Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » marketing
Cercetarea de piata

Cercetarea de piata


Cercetarea de piata

Companiile mari si de succes realizeaza constant cercetari de piata si teste pentru a descoperi ceea ce se cere pe piata pe care opereaza. Ele au invatat cu mult timp in urma ca e imposibil sa ghicesti intotdeauna ceea ce vrea clientul sa cumpere.

O afacere nou creata trebuie sa afle ce vor clientii sa cumpere. Aceasta piesa a planului descrie rezultatele testarii pietei, precum si intentiile viitoare de cercetare a pietei. Grupurile potentialilor clienti vor trebui testate, vor fi analizate reactiile lor privitoare la produsul / serviciul oferit, preferintele si ideile lor referitoare la acesta.

Obiectivul principal pentru care un plan de afaceri cuprinde si se bazeaza pe o cercetare de piata este acela de a permite intelegerea pietei de catre intreprinzator si examinator, ducand si la consolidarea credibilitatii afacerii respective in fata examinatorului. De asemenea, cercetarea de piata contribuie la formarea unei strategii de marketing, identificand persoanele / firmele ce au reactii favorabile pentru produsul vizat.

In efectuarea acesteia va fi nevoie sa se decida amploarea demersului in functie de doua restrictii , si anume:

completitudine: desi cauta informatii specifice, trebuie sa prezinte limpede si cuprinzator starea si perspectivele pietei-tinta;

disponibilitatea resurselor - timpul si banii repartizati a acestui capital sa se incadreze in bugetarea preliminara.Figura 10. Restrictionarea cercetarii de piata.

Cercetarile pentru un plan de afaceri nu trebuie sa fie prea minutioase, o rapida analiza prealabila a raportului cost / beneficiu ducand la identificarea nivelului la care un studiu de piata ar fi cel mai eficient. Motivele pentru care se realizeaza o asemenea cercetare sunt: obtinerea unei informatii la prima mana, intelegerea a ceea ce doresc clientii efectivi, asigurarea ca pretul, calitatea, promovarea si distributia produselor sunt corect dimensionate in raport cu segmentul de piata-tinta.

Cercetarea de piata este vitala pentru afacerile noi si se realizeaza cu ajutorul unui pachet de tehnici si metode stiintifice de investigare atat a informatiilor ce provin din diferite surse, cat si a informatiilor, culese de la diferiti subiecti, prelucrate, analizate si sistematizate in vederea elaborarii planului de marketing.J.Bessis, D.Galai, L.Hiller, P.Kienast, Planul de afaceri - cum sa concepi si sa redactezi un plan de afaceri, Ed. Stiinta si Tehnica, Bucuresti, 1997, p.59.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.