Creeaza.com - informatii profesionale despre
Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice


Acasa » referate » management
Tehnici referitoare la imbunatatirea managementului relatiei bancilor cu clientii

Tehnici referitoare la imbunatatirea managementului relatiei bancilor cu clientii
Tehnici referitoare la imbunatatirea managementului relatiei bancilor cu clientii

In conditiile cresterii fara precedent a concurentei intre bancile comerciale, apar si se agraveaza si in Romania atat problema mentinerii clientelei existente cat si cea a obtinerii de noi clienti, in paralel cu necesitatea realizarii unui anumit nivel al eficientei, productivitatii si profitului activitatilor bancare[1].

Singura cale posibila de solutionare simultana, eficace si eficienta a tuturor acestor probleme consta in generarea/ cresterea increderii acestor clienti potentiali sau reali - fie ei persoane fizice sau persoane juridice - in calitatea produselor/ serviciilor si proceselor unei anumite banci, de regula prin implementarea si certificarea unui sistem de management al calitatii.
In plus, se constata ca, datorita cresterii continue a exigentelor clientilor, este tot mai putin credibila - si, deci, tot mai ineficienta - inclusiv in domeniul bancar, publicitatea realizata pe alte considerente decat rezultatele unor evaluari multicriteriale, competente, obiective si transparente privind calitatea produselor/ serviciilor si proceselor bancare.

Conform practicilor demult stabilite in statele dezvoltate, aceasta situatie se poate imbunatati radical prin certificarea produselor, serviciilor, persoanelor si sistemelor de management precum si prin acreditarea organizatiilor. Dar, pentru a se ajunge la o asemenea decizie, este necesar ca managerii bancilor - mai ales managerii de varf - sa constientizeze atat non-calitatea unor procese, produse si servicii bancare (conform perceptiei clientilor lor) - precum si consecintele acestei non-calitati - cat si rolul benefic, efectele si avantajele sistemului de management al calitatii.

De mentionat ca managementul calitatii implica in primul rand functionarea si mentinerea sub control a numeroase procese informationale - de colectare, prelucrare, comunicare, stocare, utilizare, etc. - implicand date si informatii referitoare la calitatea asteptata sau perceputa de client, la calitatea dorita (planificata) sau realizata de furnizor, la diferitele ecarturi posibile sau reale intre acestea (punand in evidenta calitatea sau non-calitatea generata), la deciziile necesare privind aceste ecarturi, etc. De eficacitatea si eficienta acestor procese informationale – inclusiv comunicationale – in cadrul organizatiei depind insasi eficacitatea si eficienta sistemului de management al calitatii implementat.

In fig.1.1 sunt prezentati partenerii relatiei client-furnizor externe in cazul unei banci, punandu-se in evidenta patru ipostaze ale calitatii:

- la client: calitatea asteptata si calitatea perceputa [ecartul dintre acestea, ES, fiind o masura a (in)satisfactiei clientului, deci a (non)calitatii];- la banca (furnizor de produse si servicii bancare): calitatea dorita (planificata) si calitatea realizata [ecartul dintre acestea, EC, fiind o masura a (ne)conformitatii produsului si serviciului bancar in raport cu referentialul sau – de regula un standard – deci tot o masura a

(non)calitatii].


Fig. 1.1 - Evaluarea decalajului dintre satisfactia clientului si conformitatea serviciului prestat (ES = satisfactia clientilor EC = conformitatea serviciului prestat)


De remarcat ca, intrucat aceleasi produse si servicii furnizate clientilor sunt percepute in mod diferit de banca, pe de o parte, si de clientii sai, pe de alta parte (prin prisma propriilor puncte de vedere), pentru a obtine calitatea produselor si serviciilor bancare - ca adecvare la cerintele clientilor - este absolut necesar ca banca sa inceapa prin a cunoaste in detaliu si a respecta cerintele clientilor.

Aceasta este o decizie strategica, de regula dificila atunci cand si acolo unde predomina orientarea furnizor si respectul acordat exclusiv legislatiei si reglementarilor bancare. Dar calitatea nu se poate impune prin legi si regulamente intrucat nici supravietuirea pe piata concurentiala nu este obligatorie.

A – Compartimentele „Marketing” si „Dezvoltare produse noi” (in centrala bancii, prin studii de piata si interfatare cu clientul)B – Compartimentul „Front-office” (exclusiv in sucursalele bancii)

C – Compartimentul „Front-office”/ „Relatii cu publicul” / „Informatii” (exclusiv in sucursalele bancii, prin interfatare cu clientul)

D – Analiza prospectiva (exclusiv la client)
Fig.1.2 – Contributiile partenerilor relatiei client – furnizor la construirea, transformarea si evaluarea celor patru ipostaze[2]


De remarcat ca cele 4 ipostaze se „construiesc” in ordinea cifrelor mentionate (1 – 2 – 3 – 4). In mod ideal, daca cele 4 ipostaze s-ar fi suprapus complet, ecarturile ES si EC ar fi fost nule. In realitate, cele 4 ipostaze se suprapun partial, astfel incat se pune atat problema evaluarii (cat mai obiective) a ecarturilor cat si cea a realizarii, de catre banca, a unor masuri corective adecvate. Poate fi de un mare ajutor in acest scop cunoasterea reactiei informationale provenite de la clienti (care, pentru a fi pertinenta, ar trebui sa fie colectata si prelucrata in anumite conditii).

De mentionat ca, practic, ipostazele 1 si 2 se „construiesc” succesiv in timp, cu o anumita intarziere intre ele (prin contributiile clientilor si ale unor compartimente din banci), pe cand ipostazele 3 si 4 se realizeaza aproape simultan (prin comunicare) – conform fig. 8.2.De regula, toate aspectele mentionate mai sus sunt avute in vedere si solutionate adecvat la implementarea unui sistem de management al calitatii[3].
[1] Chirca V. – „Managementul relatiei cu clientii in sistemul bancar din Romania”, Ed. Economica, 2006


[2] Chirca V. – „Managementul relatiei cu clientii in sistemul bancar din Romania”, Ed. Economica, 2006

[3] Sarbu R. – „Satisfactia clientilor - un instrument de management ignorat pe piata romaneasca”, www.ase.ro

Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Conceptul de calitate totala
PROIECT MANAGEMENTUL CALITATII - Analiza si calitatea activitatii de distributie la BBG BANK
COMUNICAREA
Decizia si elementele sale
Importanta fidelitatii masuratorilor in evaluarea calitatii
Consideratii generale privind managementul calitatii
Notiuni generale privind procesele din cadrul sistemului operational al unui sistem de productie
Proiectarea liniilor in flux multiciclu

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu