Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice


Acasa » referate » management
Analiza economico-financiara in determinarea performantelor firmei

Analiza economico-financiara in determinarea performantelor firmei
Analiza economico-financiara in determinarea performantelor firmei

Analiza economico financiara a activitatii firmei are un rol fundamental in evaluarea, in cuantificarea acesteia. Prin metodele si modelele pe care le utilizeaza, analiza economico-financiara identifica elementele pozitive si negative din cadrul activitatii firmei, aceste elemente sunt apoi „descompuse” in mai multi factori de influenta, de diferite nivele de complexitate (un factor de influenta poate, la randul lui, sa fie afectat de evolutia unui alt indicator, cu un grad de complexitate mai redus), incercand astfel sa explice modalitatea de formare a acelor fenomene. Odata cunoscute cauzele care conduc la o situatie favorabila sau defavorabila in ceea ce priveste un aspect al activitatii firmei, aceste cauze pot fi tratate prin adoptarea unor decizii corespunzatoare.

1. Obiectivele analizei economico – financiare

Principalul scop al analizei economico-financiare este acela de a oferi o apreciere asupra situatiei economice si financiare a intreprinderii. Pe baza informatiilor desprinse in urma analizei se pot defini noi strategii de mentinere si dezvoltare in mediul specific al intreprinderii. In sens general, finalitatea analizei economico-financiare consta in oferirea de informatii atat celor din interiorul intreprinderii, cat si celor interesati din afara acesteia.

Cand problema este pusa din interiorul intreprinderii, utilizatorii informatiilor pot fi conducatorii (cel mai adesea), actionarii actuali sau salariatii.

Cand problema este pusa din exteriorul intreprinderii utilizatorii pot fi analistii financiari, actionarii potentiali, organisme bancare si financiare sau chiar statul. De cele mai multe ori utilizatorii externi au nevoie de un efectuarea unei analize economico-financiare fie pentru acordarea de credite intreprinderilor (in special bancile), fie pentru luarea deciziilor de patrundere in capitalul unei intreprinderi (actionari potentiali sau alte intreprinderi).

De cele mai multe ori informatiile oferite de analiza economico-financiara trebuie completate cu informatii referitoare la mediul extern al intreprinderii (starea economiei, a sectorului de activitate), informatii referitoare la potentialul tehnic si uman, potential comercial si juridic, managementul intreprinderii (informatii dependente de intreprinderi). Toate aceste elemente influenteaza performantele intreprinderii determinand, in final, competitivitatea acesteia.
Folosind metode si tehnici specifice, analiza economico-financiara permite aprecierea situatiei economice/financiare trecuta si actuala, pe baza informatiilor furnizate pentru luarea deciziilor de catre conducere.

2. Sursele de informatii pentru analiza economico - financiara

Analiza economico-financiara se „conecteaza” la sistemul informational al intreprinderii, pe de o parte preluand date din diverse surse, pe de alta parte oferind informatii catre factorii de decizie. Sursele de informatii ale analizei economico – financiare pot fi grupate astfel:

a)     surse interne, din cadrul intreprinderii, cum ar fi: documente financiar-contabile (bilant, cont de rezultate, anexe la bilant, bugete de venituri si cheltuieli – BVC, jurnale de vanzari, jurnale de cumparari, state de salarii etc.), documente folosite in evidenta operativa (norme de munca, foi de pontaj etc.), documente folosite in cadrul contabilitatii de gestiune;

b)     surse externe, aflate in mediul extern al intreprinderii: documente financiar/contabile cu caracter public ale altor intreprinderi, concurente sau nu (aceste documente sunt utile pentru efectuarea unor comparatii in spatiu), documente/rapoarte oficiale care contin informatii despre indicatori utilizati in analiza (cum ar fi buletinele statistice).
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
MANAGEMENT PUBLIC 'METODA SEDINTEI IN CADRUL CONSILIULUI JUDETEAN CALARASI'
Conceptul de calitate totala
INDICATORII DE CONSUM SI VALORIFICARE
Abordarea istorica - concept de calitate
CALITATEA - CE VA FI DE FACUT MAINE?
MANAGEMENTUL FUNCTIUNII FINANCIAR CONTABILE IN CADRUL FIRMEI S.C. FORAS S.RL.
Ce este munca in echipa?
Actualizarea indicatorilor de eficienta economica a investitiilor in capital fix

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu