Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » management
Mentenanta total productiva (M.T.P.)

Mentenanta total productiva (M.T.P.)


Mentenanta total productiva (M.T.P.)

Mentenanta total productiva poate fi o solutie viabila pentru eficientizarea rezultatelor echipamentelor din dotarea intreprinderilor industriale romanesti, deoarece este conceputa ca o initiativa tehnica care presupune implicarea efectiva a angajatilor si are ca rezultat o crestere semnificativa a productivitatii muncii si imbunatatiri semnificative ale calitatii. Ea este o componenta definitorie a managementului calitatii totale.

Mentenanta total productiva nu poate fi separata de conceptul managementului calitatii totale, deoarece numai prin combinarea actiunilor ce stau la baza acestor principii moderne se pot obtine rezultatele dorite.

Mentenanta total productiva poate fi o solutie pentru echipele manageriale romanesti pe baza careia pot cuceri atat increderea angajatilor, cat si cea a clientilor. Aceasta poate fi obtinuta doar prin produse livrate prompt, de inalta calitate si la un pret competitiv.

Mentenanta total productiva poate fi definita luand in considerare urmatoarele elemente:urmareste maximizarea eficacitatii globale a echipamentelor, utilajelor, masinilor si instalatiilor productive din dotarea intreprinderii;

stabileste un sistem de intretinere preventiva pentru intreaga durata de viata a echipamentelor;

se implementeaza prin colaborarea mai multor departamente din cadrul intreprinderii (proiectare, fabricatie, asigurarea calitatii si intretinere);

antreneaza intregul personal incepand cu managerii de varf si terminand cu simplii muncitori;

se bazeaza pe promovarea intretinerii preventive a utilajelor, masinilor si echipamentelor prin managementul motivatiei, adica prin activitatile grupurilor mici.

Termenul "total" din cadrul mentenantei total productive are trei semnificatii care contureaza, de fapt, trasaturile principale ale acestui tip de intretinere:

eficacitate totala, adica preocuparea mentenantei total productive este realizarea eficientei economice sau a rentabilitatii unitatii industriale;

un sistem de intretinere totala a echipamentelor productive din dotare, adica acest tip de intretinere include prevenirea defectiunilor, intretinerea corectiva si intretinerea preventiva;

participarea totala a personalului, ceea ce presupune si intretinerea autonoma de catre muncitorii care lucreaza pe sau supravegheaza respectivele echipamentele, desfasurata in cadrul unor activitati de grup mic.

In privinta acestor trasaturi se pot identifica o serie de similitudini cu alte sisteme de intretinere si reparare. Astfel eficacitatea totala este o trasatura pe care o are si sistemul de intretinere productiva.

De asemenea, un sistem total de mentenanta este o trasatura proprie si intretinerii productive, care se refera la stabilirea unui plan de intretinere pentru intreaga durata de viata a echipamentelor si utilajelor si include: prevenirea intretinerii (adica proiectarea echipamentelor in asa fel incat sa fie posibila intretinerea usoara), intretinerea preventiva si intretinerea corectiva (adica repararea sau modificarea masinilor si utilajelor pentru a preveni si a usura intretinerea).

Participarea totala a personalului este o trasatura unica, exclusiva a mentenantei total productive, un concept original japonez care presupune implicarea tuturor angajatilor in intretinerea autonoma a echipamentelor, instalatiilor, masinilor si utilajelor pe care le exploateaza.

Daca o organizatie industriala practica deja tipul de mentenanta (intretinere) productiva, atunci mentenanta total productiva poate fi usor adoptata, adaugand la tipul existent intretinerea autonoma de catre muncitorii care exploateaza utilajele.

Se poate realiza o comparatie intre mentenanta total productiva si intretinerea productiva si preventiva, functie de caracteristicile acesteia, asa cum se prezinta in Tabelul 4.19.:

Tabelul 4.19

COMPARATIE INTRE MENTENANTA TOTAL PRODUCTIVA SI INTRETINERILE PRODUCTIVE SI PREVENTIVE

TIPURI DE INTRETINERI

CARACTERISTICI

MENTENANTA TOTAL PRODUCTIVA

INTRETINERE PRODUCTIVA

INTRETINERE PREVENTIVA

Eficacitate totala

Sistem total de intretinere


Intretinere autonoma de catre muncitori

Din pacate toate rezultatele obtinute depind de starea utilajelor si echipamentelor din dotare. Mentenanta total productiva urmareste maximizarea rezultatelor prin mentinerea conditiilor ideale de functionare a echipamentelor. Costul ciclului de viata, adica costul functionarii echipamentelor pe perioada ciclului de viata, face necesara mentinerea utilajelor si masinilor intr-o stare de functionare buna. Mentenanta total productiva urmareste realizarea eficacitatii generale a echipamentelor prin maximizarea resurselor.

Mentenanta total productiva urmareste eliminarea a sase tipuri de pierderi care constituie obstacole ale eficacitatii utilizarii echipamentelor, care se pot grupa in trei categorii, ce se refera la:

a.      timpul productiv pierdut cu nefunctionarea echipamentului:

datorat defectarii echipamentului;

datorat unor reorganizari si ajustari a echipamentului.

b.     pierderi ale vitezei de lucru:

opriri minore;

reduceri ale vitezei de lucru datorita discrepantelor intre viteza proiectata si cea efectiva a echipamentului.

c.      defectiuni, adica;

defecte ale procesului de productie;

reducerea productiei.

Un plan strategic conceput pertinent, focalizat pe satisfacerea clientilor, cuprinde ca si componenta obligatorie mentenanta total productiva, care este un proces pe termen lung, cu actiuni constante, ce isi propune utilizarea la maximum a abilitatilor si deprinderilor tuturor angajatilor.

O conditie in obtinerea unor rezultate deosebite prin implementarea mentenantei total productive este implicarea echipei manageriale. Rolul acestei echipe este de a dezvolta procesul implementarii strategiei generale incurajand:

afirmarea creativitatii;

afirmarea valorilor organizatiei;

comunicarea organizationala;

formarea continua a personalului prin pregatire si instruire;

motivarea si recunoasterea rezultatelor obtinute in cadrul organizatiei.

Mentenanta total productiva nu este un concept foarte nou. Noi sunt premisele de la care se porneste implementarea sa, modul general de aplicare a conceptului si factorii implicati. Exista patru stadii de dezvoltare ale mentenantei total productive:

oprirea prabusirii mentenantei

mentenanta preventiva

mentenanta total productiva

mentenanta total productiva proactiva - presupune implicarea totala a personalului in asigurarea managementului calitatii totale

Redefinirea moderna a conceptului mentenantei total productive a fost facuta de Institutul Japonez de Dezvoltare a Mentenantei in 1989 si cuprinde urmatoarele obiective:

maximizarea eficacitatii echipamentului;

dezvoltarea unui sistem de asigurare a mentenantei total productive care sa prelungeasca ciclul de viata al echipamentelor;

implicarea tuturor departamentelor organizatiei in planificarea, proiectarea, producerea, exploatarea, intretinerea, repararea masinilor, echipamentelor si utilajelor;

implicarea activa a tuturor angajatilor;

promovarea conceptului de catre echipa manageriala.

Prima organizatie japoneza care a promovat noul concept modernizat a fost Toyota. Maggard in 1992 considera ca mentenanta total productiva se constituie ca o faza initiala a unei strategii a managementului productiv, care implica dezvoltarea deprinderilor si atitudinilor la toate nivelurile organizatiei. Toyota a introdus constant pentru prima data conceptul conform caruia operatorul este cel care realizeaza revizia, intretinerea si repararea utilajului. Aceasta a dus la reducerea timpilor de intretinere si reparare ai utilajului si la eliminarea marii majoritati a intarzierilor.

Nakajima considera necesari urmatorii pasi in implementarea mentenantei total productive:

Anuntarea deciziei manageriale de implementare a mentenantei total productive

Formarea profesionala a angajatilor si sprijinirea lor in implementarea mentenantei total productive

Crearea unor colective care sa promoveze conceptul mentenantei total productive

Stabilirea politicilor de baza ale mentenantei total productive si ale obiectivelor

Formularea planului de dezvoltare a mentenantei total productive

Pastrarea problematicii mentenantei total productive permanent in actualitate

Imbunatatirea eficacitatii fiecarei componente a echipamentului

Dezvoltarea unui program general pentru cresterea mentenabilitatii

Dezvoltarea unui program special pentru departamentul de intretinere si reparatii

Coordonarea imbunatatirii pregatirii angajatilor pentru cresterea nivelului calitatii interventiilor prin dezvoltarea deprinderilor si atitudinilor specifice mentenantei total productive

Dezvoltarea pentru fiecare utilaj, masina sau echipament a unui program de reparatii si interventii preventiv - planificate

Implementarea mentenantei total productive si imbunatatirea continua a acestui proces.

Pentru obtinerea rezultatelor planificate in urma implementarii mentenantei total productive, este necesara structurarea unei echipe din care sa faca parte atat reprezentanti ai top managementul, cat si simpli angajati, atat proiectantii de produse, cat si producatorii sau utilizatorii acestora, cu scopul declarat de a promova calitatea, siguranta in functionare a echipamentelor si nu in ultimul rand reducerea costurilor si a pierderilor.

Maggard defineste aceasta echipa de lucru ca "sistemul managerial ce organizeaza liber oamenii in echipe unitare naturale si / sau echipe de inalta performanta capabile de a realiza obiectivele organizatiei". Maggard sustine totodata ca toate aceste echipe naturale contribuie la realizarea obiectivelor organizatiei. Fara mentenanta total productiva echipele operationale sunt focalizate pe productie, iar echipele de interventii si reparatii pe actiuni concertate spre asigurarea mentenantei utilajelor si echipamentelor.

Mentenanta total productiva a contribuit la constituirea unui parteneriat, generand echipe formate din membrii ale ambelor colective si echipe unite intre manageri si angajati direct implicati in procesul de productie si intretinere.

Mentenanta total productiva produce o schimbare culturala in cadrul majoritatii organizatiilor, fiind esential ca ea sa fie introdusa si implementata pe baza unui plan care sa ia in considerare toate efectele provocate asupra angajatilor si echipelor.

Hartman, in 1992 afirma ca primul pas in implementarea mentenantei total productive este de a implica angajatii. Acest lucru este posibil prin formarea unor echipe de imbunatatire continua. Aceste echipe pot fi formate in majoritate din operatorii care lucreaza pe un anumit tip de masina sau la linia de asamblare. Membrii echipei confera echipamentului "inteligenta, putere si experienta", participand la analizarea problemelor ce apar in functionarea acestuia, generand idei care sa contribuie la imbunatatirea rezultatelor obtinute.

Aceasta dubla perfectionare a angajatilor si a echipamentelor, utilajelor, masinilor si aparatelor, determinata de implementarea mentenantei total productive, promoveaza motivatia de a merge mai departe, folosind alte variante de instrumente si tehnici specifice acestui domeniu.

Mentenanta total productiva este unul dintre cele mai puternice instrumente al managementului calitatii totale care serveste la perfectionarea masinilor si aparatelor, factori vitali ai productiei, proiectati si realizati pentru a asigura o productivitate si o calitate ridicata.

Prima directie concreta de actiune a mentenantei total productive este cea de reducere a numarului si a duratelor intreruperilor cauzate de iesirea din functiune a echipamentelor, masinilor, instalatiilor si aparatelor.

Au fost identificate de catre Nakajima sase cauze primordiale pentru care acest lucru nu se realizeaza: caderile propriu-zise, oprirea masinii si pregatirea pentru o alta operatie, pierderi datorate opririlor minore, reducerea vitezei de prelucrare datorita functionarii in regim de avarie, defectele de calitate ale produselor, repunerea in functiune dupa o cadere majora.

Timp de foarte multi ani atentia in activitatile de reparatii s-a concentrat numai spre mentinerea in functiune a masinilor si calitate. Eficientizarea performantelor poate fi domeniul major spre care trebuie orientata activitatea de service, prin scaderea costurilor si cresterea profitului.

