Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » referate » marketing
Politica de promovare la nivel european

Politica de promovare la nivel european
Politica de promovare la nivel european

Promovarea presupune comunicare cu consumatorul nu neaparat directa, dar cu scopul de a influenta in sens pozitiv dorintele sau actiunile acestuia. Pe pietele internationale este adesea dificil de coordonat strategia de promovare cu celelalte strategii de marketing datorita gradului ridicat de variabilitate a instrumentelor de promovare si pentru ca totusi cultura, obiceiurile si diferentele de limba ingreuneaza si ele activitatea de promovare. Pe palierul legislativ exsita reglementari stricte, cum este in UE spre exemplu, directiva privind reclama mincinoasa. Directiva 84/450/EEC interzice reclama mincinoasa in toate statele membre UE, reclama mincinoasa sau inselatoare fiind definita ca orice forma de reprezentare care promoveaza bunuri sau servicii ce prejudiciaza persoana careia ii este destinata sau la care ajunge, datorita caracterului sau inselator si care le poate modifica comportamentul lor economic, astfel incat sa dauneze competitorilor (LeClair, 2000). Dar interpretarea acestei directive se face de catre autoritatile locale, nefiind foarte bine definita. In anul 1997 directiva privind reclama mincinoasa a fost completata cu directiva privind reclama comparativa prin Directiva 97/55/EC. Conform acestei directive reclama comparativa este permisa daca nu este inselatoare, compara bunuri destinate satisfacerii acelorasi nevoi, nu creaza confuzie intre cel ce face reclama si competitor si nu denigreaza competitorul. Dimensiunea culturala inluenteaza modul in care se poate realiza promovarea in diferite tari cat si modul in care promovarea este perceputa si acceptata de catre consumatori, britanicii, francezii si germanii privind reclama ca un component pozitiv al vietii cotidiene. Cel mai citat beneficiu al activitatilor de reclama a fost continutul informational al reclamelor.Un studiu efectuat in 6 tari europene a clasificat perceptia consumatorilor despre reclame pe 2 axe: "serios versus distractiv" si "stilat versus informativ/onest". Germania se afla la extrema axei onest/informativ, opus Italiei care se aproprie mai mult de aspectele "estetica" si "creativitate", in Marea Britanie este un echilibru intre "distractie" si "onestitate", iar in Spania intre dimensiunile "serios" si "stilat". Exista practic o distinctie intre tarile latine si cele nordice.In organizarea unei campanii de promovare firma trebuie sa treaca prin cateva etape, cum ar fi determinarea audientei tinta, determinarea obiectivelor specifice campaniei respective, determinarea bugetului, determinarea strategiei de media, determinarea mesajului, determinarea modului de abordare a campaniei, determinarea eficacitatii campaniei. In tabelul nr.6 este prezentat mixul de promovare in Europa.

Tabelul nr. 6

Mix-ul de promovare

Reclama

Vanzarea personala

Relatiile publice

Promovarea vanzarilor

Ziare

Reviste

Cataloage

Radio,TV

Cinema

Postere, panouri,

Mijloace de transport

Prezentari  de vanzare

Intalniri  de vanzare Telemarketing Marketing direct

Rapoarte anuale Imaginea firmei Comunicate de presa Conferinte de presa Evenimente lobby Managementul crizei

Reduceri de preturi Pachete de bunuri Esantioane gratuite Cupoane, Premii, Cadouri ,Competitii Expozitii si targuri

Sursa: Nicolescu Luminita, Euromarketing - Mit sau Realitate?, Editura Luceafarul, Bucuresti, 2003.

Reclama sau publicitatea este un element esential al promovarii, o modalitate de comunicare intr-un singur sens, care foloseste mijloacele media, avand de regula un impact ridicat. Principalele decizii pe care trebuie sa le ia firma in legatura cu strategia de reclama la nivel international sunt: realizarea unei campanii locala sau pan-regionala/globala, selectarea mesajului reclamei, selectarea agentiei de publicitate, selectarea mijloacelor media, determinarea bugetului de reclama, evaluarea eficacitatii reclamei. Legislatiile difera de la tara la tara, spre exemplu in Germania si in Franta este interzisa folosirea superlativelor in reclame, in timp ce acestea sunt permise in Belgia si Italia, la fel si in Marea Britanie si in Olanda, dar cu conditia dovedirii acestor afimatii. In unele tari se pot face reclame foarte detaliate pentru diverse produse, in timp ce in alte tari acest lucru este interzis. In Grecia, Suedia si Norvegia reclama jucariilor catre copii sub 12 ani este interzisa iar in Belgia aceasta este interzisa in timpul programelor pentru copii, guvernul suedez pledand pentru extinderea unei astfel de legislatii la nivelul UE. In privinta reclamelor pentru produsele alcoolice exista de asemenea o mare diversitate de legi, in Franta fiind interzisa reclama la TV a produselor alcoolice cu peste 1% alcool, in Danemarca fiind interzisa reclama TV si radio la produse alcoolice cu peste 2.5% alcool, in Irlanda este interzisa reclama produselor alcoolice la TV si la radio inaintea unor evenimente sportive. Un studiu efectuat in 2000 pe un esantion de 250 de firme europene a relevat ca 50% fac reclama de produse, 55% publicitate financiara, 70% comunicare a conducerii, iar 84% din cazuri publicitate institutionala.

Promovarea vanzarilor include toate activitatile de promovare care nu se inscriu in categoria reclamei, a relatiilor publice si a vanzarilor personale si constau in stimulente pe termen scurt de genul cupoanelor, reducerilor de pret, premiilor, concursurilor, pachetelor de bunuri, esantioanelor gratuite si altele. Ele pot fi destinate consumatorilor finali sau comercinatilor, distribuitorilor firmei, caz in care imbraca forma demonstratiilor, acordarii de credite, programe educationale, reduceri de preturi, etc. In UE legislatia privind promovarea vanzarilor este foarte diferita de la tara la tara, iar acceptabilitatea culturala a diferitelor metode variaza de asemenea, facand imposibila standardizarea. Cupoanele sunt mai populare in Italia si sunt limitate legal in Germania, Olanda, Elvetia si Grecia. Reducerea pretului la o achizitie viitoare este permisa in Belgia dar este ilegala in Danemarca. Voucherele pentru returnarea unei parti a pretului este permisa in Germania dar ilegala in Spania. In Franta un premiu nu poate   depasi 4% din valoarea de vanzare a produsului. In Germania competitiile sunt permise, dar li se interzice firmelor sa ceara dovada ca au achizitionat produse de la firma pentru a putea fi inclusi in competitie. In Scandinavia firmele intampina cele mai mari dificultati deoarece orice activitate de promovare necesita aprobarea guvernelor.

Relatiile publice reprezinta mijlocul de comunicare in marketing care are in vedere indeosebi promovarea companiei si a imaginii sale decat a produselor. Promovarea se realizeaza intr-un mod discret si indirect, Chee si Harris (1998) arata ca relatiile publice inseamna construirea de imagini despre firma, locuri, oameni, produse, realizabila prin crearea unor bune relatii a firmei cu toti cei cu care vine in contact, din afara (clienti, media, guverne, furnizori, comunitate financiara, etc) si din interiorul organizatiei (angajati). Conceptul de relatii publice include si activitatile de publicitate care sunt de regula gratuite Activitatile specifice relatiilor publice cuprind in sens clasic conferintele de presa, interviurile si comunicarile catre presa (Maitland, 1999), in timp ce in sens larg tot din cadrul relatiilor publice fac parte si sponsorizarile, contributiile de caritate, zilele deschise ale firmei (Mercado, Welford si Prescott, 2001).

Tabel nr.7

Metode de promovarea vanzarilor in UE

Tara

Primele 3 metode de promovare Restrictii asupra promovarii a vanzarilor vanzarilor

Austria

Reducerea preturilor in magazin Reduceri pentru distribuitori Competitii deschise

Fara loterii, premii speciale Farmaceuticele nu pot fi promovate prin pret

BelgiaReducerea preturilor in magazin Reduceri pentru distribuitori Produse oferite gratuit

Fara tombole

Fara cupoane

Franta

Reducerea preturilor in magazin Reduceri pentru distribuitori Cupoane

Fara jocuri

Premii limitate la 4% din valoarea produsului

Germania

Reducerea preturilor in magazin

Prezentari

Reduceri pentru distribuitori

Fara cupoane

Fara premii in pachete de produse sau

produse vandute in grup

Marea Britanie

Reducerea preturilor in magazin Reduceri pentru distribuitori Cupoane

Restrictii privind loteriile, cupoanele Competitiile presupun existenta unor cunostinte

Farmaceuticele nu pot fi promovate prin pret

Grecia

Reduceri pentru distribuitori

Oferte speciale

Reducerea preturilor in magazin

Fara cupoane

Cadouri limitate la 5% din valoarea

produsului

Irlanda

Reducerea preturilor in magazin Reduceri pentru distribuitori Produse in plus oferite gratuit

Interzisa vanzarea sub cost

Sunt necesare licente pentru organizarea

de competitii

Italia

Reducerea preturilor in magazin Pachete de produse

Cupoane

Fara cupoane la unt, ulei, cafea

Fara competitii

Cadouri limitate la maxim 8% din

valoarea produsului

Olanda

Reduceri pentru distribuitori Reduceri de preturi in magazin Prezentari, premiiRestrictii privind cadourile si jocurile Legislatie privind promovarea vanzarilor pentru farmaceutice si tutun

Portugalia

Reduceri pentru distribuitori Reduceri de preturi in magazin Competitii

Restrictii oprivind loteriile si cupoanele

Spania

Cupoane

Produse gratuite

Reduceri de preturi in magazine

Nu exista

Suedia

Reducerea de preturi Cupoane

Activitati locale

Fara premii

Competitiile trebuie sa se bazeze pe

existenta unor cunostinte

Fara cupoane

Sursa: Jeannet JP, Hennessey HD, Global Marketing Strategies, Houghton Mifflin Co, pp476-469, 2001

Sponsorizarea poate fi privita ca parte a relatiilor publice sau ca activitate de promovare de sine statatoate, ea fiind realizata de mari firme care isi pot permite acest lucru. Vanzarea personala implica comunicarea de la persoana la persoana si se realizeaza cand un client sau viitor client este intalnit personal de un reprezentativ al firmei, ea reprezentand pe de o parte o modalitate de distributie, dar si o modalitate de promovare, fiind practic o forma de promovare mai costisitoare. In acelasi timp este si cea mai eficace si flexibila forma de promovare, fiind posibil un feed back imediat si personalizat la reactia clientului. Aceasta forma de vanzare/promovare este recomandata cand piata este concentrata, cand produsele sunt de valori mari si nu sunt achizitionate in mod frecvent. Produsele industriale sunt pretabile vanzarii personale, ca si bunurile de folosinta indelungata de calitate ridicata sau bunurile pentru care necesita o explicatie detaliata sau o demonstratie.

Analizarea metodelor de promovare arata ca exista anumite elemente ce sunt mai standardizabile decat altele. Promovarea vanzarilor are in general un caracter local, bazandu-se pe o strategie locala, vanzarea personala sub formele ei clasice are practic loc la nivel national in timp ce forme mai noi ca marketingul pe internet cunoaste un grad mai mare de uniformizare la nivel global. Reclama are gradul cel mai mare de standardizabilitate, la nivel de strategie, dar mai putin la nivel de executie.

Bugetele de promovare pot fi stabilite ca procentaj din vanzari, prin comparatie cu competitia si pe baza de obiective. Bugetul de promovare poate varia in functie de succesul realizat, experienta acumulata, situatia economica generala.

Activitatile de promovare difera inca mult de la o tara la alta si de aceea este dificil sa se realizeze strategii unice de promovare la nivel european. Cea mai mare parte a firmelor iau anumite decizii la nivel national dar se iau si decizii la nivel european, iar gasirea raportului optim intre aceste decizii reprezinta principala provocare pentru realizarea de strategii de promovare eficace si eficiente.

Bibliografie

Bradley F. (1995) International marketing strategy, New York, Prentice Hall.

Cateora P.R. si Graham J.L. (2002) International Marketing, McGraw Hill.

Harris si McDonald (1994) "Marketing in Europe" in Harris P. si McDonald F. (eds.) European Business and Marketing: strategic issues, Paul Chapman Publishing Ltd.

Hofstede G. (1991) Cultures and Organizations: Software of the Mind McGraw Hill, Berkshire, U.K..

Jeannet J.P. si Hennessey H.D. (2001) Global Marketing Strategies, Houghton Mifflin Company, Boston.

Keegan W. (1999) Global Marketing Management, Prentice Hall.

Kotler Philip, Marketing Management, Prentice Hall International, SUA, 1991.

Kotler Philip, Armstrong Gary, Saunders John si Wong Veronica, Principiile Marketingului, Editura Teora (traducere), Bucuresti, 1999.

Lynch R. (1994) European Marketing: A Guide to the New Oportunities, Kogan Page, London.

McAuley (2001) International Marketing, JohnWiley & Sons.

Mercado S, Welford R. si Prescott K (2001) European Business, Prentice Hall.

Nicolescu Luminita., Euromarketing - Mit sau Realitate?, Editura Luceafarul, Bucuresti, 2003.

Reeder Robert, Brierty Edward si Reeder Berry, Industrial Marketing, Prentice Hall International, SUA, 1991.

Root F.R. (1982) Foreign market entry strategies, Amacom, New York, USA.

Sternthal Brian, "Advertising Strategy" in Kellog on Marketing, Dawn Iacobucci (editor), John Wiley and Sons, SUA, 2001, pp. 215-246.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Analiza-diagnostic a produsului destinat pietei internationale
Vanzarea prin corespondenta
Conjunctura pietei
SECTORUL PUBLICITAR
PROIECT DE PRACTICA MARKETING
Tehnici promotionale la modul general si la nivelul firmei Ambient
Globalizare versus segmentare
Factorii determinanti ai strategiei de marketing internationalTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu