Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » referate » management
Functiile calitatii

Functiile calitatii
Functiile calitatii

In 1911, F.W. Taylor  isi incepea un articol in "Scientific Mangement" cu urmatoarea observatie." In trecut omul a fost primul, in viitor sistemul va fi primul". Este una din primele observatii scrise, care constientizeaza rolul calitatii in activitatea omului. Calitatea face parte din viata noastra, ocupand practic orice domeniu de activitate: calitatea este prezenta atunci cand judecam opere de arta, cand evaluam lucruri facute de noi sau de altii, cand descriem experientele noastre; calitatea este cea care evidentiaza valoarea unui lucru, care ne face viata mai usoara, mai simpla, mai eficienta in viitor, in raprt cu perioade anterioare.


Calitatea face parte din viata oamenilor, din cultura lor, din istoria pe care autrait-o/ o traiesc de generatii.

Exemplele sunt numeroase: Sfinxul din Giza, realizat acum 11.000 de ani simbolizeaza puterea generatiilor de atunci, care l-au construit; in acelasi timp, frumusetea liniilor arhitectonice, modul de realizare, materialele folosite, evidentiaza aspectele calitative ale activitatilor in constructii, si calitatea modului de rezolvare a problemelor de management operational, care a facut posibila acea realizare.

Piramidele din Valea Regilor redau azi aspecte din viata sociala, culturala, religioasa, ale civilizatiilor egiptene de acum cinci milenii; dar nu se pot neglija aspectele legate de cunostintele ingineresti, si nivelul de organizare din acea vreme, care au facut posibile asemenea realizari, rezistente peste timp.

Picturile rupestre, realizate acum 20.000 de ani redau, succesiv aspecte specifice din viata triburilor aborigene nomade din Australia, azi ele sunt considerate "fresce istorice " realizate de triburile nomade, care adaugau periodic la picturile existente noi informatii legate de cultura, civilizatia, si momentele relevante traite de intregul trib intr-o anumita perioada de timp; solutiile folosite pentru a conserva imaginile in timp, constituie si azi necunoscute pentru specialistii din domeniul chimiei.

Marile civilizatii au creat numeroase monumente arhitectonie, sculpturi, constructii specifice, prin care incercau sa prezinte esenta filozofiei (de obicei esenta era de traditie sau inspiratie religioasa), care statea la baza culturii respective: Hindusii - temple si statui; Evreii - temple si sinagogi, Civilizatiile nordice - pietrele de la Stonehenge, Buddistii - spatii pentru manifestari religioase si temple buddiste, Crestinii - catedrale si statui cu motive religioase, Musulmanii - maschei. Prin unicitatea, frumusetea, maretia lor, aceste simboluri, devenite reprezentative pentru cultura respectiva, au traversat milenii, facand dovada unei culturi perene, perceputa azi, care s-a impus prin calitatea ideilor promovate , dar si prin calitatea aspectelor tehnice si de management, care au facut posibile aceste realizari.

Civilizatia zilelor noastre transmite un nou sens conceptului de calitate prin realizari tehnice remarcabile, in toate domeniile de activitate; diferenta, fata de civilizatiile anterioare o constiuie faptul ca aceste realizari remarcabile sunt concepute sa slujeasca intersele oamenilor; podurile suspendate, orasele supraetajate, marile aglomerari urbane, trenurile de mare viteza, avioanele supersonice, reprezinta pentru oamenii zilelor noastre, ceea ce reprezenta pentru cei din civilizatiile anterioare templele si monumentele; ele insa, contribuie la realizarea unui salt calitativ relevant in domeniul in care sunt realizate, calitatea este completata de utilitate, de functionalitate, de performanta. Desigur ca noile materiale, noile tehnologii, noua viziune tehnologica si structurala, produc schimbari profunde in realizarea acestor obiective, dar, raspunsul la aspectul estetic, frumosul cautat in designul practicat, valoarea durabilitatii in timp a obiectivului, si alte calitati ingineresti raman neschimbate; ba chiar putem spune ca ele devin mai relevante azi, pentru civilizatia noastra.

CALITATE AVANTAJE TEHNOLOGICE

 


Conceptul de calitate este perceput, la nivelul membrilor unei societati, prin intermediul perceptiei factorilor care asigura bunastarea; de cele mai multe ori nivelul bunastarii este asimilat cu avantajele tehnologice, volumul productiei s.a, regasite in functiile calitatii; conexiunea intre calitate ca si concept si avantajele tehnologice este biunivoca in timp; figura.nr. 2.1. evidentiaza acest tip de conexiune.


