Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » management
Analiza economico-financiara in determinarea performantelor firmei

Analiza economico-financiara in determinarea performantelor firmei


Analiza economico-financiara in determinarea performantelor firmei

Analiza economico financiara a activitatii firmei are un rol fundamental in evaluarea, in cuantificarea acesteia. Prin metodele si modelele pe care le utilizeaza, analiza economico-financiara identifica elementele pozitive si negative din cadrul activitatii firmei, aceste elemente sunt apoi "descompuse" in mai multi factori de influenta, de diferite nivele de complexitate (un factor de influenta poate, la randul lui, sa fie afectat de evolutia unui alt indicator, cu un grad de complexitate mai redus), incercand astfel sa explice modalitatea de formare a acelor fenomene. Odata cunoscute cauzele care conduc la o situatie favorabila sau defavorabila in ceea ce priveste un aspect al activitatii firmei, aceste cauze pot fi tratate prin adoptarea unor decizii corespunzatoare.

1. Obiectivele analizei economico - financiare

Principalul scop al analizei economico-financiare este acela de a oferi o apreciere asupra situatiei economice si financiare a intreprinderii. Pe baza informatiilor desprinse in urma analizei se pot defini noi strategii de mentinere si dezvoltare in mediul specific al intreprinderii. In sens general, finalitatea analizei economico-financiare consta in oferirea de informatii atat celor din interiorul intreprinderii, cat si celor interesati din afara acesteia.

Cand problema este pusa din interiorul intreprinderii, utilizatorii informatiilor pot fi conducatorii (cel mai adesea), actionarii actuali sau salariatii.

Cand problema este pusa din exteriorul intreprinderii utilizatorii pot fi analistii financiari, actionarii potentiali, organisme bancare si financiare sau chiar statul. De cele mai multe ori utilizatorii externi au nevoie de un efectuarea unei analize economico-financiare fie pentru acordarea de credite intreprinderilor (in special bancile), fie pentru luarea deciziilor de patrundere in capitalul unei intreprinderi (actionari potentiali sau alte intreprinderi).

De cele mai multe ori informatiile oferite de analiza economico-financiara trebuie completate cu informatii referitoare la mediul extern al intreprinderii (starea economiei, a sectorului de activitate), informatii referitoare la potentialul tehnic si uman, potential comercial si juridic, managementul intreprinderii (informatii dependente de intreprinderi). Toate aceste elemente influenteaza performantele intreprinderii determinand, in final, competitivitatea acesteia.Folosind metode si tehnici specifice, analiza economico-financiara permite aprecierea situatiei economice/financiare trecuta si actuala, pe baza informatiilor furnizate pentru luarea deciziilor de catre conducere.

2. Sursele de informatii pentru analiza economico - financiara

Analiza economico-financiara se "conecteaza" la sistemul informational al intreprinderii, pe de o parte preluand date din diverse surse, pe de alta parte oferind informatii catre factorii de decizie. Sursele de informatii ale analizei economico - financiare pot fi grupate astfel:

a)     surse interne, din cadrul intreprinderii, cum ar fi: documente financiar-contabile (bilant, cont de rezultate, anexe la bilant, bugete de venituri si cheltuieli - BVC, jurnale de vanzari, jurnale de cumparari, state de salarii etc.), documente folosite in evidenta operativa (norme de munca, foi de pontaj etc.), documente folosite in cadrul contabilitatii de gestiune;

b)     surse externe, aflate in mediul extern al intreprinderii: documente financiar/contabile cu caracter public ale altor intreprinderi, concurente sau nu (aceste documente sunt utile pentru efectuarea unor comparatii in spatiu), documente/rapoarte oficiale care contin informatii despre indicatori utilizati in analiza (cum ar fi buletinele statistice).

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.