Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » referate » management
PROIECT LA SISTEME INFORMATIONALE IN MANAGEMENT

PROIECT LA SISTEME INFORMATIONALE IN MANAGEMENT


PROIECT LA SISTEME INFORMATIONALE IN MANAGEMENTCAPITOLUL I

ANALIZA SISTEMULUI INFORMATIONAL EXISTENT

1.1. PREZENTAREA GENERALA A UNITATII ANALIZATE

1.1.1. ISTORICUL EVOLUTIEI UNITATII ANALIZATE

Banca Comerciala Romana isi inscrie numele pe lista bancilor nou create si reorganizate dupa decembrie 1989. Situatia bancii este una mai speciala pentru ca actul sau de nastere poarta data de 1 Decembrie 1990, ceea ce face ca BCR sa poata fi considerata o banca noua. Dar prin activitatea comerciala desfasurata in cadrul Bancii Nationale din care se desprinde si pe care o continua, BCR poate fi considerata o banca cu traditie in domeniul bancar.

BCR s-a infiintat prin Hotararea Guvernului nr.1195 din 12 Noiembrie 1990 care la articolul 7 consemneaza data inceperii activitatii : 1 Decembrie 1990. Din documentele care consemneaza inceperea activitatii BCR amintim certificatul nr.130966 eliberat de Ministerul Finantelor la 17 Septembrie 1990, prin care banca este inscrisa in registrul de stat sub nr.10, avand ca obiect : ,,operatiuni specifice unei banci comerciale".

Banca Comerciala Romana este organizata potrivit Legii 31/1990 privind societatile comerciale si a Legii 33/1991 privind activitatea bancara, care a fost modificata cu Legea 58/1998 privind activitatea bancara, fiind inmatriculata la Oficiul Registrului Comertului sub numarul J40/90 din ianuarie 1990.

Sediul central al Bancii Comerciale Romane se afla in Bucuresti, Bulevardul Regina Elisabeta nr. 5, sector 3 , iar sediul BCR Sucursala Judeteana Hunedoara este situat in Timisoara, Calea Aradului nr. 11.

In primul sau raport privind bilantul BCR la 31 Decembrie 1990 este consemnat printre altele ca banca are ca obiect de activitate :

u atragerea si formarea de depozite banesti in lei si valuta de la persoane fizice si juridice din tara si strainatate;

u acordarea de credite pe termen scurt,mediu si lung;

u efectuarea de servicii bancare;

uoperatiuni pentru activitatea de comert exterior.

Pentru BCR factorul uman a constituit si va constitui principala conditie a succesului.La 1 Decembrie 1990 banca pleca la drum cu 5300 angajati,in prezent s-a ajuns la cca 11000 angajati.

Un alt aspect demn de remarcat este tineretea personalului propriu,caracresistica dubata de dorinta sa de acumulare de cunostiinte si de afirmare.Din totalul personalului bancii cca 53% este in permanenta legatura si fata in fata cu clientela proprie. Angajatii BCR manifesta atasament fata de banca,se simt in siguranta si potejati,realizarile profesionale si recunoasterea activitatii lor sunt elemente care consolideaza acest atasament si le dezvolta o motivatie pe termen lung.

GRUPA  DE VARSTA

SEX

TOTAL

masculin

feminin

18-30 ani

31-40 ani

41-50 ani

51-55 ani

56-60 ani

Peste 61 ani

1.1.2. MODUL DE CONSTITUIRE AL SOCIETATII

BCR Hunedoara se organizeaza potrivit legii, ca societate pe actiuni si functioneaza in baza statutului aprobat prin Hotararea Guvernului Romaniei nr.1195/1990. In cuprinsul acestui statut BCR SA este denumita banca.

Banca are si poate infiinta sucursale, filiale, agentii sau reprezentante in tara si strainatate, pe baza aprobarii Consiliului de Administratie al Bancii.

Durata de activitate a bancii este de 99 ani de la data emiterii autorizatiei de functionare de catre BNR, cu posibilitatea extinderii acestei perioade.

Banca isi inceteaza activitatea dupa regulile societatilor comerciale, la propunerea Consiliului de Administratie al Bancii si aprobarea Adunarii Generale a Actionarilor.

Capitalul social subscris la infiintare a fost de 12 miliarde lei.

BCR SA efectueaza operatii bancare si financiare in tara si strainatate, pentru contul sau propriu, sau in numele clientilor bancii - persoane fizice sau juridice, in numele unor institutii sau in colaborare cu acestea, precum si alte activitati permise de reglementarile legale in vigoare.

1.1.3. PROFILUL ACTIVITATII SI OBIECTIVE

La experienta acumulata se adauga alta noua,urmare a extinderii operatiunilor specifice treanzitiei si economiei de piata.Astfel in intervalul de timp de la infiintare si pana in prezent banca s-a dezvoltat atat prin cresterea gamei de produse si servicii bancare pe care le-a oferit pana acum clientelei sale cat si prin asimilarea rapida a unora noi,din care :

utrecerea la creditarea pe termen lung pentru investitii ;

uacordarea de credite in valuta ;

udeschiderea de conturi in valuta pentru persoane fizice si juridice ;

uefectuarea de operatiuni de schimb valutar ;

uderularea operatiunilor de decontare in numele clientilor si activitati de comert exterior .

Profilul activitatii bancii alaturi de serviciile oferite alcatuiesc oferta bancii.

BCR este dispusa sa ofere clientilor toata gama de servicii cu specific bancar ce se practica pe piata interna.Prin cele 4 produse de baza:

m imprumuturile

m depozitele

m garantiile

m consultanta

se asigura principalele grupe de cerinte ale clientilor:

v    deschideri de conturi;

v    incasari si plati din conturi prin virament sau numerar;

v    acordarea de imprumuturi si scrisori de garantie;

v    constituirea de depozite bancare;

v    operari de cecuri;

v    deschideri de acreditive;

v    evaluarea bunurilor mobile si imobile pentru garantarea

creditelor;

v    tranzactii pe piata valutara in numele clientilor;

v    pastrarea in banca la cererea clientilor a documentelor de plata (titluri,hartii de valoare si alte valori de tezaurizat);

v    consultanta economico-financiara.

Pentru viitorul apropiat banca este pregatita sa ofere clientilor si alte produse cum sunt:

v    creditul de scont;

v    operatiuni de leasing;

v    factoring;

v    carti de credit si debit;

v    transmiterea pe modem a informatiilor catre clientii bancii;

v    deschideri de conturi de economii pentru infiintarea de societati private;

v    preluarea ordinelor de vanzare-cumparare a titlurilor si hartiilor de valoare ce se vor tranzactiona de societati de intermediere bursiere si societati de valori.

Toate produsele si serviciile bancare au importanta lor dar principalul produs oferit de banca este creditul.

BCR a destinat cea mai mare parte a resurselor sale creditarii economiei,pentru finantarea in primcipal a activelor circulante.Creditul in lei reprezinta ponderea cea mai ridicata de total (87,8%),iar dinamica cea mai accelerata o reprezinta creditele in valuta,folosite pentru asigurarea de importuri (materii prime,utilaje si subansamble necesare programelor de retehnologizaresau restructurare a actualelor profile si capacitati).

Cu privire la distribuirea pe ramuri a creditelor acordate,industria este principala ramura creditata de BCR (74,3%),urmata de comert (6,5%) agricultura si industria alimentara (6%).

BCR desfasoara si o intensa activitate internationala ,avand ca obiectiv favorizarea si incurajarea exportului de produse romanesti si importurile destinate retehnologizarii si restructurarii capacitatilor industriale,pentru o mai buna adptare a productiei societatilor comerciale autohtone la cerintele pietei interne si externe.

Pentru ca majoritatea societatilor comerciale din industrie este clienta a BCR si operatiunile de import-export se deruleaza prin intermediul acestei banci,BCR deruleaza 2 grupe mari de activitati:

de procesare;

de acordare de credite in lei/valuta.

Avand in vedere acest aspect, BCR a obtinut o buna colaborare cu multe banci din lume,cca 500.S-au folosit si o serie de linii de finantare primite de la multe banci occidentale cu implicarea institutiilor de finantare sau garantare a creditelor de export.

Cu privire la activitatea de decontare,ea a fost usurata de folosirea sistemului SWIFT la transmiterea mesajelor.Activitatea de creditare in valuta a luat o mare extindere,astfel putem vorbi de:

creditarea in valuta sub forma unor linii de credit revolving;

linii de credit banca-banca;

credite furnizor;

credite cumparator;

operatiuni de forfaiting si leasing.

Banca este angajata si in alte activitati bancare care decurg din utilizarea unor imprumuturi BIRD sau a angajamentelor bancare intre firme si banci straine si romanesti de livrari reciproce,in compensatie,operatiuni generate in principal de importuri de materii prime si exporturi de produse romanesti.

1.2. PREZENTAREA SISTEMULUI INFORMATIC EXISTENT

Putem spune despre Banca Comerciala Romana Sucursala Judeteana Hunedoara ca este dotata cu tehnica de calcul la nivelul standardelor internationale.

Astfel, in sediul Sucursalei, functioneaza un numar de 100 computere, absolut toate interconectate intr-o mare retea gestionata de un server foarte puternic care ruleaza ca sistem de operare Fedora Core 2.

Din cele 100 de calculatoare, un numar de 75 folosesc ca sistem de operare Windows Xp, iar celelalte sistemul de operare Win 98.

Cele 100 computere acopera necesitatile absolut tuturor compartimentelor functionale ale bancii.

Toate computerele sunt "brand-name", adica sunt produse de firme binecunoscute pe piata tehnologiei informatice: Hewlett Packard, Packard Bell, Digital.

Configuratiile lor sunt diferite, datorita faptului ca achizitionarea lor s-a facut treptat, pe masura dezvoltarii aplicatiilor informatice care gestioneaza activitatea bancii. Astfel, primele calculatoare achizitionate au fost cu procesoare Pentium 3 la viteza de 800 Mhz, in anul 1999 (acestea au fost dealtfel amortizate si casate). Ultimele, sunt dotate cu procesoare Pentium 4 la viteza de 2800 Mhz si au fost achizitionate cu aproximativ 1 luna in urma.

Configuratia serverului de retea (produs de firma DIGITAL) este deosebita: 4 procesoare Pentium 4 functionand la frecventa de 2000 Mhz, hard-diskuri cu capacitatea de 80 Gb fiecare, conectate intr-un sistem Hot-Swap, 512 Mb memorie RAM, 2 placi de retea Realtek fiecare suportand un trafic de 10/100 Mb/s, monitor color de 17". Sistemul de operare de retea ce ruleaza pe aceasta masina este Fedora Core 2, versiune ce asigura un foarte bun suport pentru Intranet-working.

Tabelar, repartitia computerelor functie de configuratia lor, se prezinta astfel:

Producator

Procesor

Memorie RAM

Capacitate hard-disk

Nr.

Hewlett Packard

Pentium 3/800 MHz

256 Mb

80 Gb

Hewlett Packard

Pentium 3/800 Mhz

512 Mb

120 Gb

Hewlett Packard

Pentium 4/2800 MHz

512 Mb

80 Gb

Hewlett Packard

Pentium 4/2800Mhz

256 Mb

120 Gb

Hewlett Packard

Pentium 4/2800 MHz

512 Mb

200 Gb

Packard Bell

Pentium 3/800 Mhz

256 Mb

80 Gb

Packard Bell

Pentium 3/1000 MHz

256 Mb

40 Gb

Digital

Pentium 3/800 MHz

128 Mb

40 Gb

TOTAL

La aceasta dotare impresionanta cu calculatoare, se adauga o configuratie de retea foarte reusita, care include doua echipamente Link-Switch 3000 dotate cu cate 8 porturi de comunicatie functionand fiecare la viteza de transfer de 10/100 Mb/s, 8 echipamente Office Connect Switch dotate cu cate 4 porturi functionand la viteza de transfer de 10 Mb/s si un port functionand la 100 Mb/s, si 16 echipamente Hub cu cate 12 porturi de 10 Mb/s, toate produse de firma americana Realtek.

Lucrarea de cablare a cladirii a fost proiectata si executata structurat, combinand transmisiile de date cu cele de voce intr-o structura flexibila, intersanjabila si usor de administrat.

Alaturi de aceste echipamente, dotarea informatica a BCR Hunedoara mai include 8 modemuri de mare viteza pentru comunicatii de date si un router ce realizeaza cuplarea la retea a unei cai realizate fizic pe cablu de telecomunicatie, iar logic bazata pe protocolul X25.

Alaturi de aceasta putere de calcul, BCR Hunedoara mai are in dotare si un numar de 50 de imprimante,folosite pentru diferite operatii cum ar fi listarea extraselor de cont zilnice, a contractelor credite, activitate de secretariat, raportari, situatii statistice,etc.

Repartitia celor 50 de imprimante dupa tipul lor constructiv se prezinta astfel:

PRODUCATOR

MODEL

TIP IMPRIMANTA

NR.

Cannon

SP2400

JET DE CERNEALA

Epson

BP5780

LASER

OKI

ML90

LASER

HEWLETT PACKARD

JET DE CERNEALA

HEWLETT PACKARD

LASER

TOTAL

1.3. ANALIZA MEDIULUI EXTERN SI A RELATIILOR ACESTUIA CU UNITATEA

1.3.1. PREZENTAREA RELATIILOR CU ALTE FIRME

Creditele existente in sold la 31 decembrie 1990 au fost acoperite in proportie de 60.7% pe seama resurselor proprii si a disponibilitatilor agentilor economici constituite in depozite la unitatile Bancii Comerciale Romane, iar 39.3% prin refinantare de la Banca Nationala a Romaniei.

In structura, din volumul total de credite, 98.5% sunt credite pe termen scurt, iar 1.4% credite acordate pe termen mediu sau lung.

Banca Comerciala Romana nu dispunea de fonduri proprii in valuta, motiv pentru care banca nu a putut actiona in relatiile de schimb si operatiuni valutare direct cu bancile externe sau prin intermediul Bancii Romane de Comert Exterior.

Resursele din operatiuni valutare reprezentau la 31 decembrie 1990 doar 619.2 milioane lei, adica 0.2% din bilantul bancii.

Dinamica clientilor si a conturilor deschise de acestia la BCR este un parametru important de apreciere asupra evolutiei bancii si care indica modul cum este perceputa o banca pe piata.

Reprezentam aceasta dinamica:

a)     tabelar

TOTAL, din care:

-persoane juridice

-persoane fizice

b)     grafic

1.4. STUDIUL STRUCTURII ORGANIZATORICE A UNITATII

1.4.1. PREZENTAREA ORGANIGRAMEI UNITATII

Structura administrativ-teritoriala a Bancii Comerciale Romane este realizata pe trei nivele ierarhice:

a) Centrala Bancii Comerciale Romane

b) Sucursale Judetene

c) Sucursale de grad I, II sau III, si Agentii de gradul I, II, sau III

In acest moment, Banca Comerciala Romana dispune in tara de un numar total de 243 unitati, din care 41 Sucursale Judetene, 66 de Sucursale de gradul I, II, sau III si 136 de Agentii de gradul I, II sau III.

In judetul Hunedoara, Banca Comerciala Romana a realizat o retea bancara ce cuprinde o Sucursala Judeteana - Sucursala Hunedoara, o Sucursala de gradul I - Sucursala Deva si 3 Agentii de gradul I - Calan, Brad, Hateg.

Schematic, structura ierarhica a Bancii Comerciale Romane se prezinta astfel:


1.4.2. PREZENTAREA PRINCIPALELOR RELATII SI FLUXURI DE INFORMATII/DATE DINTRE DEPARTAMENTELE, COMPARTIMENTELE SI SERVICIILE DIN UNITATE IN FUNCTIE DE ORGANIGRAMA PREZENTATA

Serviciul credite

 

Serviciul control

 

Biroul secretariat-administrativ

 

Oficiul juridic

 

Contabilitate

 

Conturi si viramente

 

Comitetul director

 

1.5. ANALIZA FUNCTONALA A ACTIVITATII STUDIATE

1.5.1. PREZENTAREA SUCCINTA A FUNCTIUNILOR COMPARTIMENTULUI IN CARE SE DESFASOARA ACTIVITATEA STUDIATA

Acordarea si rambursarea creditelor pe termen lung intra in atributiile urmatoarelor compartimente: serviciul credite, serviciul conturi si viramente, serviciul contabilitate, oficiul juridic, comitetul director, serviciul control, biroul secretariat-administrativ care realizeaza urmatoarele activitati :

1. Serviciul credite

-are atributii in domeniile:

-acordari de credite

-efectuarea de evaluari in vederea acordarii creditelor

-urmarirea rambursarii creditelor

-emiterea de scrisori de bonitate si garantie (pot fi garantate de banca

numai pentru unitatile cu credit sau pot fi cu depozit colateral in lei sau valuta)

-verificarea procentului de dobanda.

2. Serviciul conturi si viramente are in vedere:

-deschideri de conturi pentru persoane fizice si juridice

-viramente(preluare de ordine de plata,bilete la ordin,cecuri)

-constituirea depozitelor la termen

-verificarea cecurilor de numerar

3. Serviciul contabilitate are in atributiuni:

-efectuarea situatiilor bancii

-contul de profit si pierdere

-conturi de venituri si cheltuieli

-colectarea de documente de la toate celalalte compartimente.

4. Oficiul juridic are in vedere:

-reprezinta in instanta banca in calitate de tert poprit

-realizeaza ipoteci

-efectueaza licitatii

-verificarea documentatiei privind deschiderile de cont si dosarele de

acordare de credit.

5. Serviciul control - persoanele sunt cooptate de organul central, verifica

activitatea altor banci decat cea din care fac parte,efectuand activitati de

indrumare si control. Controlul se face pe un an anterior

1.5.2 PREZENTAREA MODULUI DE CONECTARE SI A RELATIILOR DINTRE COMPARTIMENTUL IN CARE SE DESFASOARA ACTIVITATEA STUDIATA SI CELELALTE COMPARTIMENTE DIN CADRUL UNITATII

Serviciul credite intocmeste documentele:

-referat de credit

-cerere de credit

-raport de evaluare

-cash flow

-fisa de analiza a aspectelor nefinanciare ce caracterizeaza activitatea

clientului

-dinamica indicatorilor de bonitate

care dupa ce au fost semnate la sefa de serviciu vor merge la comitetul director.

Serviciul credite are relatii cu serviciul conturi si viramente privind notele contabile de acordare a creditului si de percepere a comisioanelor.Unul din cele 4 exemplare ale notelor vor merge la acest compartiment.La acesta va ajunge si un exemplar al plafonului de credit Un exemplar al referatului de credit va ajunge Biroul secretariat-administrativ.

Din cadrul serviciului control.,controlul financiar preventiv va viza si semna cele 4 exemplare ale notelor contabile care apoi vor urma caile:

Serviciul contabilitate

-tine evidenta unui exemplar al notelor contabile de acordare a creditului

-tine evidenta notelor contabile de dobanzi

Oficiul juridic colaboreaza cu serviciu credite la intocmirea contractului de Credit, de garantie verifica comunicarea plafonului de   credit si primeste unul din exemplarele cererii care se face de client catre judecatorie dupa ce acesta si-a rambursat creditul,in legatura cu radierea ipotecii.

RELATIA CLIENT-SERVICIU CREDITE

In urma intocmirii unei cereri de credit,clientul (persoana juridica) trebuie sa prezinte ofiterului de credit,urmatoarele documente din exterior care se intocmesc in 2 exemplare si se inregristreaza la registratura:

Actele constitutive ale societatii -statut

-contract de societate

-acte aditionale

-mentiuni de la Registrul Comertului

-polita de asigurare

Bilant,balanta pe 3 perioade

Plan de afaceri

Studiu de fezabilitate

Buget de venituri si cheltuieli

Proiectia surselor de investitii si utilizare a lor

Extrase de carte funciara

Schite topografice ale activelor

Liste de garantii

Raport de gestiune

1.5.3. ACTELE NORMATIVE IN VIGOARE CE REGLEMENTEAZA ACTIVITATEA STUDIATA

Legea bancara nr.58 din 5 Martie 1998 in ceea cepriveste normele de creditare

Norme metodologice privind activitatea de creditare nr.1 ale BCR

Norme tehnologice nr.2 privind evaluarea bunurilor de natura activelor imobilizate corporale

Indrumar orientativ privind continutul si modul de apreciere al unui studiu de fazabilitate

1.6. ANALIZA DOCUMENTELOR SAU A ALTOR SURSE INFORMATIONALE PRIVIND ACTIVITATEA STUDIATA

1.6.1. INVENTARUL DOCUMENTELOR SI A ALTOR SURSE INFORMATIONALE

Inventarul documentelor in situatia aprobarii si apoi urmaririi rambursarii unui credit este urmatorul:

Cod doc.

Denumire document

Format

Cod clasificare

Nr. exemplare

Referat de credite

A4

Raport de evaluare

A4

Contract de credit

A4

Contract de garantie

A4

Comunicare plafon de credite

A4

Dinamica indicatorilor privind bonitatea clientului

A4

Fluxul de lichiditati(cash flow)

A4

Fisa de analiza a aspectelor nefinanciare privind activitatea clientului

A4

Proiectia surselor pentru investitii si utilizarea lor

A4

Nota contabila

A5

Factura

A4

Ordin de plata

A5

Nota de verificare scriptica

Nota de verificare faptica

Polita de asigurare

Plan de afaceri

Studiu de fezabilitate

Buget de venituri si cheltuieli

A3

Bilant

Balanta

Cerere de radiere catre judecatorie

Cerere de inscriere a garantiilor

Nota contabila de dobanzi

1.6.2. FISA DE ANALIZA A DOCUMENTELOR

Cod doc.

Denumire document

Ex

Emitent

Receptor

Tipul sursei info.

Intrare

Iesire

Referat de credite

CREDITE

CREDITE

PERSONAL

Raport de evaluare

CREDITE

CREDITE

Contract de credit

CREDITE

CLIENT

CREDITE

OF.JURIDIC


Contract de garantie

OF. JURIDIC

CLIENT

CREDITE

NOTAR PUBLIC

JUDECATORIE

Comunicare plafon de credite

CREDITE

CT SI VIRAMENTE

CREDITE

Dinamica indicatorilor privind bonitatea clientului

CREDITE

CREDITE

Fluxul de lichiditati(cash flow)

CREDITE

CREDITE

Fisa de analiza a aspectelor nefinanciare privind activitatea clientului

CREDITE

CREDITE

Proiectia surselor pentru investitii si utilizarea lor

CLIENT

CREDITE

Nota contabila

CREDITE

CREDITE

CT.SI VIRAMENTE

CONTABILITATE

CLIENT

Factura

FURNIZOR

CLIENT

CREDITE

Ordin de plata

CLIENT

CLIENT

CREDITE

TREZORERIE

Nota de verificare scriptica

CREDITE

CREDITE

Nota de verificare faptica

CREDITE

CREDITE

Polita de asigurare

CREDITE

CLIENT

CREDITE

SOC. DE ASIG.

Plan de afaceri

CLIENT

CREDITE

Studiu de fezabilitate

CLIENT

CREDITE

Buget de venituri si cheltuieli

CLIENT

CREDITE

Bilant

CLIENT

CREDITE

Balanta

CLIENT

CREDITE

Cerere de radiere catre judecatorie

CLIENT

JUDECATORIE

Cerere de inscriere a garantiilor

CLIENT

JUDECATORIE

Nota contabila de dobanzi

COMP.INFO

CONTABILITATE

CT.SI VIRAMENTE

1.6.3. GRILA INFORMATILOR

DATE

INTRARE

DOCUM. DE INTRARE

T

O

T

A

L

INF. DE

IESIRE

DOC.

DE

IESIRE

T

O

T

A

L

Titular cont

Cod client

Cod fiscal

Simbol cont

Adresa

Valoare credit

Giranti

Data

Cod ramura

Adresa

Cod sector

Titular cont

Cod forma proprietate

Cod fiscal

Cod client

Garantii

Simbol cont

Sursa de rambursare

Valoare credit

Termen de rambursare

Data

Obiectiv

Obiectiv

Costul investitiei

Sursa de rambursare

Garantii

Termen de rambursare

TOTAL

01 - referat de credit

02 - fisa de anliza a aspectelor nefinanciare ce caracterizeaza activitatea clientului

03 - nota contabila

04 - dinamica indicatorilor privind bonitatea clientului

05 - comunicare plafon credit

06 - contract de credit

07 - cash flow

08 - proiectia surselor pentru investitii

1.6.4 REPREZENTAREA FLUZULUI INFORMATIONAL

Contract de garantie:

Oficiul Juridic

completeaza verificare semnalare Arhivare


1

Oficiul Client

Juridic

Polita de asigurare:

completeaza verificare

Semnalare Arhivare


1

Credite . Soc. De Asigurare Client

Contract de credit:

Oficiul Juridic

completeaza verificare semnalare Arhivare


1

Oficiul Client

Juridic

Factura fiscala:

Verificare,

Semnare


Furnizor Client

Raport de evaluare:

Completare Semnare,verificare Arhivare


Credite . Credite

1.6.5. DESCRIEREA FLUXULUI DE OPERATII PRIVIND DOCUMENTELE SI ALTE SURSE INFORMATIONALE ANALIZATE

In vederea obtinerii unui credit pentru dezvoltarea afacerii sale, clientul se prezinta la banca cu documentele: Cerere de credit, Bilant Contabil, Raport de gestiune, Contul de profit si pierdere, Balanta de verificare, Bugetul de venituri si cheltuieli, Lista garantiilor propuse bancii si Planul de afaceri.

Aceste documente stau la baza discutiei de principiu pe care clientul solicitant de credit o poarta in prima etapa cu inspectorul de credit care ii va intocmi documentatia si va propune daca considera necesar acordarea creditului.

Inspectorul de credit studiaza documentele aduse la banca de catre client si, daca considera ca oportuna creditarea clientului solicitant, va intocmi un Referat de credit pe care il va introduce spre avizare si eventuala aprobare Comitetului Director al Sucursalei la proxima data de intrunire a acestuia.

In cazul unui raspuns favorabil, inspectorul de credit intocmeste Contractul de credit in 3 exemplare. Un exemplar pentru client, unul pentru banca si unul se arhiveaza impreuna cu actele de la dosar. Concomitent, inspectorul inscrie contractul de credit in Registrul de credite si angajamente.

Dupa ce Contractul de credit a fost avizat si de Oficiul Juridic, inspectorul impreuna cu clientul si cu juristul bancii, trec la evaluarea garantiilor clientului. Daca valoarea minima a garantiilor, evaluata la pretul pietei, acopera integral valoarea creditului solicitat, clientul procedeaza la asigurarea bunurilor cu care garanteaza bancii la o Societate de Asigurari si procedeaza la cesionarea drepturilor la eventuale despagubiri.

Dupa aceste operatiuni tehnice, contractul este semnat de toate partile implicate,dupa care banii sunt virati in contul de credit deschis pentru clientul solicitant, iar acesta incepe sa utilizeze banii in limita plafonului de credit aprobat.

La termenul de rambursare stabilit in contract, clientul intocmeste un ordin de plata din contul de disponibil in contul de credit, ori inspectorul de credit debiteaza prin nota contabila contul de disponibilitati si crediteaza contul de credit al clientului.

Dupa rambursare, se sting obligatiile intre parti, prin radierea ipotecii de pe bunurile gajate in favoarea bancii, si are loc re-cesionare drepturilor la eventuale despagubiri din partea societatii de asigurari in favoarea clientului.

1.7. PREZENTAREA CRITICA A SISTEMULUI INFORMATIONAL

Din analiza fluxului informational, se observa faptul ca foarte multe dintre informatiile utile sunt redundante si se regasesc in mai multe documente (Cerere de credit, Bilant contabil, Raport de gestiune, Contul de profit si pierdere,Balanta de verificare, Bugetul de venituri si cheltuieli).

Acest lucru se explica datorita faptului ca riscul de creditare in Romania este destul de ridicat, operatiunile de executare silita a debitorilor rau-platnici decurgand foarte anevoios, cu mare risipa de timp, si nefinalizandu-se de foarte multe ori in nici un fel.

Este deasemenea destul de neplacut pentru clienti faptul ca nu se accepta decat garantii imobiliare, si acestea obligatoriu asigurate la o Societate de Asigurare-Reasigurare.

Cheltuielile notariale facute in momentul inscrierii ipotecii la Notariat sunt deasemenea destul de ridicate.

Mentionam ca un impediment de o alta natura este constituit de rata destul de mare a dobanzii la credite (in jur de 50% pe an) precum si faptul ca, pentru a beneficia de un credit, trebuie sa desfasori activitatea de cel putin 1 an de zile inainte solicitarii imprumutului, fapt care blocheaza initiativele de infiintare de societati prin credite bancare.

CAPITOLUL II

PROIECTAREA GENERALA A SISTEMULUI INFORMATIC

2.1. DEFINIREA OBIECTIVELOR SISTEMULUI INFORMATIC PROPUS

2.1.1. OBIECTIVE GENERALE

Obiectivele se pot situa la doua nivele: un nivel imediat si unul de perspectiva, ambele urmarind perfectionarea activitatii economice si de conducere.

In conditiile in care bancile dobandesc un rol preponderent si tot mai important in mediul economico-social, economiile dezvoltate unde acestea repezinta un factor activ, nominalizeaza obiectivele bancilor si a altor institutii financiare pentru realizarea unui echilibru a tuturor celor care vin in contact cu acestea.

2.1.2. OBIECTIVE SPECIFICE

Avand in vedere strategiile pe care le presupun anii urmatori in activitatea BCR, se impun urmatoarele obiective:

Informatizarea bancii porneste de la cerintele proprii referitoare la arhitectura functionala, arhitectura bazei de date si arhitectura de sistem. Accelerarea acestui proces de informatizare apare ca urmare a cerintelor de restructurare impuse de introducerea noului plan de conturi, obiectivele de dezvoltare a bancii in viitor,impactul concurentei din sistem.

Urmarirea calitatii creditelor trebuie sa fie urmarita cu atentie de toti factorii implicati in aceasta activitate. Astfel banca utilizeaza toate instrumentele pe care le are la indemana: - o atenta distribuire a plafoanelor de credite; - promovare creditului pe obiect; - politici pentru urmarirea expunerilor sectoriale ,respectarea normelor proprii de prudenta bancara.

Extinderea activitatii valutare si de comert exterior vizeaza: decontari externe; credite si garantii in valuta; finantari pentru export; finantari din surse externe; consultanta specifica operatiunilor de comert exterior

Oferta de servicii diversificata: aici se vizeaza in special dezvoltarea serviciilor care pot contribui la realizarea de venituri din comisioane . 

Adaptarea structurii organizatorice pentru imbunatatirea functionarii bancii: pentru unele departamente se urmareste solutionarea unor probleme cu privire la activitati:, cu amanuntul, de creditare, consultanta bancara, cu compartimente specifice ce le impune Legea bancara: Comitetul de Credite; Comitetul de Risc; Comitetul de administrare a activelor si pasivelor.

Imbunatatirea functionalitatii sucursalelor judetene si a celorlalte unitati teritoriale, ceea ce se urmareste cu atentie fiind: aportul personalului propriu, prestatie profesionista si de calitate; randamentul personalului; imbunatirea managementului general si a celui de resurse umane.

Cresterea eficientei financiare se bazeaza pe masuri pentru imbunatatirea profitabilitatii bancii si a indicatorilor de profitabilitate si constituie principala actiune a managementului la toate formele de conducere.

Extinderea activitatii de marketing - legatura cu clientii trebuie sa fie continua si permanenta si nu in ofensiva.

2.2. PREZENTAREA SITUATILOR DE IESIRE A SISTEMULUI INFORMATIC

Societate comerciala : B.C.R. Hunedoara

Cod situatie S1

Lista creditelor acordate de unitate in anul N(4)

Titular cont

Cod client

Valoare de primit

Incasari

Sold final

Suma restanta

X(40)

o      activitatea : financiar-contabila

o      compartiment care intocmeste : serviciul informatic

o      compartiment beneficiar : serviciul credite,coordonare

o      nr.exemplare 2

o      frecventa :anual

o      termen : la sfarsitul fiecarui an pentru anul trecut

o      dispozitiv periferic de iesire

Societate comerciala : B.C.R. Hunedoara

Cod situatie S2

Lista dobanzilor pentru creditele din portofoliu acordate

Simbol cont

Denumire cont

Titular cont

Dobanzi platite

X(24)

X(40)

o      activitatea financiar contabila

o      compartimentul care intocmeste :serviciul informatica

o      compartimentul beneficiar :serviciul credite,coordonare

o      nr.exemplare 2

o      frecventa trimestrial

o      termen la sf. trimestrului pe anul in curs

o      dispozitiv periferic de iesire :

FORMALIZAREA DOCUMENTELOR DE INTRARE

Cod doc.

Denumire document

Nr. exemplare

Referat de credite

1o + 1c

Raport de evaluare

1o

Contract de credit

1o + 2c

Contract de garantie

1o + 3c

Comunicare plafon de credite

1o + 1c

Dinamica indicatorilor privind bonitatea clientului

1o

Fluxul de lichiditati(cash flow)

1o

Fisa de analiza a aspectelor nefinanciare privind activitatea clientului

1o

Proiectia surselor pentru investitii si utilizarea lor

1o

Nota contabila

1o +3c

Factura

1o +1c

Ordin de plata

1o +2c

Nota de verificare scriptica

1o

Nota de verificare faptica

1o

Polita de asigurare

1o +2c

Plan de afaceri

1o

Studiu de fezabilitate

1o

Buget de venituri si cheltuieli

1o

Bilant

1o

Balanta

1o

Cerere de radiere catre judecatorie

1o

Cerere de inscriere a garantiilor

1o

Nota contabila de dobanzi

1o +1c

Am notat cu "o"numarul de exemplare in original si cu "c" numarul de copii.

2.4. PROIECTAREA BAZEI INFORMATIONALE

2.4.1. DETERMINAREA CONTINUTULUI BAZEI DE DATE

Continut B.I. de iesire

 


Denumire

atribut

intrare

Tip

CONT

DOBANZI

CLIENTI

Atrib.

obt.

prin

calcul

Denumire

atribut

iesire

Tip

Sit. de iesire

S1

S2 

Simbol cont

Simbol cont

Denumire cont

X(10)

Valoare de primit

Valoare_credit

*

Sold final

Rata dodanzii

Incasari

Restant

y/n

Suma restanta

Valoare restanta

Titular cont

X(40)

Cod unitate bancara

X(10)

Cod client

Numar luni

Denumire cont

X(24)

Titular cont

X(40)

Dobanzi platite

Adresa

X(40)

Cod client

Cod fiscal

X(10)

Data

D(8)

Dob platite

Dob restante

Giranti

X(40)

Garantii

Cod ramura

X(10)

Cod sestor

X(10)

Cod forma propietate

X(10)

Obiectiv

X(10)

Cost investitie

Sursa de ramb

X(10)

Termen rambursare

D(8)

2.4.2. DEFINIREA ENTITATILOR BAZEI INFORMATIONALE SI A RELATIILOR DINTRE ACESTEA

Nr.crt.

Simbol

Denumire

Nr. atribute

CL

Clienti

CT

Conturi

DOB

Dobanzi

Nr. crt.

Denumire atribut

Tip

Entitati

CT

DOB

CL

Simbol cont

Denumire cont

X(10)

Valoare_credit

Rata dodanzii

Restant

y/n

Valoare restanta

Cod unitate bancara

X(10)

Numar luni

Titular cont

X(40)

Adresa

X(40)

Cod client

Cod fiscal

X(10)

Data

D(8)

Dob platite

Dob restante

Giranti

X(40)

Garantii

Cod ramura

X(10)

Cod sector

X(10)

Cod forma propietate

X(10)

Obiectiv

X(10)

Cost investitie

Sursa de ramb

X(10)

Termen rambursare

D(8)

2.4.3. CODIFICAREA ATRIBUTELOR BAZEI INFORMATIONALE SI DEFINIREA RELATIILOR DINTRE ATRIBUTE

Presupune stabilirea pentru fiecare atribut al bazei informationale cate un simbol. Simbolurile utilizate utilizate pentru atribute vor fi prezentate intr-un tabel:

Nr. crt.

Denumire atribut

Simbol

Tip

Simbol cont

SIMBCT

Denumire cont

DENCT

X(10)

Valoare_credit

VALCR

Rata dodanzii

RDOB

Restant

RES

y/n

Valoare restanta

VALRES

Cod unitate bancara

CUB

X(10)

Numar luni

NRL

Titular cont

TITCT

X(40)

Adresa

ADR

X(40)

Cod client

CODCL

Cod fiscal

CODFIS

X(10)

Data

DATA

D(8)

Dob platite

DOBPL

Dob restante

DOBRES

Giranti

GIR

X(40)

Garantii

GAR

Cod ramura

CODR

X(10)

Cod sector

CODS

X(10)

Cod forma propietate

CFP

X(10)

Obiectiv

OB

X(10)

Cost investitie

CINV

Sursa de ramb

SRAMB

X(10)

Termen rambursare

TRAMB

D(8)

Descrierea atributelor obtinute prin calcul

Nr. crt.

Denumire atribut

Simbol

Tip

Formula de calcul

Dob platite

SUMDOBPL

∑ DOBPL

Dob restante

SUMDOBRES

∑ DOBRES

Dobanda

DOB

(VALCR*RDOB)/100

Sold initial

SOLDI

VALCR+DOB

Sold final

SOLDF

SOLDI-INCAS

CAPITOLUL III

PROIECTAREA DE DETALIU A UNITATII FUNCTIONALE

3.1. PROIECTAREA FISIERELOR DE BAZA

CLIENTI.MDB

Nr. crt.

Denumire camp

Simbol camp

Tip

Titular cont

TITCT

X(40)

Adresa

ADR

X(40)

Cod client

CODCL

Cod fiscal

CODFIS

X(10)

Data

DATA

D(8)

Giranti

GIR

X(40)

Garantii

GAR

Cod ramura

CODR

X(10)

Cod sector

CODS

X(10)

Cod forma propietate

CFP

X(10)

Obiectiv

OB

X(10)

Cost investitie

CINV

Sursa de ramb

SRAMB

X(10)

Termen rambursare

TRAMB

D(8)

CONTURI.MBD

Nr. crt.

Denumire camp

Simbol camp

Tip

Simbol cont

SIMBCT

Denumire cont

DENCT

X(10)

Valoare_credit

VALCR

Rata dodanzii

RDOB

Restant

RES

y/n

Valoare restanta

VALRES

Cod unitate bancara

CUB

X(10)

Numar luni

NRL

DOBANZI.MBD

Nr. crt.

Denumire camp

Simbol camp

Tip

Data

DATA

D(8)

Dob platite

DOBPL

Dob restante

DOBRES

Cod client

CODCL

Relatii intre tabele :

relatia unu-la-unu dintre clienti.mdb si conturi.mdb

relatia unu-la-mai multi dintre conturi.mdb si dobanzi.mdb

3.2. PROIECTAREA PRELUCRARILOR SPECIFICE ALE UNITATII FUNCTIONALE

3.2.1 STABILIREA ORDINII DE PRELUCRARE A FISIERELOR

DOBANZI

 

CONTURI

 

Clienti

 

3.2.2. DETERMINAREAUNITATILOR DE PRELUCRARE

UP1 - Introducere date

Aceasta unitate de prelucrare va indeplini functia de introducere date in fisierele de baza, vizualizare si modificare

3.3. PROIECTAREA STRUCTURII UNITATII DE PRELUCRARE

3.3.1. PROIECTAREA DIALOGULUI CU UNITATILE DE PRELUCRARE3.4. PROIECTAREA PRELUCRARILOR SPECIFICE ALE UNITATII DE PRELUCRARE

3.4.1. DETERMINAREA MODULELOR DE PRELUCRARE

UP1 - Introducere date :

M1 - Introducere date clienti

M2 - Introducere date conturi

M3 - Introducere date dobanzi

M4- Modificare

3.4.2. ORGANIGRAMA DE SISTEM A UNITATILOR DE PRELUCRARE

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.