTURILE DEFECTARILOR INTERNE



1

Rebuturi- respingeri, total



2

Remedieri – reprelucrari



3

Rebuturi – remedieri datorate subcontractantilor



TOTAL III:



IV.

COSTURILE DEFECTARILOR EXTERNE



1

Reparatii – interventii in termen de garantie



2

Reparatii – interventii dupa termen de garantie



3

Rechemari produse



4

Activitati SERVICE, pe baza de contract



5

Raspundere juridica



TOTAL IV.



V.

Valoarea pierderilor de productie



TOTAL GENERAL:




Productia marfa PM



Productia marfa cumulata



Total costuri calitate



Total costuri calitate cumulate





Politica de confidentialitate


logo mic.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.