Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » referate » marketing
Marketingul : prezent si viitor

Marketingul : prezent si viitor


Marketingul : prezent si viitor

Mediul economic actual se caracterizeaza printr-o dinamica exceptionala, el se afla in permanenta schimbare, ceea ce determina probleme atat la nivelul stiintelor economice, ca abordare teoretica a fenomenelor, cat si la nivelul intreprinderilor, din punct de vedere practic la aceste schimbari.

Principalele fenomene care au aparut in aceasta perioada sunt : globalizarea si internationalizarea afacerilor, emanciparea consumatorilor, maturitatea la care au ajuns mai multe piete, comprimarea timpului in relatiile cu mediul extern, precum si altele. Globalizarea este fenomenul secolului XXI , atat cumparatorii cat si furnizorii adopta o pozitie din ce in ce mai globala, adica marile firme sunt prezente aproape pe toate pietele, fuziunile si achizitiile intre ''giganti'' sunt tot mai frecvente, iar pietele au incetat sa mai fie separate din punct de vedere national. Acestea au devenit tot mai mari si mai diversificate, de aceea este necesara o restructurare a activitatilor de marketing la nivel national, dar si la nivelul firmelor care din diverse motive nu pot adopta o pozitie globala pe piata. Aceasta restructurare trebuie sa se adapteze la schimbarile care s-au produs in cadrul pietei.Un alt fenomen care se manifesta in perioada contemporana si se extinde si in viitor este emanciparea consumatorilor, in sensul ca nevoile sunt din ce in ce mai sofisticate, iar pretentiile in ceea ce priveste calitatea produselor si serviciilor, fiabilitatea si durabilitatea lor se afla intr-o continua crestere. Controlul asupra pietei nu mai apartine producatorilor, iar in aceste conditii departamentele de marketing ale intreprinderilor trebuie sa gaseasca solutii pentru a se apropia de clienti, sa elaboreze programe eficiente de marketing pentru a face fata problemelor.

Mai exista si piete care ajunse in faza de maturitate, incep sa se confrunte cu faza de recesiune in care acestea intra, de aceea este necesara prezenta marketingului pentru a gasi solutii prin care firmele sa isi pastreze clientela sa gaseasca noi clienti sau sa creeze si sa stimuleze o noua cerere de piata prin exploatarea unor nevoi latente ale consumatorilor.

Relatiile firmei cu mediul exterior in care isi desfasoara activitatea, dar si relatiile in cadrul firmei cresc ca importanta in conditiile in care ritmul schimbarilor se accelereaza, la fel si viteza de livrare a produselor iar perioada de realizare a schimburilor se comprima tot mai mult.

Marketingul trebuie sa evolueze odata cu piata si in sensul in care au loc schimbarile in cadrul ei. Schimbarile care se produc in cadrul marketingului sunt de ordin strategic, operational si functional. Modificarile de ordin strategic se refera in primul rand la structura traditionala a ierarhiei in cadrul firmei, care impiedica aparitia inovatiilor, a ideilor noi si restringe capacitatea firmei de a raspunde la schimbarile pietei, datorita caracterului rigid si biocratic.

Noua structura trebuie sa fie mai flexibila si mai deschisa. Tot la nivel de management al firmei s-a demonstrat o eficienta crescuta in cazul descentralizarii conducerii operatiunilor si colaborarea intensa intre departamentele firmei.

Modificarile de natura operationala si functionala se refera la cresterea profesionalismului firmei. Aceasta se realizeaza prin instruirea si calificarea superioara a personalului indeosebi cel angajat in marketing, precum si cresterea cheltuielilor pentru cercetarea si planificarea de marketing. Este necesaea evaluarea pietei nu doar intamplator, ci la perioade bine determinate de timp sau chiar o analiza permanenta a pietei pentru a putea reactiona prompt si eficient la schimbari care au loc in cadrul acesteia.

In ceea ce priveste viitorul marketingului se observa anumite tendinte care caracterizeaza evolutia viitoare a acestui domeniu. Pentru firme motto-ul devine " orientarea spre client " si toate activitatile de marketing ulterioare au la baza acest scop. Implementarea acestui motto nu este insa tocmai usor de realizat. Ea trebuie sa plece mai intai de la nivelul conducerii care are datoria de a promova aceasta mentalitate, iar apoi sa fie adoptata de toti anjajatii. De asemenea aceasta orientare presupune schimbari majore in toate departamentele firmei, de aceea este necesara consolidarea interdependentei acestora, cresterea cooperarii intre ele, toate servind unui acelasi scop: satisfacerea consumatorilor in conditii optime pemtru firma.

Restructurarea nu este insa suficienta. Este necesara adancirea cerecetarilor de marketing si a activitatilor specifice in vederea elaborarii unor strategii cat mai apropiate de consumatori. In acest sens, firma trebuie sa consolideze relatiile cu clientii sai si chiar cu clientii clientilor.

Tendintele majore care se inregistreaza in domeniul marketingului sunt in conformitate cu piata si se refera in primul rand la concentrarea efortului de marketing de culegere, analiza, prelucrare si transmitere a informatiilor de pe piata intr-un mod superior cantitativ si calitativ. Acest fapt devine din ce in ce mai usor datorita aparitiei atat a noii surse de informatie cat si a unor noi metode si tehnici de prelucrare performante. O a doua tendinta se refera la evaluarea si supravegherea performantelor, proces a carui importanta devine tot mai mare si care se afla in plina dezvoltare. Sunt necesare evaluari ale nivelului de satisfactie al clientilor, iar informatiile provenite de la vanzatorii si personalul aflat in contact direct cu consumatorii devin mai importante decat informatiile provenite din aceasta fiind cea de a treia tendinta majora care se inregistreaza in evolutia viitoare a marketingului.

Un personal calificat cu aptitudini si cunostinte la cel mai inalt nivel va asigura informatii de calitate superioara firmei si va creea o relatie pozitiva cu clientii, asigurand o promovare mult mai buna a imaginii firmei.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.