Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » referate » marketing
Analiza pietei it din romania

Analiza pietei it din romania
ANALIZA PIETEI IT DIN ROMANIA

1 Prezentarea ofertei IT pe   piata din Romania

Piata de IT din Romania este inca nedezvoltata in comparatie cu pietele vest europene si continua sa fie condusa de hardware. Dar prezenta companiilor mari este in crestere – anul trecut investitiile straine in Romania au fost de peste 4 miliarde de euro, o cifra care se asteapta sa creasca cu cca. 50% anul acesta, ajungand la aproximativ 6 miliarde de dolari in 2006. Integrarea in Uniunea Europeana, preconizata pentru anul 2007, este in mintile si pe buzele tuturor, iar eforturile guvernului si ale companiilor mari indreptate catre modernizare fac ca imaginea tarii sa se schimbe.

Pe masura ce piata tinde progresiv sa se maturizeze, iar vanzarile de software si servicii tind sa le echilibreze pe cele de hardware, Romania devine din ce in ce mai mult centrul IT pentru Europa de Sud Est. Multi producatori folosesc Romania ca sediul lor in regiune, de unde isi coordoneaza activitatea in toate celelalte tari - Bulgaria, Ucraina si tarile din fosta Iugoslavie: Croatia, Bosnia-Herzegovina, Serbia si Muntenegru.Conform EITO (Observatorul European de Tehnologia Informatiei), valoarea totala a pietei de Tehnologia Informatiei (TI) a crescut cu peste 10% in anul 2005 pana la 872 milioane de euro, desi o incetinire a ratei de crestere inregistrata pentru PC-uri si servere a determinat reducerea corespunzatoare a ratei generale de crestere fata de nivelul inregistrat cu 12 luni inainte. EITO estimeaza totusi ca aceasta tendinta va fi temporara, astfel incat anul 2006 va inregistra o crestere mai mare decat anul 2005. Pana la sfarsitul anului 2006, piata romaneasca de TI ar ajunge la o valoare estimata de 967 milioane de euro – cu aproape 100 milioane de euro mai mult decat in 2005.

In 2005 numarul de calculatoare vandute pe piata romaneasca a crescut cu 39%, ajungand la aproximativ 600.000 de unitari, iar valoarea totala a pietei a avansat cu o treime, la circa 500 milioane de dolari, potrivit International Data Corporation (IDC). Datele companiei de cercetare a pietei includ informatii privind vanzarile de PC-uri, notebook-uri si servere. 'In ciuda scaderii preturilor, livrarile de computere au crescut, in 2005, datorita consumatorilor individuali si companiilor mici', a declarat Laurentiu Popescu, country manager IDC Romania.

Calculatoarele personale de birou au ramas principala alegere a cumparatorilor, cu o cota de 80% din totalul unitatilor vandute. Vanzarile de notebook-uri au crescut de aproape doua ori, cota din volumul total ajungand la 15%, cu patru puncte procentuale mai mare decat in anul precedent. In acelasi timp, serverele de mare capacitate, x86, si-au mentinut ponderea 2% din totalul vanzarilor.

Pe segmentul PC-urilor, firmele romanesti au ocupat patru din primele cinci locuri dupa numarul de unitari vandute. Astfel, Flamingo s-a situat pe prima pozitie, devansand Hewlett-Packard, urmatoarele pozitii fiind ocupate, in ordine, de K-Tech, Complet Electro Serv si Romsoft.

Primii cinci clasati au acoperit mai mult de jumatate din valoarea totala a pietei. Potrivit unor date anterioare furnizate de IDC, HP se situa pe primul loc, in prima jumatate a anului trecut, dupa valoarea vanzarilor de PC-uri. Ierarhia continua anul trecut cu Romsoft, Flamingo si Fujitsu Siemens.

Din punct de vedere al dinamicii pietei, anul 2005 s-a caracterizat prin achizitii si fuziuni in lant: cumpararea de catre Flamingo a lantului de retail Flanco, campania de achizitii a grupului RTC, investitia prin care Intel Capital si Enterprise Investors au cumparat 30% din compania de software Siveco sunt doar cateva exemple, dintre cele mai mediatizate. Viitoarea integrare europeana, datorita careia firmele romanesti vor trebui sa concureze cu firme mult mai mari si mai bine organizate, nu este singurul motiv al acestei efervescente, ci si faptul ca oamenii de afaceri au inceput sa constientizeze beneficiile procesului de consolidare.

In anul 2005, asociatiile de profil au fost preocupate de promovarea imaginii industriei IT&C in strainatate, prin participarea la conferinte si targuri internationale, ca si de consolidarea pietei interne si de ridicarea nivelului de competenta prin oferirea de consultanta si organizarea de cursuri de specializare. Perfectionarea legislatiei in domeniu si crearea de legaturi cu mediul de afaceri din provincie s-au numarat, de asemenea, printre obiectivele asociatiilor in anul care a trecut.

2 Analiza concurentei pe piata IT din Romania

Principalii distribuitori de pe piata romaneasca de IT, infiintati cu mult timp in urma sunt urmatoarele companii: Omnilogic, Flamingo, Tornado, Scop Computers,  K-Tech. Omnilogic s-a concentrat in ultimii ani pe sectorul comunicational lasand deoparte modelul traditional IT; Flamingo combina distributia de PC-uri asamblate cu si piata de detail (achizitionarea recenta a companiei Flanco ar putea sa faca din Flamingo un lider de piata si sa domine piata de consum pentru multi ani ce vor urma). K-Tech de asemenea combina distributia cu afacerea de retail (cea de retail cunoscuta sub numele de Ultra-Pro), in timp ce Tornado si Scop sunt distribuitori de tip broadline.

Se pot distinge cateva modele din punctul de vedere ale canalelor de distributie:

companii care au canale duble (vanzare en-gros si en-detail): Flamingo, K-Tech, Romsoft (Depozitul de calculatoare) si care isi acopera teritoriul (piata locala) prin lanturile lor de magazine in principalele orase ale tarii.companii care isi fac distributia dintr-un punct central (Bucuresti) in tot teritoriul Romaniei: Asbis, ELKOTech Romania, Tornado, Scop Computers.

companii care acopera piete locale prin punctele lor de vanzare (personal si depozitare) in principalele orase: RHS, Proca, Aline.

companii care fac sub-distributie printr-un partener local: Asesoft Distribution.

Trebuie mentionata de asemenea piata gri a canalelor de distributie, insemnand ca produsele IT sunt importate pe diferite canale, altele decat cele oficiale si distribuite pe piata. Aici putem mentiona Aline, Proca (recent achizitionata de RTC Holding), RHS, Asesoft; aceste companii combina canalele oficiale cu cele de pe piata gri a distributiei.

Piata de consum este dominata de catre retaileri/asamblatori IT cum ar fi Flamingo (care a achizitionat de curand Flanco), Ultra Pro (brand-ul de retail al K-Tech), Depozitul de Calculatoare (Romsoft) in timp ce magazinele de electocasnice ca Altex, Domo si Flanco au accesat de asemenea sectorul IT, in timp ce eMag face parte din primul val al magazinelor online din Romania. Marile lanturi de retail cum ar fi Carrefour, Cora comercializeaza si ele produse IT, in timp ce alti retaileri giganti sunt asteptati sa patrunda pe piata romaneasca .

In segmentul de PC-uri, companiile din Romania ocupa patru pozitii din cele cinci cele mai bune companii de profil, iar in termeni de unitati vandute, Flamingo este pe primul loc, HP pe locul doi, urmate de K-Tech, Complet Electro Serv si Romsoft. Aproximativ 40% din computere sunt asamblate in Romania, celelate fac parte din brandurile de care apartin.

Lansarea unor branduri Romanesti a inceput cu mai bine de 10 ani in urma. Diferentierea intre branduri de PC s-a dezvoltat in timp impreuna cu maturizarea si segmentarea clara a pietei IT. Acum toti distribuitorii de IT isi promoveaza propriile branduri: Flamingo are Coral si Diablo; Ultra Pro are Ultra, Altex are Davio. Aceste trei companii Romanesti sunt in prezent in topul celor cinci distribuitori de PC-uri cu un procentaj al pietei ce depaseste cele doua A-branduri (HP si Lenovo/IBM). Majoritatea celor care asambleaza computere in Romania sunt constienti de faptul ca pozitia lor poate deveni foarte vulnerabila in cazul in care Romania va copia evolutia altor tari ca: Cehia si Polonia. O data cu intrarea in U.E, pozitia A-brandurior se va intensifica. HP / Compaq si IBM au fost prezente in Romania de la aparitia pietei de IT dar sunt si alte firme noi care confirma diversitatea pietei. Dell este prezent de doi ani cu un birou reprezentativ in Romania(are o distributie cat se poate de cuprinzatoare cu retele pe piata – Gemenii System, Genesys, Omnilogic si Romsys) , un an mai tarziu a urmat Acer cu o distributie oficiala prin intermediul Scop, Tornado si Flamingo. Fujitsu Siemens este prezent in romania prindistribuitorii : Tornado, Lasting, Scop si Flamingo.

3 Segmentarea pietei

Atuul principal si puterea distribuitorilor in ochii producatorilor il reprezinta accesul acestora la anumite piete si penetrarea acestora, adica gradul de acoperire al pietei. Succesul dramatic al companiilor de genul „channel-centric” in piete foarte competitive ridica o intrebare importanta. De multi ani, diferentierea produselor era aceea care determina diferentierea companiilor. Doar recent, poate in ultimii zece sau cincisprezece ani, companiile au inceput sa priveasca diferentierea canalelor de distributie ca pe o sursa cheie de avantaj competitiv. Pentru a castiga pe o piata competitiva, o companie trebuie sa faca ceva mai bine decat restul competitorilor. Aceasta idee familiara, avantajul competitiv, spune foarte simplu ca trebuie sa fi mai bun decat competitorii tai, la ceva la care consumatorii tin foarte mult, pentru a putea face vanzari. Acest „ceva” poate presupune produse mai bune, sau preturi mai mici, sau servicii de calitate mai mare, sau orice altceva care este important pentru consumator. Totusi, avantajele competitive pe termen scurt nu reprezinta raspunsul pentru majoritatea companiilor, pentru motivul evident ca ele nu rezista in timp. Problema o reprezinta gasirea si mentinerea unui avantaj competitiv sustinut: un avantajIn timp ce segmentarea nu este aplicabila in unele cazuri, deseori reprezinta un mijloc de a atinge eficienta si specializarea prin eforturi de marketing. Pentru a folosi aceasta unealta eficient, marketer-ul ar trebui sa urmareasca procesul sistematic, in care segmentele sa fie foarte bine identificate, evaluate, selectate si tintite cu programe de marketing, si monitorizate. Per ansamblu, segmentarea este o practica subutilizata in firmele industriale. Printr-o critica trecere in revista a segmentarii pietei industriale, Plank (1985) a facut clar faptul ca cercetarea asupra segmentarii si punerea ei in practica au multe aspecte de imbunatatit. El a observat faptul ca punerea in practica a segmentarii este facuta sporadic si, in unele cazuri, complet ignorata de catre membrii pietelor industriale. Mult prea des companiile intra pe o piata fara a avea un grup tinta specific in minte.

Segmentarea pietei reprezinta temelia strategiilor bazate pe piata si un motor puternic care duce la imbunatatirea profitabilitatii si a productivitatii marketingului. Implica identificarea unor grupuri specifice de consumatori cu nevoi unice si comportamente de cumparare, si identificarea caracteristicilor demografice relevante asociate cu fiecare segment. Segmentarea pietei deschide o usa multiplelor strategii bazate pe piata si o eficienta mai mare a marketingului. Creeaza oportunitati pentru cresterea vanzarilor si a profitului.

Segmentarea pietei reprezinta partea centrala a tuturor problemelor de marketing. Sarcina marketingului este intelegerea nevoilor consumatorilor. Dar nevoile consumatorilor difera; in consecinta, a raspunde nevoilor clientilor determina ca un furnizor sa fie foarte vulnerabil in fata competitorilor care au oferte diferentiate cu care adreseaza nise particulare de piata. Este crucial pentru manageri sa-si dea seama ca segmentele de piata nu sunt fixe ci foarte dinamice: apar mereu noi segmente, iar cele vechi dispar. A beneficia de aceste dinamicitati reprezinta una dintre cele mai importante cai prin care companiile realizeaza cresterea si crearea de valoare. Doua forte afecteaza aceste dinamici: schimbari ale mediului si evolutia pietei.

In domeniul IT B2B (business to business) este folosita foarte mult segmentarea pietei bazata pe comportamentul consumatorilor, (1) fabricantii de sisteme (asamblatorii si integratorii) sunt acele companii care cumpara in mare parte componente PC (procesor, hard drive, placi de baza, memorie, carduri video si de sunet, carcase, monitoare etc.) si periferice PC (imprimante, drivere externe, scannere etc); ei folosesc aceste componente  pentru a construi singuri PC-uri si pentru a vinde produsele finale sub numele brandurilor respective; (2) asamblatorii de servere care cumpara in mare masura servere si componente de retea; (3) detailistii sunt companii care cumpara fie produsele finite PC-uri de birou, notebooks, fie produse complementare media, memorii externe, multimedia (tastatura, mouse, speaker etc.); (4) revanzatorii sunt companii care cumpara diferite produse in cantitati mari; (5) companiile mici care fac ‚de toate’, isi construiesc singuri computerele, dar in cantitati mici, ofera servicii de reparare PC si vand perifericele si solutiile rapide altor clienti.

Din punct de vedere geografic, cea mai mare densitate a companiilor este in Bucuresti (41%), Muntenia fiind cea mai putin dezvoltata (17%), in Moldova companiile sunt concentrate in marile orase: Iasi, Bacau, Suceava (13%), Ardeal este o zona mai dezvoltata (29%) desi aceasta zona este influentata de retelele din Cehia si Ungaria.Politica de confidentialitate.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Proiect didactic Clasa: a-IX-a, Luarea deciziilor
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani dezvoltarea limbajului si a comunicarii orale - „Cine face, ce face”
 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina
 TEMA DE PROIECTARE - arbore de masina rotativa

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Atestat la informatica cu tema “gestionarea unui magazin de confectii”
 Proiect atestat electrician constructor - tehnologia montarii instalatiilor electrice interioare
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM

PROIECTARE SI DEZVOLTARE PRODUS
Politica de marca in marketingul international
OBIECTIVELE MARKETINGULUI
Micromediul de marketing
Proiect de practica Marketing
Ambalarea marfurilor alimentare
Procesul decizional de cumparare
BAZE DE DATE IN MARKETING-UL DIRECTTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu