Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » marketing
ORIENTAREA DE MARKETING A FIRMEI "DANONE"

ORIENTAREA DE MARKETING A FIRMEI "DANONE"


ORIENTAREA DE MARKETING A FIRMEI "DANONE"

Chiar daca legenda spune ca secretul prepararii iaurtului a fost gasit intimplator inca in antichitate de catre turci, cultura de iaurt a fost descoperita in anul 1908 de savantul rus I. Mecinicov. In anul 1918 spaniolul Isaac Carasso, studiind lucrarile lui Mecinicov, a inceput producerea industriala a iaurtului in laboratorul sau. Primele iaurturi se vindeau in oale de lut doar in farmacii si numai conform retetelor. Spaniolul intreprinzator a numit iaurturile in cinstea feciorului sau - Danone (diminutivul de la Daniel). Deoarece iaurturile se bucurau de o cerere inalta, deja peste patru ani capacitatea de productie a iaurturilor in Spania a atins cota de o mie de oale pe an si au inceput sa fie livrate si la curtea regala. Cu multi ani mai tirziu tehnologia "Danone" a fost preluata de francezi. Totusi, si in prezent aceasta firma este lider pe vinzarile de iaurt in intreaga lume, detinind 15 % pe piata mondiala a iaurturilor.

Danone, a intrat pe piata romaneasca in 1997, initial cu produse importate. In urma unei investitii de 15 milioane USD in retehnologizarea fabricii preluate de la Miorita in 1998, in aprilie 1999 a inceput productia proprie. Danone S.R.L. este dotat cu cisterne izoterme, care colecteaza laptele de la 25 de ferme in fiecare zi. Intrucat calitatea laptelui este un factor esential al calitatii produselor finite, Danone plateste laptele in functie de calitatea sa (continut de grasime si densitate, continut de proteine, calitatea microbiologica, absenta inhibitorilor). Compania afirma ca acest sistem este unic in Romania. Toate fermele de la care Danone colecteaza lapte au fost dotate cu un sistem de racire a laptelui si un tanc de stocare, iar Danone furnizeaza solutiile de spalare si clatire igienica.Periodic, Danone organizeaza programe de pregatire pentru sefii de ferme. In februarie 2000, 15 producatori de lapte au participat la un astfel de program in Franta, cu ocazia Salonului International de Agricultura. Astfel parteneriatele cu agro-furnizorii (din domeniul Alimentatiei Animale, Igiena, Produse Veterinare), au ca scop imbunatatirea calitatii laptelui. Potrivit studiului dat publicitatii de Land O' Lakes Romania, Danone se bucura astazi de cea mai mare recunoastere a marcii in randul consumatorilor si este si cea mai cumparata marca.

Principalele marci comercializate de Danone in Romania sunt:

Danone Natural, iaurt in doua variante de gramaj - 150g, 500g

Danone Natural de Baut, iaurt de baut - 370g

Danone Natural Crema de Iaurt, iaurt crema - 125g, 450g

Danone Delicios, iaurt cu pulpa de fructe - 175g, 450g

Danone Delicios de baut - 200g, 500g

Vitalinea Iaurt, cu 0% grasimi - 125g

Danone Smantana, cu 12% grasime si, respectiv 20% grasime - 175g, 500g

Danone Kefir, specialitate fermentata din lapte - 175g, 500g

Danette Creme, budinca - 125g

Danissimo, crema de branza de vaci cu bucati de fructe - 135g

Petit Danone, crema de branza de vaci cu pulpa de fructe - 4 buc. a 50g

Activia - 125g

Cremoso- 125, 300, 400g

Danonino-50,100g

Constientizarea nevoii

Danone a contribuit la constientizarea nevoilor cumparatorilor prin crearea unor tipuri de iaurt inexistente pe piata romaneasca pana la acea data. In prezent, Danone ofera cea mai  variata gama de produse lactate acide.

Danone Natural Crema de Iaurt

Prin noul sau produs Natural Crema de Iaurt, Danone reinventeaza iaurtul. Danone Natural Crema de Iaurt este la fel de sanatos ca iaurtul Danone Natural si, in acelasi timp, fin si cremos ca smantana.

Danone Natural Crema de Iaurt,unic pe piata romaneasca, reprezinta portia ta zilnica de sanatate cu un nou gust, usor si delicat, si o savoare speciala: totul in aceasta crema. Gusta placerea de a fi sanatos!

Iaurt Danone Savoarea Fructelor

Danone lanseaza Savoarea Fructelor - un iaurt cu arome de fructe, venind astfel in intampinarea dorintelor consumatorilor. Savoarea Fructelor ofera toate beneficiile fermentilor naturali activi pentru buna functionare a organismului si, in plus, gusturi minunate de fructe. Savoarea Fructelor este disponibil in 4 arome: capsuni, zmeura, caise si visine. Pentru a putea fi consumat oriunde si in orice moment al zilei, Danone a lansat si iaurtul de baut Savoarea Fructelor cu 3 arome: capsuni, zmeura si caise.

Iaurt  Danone Vitalinea

Danone a lansat si in Romania una dintre marcile sale de succes international iaurtul Vitalinea. Danone Vitalinea este un iaurt cu 0% grasimi, bogat in vitamine si alte elemente nutritive esentiale, cu un gust deosebit de placut si continut caloric redus. Comercializat in trei sortimente: natur, cu piersici sau cu capsuni, Vitalinea este un mod simplu si sanatos de a obtine o silueta armonioasa.

Danone Cremoso Crema de Iaurt

Cu Cremoso, Danone reinventeaza iaurtul. Fin si gustos ca smantana, sanatos ca iaurtul, totul in aceasta crema a iaurturilor. Gusta placerea de a fi sanatos!

Introducerea telefonului consumatorului reprezinta o noutate la Danone.

Danissimo de la Danone

Danone reinnoieste gama Danissimo pentru a veni in intampinarea dorintelor consumatorilor. Oferind o combinatie unica de branza proaspata de vaci si bucati de fructe, Danissimo se prezinta acum sub o noua infatisare: o noua prezentare in concordanta cu asteptarile consumatorilor (ambalaj de 135 g), un pret mai atractiv, un nou sortiment care aduce in plus gustul minunat al stafidelor in combinatie cu vanilie.

Calitatea Danone a fost cea care a facut ca sortimentele comercializate sa se impuna rapid pe piata pentru ca mai apoi sa se mentina la nivel de top in domeniu.

Produsele comercializate de Danone pot fi considerate ca fiind de o calitate incontestabila, putine firme putandu-se ridica la standardele impuse de calitatea Danone. De asemenea gama sortimentala oferita de Danone acopera in cea mai buna masura cerintele tot mai variate ale consumatorilor

Cautarea informatiilor

Produsele beneficiaza de suport promotional in mass-media (radio, TV, reviste) si de sustinere la punctele de vanzare (postere, etichete de raft, autocolante). Deasemenea in magazine produsele sunt etalate in frigidere personalizate.

Evaluarea alternativelor

In aceasta etapa, consumatorul de iaurt este foarte mult influentat de eforturile pe promovare ale firmei la punctele de comercializare. Evaluarea alternativelor este influentata de firma prin prezentarea produselor:

disponibilitatea produsului: acesta este disponibil in toate magazinele care comercializeaza astfel de produse, astfel incat cumparatorul sa-l poata achizitiona de oriunde

reputatia marcii - cumparatorii asociaza marca Danone cu o calitate superioara

gama variata de produse pentru toate varstele si gusturile

design-ul unic al ambalajului

promotii - pachet bonus (la iaurtul simplu se oferea o cantitate cu 10% sau 20% mai mare la acelasi pret)

Efectuarea cumpararii este influentata de reteaua de distributie, firma incurajand comportamentul de cumparare obisnuit, prin ocuparea la maximum a spatiului de expunere in magazine si eviatarea epuizarii stocului.

Privind cu optimism spre viitor, Danone ramane fidela misiunii sale:

" Ofera oamenilor din intreaga lume produse care favorizeaza dezvoltarea armonioasa si sanatoasa", astfel putem concluziona ca firma are un comportament de marketing orientat spre consumator.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.