Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale uniceAcasa » referate » management
ROLUL CALCULATIEI COSTURILOR IN ACTIVITATEA MANAGERIALA A UNEI INTREPRINDERI

ROLUL CALCULATIEI COSTURILOR IN ACTIVITATEA MANAGERIALA A UNEI INTREPRINDERIROLUL CALCULATIEI COSTURILOR IN ACTIVITATEA MANAGERIALA A UNEI INTREPRINDERI

Cunoscand rolul si importanta calculatiei costurilor in contextul general al studiului costurilor este mai usor de dedus sarcinile acesteia.

Principalele sarcini ale calculatiei costurilor sunt urmatoarele:

definirea si precizarea notiunii de calculatie a costurilor si a obiectului calculatiei. Calculatia costurilor are rolul de a furniza informatii asupra laturii valorice a procesului de productie, ofera posibilitatea cunoasterii unor parti dIn cheltuielile sociale de munca trecuta si de munca actuala efectuate la nivelul fiecarei intreprinderi pentru obtinerea si desfacerea productiei;

stabilirea unitatii de calculatie si a raportului in care se afla fata de obiectul calculatiei. Unitatea de calculatie trebuie stabilita cat mai corect pentru asigurarea unei calculatii exacte. in functie de obiectul calculatiei unitatea de calculatie se poate exprima in unitati naturale fie in unitati conventionale;stabilirea principiilor metodologice generale ale calculatiei costurilor si a principiilor specifice fiecarei metode de calculatie;

elaborarea metodelor de calculatie a costurilor si imbunatatirea continua a acestora, in conformitate cu cerintele intreprinderii moderne, in scopul ridicarii si mentinerii nivelului tehnicii calculatiei costurilor la nivelul tehnologiei de fabricatie aplicat;

organizarea calculatiei costurilor in concordanta cu specificul procesului de productie al unitatii economice.

Rezolvarea optima a acestor sarcini ale calculatiei costurilor constituie premize sigure ale cresterii eficientei calculatiei costurilor.

Actiunea de determinare a costului productiei are un rol deosebit datorita functiilor pe care le indeplineste acest indicator economic in intreprinderi. Costul de productie are un rol deosebit in organizarea si orientarea productiei unitatilor economice.

Nivelul costurilor de productie determinate prin calcul, constituie un criteriu economic de baza care conditioneaza perfectionarea neintrerupta a proceselor tehnologice, inovatiilor si inventiilor in procesul de fabricatie, organizarea stiintifica a muncii si a productiei in general.

Intr-un mediu concurential costurile permit fundamentarea deciziilor privind alegerea regimului optim al productiei si reglarea volumului sau, ele constituind un instrument important care conditioneaza conducerea intreprinderii atat pe ansamblul cat si pe fiecare subdiviziune interna a sa. Determinand costurile pentru intreaga productie, dar mai ales pentru fiecare produs in parte, este posibila compararea acestuia cu, costul aceluiasi produs sau costul unor produse similare fabricate de catre intreprinderi dIn acelasi grup, cu scopul de a determina gradul de organizare a productiei, nivelul de inzestrare tehnica, gradul de utilizare a fondului de timp, gradul de calificare a fortelor de munca.

Principalul scop al functiei de conducere il reprezinta obtinerea unei productii cu cheltuieli minime.

Calculatia costurilor reprezinta o sursa importanta pentru obtinerea datelor necesare fundamentarii planului costurilor de productie si a bugetului de venituri si cheltuieli. Totodata, informatiile pe care le ofera calculatia costurilor se folosesc si pentru alegerea variantei optime de organizare a procesului de productie.

In intreprinderi costurile reprezinta un instrument de prim ordIn pentru planificarea financiara, costurile planificate constituind baza programarii unor indicatori ca: profitul, rata rentabilitatii, valoarea adaugata.

Pe baza calculatiei costurilor se poate stabili rentabilitatea fiecarui produs si rezultatele financiare obtinute de unitatea patrimoniala. in acest sens, sporirea eforturilor pentru cresterea beneficiului si a rentabilitatii, impune necesitatea calcularii exacte a costului produselor, prin inregistrarea corecta a costurilor pe fiecare produs si folosirea unor criterii rationale de repartizare a costurilor directe pe fiecare produs si folosirea unor criterii rationale de repartizare a costurilor indirecte asupra acestora.


Calculatia costurilor are un rol important in fundamentarea preturilor de vanzare si stabilirea lor in raport cu costurile de productie reale necesare fabricarii fiecarui produs. Sub acest aspect elementele cu privire la costul de productie se urmaresc atat la nivelul unitatii patrimoniale, cat si la nivel macroeconomic.

Calculatia costurilor trebuie sa asigure urmatoarele elemente de baza:

dimensionarea optima a costurilor fiecarui produs;

fundamentarea indicatorilor privind reducerea costurilor;

folosirea cu maximum de eficienta a mijloacelor materiale si banesti;

determinarea rezultatelor financiare ale activitatii unitatii patrimoniale;

alegerea variantelor optime pentru producerea anumitor bunuri de catre unitatea patrimoniala.

Prin intermediul calculatiei costurilor se mai solutioneaza o serie de probleme atat la nivel de ramura cat si la nivelul economiei nationale in ansamblul sau.

Calculatia costurilor permite de asemenea determinarea eficientei exportului si importului diferitelor marfuri, privita prin prisma cheltuielilor pe care le implica obtinerea lor.

Costurile de productie determinate prin calculul in etapa intocmirii studiilor de fezabilitate privind infiintarea de noi intreprinderi permite orientarea celor interesati asupra eficientei economice a unitatilor respective prin operatiunea de prospectare a pietei.

In calitatea sa de indicator si mijloc de masura a cheltuielilor efectuate de catre intreprindere pentru obtinerea si desfacerea productiei sale, costul poate juca un rol deosebit de important numai daca este determinat in mod oportun si realist.

loading...

Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia
Analiza economico-financiara in determinarea performantelor firmei
Mentinerea valorii
Sisteme de caracterizare a stilurilor de management
CALITATEA - RECUNOASTEREA REZULTATELOR: O IDEE NOUA?
CALITATEA - CE VA FI DE FACUT MAINE?
Studiu de caz - Alege Poiana! Fa-ti ziua mai frumoasa!
Motivatia in cadrul S.A. 'Apa-Canal Chisinau'
PROIECT LA SISTEME INFORMATIONALE IN MANAGEMENTloading...

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu