Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » marketing
Factori de succes in lansarea produsului nou pe piata internationala

Factori de succes in lansarea produsului nou pe piata internationala


Factori de succes in lansarea produsului nou pe piata internationala

Intregul program de lansare a unui produs nou pe o piata externa-tinta se cere modelat in raport de caracteristicile si particularitatile acesteia. Exista frecvent un anume scepticism fata de lansarea unei noi marfi pe piata internationala, generat de rapida schimbare a generatiilor de produse, intr-un ritm ce depaseste capacitatea de adoptare a acestora de catre consumator.

O lansare cu succes a unui produs nou pe o piata internationala depinde de:

existenta unei strategii de lansare sistematic fundamentata pe realitatile pietei de destinatie;

o sustinere financiara peste medie a programului de lansare;

determinarea momentului si ariei teritoriale potrivite pentru lansare.

Decisiva in reusita lansarii este faza din ciclul de viata in care se afla piata pe care urmeaza sa fie lansat produsul. O piata aflata in faza de maturitate, cu o intensitate ridicata a concurentei, va influenta tendential negativ procesul lansarii produsului nou.

Noutatea produsului se cere judecata atat de pe pozitia producatorului acestuia, cat si de pe cea a pietei pe care este lansat. Din aceste puncte de vedere pot fi identificate trei situatii:

inovatie retroactiva - reprezentand introducerea unui produs national depasit sau modernizat pe o piata externa mai putin exigenta;

inovatie activa - reprezentand crearea unui produs nou pentru o piata externa mai exigenta decat cea interna;

inovatie absoluta - reprezentand lansarea unei noutati la nivel mondial, concomitent pe piata interna si pe anumite piete externe cu potential si receptivitate ridicata.Intregul proces de lansare a noutatii pe o piata externa tinta se cere coordonat printr-un program specializat de marketing (program de lansare a produsului X pe piata externa Y). Responsabilitatea elaborarii si transpunerii sale in practica revine structurii organizatorice ce realizeaza distributia produsului la consumatorul final.

Succesul lansarii pe piata externa depinde astfel, in cele mai multe situatii, de capacitatea manageriala a distribuitorului, de felul in care reuseste acesta sa imbine cerintele standardizate impuse de produs cu particularitatile folosirii instrumentelor mixului de marketing intr-un mediu de piata specific.

Sintetizand, factorii de succes ai lansarii unui produs nou pe piata internationala sunt:

caracterul singularizat al inovatiei - dat de inaltul nivel de diferentiere pozitiva fata de produsele concurente;

know-how de marketing performant - fundamentat pe cercetari prealabile sistematice ale pietei de destinatie;

capacitate de folosire a sinergiilor - de catre agentul economic implicat in transpunerea in fapte a programului de lansare pe piata, data de experienta in domeniul tehnologiilor de produs si de proces si de capacitatea de a le potenta profitabil pe piata;

dinamismul pietei - factor cu efecte contrare asupra succesului inovatiei, in raport cu intensitatea acestei dinamici;

gradul de saturare al pietei si nivelul de intensitate al concurentei

calitatea politicii de comunicare - data de alegerea adecvata a mediului, suportului si a mesajului ce se doreste a fi transmis, optiune fundamentata in raport cu existenta unui ax al comunicarii, clar conturat si bine tintit spre segmentele de cumparatori potentiali.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.