Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » marketing
Nationalitatea si diversitatea sectorilala a corporatiior multinationale

Nationalitatea si diversitatea sectorilala a corporatiior multinationale


Nationalitatea si diversitatea sectorilala a corporatiior multinationale.

Datorita rolului important pe care corporatiile multinationale il joaca astazi pe pietele lumii, cercetarile asupra acestor operatori globali iau in discutie si problema nationalitatii lor.

In anul , primele 15 natiuni dezvoltate concentrau aproximativ de companii multinationale, pentru ca in , aceleasi tari sa gazduiasca peste de firme multinationale. In acelasi sens, prestigiosul studiu al Organizatiei Natiunilor Unite World Invesment Report 2002" (UNCTD 2002), estimeaza ca productia internationala a corporatiilor multinationale - de societati mama si cel putin de filiale, caracterizata prin investitii straine directe, in termeni de stoc si vanzari mondiale au atins, la nivelul anului , aproximativ mld. $US si respectiv, 18.517 mld. $USDaca luam in discutie Top 100 mondial, intocmit in in care apar cele mai importante corporatii ale lumii, top intocmit de aceeasi prestigioasa organizatie amintita mai sus, sub aspectul nationalitatii aproximativ dintre aceste companii, apartin marii Triade SUA Uniunea Europeana si Japonia. Interesant este faptul ca, de exemplu, in 1994, procentul respectiv se situa la aproximativ 85%- 87%, ceea ce inseamna ca noile companii intrate in Top 100, provin din aceleasi state ce alcatuiesc Marea Triada

World Investment Report - Transnational Corporations, Market Structure and Competition Policy intocmit pentru anul 1997 de UNCTAD, surprinde faptul ca pentru al cincilea an consecutive, Royal Dutch Shell ( Marea Bitanie/ Norvegia) apare ca lider in top 100 mondial al celor mai mari companii. In acelasi timp, Daewoo Corporation ( Republic of Korea), ocupa primul loc pentru cel de-al doilea an in Top 50 al companiilor multinationale din tarile in curs de dezvoltare.

Pentru prima data in 1997, Top 100 mondial include doua companii multinationale ce provin din tarile in curs de dezvoltare - Daewoo Corporation si Petroleos de Venezuela S.A., pozitiile ocupate de acestea in top 100 fiind 52 si respectiv 88.

In ceea ce priveste "identitatea" tarii de origine a corporatiilor multinationale aceasta nu ridica probleme deosebite, oricine putand de altfel, recunoaste British Petroleum Plc., ca firma britanica, Philips Electronisc N. V., ca fiind o companie olandeza, sau Philip Morris international ca fiind companie americana, si exemplele pot continua.

Problema nationalitatii corporatiilor multinationale capata si alte conotatii daca ne gandim ca astazi, multe companii de varf din SUA, de exemplu, vand mai multe produse in afara statului de origine decat in interiorul acestuia. Un exemplu in acest sens este Corporatia General Motors, care in 1993, a anuntat semnarea unui acord cu Toyota Motors Corporation, din Japonia, potrivit caruia Generals Motors va produce pana la 20.000 masini pe an in S.U.A., urmand a fi vandute, in Japonia sub marca Toyota. Lucrurile sunt si mai clare in materie de profit. Astfel, aproape 70% din profitul anual realizat de General Motors Corporation, este obtinut din operatiuni desfasurate in afara S.U.A.. Afirmatia prim-vicepresedintelui IBM World Trade Corporation, Michael C. Armstrong, vine sa sustina acelasi lucru cu privire la nationalitatea corporatiilor multinationale - "(..) intr-o oarecare masura, IBM si-a pierdut cu succes identitatea americana (..), (R. Reich, 1990), filiala japoneza a corporatiei multinationale cu acelasi nume detinand 18.000 de angajati japonezi, fiind unul dintre cei mai mari exportatori de computere din Japonia, inclusiv S.U.A.".

In acelasi timp, companiile multinationale straine patrund pe piata S.U.A. cu o mai mare capacitate economico-financiara ca oricand. Astfel, in urma investitiilor ce s-au ridicat la aproximativ 200 mld. $US in 4 ani, investitii ce au fost directionate catre achizitii si infiintarea de noi fabrici, Asea Brown Boveri (ABB) din Elvetia, Philips Electronics din Olanda, Thomson Corporation din Canada si Fujitsu Corporation din Japonia duc campanii pentru a fi identificate drept corporatii multinationale americane, care angajeaza americani, realizeaza transfer de tehnologie, si nu in ultimul rand, contribuie la bunastarea economica si financiara a S.U.A.

Pornind de la fenomenele surprinse mai sus, se impune adoptarea unui alt indicatori care sa surprind mult mai bine dispersarea in plan mondial a corporatiilor multinationale. Indicele de transnationalitate a fost adoptat de catre UNCTAD incepand cu 1990, in scopul ilustrarii dispersiei in plan mondial a activitatilor companiilor multinationale, prin compararea activitatilor desfasurate peste hotare cu cele de pe piata de origine. Indicele are o structura compozita, datorita luarii in considerare a trei indicatori, si anume: active aflate in strainatate/total active, vanzari in strainatate/total vanzari si numarul de salariati ce lucreaza in filialele din strainatate/total salariati. Analizand dupa indicele de transnationalitate, corporatii precum: Rio Tinto - Marea Britanie/Australia (minerit, foraj): 98.2%; Thomson- Canada (Media): 95.3%; Asea Brown Boveri (ABB)- Elvetia (echipamente industriale): 94,9%; Nestle - Elvetia (produse alimentare): 94.7%; British American Tobacco - Marea Britanie/S.U.A. (industria tutunului): 94.4%; Electrolux - Suedia (echipamente electrice, electrocasnice): 93.2%, Interbrew - Belgia (produse agroalimentare): 90.2% AngloAmerican - Marea Britanie (minerit, foraj): 88.4%; Astrazeneca- Marea Britanie (produse farmaceutice): 86.9%; Philips Electronics - Olanda (echipamente electronice, electrice): 85.7%; au inregistrat in anul 2000, o pondere a indicelui de transnationalitate cuprinsa intre 85.7%-98.2%.

Este interesant de remarcat ca primele 10 companii clasate dupa indicele de transnationalitate, nu provin din S.U.A. sau Japonia. Acest fapt reflecta un fenomen larg raspandit in economia contemporana, potrivit caruia corporatiile ce provin din tari cu piete interne mici inregistreaza, in medie un grad mai inalt de transnationalitate. Un alt aspect interesant pe care acest top il pune in evidenta este acela ca operatorii multinationali ce actioneaza in industrii ca: alimentara si de bauturi, chimica si farmaceutica, electronica si a echipamentelor electronice realizeaza cel mai mare indice al transnationalitatii. Din aceasta cauza industriile respective sunt considerate printre cele mai importante industrii globale, in conditiile in care prin industrie globala se intelege "acea industrie in care pozitia competitiva a firmelor dintr-o anumita tara este semnificativ afectata de pozitia lor din alte tari si viceversa" .

Este clar faptul ca indicele de transnationalitate aduce o serie de clarificari cu privire la gradul in care corporatiile multinationale se implica in activitatea internationala prin comparatie cu cea desfasurata in interiorul tarii de origine, aducand astfel si alte conotatii termenului de origine a corporatiilor multinationale deoarece globalizarea activitatilor caracteristice companiei multinationale si deopotriva, cele specifice subsidiarelor sau altor forme organizationale prezente in peisajul international, confirma tot mai mult faptul ca majoritatea operatorilor multinationali tind sa diminueze importanta apartenentei propriilor structuri de avutie, ca factor de influenta in procesul redistributiei bunastarii economice si sociale catre statele lor de origine.

Nu trebuie scapat insa din vedere faptul ca "indexul transnationalitatii, (...), nu ne ofera nici o informatie cu privire la extinderea geografica si diversitatea activitatii desfasurat de firmele de acest gen peste hotare. De asemenea, nu ilustreaza in nici un fel gradul de integrare a acestora in economia tarilor-gazda si functiile pe care le indeplinesc in dezvoltarea lor" .

In ceea ce priveste tarile gazda, nu de putine ori filiala detinuta integral de capital strain contribuie intr-o masura mai mare la cresterea gradului de pregatire profesionala a fortei de munca locale, la activitatea de cercetare-dezvoltare sau la cresterea productivitatii in domeniul respectiv, comparativ cu firmele autohtone.

Ultimele decenii ale secolului XX si inceputul noului mileniu, este perioada care atesta rolul impresionant al corporatiilor multinationale in gestionarea devotarii economiei mondiale si implicit, in globalizarea acesteia.. Astfel, corporatiile multinationale americane si-au crescut de 5 ori investitiile efectuate in strainatate directionate in activitatile de cercetare-dezvoltare comparativ cu cele realizate in propria tara, in timp ce o parte din ce in ce mai importanta a investitiilor de acest gen din S.U.A., este realizata de filialele ce apartin corporatiilor multinationale ce provin din afara S.U.A..

Concluzionand, pe baza evolutiilor prezentate mai sus, este clar faptul ca se impune o completare a termenului de "nationalitate" a corporatiilor multinationale si cu alte sensuri deoarece o simpla restrangere a acestuia la tara de origine nu ar conduce la surprinderea tuturor interdependetelor sistemice manifestate la nivelul economiei mondiale aflate in plin proces de globalizare.Popescu, I; Bondrea, A.; Constantinescu, M.; op. cit., p.263

Popescu, I; Bondrea, A.; Constantinescu, M.; op. cit., p.265

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.