Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » marketing
Aplicarea politicii de marketing - costurile intreprinderii si preturile pietii

Aplicarea politicii de marketing - costurile intreprinderii si preturile pietii


APLICAREA POLITICII DE MARKETING - COSTURILE INTREPRINDERII SI PRETURILE PIETII


. Costul - componente si specificitate . In privinta definitiei , specialistii sunt unanimi in a considera costurile ca fiind cheltuielile efectuate pentru cererea si vanzarea unui anumit produs sau serviciu . Aplicatiile costurilor de marketing vizeaza , in principal , determinarea riguroasa a sensibilitatii lor fata de amplificarea numarului de unitati fizice produse si vandute . Prin aceasta prisma se combina urmatoarele categorii de costuri: costul total, care se compune din costul fix si costul variabil total; costul mediu, care, la randul sau este format din costul mediu si costul variabil mediu .Decidentii trebuie sa aiba in vedere ca intre costurile medii si costurile unei unitati aditionale exista o stransa o interactiune . In esenta , costul mediu trebuie sa scada sursa producerii unor cantitati mai mari , ceea ce presupune ca, efectiv , costurile unitatii aditionale sa fie mai reduse decat costul mediu. Numai respectandu-se deziderat se asigura o productie eficienta . De asemenea, trebuie sa se ia in considerare caracterul conventional al costului constant total , deoarece, pe termen lung toate categoriile de costuri sunt variabile. Rezulta ca volumul total al costurilor , in marime absoluta, se modifica pe masura cresterii sau scaderii productiei raman constante costurile pe unitatea fizica de produs vandut .

Costurile produselor sau serviciilor sunt analizate de decidenti prin abstractizare , in sensul ca , pentru optimizarea raporturilor dintre costuri , unitatile produse , preturile practicate si profitul obtinut , se poate recurge fie la alinierea unor functii matematice de tip analitic , fie la tehnici de simulare fizice . Aceasta depinde de obiectivele strategiei de piata a firmei , care difera in orice perioada pe care o traverseaza intreprinderea .

In perioadele rentabile , obiectivele principale ale strategiei de piata ale unei intreprinderi pot fi : dezvoltare activitatii , patrunderea pe noi piete , retehnologizareaetc. .

In perioadele cu activitate nerentabila , astfel de obiecte principale pot fi : vietuirea intreprinderii pe o anumita piata ; restrangerea activitatii ; schimbarea bunului de productie ; contracararea concurentei ; reducerea costurilor etc.

Maximizarea variabilelor decizionale se realizeaza prin analize complexe ale eficacitatii costurilor activitatilor de marketing in ansamblu , acestea depinzand de programul de marketing ce urmeaza a fi implementat . Orice program de marketing are o functie dubla , respectiv influentarea vanzarilor si a costurilor firmei , generate de produsul in cauza . In acest context , specialistii au pus un accent deosebit pe specificitatea cheltuielilor cu promovarea si a costurilor de distributie .

Nivelul optim al costurilor cu promovarea se determina cu sporirea cheltuielilor efectuate pentru astfel de actiuni pana in punctul in care rata de schimbare a vanzarilor sau a veniturilor devine egala cu rata de schimbare a costului activitatilor promotionale . Principiul optimalitatii , care se aplica in acest caz , impune stoparea cheltuielilor atunci cand o unitate monetara aditionala cheltuita pentru promovare determina cresteri mai mici ale venitului total .


La randul lor , costurile de distributie genereaza analize speciale pe care trebuie sa le realizeze decidentii . Scopul principal al acestor analize este acela de a fundamenta adecvat cheltuielile de distributie , in functie de cine anume le va suporta : firma in cauza , comparatorii , sau pozitii intermediare intre aceste extreme . In toate cazurile , cheltuielile cu distributia se vor reflecta in preturile platite de comparatori , dar acest fapt are consecinte diferite pentru intreprindere , potrivit deciziei privitoare la strategia de distributie .

. Pretul - concept si functii . Pretul bunurilor si serviciilor trebuie plasat in contextul redistribuirii acestora , care se mai numeste si proces de schimb . Orice astfel de proces presupune continua evaluare a fiecarui bun sau serviciu , in parte .

Procesul de evaluare a bunurilor si serviciilor consta in aprecierea utilitatii acestora ( capacitatea de a satisface anumite nevoi ) , prin comparatii cu alte bunuri / servicii , in contextul resurselor de care dispun consumatorii . Cel mai adesea , dar nu intotdeauna , aceasta evaluare se face in expresie baneasca , raportata la o cantitate bine precizata fizica , a bunului / serviciului respectiv .

In timp , pretul s-a bucurat de acceptiuni dintre cele mai diferite : expresie directa a valorii (exprimata , de regula in forma baneasca ) ; plata pentru a obtine un bun / serviciu; instrument de schimb ; valoarea tuturor " sacrificiilor " facute de cumparator ; cost plus profit si taxe ; rezultat al confruntarii cererii cu oferta ; sistem complex de semnale informationale , ce guverneaza sistemele de distributie a unei oferte de limitate ; sistem de reglare intre procesul productie si cel de consum etc.

De asemenea , conceptul de pret a evoluat in timp , specialistii definind notiuni cum sunt :

pretul absolut ( atribut intrinsec al bunului sau serviciului ) ;

pretul relativ ( obtinut prin compararea bunurilor sau serviciilor ) ;

pretul instrument ( de schimb , de salarizare etc. ) ;

pretul sistemic ( element al unui sistem complex de informare si reglare economica) ;

pret administrat ( calculat pe baza costurilor , taxelor si marjelor de profit ) .

Pe baza acestor acceptiuni si concepte , vehiculate , in timp , de specialisti , se poate conchide ca pretul este rezultatul procesul de evaluare a bunurilor si serviciilor , existente pe o piata data , in scopul satisfacerii intereselor participantilor la procesul de schimb . Aceasta definitie introduce in " ecuatie " pretului ideea de raport , respectiv leaga suma de bani platita de gradul de satisfacere a intereselor participantilor la procesul de schimb . In esenta , este vorba de raportul pret - calitate , care reprezinta modalitatea actuala de abordare a oricaror consideratii de marketing privind preturile .

Fireste , participantii la procesul de schimb au interese specifice , de cele mai multe ori divergente , care trebuie sa fie echilibrate , in procesul de evaluare , prin intermediul pretului .

Echilibrarea intereselor divergente ale participantilor la procesul schimbului este un obiectiv greu de atins . Si aceasta , deoarece , in practica pietei si a marketingului , anumite categorii reusesc sa ocupe o pozitie relativ dominanta , si sa conduca procesul de evaluare potrivit propriilor interese . Prin aceasta prisma , preturile pot fi :

preturi impuse ( total sau partial ) , cand statul are o pozitie dominanta si intervine efectiv pe piata , prin masuri mai degraba administrative decat economice ;

preturi concurentiale , cand ofertantii reusesc sa-si impuna propriile interese , ca urmare a pozitiei pe care o au pe piata , la un moment dat ;

preturi libere cand statul nu intervine in nici un sens in procesul de evaluare ;

preturi echilibrate , cand interesele consumatorilor si ale ofertantilor sunt satisfacute in masura aproximativ egala .

Indiferent, insa, de punctul de plecare in abordarea practica a strategiei politicii de pret trebuie sa aiba in vedere ca, pentru ca aceasta sa-si atinga scopul, este necesar ca preturile sa satisfaca urmatoarele conditii :

conditia de realizare a bunurilor / serviciilor , respectiv sa permita schimbul intre ofertanti si cumparatori , in scopul consumului / utilizarii ;

conditia de acoperire a costurilor , adica sa permita ofertantilor sa-si recupereze cheltuielile efectuate pentru producerea , distributia si promovarea bunurilor / serviciilor ;

conditia de eficienta , respectiv sa permita obtinerea de profit , ceea ce constituie o conditie sine qua non pentru mentinerea si dezvoltarii activitatii ofertantilor .

Prin indeplinirea acestor conditii, pretul poate fi utilizat ca instrument efectiv pe piata, in scopul realizarii functiilor sale . In acceptia stiintei marketingului, functiile preturilor bunurilor / serviciilor sunt urmatoarele :

de stimulare a ofertantilor ;

de asigurare a consumului final ;

de masurare a activitatii economice ;

de eliminare a risipei in alocarea si intrebuintarea resurselor ;

de protejare a resurselor limitate ;

de eliminare a dezechilibrelor intre productie si consum ;

de armonizare a intereselor divergente interne ale participantilor la procesul schimbului .

Conceptul de pret este, prin urmare , deosebit de complex si prezinta interes la toate nivelurile societatii - indivizi sau grupuri sociale . Consumatorii obisnuiti sau oameni de afaceri, familii si organizatii, saraci si bogati , specialisti in domeniu sau nu, cu totii sunt interesati in problematica preturilor bunurilor si serviciilor. Totusi, ofertantii de bunuri / servicii si statul sunt implicati in modul cel mai direct in procedeul de evaluare care conduce la formarea preturilor . Pentru astfel de participanti la procesul schimbului specialistii au creat teorii si modele referitoare la pret, iar stiinta marketingului a oferit o viziune integratoare a acestuia in ansamblul activitatilor de piata .Politica de confidentialitate


logo mic.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.