Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » marketing
Criza vs. branding de angajator?

Criza vs. branding de angajator?


Criza vs. branding de angajator?

Criza financiara observabila odata cu toamna anului 2008 la nivel mondial, desi previzibila, a suprins majoritatea pietelor si a actorilor economici. Criza economica are multiple definitii, dar majoritatea concorda in luarea in calcul a unei caderi bruste a pietelor, marcata de recesiune[1]. Una dintre diferentele fundamentale care trebuie luata in calcul este natura crizei: aceasta poate fi conjuncturala, ciclica (de exemplu, ciclurile Kondratieff) sau structurala, sistemica (precum marea depresie din 1929 ori criza din perioada 1973-1982, marcata de socurile petroliere si aparitia somajului structural in majoritatea statelor occidentale). Majoritatea economistilor sunt de parere ca in 2009 putem vorbi, fara dubiu, de o veritabila criza structurala, precedata de criza asiatica din 1997, de caderea actiunilor firmelor din domeniul web in 2001 si ca ne putem astepta la cea mai severa evolutie din anii '30 incoace. Propagata din SUA, unde se vedea existenta unei crize financiare inca din 2007-2008 , catre restul lumii, ceea ce numim azi "criza" se traduce prin presiuni majore asupra sectorului financiar-bancar si prin restrangerea productiei ca urmare a scaderii cererii mai ales in domeniile unde aceasta depinde de creditare.

Criza afecteaza direct si nemijlocit majoritatea industriilor, prin scaderea productiei, somaj tehnic, imposibilitate de refinantare. In context de criza economica, firmele recurg mai ales la masuri de supravietuire, de tipul reducerii costurilor generate de comunicare, marketing, recrutare sau training. De altfel, aceasta este situatia in acest moment si pe piata din Romania. Aproape ca pare un non-sens sa mai discutam despre brand de angajator in contextul crizei economice.

Cu toate acestea, daca ne uitam la teoria porteriana[3], vedem ca una dintre sursele majore care determina avantajele competitive este capitalul, valoarea brandului (brand equity), mai ales in calitate de atribut al fortei concurentiale directe (fata de competitia din aceeasi industrie). In timpuri de criza, clientii se indreapta catre brandurile in care au incredere. Increderea nu poate fi construita si nici mentinuta in lipsa unui brand de angajator credibil. Acesta, pentru a ramane eficient, are nevoie de sustinere continua, pentru a asigura, si dupa ce va trece criza, loialitate, prestigiu si economie de costuri. Altfel spus, ne referim la o gandire preventiva si activa pe termen lung

Peter Dauvergne, Handbook of Global Environmental Politics, Edward Elgar Publishing, Northampton, 2005, p. 358.

Stephen G. Cechetti, "Crisis and Responses: The Federal Reserve and the Financial Crisis of 2007-2008", NBER Working Paper No. W14134, 2008.

Michael E. Porter, Avantajul concurential, Editura Teora, Bucuresti, 2001.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.