Se spune ca uneori "a curati inseamna a inspecta", adica atunci cand un operator curata o masina, el o poate atinge, simti, inspecta, percepe si intelege intr-un anumit mod specific. Aceasta noua "intelegere" a echipamentului este de fapt inceputul acceptarii conceptului modern privind mentenanta total productiva.

In filozofia japoneza despre mentenanta total productiva apar constant cinci elemente de baza:

organizarea

ordonarea si planificarea

puritatea

curatenia

disciplina

In varianta americana ele sunt:

organizarea locului de munca

dispunerea ordonata a pieselor, dispozitivelor, sculelor, verificatoarelor

organizarea intregii arii productive

disciplina la locul de munca pentru obtinerea si mentinerea performantelor

mentinerea acestor aspecte privind organizarea generala

Un alt instrument al mentenantei total productive este mentenanta preventiva, termen prin care se defineste inspectia periodica facuta cu scopul de a identifica conditiile ce pot determina caderile masinilor si utilajelor, stoparile productiei, alte intreruperi datorate echipamentelor si / sau operatorilor.

Cu alte cuvinte mentenanta preventiva consta in identificarea si eliminarea rapida a disfunctionalitatilor echipamentelor, inainte ca acestea sa cauzeze defecte si pierderi majore si presupune:

a)     inspectarea periodica a tuturor masinilor si aparatelor din dotare

b)     planificarea interventiilor necesare, identificate in urma inspectiilor periodice

Rolul operatorului in mentenanta total productiva devine definitoriu, deoarece el este persoana care realizeaza aceste inspectii si interventii simple, in timpul programului de lucru.

Se obtin astfel reduceri substantiale ale costurilor prin economii importante de timp, cu salariile pentru echipa de reglori - numeric redusa semnificativ - si un nivel al calitatii constant pentru produselor obtinute.

Aceste instrumente ale mentenantei total productive sunt folosite din ce in ce mai mult pentru imbunatatirea continua a fabricarii determinand:

eficacitate totala in utilizarea echipamentului

adaptari rapide la schimbarile de pe piata

autonomie in asigurarea mentenantei proprii

curatenie la locul de munca

sisteme eficiente de autocontrol

Succesul implementarii mentenantei total productive nu se bazeaza numai pe introducerea acestor schimbari. Daca organizatiile mentin celelalte metode obisnuite de conducere si managerii isi pastreaza vechile atitudini, implementarea mentenantei total productive cu certitudine nu va avea rezultatele scontate, deoarece implica sarcini diferite in realizarea rolurilor si functiilor departamentelor de productie si mentenanta. Schimbarea in acest domeniu presupune o investitie de timp, angajare, instruire si motivatie.

Hartman a identificat opt motive principale pentru obtinerea succesului unei organizatii:

Angajare a echipei de conducere pe timp indelungat in implementarea mentenantei total productive

Continuitate, sprijin si implicare semnificativa a echipei de conducere

Participarea si implicarea sindicatului

buna dezvoltare a organizarii si formare profesionala continua a personalului implicat in realizarea implementarii mentenantei total productive

Realizarea si aplicarea unor studii realiste privind aspecte specifice ale mentenantei total productive

Dezvoltarea corespunzatoare a planurilor de implementare

Dezvoltarea unei strategii noi, cu implicarea intregului personal, de eficientizare a utilizarii echipamentelor din dotare

Recunoasterea realizarilor obtinute si dezvoltare continua

Toate actiunile prezentate demonstreaza viabilitatea actiunilor intreprinse cu scopul implementarii managementului calitatii totale si mentenanta total productiva in intreprinderile romanesti.

Participarea oricarui angajat care isi manifesta dorinta in cadrul echipelor este un alt factor motivant, care determina dezvoltarea relatiilor interpersonale, dar si a comunicarii organizationale.

Din pacate, aparent, implementarea mentenantei total productive este dificila si de lunga durata. Fiecare organizatie are specificul ei, ceea ce determina anumite diferente in procesul implementarii acestui concept. Cheia succesului initiativei asigurarii mentenantei total productive consta in implicarea tuturor angajatilor, si in maximizarea si comunicarea rezultatelor obtinute.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.