Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » marketing
Atelier de publicitate

Atelier de publicitate


UNIVERSITATEA DIN BUCURESTI

FACULTATEA DE JURNALISM SI STIINTELE COMUNICARII

Atelier de publicitate

Etape de parcurs / Teme de realizat:Variatiuni stilistice

Descrierea unui obiect

Texte argumentative

Texte narative

Texte descriptive

Titluri (aspecte stilistice)

Titluri (aspecte pragmatice)

Imagini publicitare (stabilirea unei corespondente intre o imagine specifica mai multe categorii de produse)

Imagini publicitare (selectarea unei imagini pentru un titlu publicitar)

Logotipuri; sloganuri

Reclame pentru campanii publicitare (turism)

Reclame pentru campanii publicitare (o categorie de produse la alegere)

Imagini publicitare

Urmatoarea tema incearca sa mute elaborarea mesajelor publicitare pe o treapta mai inalta. Pana acum au fost redactate texte descriptive, narative si argumentative - dupa exercitii preliminare care urmareau sa dezvolte capacitatea studentilor de a modela stilistic un text, de a exploata valoarea expresiva a cuvintelor si sa le cultive capacitatea de a crea cu ajutorul cuvintelor "imagini" cat mai concrete, cat mai specifice -, au fost scrise titluri in conformitate cu principii ale stilisticii si pragmaticii, au fost abordate posibilele relatii intre semnificatiile fotografiilor si valorile transmise de diverse categorii de produse.

Tema de fata urmareste ca, dincolo de stabilirea unei corespondente intre imagini si categoriile de produse, sa semnaleze problemele de coerenta intre imaginea, titlul si textul reclamelor. Se pleaca de la fotografia unei piese de mobilier (canapea de lemn) - imaginea C - si fotografia unui balcon la etaj, cu flori - imaginea D.

Pentru fiecare fotografie vor fi alese trei categorii de produse (ca la exercitiul precedent). Pentru una dintre categoriile de produse, fotografiei i se vor adauga un titlu si un text. Trebuie depuse deci doua texte si doua titluri.

Logotipuri; sloganuri

Logotipul este forma grafica in care se prezinta numele de marca. Este alcatuit dintr-o secventa de grafeme (caractere specifice) si, eventual, un simbol plastic (geometric, figurativ). Secventa specifica de grafeme este caracterizata intotdeauna, in orice conditii, de aceleasi caractere.

Aspectul lingvistic al marcii cuprinde mai multe tipuri: cel mai frecvent este ilustrat de substantivele proprii (Siemens, Guy Laroche, Marie Brizard etc., unele inventate: Kodak etc.) sau comune (Canon, Lancia, etc.); printre asemenea marci se intalnesc si veritabile sintagme: La-vache-qui-rit, de exemplu. Destule nume de marca sunt alcatuite din sigle - LAR (Liniile Aeriene Romane) - sau din acronime - ALCAN (Aluminium du Canada) etc.

Simbolul plastic este fie geometric (patru cercuri de raze egale, cu centrul pe aceeasi dreapta, cu aceeasi suprafata de intersectie - Audi), fie figurativ (crocodil - Lacoste, doua sabii incrucisate - Wilkinson etc.).

Adesea, marcile au alaturi sloganuri, enunturi foarte concentrate care exprima crezul firmelor: Connecting people (Apropiind oamenii) pentru Nokia, Din secretele traditiei pentru Scandia Sibiu etc.

Sloganul este un factor de mare importanta in pozitionare: contribuie in mod esential la cristalizarea imaginii produselor sau serviciilor. De asemenea, este un element de coeziune in campanie; diferitele reclame ale acesteia, cu diferite titluri, ilustratii si texte, se "aduna" in jurul sloganului, a carui idee, de mare generalitate, trebuie sa le cuprinda ideile specifice.

Iata cateva exemple de logotipuri (aspectul lingvistic) din anii precedenti:

deodorant barbatesc: Hedonic (Oana Stoica)

ciocolata cu caramel: Cara mia (Ortansa Voicu)

parfum barbatesc: Rappelle-toi! (Adina Toma)

anticonceptionale: Vestale (Adina Toma)

dulciuri: Delicii (Andra Ailincai)


club de noapte: Plasma (Radu Voinescu)

motociclete: Odin, Thor (nume de zeitati nordice) (Valeria Constantin)

pasta de dinti pentru copii: Fildent (aspectul plastic al logotipului: capul unui

elefant, cu fildesi sanatosi) (Silvia Stan)

tatuaje: Second skin (Silvia Stan)

bomboane pentru copii: Iam-Iam (Dan Dragomirescu)

ketch-up: Vendetta (Florin Coman)

Evident, aceste logotipuri transmit o semnificatie. Am vazut ca in cazul in care latura lingvistica a logotipului este alcatuita din nume proprii - mai precis, din nume de familie - nu putem vorbi de existenta unor semnificatii care sa contribuie la mesajul genei reclamei; in conditii normale, nume ca Durand sau Wilson sau Popescu nu au alta functie decat sa asigure recunoasterea producatorului ofertei sau ofertei insesi.

Toponimele transmit semnificatii: Córdoba sau Sevilla evoca o Spanie medievala plina de pasiune si rafinament. De asemenea, unele antroponime, in special cele inspirate din substantive comune: Doina, Iuliana, Luminita etc. Simplul fapt de a da unui produs un nume dintr-o limba straina celei vorbite in tara unde se lanseaza produsul creeaza o intreaga serie de conotatii: in suita de exemple de mai sus, Second skin sporeste misterul pe care cuprinde deja sintagma A doua piele (jocul dintre aparenta si esenta). De altfel, incapatanarea cu care romanii dau produselor nume englezesti dovedeste vointa de "a inalta" produsele, de a le ameliora statutul (in cartierul Militari exista la un moment dat o pravalie de reparat pantofi pe a carei firma scria Shoe repair; greu de crezut ca aici veneau sa repare pantofii non romani vorbitori de limba engleza!). Vendetta anunta condimente foat puternice, gata sa arda papilele si palatul celor care le folosesc (in imaginarul colectiv vendetta e o razbunare violenta).

Un frumos nume pentru un parfum barbatesc este Rappelle-toi! El insista asupra importantei trecutului intr-o relatie afectiva: acumularea de momente placute creeaza cuplului o istorie, factor de stabilitate pentru viitor, in schimb, Hedonic promite placeri, continue si mari.

Paradoxal este Vestale, nume pentru preotesele fecioare ale Vestei, in Roma antica. Termenul are astazi sensul de femeie virtuoasa. Ca nume de anticonceptionale, Vestale forteaza analogia intre absenta sarcinii / zamislirii si absenta pacatului carnii.

In fine, plasma este fie "parte lichida a sangelui sau a limfei formata din apa, saruri, protide, lipide, glucide, anticorpi etc.", fie "substanta gazoasa puternic ionizata, ale carei proprietati fizice sunt determinate de existenta ionilor si a electronilor in stare libera" (vezi plasma coroanei solare) (DEX). Ideea transmisa este de vitalitate, de potential germinativ.

A cincea nota: de scris sase logotipuri (e preferabil sa se schiteze / sa se propuna si forma plastica a logotipului).

Reclame pentru campanii publicitare

Aceasta tema urmareste sa puna impreuna toate tipurile de exercitii realizate. Reclamele campaniei trebuie sa cuprinda titlu, imagine, text, logotip si slogan.

O campanie publicitara invita la turism in Romania (am ales o zona de turism din Romania pentru ca studentii - romani - sunt familiarizati cu valorile care circula ii societatea romaneasca si, cunoscandu-le ponderea si interdependentele, stiu cum sa le propuna turistilor potentiali; de asemenea, sunt sensibili la reprezentarile despre Romanu ale strainilor si doritori sa le imbunatateasca).

Consultarile cu studentii din anii anteriori au stabilit cateva zone socotite cele mai atractive: Maramures, Delta Dunarii, Bucovina

Iata cateva texte:

Descopera delta!

Multumeste-te cu o barca! E de ajuns pentru a deveni parte a deltei Dunarii. Daca ai ajuns pana acolo, bucura-te s-o descoperi.

Multumeste-te cu o bucata de paine si un peste. Cutreiera apele prin arsita, ploaie si vant pentru a descoperi ce nu se mai afla decat in povesti. Pentru a simti cum plange salcia, cum viseaza nufarul sau cum canta stuful trebuie sa apartii deltei.

Delta Dunarii

Descopera-te!

(Florin Coman)

Poveste pescareasca

Sa va povestesc cum am devenit eu pescar. Nu visam in vara ca o sa ajung in delta Dunarii. "Un pescar adevarat trebuie sa mearga in delta", mi-au prietenii razand de povestile mele profane. Asa ca mi-am luat cainele si cortul si am plecat.

Un pescar de-ai locului mi-a spus ca trebuie sa conving delta sa mi se arate cum e cu adevarat. Cand l-am intrebat mai multe, mi-a raspuns ca trebuie sa totul singur.

Dupa zile de panda in care mi se parea ca avea sa mi se arate cine stie ce lostrita, am inteles in sfarsit ce imi spusese. Era linistea aceea divina la care contribuia fiecare sunet al deltei! Pacea unui univers impacat cu sine, din care nu lipseste nimic, intelepciunea din care, uimit, gustasem.

Delta Dunarii. Intelepciunea naturii

(Laura Andronache)

Iata si un text pentru Maramures:

Focuri vii.

Cu guba-n spinare, nemesul mere cu barbanta si gavanul la comarnic, langa cotaiba. E vremea amprorului, a ruptului sterpelor. Mulgasii trebe randuiti, care rasiocire, care la hreban, care la vancau, care la tanja. Dupa ce marhalele e aranjate cu stroh, nemesul poa sa se asaze pe satra, sprijinit de branca, la o horinca, un balmos si niste haluste.

E clar?

Undeva in Romania se vorbeste in acest fel. In acelasi loc, oamenii aprind focuri vii, cioplesc porti de lemn, se roaga intr-un cimitir vesel si sunt bucurosi de oaspeti.

Maramures.

Inceput de veacuri (Florin Coman)

A sasea nota: de scris o reclama (titlu, text, slogan) pentru turism in Muntii Apuseni. Reclama face parte dintr-o campanie a unei asociatii de sate care invita la agroturism. Este vorba de sate fara lumina electrica si fara apa curenta. Zona nu este acoperita de retelele de telefonie celulara. Atractia: viata aproape de natura, frusta, barbateasca; frumuseti naturale; obiceiuri populare. Pot fi folosite imagini care sa se potriveasca cu beneficiile si pozitionarea. In lipsa acestor imagini, studentii pot descrie imagini sau le pot schita pe o coala de hartie A4.

Reclame pentru campanii publicitare

(o categorie de produse la alegere)

Ultimul exercitiu se refera la o reclama pentru un produs dintr-o categorie aflata la alegerea studentilor. Studentii au de scris un titlu, un text si un slogan, de creat un logotip, de conceput / descris o imagine (cu atat mai bine daca pot anexa una: fotografie decupata dintr-o revista - NU fotografie publicitara -, fotografie realizata de ei insisi etc.).

Desi unele teme nu sunt notate, ele trebuie facute si predate, caci sprijina judecarea temelor notate; in plus, dovedesc interesul pentru activitatile propuse.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.