Fig. nr. 2.1.Conexiunea calitate-avantaje tehnologice.

O exemplificare a acestei conexiuni o constiuie unitatile de masura ale sistemului de protectie radiologica, Tabelul nr.2.1.

Tabelul nr. 2.1.Evolutia unitatilor de masura pentru sistemul de protectie radiologica

U/M pentru:

Perioada

Perioada

Ordinul de marime al U/M intre cele doua perioade:

O DOZA ABSORBITA

RAD (RAZI)

GRAY

O DOZA ECHIVALENTA

REM (REMI)

SIEVERT

Se observa clar ca dezvoltarea tehnologica a permis realizarea de echipamente de masura / control care sa masoare nivele de radiatii de 100 de ori mai putin intense decat in perioa deceniului sase; aceastea, la randul lor, a permis realizarea unui Sistem de Protectie Radiologica mult mai sensibil, adaptat noii situatii., specifice sfarsitului de mileniu.
In acelasi timp, cresterea nivelului calitatii a permis dezvoltarea pe orizontala a unor noi tehnologii, generatoare de noi industrii; un exemplu in acest sens il reprezinta evolutia in timp a procesului de "spalare a hainelor cu echipamente specifice", conform figurii 2.2.

Fiecare etapa utilizata a dus la dezvoltarea unor tehnologii noi. specifice in industria materialelor , industria chimica, industria usoara, industria confectiilor, s.a, punandu-se in valoare noi functii ale calitatii

PLACA DE SPALAT

 


Figura.nr.2.2. Principalele momente ale evolutiei procesului de spalare a hainelor cu echipamente specifice.


O alta functie a calitatii perceputa de membrii societatii ca o necesitate, in conditiile dezvoltarii societatii de consum, este volumul de productie; vectorul calitatii este perceput diferentiat, in functie de volumul productiei. Pentru:

PRODUCTIE DE UNICATE -  CALITATEA MANOPEREI DE PRELUCRARE (aici din multitudinea componentelor care definesc conceptul de calitate, accentul se pune pe:calitatea ideii de realizare a prototipului, calitatea proiectului, calitatea materialelor incluse in proiect, calitatea resursei umane folosite, calitatea/ nivel de pregatire al utilizatorului).

PRODUCTIA DE SERIE-  CALITATEA PROCESELOR TEHNOLOGICE

(aici din multitudinea componentelor care definesc conceptul de calitate, accentul se pune pe  calitatea proiectului cu referire la: interschimbabilitate, fiabilitate, termene de livrare; calitatea materialelor folosite, conforma cu cerintele proiectului;calitatea operatiilor efectuate, ca o reuniune/ succesiune de activitaticu un anumit grad de repetabilitate;)

PRODUCTIA DE MASA CALITATEA FUNCTIONARII PRODUSULUI IN TIMP CONFORM DOCUMENTATIEI ELABORATE. (aici din multitudinea componentelor care definesc conceptul de calitate, accentul se pune pe durabilitatea produsului, conforma cu conditiile impuse in proiect, evaluarea fiabilitatii componentelor din structura produsului, in vederea asigurarii unei durabilitati in conditii cat mai economice, cu interschimbabilitate redusa; calitatea activitatilor de executie/ montaj exprimata prin sincronizarea operatiilor de montaj, prin sincronizarea operatiilor de alimentare a depozitelor intermediare cu componente aferente, prin respectarea graficelor de montaj la nivelul fiecarui loc de munca, prin utilizarea de resurse umane instruite , performante cu o putere de munca si un autocontrol deosebit. Managementul calitatii proceselor se refera la aspectele legate de necesitatea asigurarii unui control total al calitatii utilizand metode specifice operatiilor sau grupurilor de operatii: metoda zero defecte la controlul componentelor produsului, prelucrarea statistica a datelor, pentru a mentine procesul sub control; locurile de munca operationale vor fi alternate cu locuri de munca de control, pentrua preintampina trcerea spre faze superioare a componentelor cu defecte, in vederea reducerii continue si constante a costurilor se va aplica analiza/ ingineria valorii)Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Analiza valorii aplicabila in domeniul calitatii
CONCEPTELE DE BAZA ALE MANAGEMENTULUI
Metode si tehnici utilizate in procesul schimbarii sistemului informational
ORGANIZAREA INTREPRINDERII
CONTROLUL ECHIPEI DE CERCETARE SI DEZVOLTARE
Conceptul de dezvoltare organizationala
Elementele structurii organizatorice
INVESTITIILE ORGANIZATIEITermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu