Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » referate » marketing
STUDIU DE CAZ CERCETARE DE MARKETING PENTRU AGENTIA DE TURISM TOUR

STUDIU DE CAZ CERCETARE DE MARKETING PENTRU AGENTIA DE TURISM TOUR
UNIVERSITATEA ORADEA

FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE

SPECIALIZAREA MANAGEMENT

FORMA DE INVATAMANT: ZISTUDIU DE CAZ

CERCETARE DE MARKETING PENTRU AGENTIA DE TURISM TOUR

Cuprins:

Capitolul 1. Prezentare generala a agentia de turism TOUR

Capitolul 2. Mediul de marketing al agentiei de turism TOUR

2.1. Mediul intern - mediul extern

2.2. Micromediul intreprinderii

2.2.1. Clientii

2.2.2. Furnizorii

2.2.3. Intermediarii

2.2.4. Concurenta

2.2.5. Organismele publice

2.2.6. Resursele interne ale intreprinderii

2.3. Macromediul intreprinderii

2.3.1. Mediul demografic

2.3.2. Mediul economic

2.3.3. Mediul natural

2.3.4. Mediul tehnologic

2.3.5. Mediul politic si juridic

2.3.6. Mediul cultural

2.4. Portofoliul de produse turistice oferite de agentia INTER- TOUR

Capitolul 3. Concluzii si recomandari

CAPITOLUL 1. PREZENTARE GENERALA A AGENTIEI DE TURISM TOUR

INTER - TOUR BACAU

Travel Agency - Tour operator

Sediu:

B-dul Alexandru cel Bun, nr., Bacau, Romania

Telefon/Fax :

Filiala Onesti:

Str. Republicii, nr.

Telefon:

Personal angajat calificat in domeniul turismului : 12 ;
Licenta de turism TOUR OPERATOR , licenta cateoria A nr. 467/1994 ;
doua agentii de turism in municipiul Bacau si Onesti ;
Membru A.N.A.T. (Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism), ASOTUR-BACAU (Asociatia Prestatorilor de Servicii in Turism , din judetul Bacau) si C.C.I.A. Bacau.
Din 2000, detine PRESEDENTIA Consiliului Teritorial NORD-EST MOLDOVA al A.N.A.T.;
Locul I in TOPUL FIRMELOR din judetul Bacau din 1995 si pana in present ;
In TOPUL NATIONAL AL FIRMELOR " : locul IV -1996 , III-1997, VIII-2002 ;

Societatea TOUR S.R.L. a fost infiintata in anul 1994 si este inmatriculata in Registrul comertului cu nr. J 04 317 1994, avand forma juridica de constituire societate cu raspundere limitata si un capital privat de 100 %.

Societatile cu raspundere limitata se infiinteaza pe baza de contract de societate, obligatiile sociale garantate cu patrimonial social al societatii, iar actionarii sunt obligate numai la plata partilor sociale.

Contractul de societate cuprinde elemente necesare pentru infiintarea si functionarea unei firme: numele actionarilor si domiciliul lor, forma si denumirea societatii, partea fiecarui asociat la pierderi si beneficii, localitatile in care firma are sucursale si filiale, durata societatii, modul de dizolvare si de lichiditate al societatii.

Controlul societatii este realizat de catre asociatii directi ai unitatii pe tot timpul functionarii acesteia.

Personalul angajat este alcatuit din cetateni romani cu domiciliul in Romania, iar salarizarea acestora se face in conformitate cu legislatia Romaniei.

In domeniul organizarii interne orientarea fundamentala privind folosirea resurselor umane este de a atinge scopurile firmei, calitatea serviciilor oferite clientilor depinzand in mare masura de personalul angajat. Agentia dezvolta relatii armonioase atat in cadrul ei, cat si cu partenerii de afaceri si clientii, personalul participand in mod constient si creator la realizarea obiectivelor

Dispunand de un personal cu o bogata experienta in domeniu, o reclama adecvata si prin calitatea serviciilor oferite, Agentia TOUR si-a creat o clientele proprie stabile, inregistrand o spectaculoasa crestere a numarului celor care apeleaza la serviciile oferite de aceasta firma.

O politica manageriala buna impreuna cu o echipa bine pregatita a facut ca in scurt timp TOUR sa devina una din cele mai apreciate firme de turism din zona.

Firma utilizeaza metode moderne de promovare ( mass-media, panouri publicitate, contracte de sponsorizare-publicitate etc.,)

CAPITOLUL 2. MEDIUL DE MARKETING AL AGENTIEI DE TURISM TOUR

2.1. MEDIUL INTERN- MEDIUL EXTERN

In desfasurarea activitatii, orice firma actioneaza in functie de posibilitatile sale interne, dar si de conditiile mediului in care se realizeaza raporturile cu piata care reprezinta mediul sau de marketing. Starea si evolutia componentelor mediului influenteaza modalitatile de orientare si actiune strategica si tactica a intreprinderii, in fiecare etapa a activitatii.

In calitate de agent economic intreprinderea are nevoie sa identifice si sa studieze mediul de marketing, sa stabileasca impactul lui asupra activitatii sale, directiile di tendintele posibile in evolutia acestuia. In aceste conditii, firma isi modeleaza mai bine activitatea si isi mentine si sporeste capacitatea de adaptare si actiune asupra pietei cu rezultate positive pentru consumatori su profitabile pentru existenta si dezvoltarea sa propire.

Atributul esential al conducerii firmei este de a realize oferte atarctive din punct de vedere al necesitatii lor si posibilitatilor de cumparare ale clientilor. Succesul in acest sens este influentat, uneori hotarator, de mediul sau de marketing.

Pentru abordarea si definirea acestei notiuni pot fi folosite doua modalitati:

a) Intelegerea acesteia ca mediul marketingului unitatii;

In aceasta acceptiune, mediul marketingului unitatii este alcatuit din participantii si fortele din afara marketingului care influenteaza capacitatea conducerii de marketing de a mentine si dezvolta tranzactii de success cu clientii sai.

Astfel definit, conceptual include atat componente din interiorul unitatii, cat si componente exterioare ei. Se porneste de la ideea ca in elaborarea programelor de marketing compartimentul respective angajeaza, in acest sens, celelalte compartimente ale unitatii, inclusive conducerea generala a acesteia.

In domeniul organizarii interne orientarea fundamentala privind folosirea resurselor umane este de a atinge scopurile firmei, calitatea serviciilor oferite clientilor depinzand in mare masura de personalul angajat. Agentia dezvolta relatii armonioase atat in cadrul ei, cat si cu partenerii de afaceri si clientii, personalul participand in mod constient si creator la realizarea obiectivelor.

Firma isi elaboreaza si coordoneaza activitatea de marketing tinand seama de informatiile transmise de compartimentele de management, cercetare-dezvoltare, financiar-contabil,aprovizionare,productie,personal,etc.
Deciziile de marketing sunt influentate direct de calitatea personalului din toate compartimentele intreprinderii si de circulatia informatiei dintre acestea. Toate aceste compartimente constituie mediul intern al unei firme si reprezinta partea micromediului ce se afla sub controlul ei total si direct. Asupra celorlalte elemente ale micromediului intreprinderea poate avea influenta dar nu poate avea un control total.Pe langa factorii interni, mediul marketingului unitatii cuprinde si factori din afaca intreprinderii.

Acestia pot fi grupati in doua categorii:

  1. factori care au cu intreprinderea legaturi directe si influente reciproce: furnizorii de factori de productie 9 capital, forta de munca, mijloace de productie), intermediari, consumatorii, concurentii, marele public;
  2. factorii care au legaturi indirecte cu intreprinderea: factorii demografici( rata natalitatii, rata somajului ), factori tehnologici ( aparitia de tehnologii performante in domeniul care duc la cresterea productivitatii muncii), factorii culturali( traditii, obiceiuri) factori institutionali si naturali ( calamitati ale naturii).

b) includerea in cadrul intreprinderii doar a factorilor din exteriorul ei sub numele de mediu extern al intreprinderii

In aceasta viziune, mediul extern al intreprinderii este alcatuit dintr-o retea de variabile exogene carora intreprinderea le opune propriile sale resurse umane, materiale si financiare. Factorii care alcatuiesc mediul extern al unitatii sunt grupati in micromediul si macromediul intreprinderii, neincluzand in micromediu si factorii din interiorul ei.

Mediul extern al intreprinderii este alcatuit dintr-o multitudine de factori care se aflea in anumite raporturi, determinandu-i o anumita fizionomie si influenta asupra activitatii unitatii.

Factorii mediului extern se modifica in timp, au caracter dinamic, ceea ce ale schimba intr-un sens sau altul , ca si in privinta gradului de intensitate, influenta asupra situatiei si evolutiei intreprinderii.

Pentru a supravietui si a-si dezvolta activitatea in mijlocul unui mediu schimbator firma trebuie sa fie in avangarda modificarilor ce ii influenteaza activitatea. Pentru aceasta , in primul rand, trebuie recunoscut faptul ca toate produsele au limite de performante si cu cat se apropie de aceste limite sunt mai costisitoare imbunatatirile.

Toata concurenta trebuie luata in serios. In mod obisnuit, atunci cand se face analiza competitiei, se porneste de la premise ca cei mai seriosi concurenti sunt cei cu resursele cele mai mari, In contextul obtinerii avantajului competitional pe seama schimbarilor de mediu, aceasta prezumtie este neadecvata.

Daca schimbarea de mediu promite avantaje potentiale, firma trebuie sa ia initiativa sis a atace pentru a castiga sau pentru a se mentine pe pozitie. Atacul presupune accesul la tehnologie, pregatirea personalului, punerea la punct a strategiilor pentru apararea pozitiei astfel obtinute.

2.2. MICROMEDIUL FIRMEI

Aceasta componenta a mediului cuprinde acele forte si factori cu care firma intra in relatii directe de care depinde intr-o masura mai mica sau mai mare succesul activitatilor sale. Acestea sunt: clientii, furnizorii, intermediarii, concurenta, organismele si institutiile publice, resursele interne ale intreprinderii.

"Managerii si markerii firmei trebuie sa supravegheze si sa mentina relatii intense cu toti acesti agenti. Lantul furnizori-firma-intermediari-clienti constituie axa centrala a micromediului marketing, iar concurenta si publicul sunt "reazemele" pe care se sprijina si "jaloanele" dupa care se orienteaza ."

2.2.1. CLIENTII

Cheia micromediului de marketing este clientele. Aceasta constituie destinatia si ratiunea eforturilor firmei si se prezinta prin piata efectiva a intreprinderii, in fiecare moment al existentei sale.

Seriozitatea cu care firma TOUR trateaza turistii, reclama si publicitatea, calitatea serviciilor, preturile avantajoase practicate pentru serviciile oferite sunt hotaratoare in alegerea clientilor firmei.

Clientii firmei fac parte din toate categoriile sociale. Calitatea serviciilor si preturile avantajoase practicate pentru serviciile oferite sunt hotaratoare in alegerea clientilor firmei TOUR.

Sunt clienti care apeleaza cel putin o data pe an la seviciile firmei(turistii individuali, in perioada de concedii), dar si clienti care apeleaza la servicii ori de cate ori au ocazia ( institutii, firme, V.I.P.-uri, scoli, grupari sindicale, asociatii, grupuri sportive etc.)

Raportul calitate-pret estein majoritatea situatiilor factorul hotarator in alegerea firmei TOUR de catre clienti. Dar nu trebuie neglijata garantia morala a firmei, operativitatea si diversitatea serviciilor si a produselor oferite. Clientii fideli fac cea mai buna reclama firmei. Acest tip de reclama are cel mai puternic impact asupra viitorilor clienti, dar nu este o reclama in masa.

2.2.2 FURNIZORII

Furnizorii de diferite tipuri, influenteaza rezultatela activitatii de marketing prin calitatea prin calitatea produselor si serviciilor oferite, care afecteaza calitatea produsului final. Managerii de marketing trebuie sa selecteze aceste oferte prin prisma consumatorului. Pot exista si furnizori de cercetari de marketing- firme specializate.

Furnizorii pot exercita influente si presiuni asupra intreprinderii. Pentru resursele de baza, de regula, se negociaza contracte pe termen lung cu un numar mai mare de furnizori pentru a avea un mai bun control al preturilor, calitatii, termenelor de livrare, conditiilor de creditare, plati, ca si pentru a garanta cursivitatea aprovizionarii.

O regula folosita in negocierea comerciala recomanda ca nici un furnizor sa nu detina o pondere mai mare de 60% din totalul necesarului de resurse de un anumit tip. In caz contrar, puterea sa de negociere creste peste orice nivel acceptabil.

2.2.3. INTERMEDIARII

Toti acei agenti de pe piata care mediaza legaturile comerciale dintre producatori si consumatori sau utilizatori se numesc intermediari sau distribuitori, Acestia reprezinta o componenta larga, dar si foarte importanta, a micromediului intreprinderii. Ei sunt firme care ajuta intreprinderea producatoare pentru a promova, vinde si distribui produsele catre consumatorul final.

In catagoria intermediarilor se include: mijlocitorii, firmele distributiei fizice, intermediarii financiari, agentii prestatoare de servicii de marketing.

In cazul firmei TOUR numarul acestora este foarte mic deoarece tranzactiile se realizeaza direct intre agentii de turism si clienti.

Intermediarii financiari sunt reprezentanti de bancile cu care lucreaza societatea.

Intermediarii financiari includ si societati de credit, asigurare si alte activitati economice care au rolul de a ajuta tranzactiile financiare si asigurare ale firmei; agentiile de stiri - transfer de informatie de afaceri.

Tot in categoria de intermediari pot fi incluse agentiile de servicii de marketing.

2.2.4. CONCURENTA

Ori de cate ori pe o piata oarecare exista mai multe firme care vand sau cumpara aceeasi marfa, intre ele se va manifesta o anumita rivalitate.

Concurenta dintre firmele care fabrica sau doresc sa cumpere un anumit produs reprezinta una din premisele principale ale aparitiei marketingului ca stiinta. Inasprirea acestuia a condos chiar la desprinderea din marketingul general a unor ramuri care s-au specializat in analiza concurentei cum ar fi marketingul combatant sau marketingul de razboi .Aceste tipuri de marketing isi propun sa puna la dispozitia firmelor metode si tehnici de identificare a concurentilor, a strategiilor elaborate de acestia, a obiectivelor pe care ei le urmaresc, a punctelor tari si slabe, a reactiilor lor etc.

Pentru a se mentine si pentru a se extinde pe o piata, orice firma trebuie sa-si cunoasca concurenta.Cunoasterea surselor concurentei este foarte importanta in alegerea de catre firma a strategiilor de marketing.concurenta in cadrul unei piete impune mutarea centrului preocuparilor de la un produs fabricat la nevoile clientelei.Luarea in considerare a nevoilor consumatorilor largeste concurenta si intareste pozitia firmei pe piata.Ori de cate ori doreste sa cucereasca un nou segment de piata, ea trebuie sa estimeze partea de piata detinuta de fiecare firma concurenta si puterea ei de reactie, succesul depinzand de modul in care va reusi sa satisfaca la un nivel superior nevoile de consum ale noilor clienti.

Pentru evaluarea fortei unei firme concurente este necesar sa se ia in considerare principalii parametrii care o definesc:

cifra de afaceri, pozitia pe piata, marimea absoluta a profitului si rata rentabilitatii;

programul de investitii;

capacitatea de productie;

capacitatea de cercetare etc.

Multe din datele referitoare la acesti parametri sunt foarte greu de obtinut, trebuind sa se apeleze la informatii indirecte sau secundare si la evaluari aproximative, care intretin o anumita nesiguranta sau doza de risc.

Informatiile despre concurenta se impart in:

informatii primare - obtinute prin contactul direct cu piata

informatii secundare - furnizate de anumite statistici, diferite buletine de informare etc.

Unul cei mai importanti competitori ai firmei Inter - Tour este agentia de turism B.T.T. cu sediul in Bacau. Mai putem aminti ca si competitori ai firmei pe piata locala agentii de turism cum ar fi: Estival Tur, Condor Invest, Global Tour, Koster etc.

2.2.5. ORGANISMELE PUBLICE

Constitue de asemenea o componenta a micromediului organismele publice, in masura in care influenteaza activitatea intreprinderii.
Aceste organisme sunt:

publicul financiar: banci, societati de investitii;

mijloacele de informare in masa:ziare si reviste, radiodifuziunea, televiziunea;

organismele guvernamentale si locale care adopta masuri privind organizarea activitatii economice;

publicul larg, care influenteaza activitatea intreprinderii prin deciziile de cumparare a bunurilor si serviciilor acestora;

Publicul financiar al firmei TOUR este reprezentat de BCR.

Mijloacele de informare in masa utilizate de agentie sunt ziarele locale (ex. Desteptarea), posturile locale de radio (ex. Radio Alfa) si posturile de televiziune (ex. Alfa TV).

Organismul guvernamental care influenteaza activitatea economica a intreprinderii este Guvernul Romaniei, prin hotararile sale cu privire la stabilirea impozitului pe profit.

2.2.6. RESURSELE INTERNE ALE FIRMEI

Micromediul de marketing cuprinde si intreprinderea insasi. Maniera in care aceasta isi organizeaza serviciile si isi desfasoara activitatile de marketing poate fi decisive pentru relatiile sale cu mediul de afaceri inconjurator.Intreprinderea privita ca element de micromediu de marketing trebuie analizata prin prisma capacitatii sale de a se dezvolta in raport cu concurenta si asteptarile clientelei.

2.3. MACROMEDIUL FIRMEI

Macromediul de marketing cuprinde fortele din mediul inconjurator care reflecta evolutiile de ansamblu ale societatii si ale pietei.Acestea pot fi grupate in cateva campuri de forte distincte si semnificative: mediul demografic, mediul natural si geoclimatic, mediul tehnologic, mediul politic si juridic, mediul economic, mediul socio-cultural.

Fig. Macromediul Intreprinderii
adaptata dupa J.H.Myers - Marketing, McGraw-Hill,Inc., New York,1986, p.

2.3.1 MEDIUL DEMOGRAFIC

Mediul demografic cuprinde populatia din zona de activitate a firmei , prezentand interes atat ca piata a fortei de munca cat si ca piata de desfacere pentru bunuri si servicii. Populatia unei piete, privita ca numar total al consumatorilor efectivi si potentiali, este adesea punctul de plecare intr-o cercetare de marketing.

Tendintele demografice in plan local si regional influenteaza potentialul de cumparare al pietei intreprinderii si constituie importante jaloane ale politicilor de marketing pe termen mediu si scurt.

Atributele demografice pot furniza indicii clare asupra structurii gamei de produse, asupra preturilor pe care consumatorii sunt dispusi sa le plateasca pentru aceste produse, asupra modalitatilor optime de distribuire a lor si a celor mai potrivite actiuni promotional.

2.3.2. MEDIUL ECONOMIC

"Mediul economic cuprinde totalitatea factorilor din economie care influenteaza capacitatea intreprinderii de a concura in domeniul sau de activitate, dar si posibilitatea si disponibilitatea consumatorilor de a cumpara diverse bunuri si servicii ."

Puterea de cumparare si comportamentul de consum al acestei populatii sunt alti factori importanti care trebuie luati in calcul. Intre factorii care influenteaza puterea de cumparare se numara veniturile curente, veniturile disponibile, preturile, tendinta spre economii sau consum si politica de credite.

2.3.3. MEDIUL NATURAL

Firma ca si consumatorul este plasata intr-un cadru natural determinat care creeaza anumite oportunitati sau exercita anumite constrangeri asupra pietei sale.

Pretul produselor este influentat de costul materiilor prime, al energiei si de cheltuielile pentru reducerea poluarii.

Ca reactie a pericolului degradarii mediului natural inconjurator a luat nastere miscarea ecologista mondiala, fenomen ce nu poate fi ignorat in politica de marketing a firmei.

2.3.4. MEDIUL TEHNOLOGIC

Tehnologia este una din fortele cu cel mai mare impact asupra pietei si politicilor de marketing pe termen mediu si lung.

Mediul tehnologic cuprinde ansamblu cunostintelor tehnice acumulate de omenire.Marketingul trebuie sa sesizeze si sa exploateze consecintele aparitiei unor tehnologii noi.

Practica de spionaj industrial este, de fapt, o forma de cercetare de marketing mult mai uzuala decat se crede. Ca si oamenii produsele si tehnologiile trebuie sa respecte legea altfel nu pot avea acces pe piata.

2.3.5. MEDIUL POLITIC SI JURIDIC

Deciziile de marketing si in general, activitatea comerciala, sunt puternic afectate de mediul politic si juridic.

Mediul politic priveste structura fortelor politice ale societatii, raporturile dintre ele, gradul de implicare a statului in economie, gradul de stabilitate politica si atitudinea puterii si administratiei fata de afaceri.

Mediul juridic este dat de ansamblu normelor juridic si reglementarilor care privesc: calitatea produselor, concurenta neloiala, fiscalitatea si modul de repartizare a profitului etc.

2.3.6. MEDIUL CULTURAL

Consumatorul caruia ne adresam pe piata poarta o amprenta culturala care ii marcheaza relatiile cu lumea inconjuratoare, inclusive cele cu piata si consumul.

Principalele caracteristici de mediu cultural care pot fi avute in vedere sunt:

valorile culturale de baza;

subculturile;

tendintele de evolutie ale valorilor culturale;

2.4. SERVICIILE TURISTICE OFERITE DE AGENTIA TOUR

Turism intern:

vacante in toate statiunile litoralului Marii Negre ;

odihna si tratament in toate statiunile montane si balneoclimaterice;

excursii si sejururi in Delta Dunarii ;

excursii si tabere pentru elevi si studenti;

excursii cu programe istorico-religioase si culturale 

transport turistic cu autocare si microbuze;

turism de tranzit;

programe turistice de wekend;

rent a car ;bilete de avion;

cantonamente sportivi, congrese, conferinte, seminarii, traininguri, zile festive;

Turism extern:

rezervari bilete de avion , toate companiile , toate destinatiile;
sejururi in:Grecia, Turcia,Croatia , Spania , Italia , Malta , Cipru , Bulgaria, Egipt , Tunisia , Franta,Creta,samd;

transport: cu avion, cu autocar sau pe cont propriu;

excursii si circuite pentru grupuri si turisti individuali;

tabere si circuite pentru elevi si studenti;

turnee cultural -sportive , misiuni economice , pelerinaje religioase;

bilete transport autocar in tari din spatiul Schengen

inchiriere autocare si microbuze;

city break rezervari hoteluri pentru turismul de afaceri (vouchere cazare )

Alte servicii:

asigurari medicale pentru calatorii in strainatate;

carte verde;;

asigurari RCA;

consultanta turistica;

ghizi nationali de turism;

Agentia TOUR prezinta clientilor cea mai bogata si atractiva oferta de turism intern si international.

Oferta cuprinde peste 2300 de locuri /serie in toate statiunile litoralului romanesc la hoteluri de 2-4 stele in serii de 6, 10 sau 12 zile cu diferite alocatii de masa, locuri la odihna sau tratament in toate statiunile montane si balneoclimaterice din tara, excursii si sejururi individuale in strainatate, programe proprii si in colaborare cu principalii tour-operatori din tara.

In fiecare an agentia pune la dispozitie transport zilnic cu autocarul pe litoralul romanesc cu oprire in toate statiunile, precum si saptamanale la Paralia Katerini - Grecia

Relatii de colaborare cu peste 170 de agentii de turism partenere, revanzatoare din toate judetele.

Agentia Inter -Tour vine in sprijinul clientilor ce vor sa calatoreasca in strainatate, punandu-le la dispozitie (fara cheltuieli suplimentare) oferta celor mai mari agentii de turism din Romania:

In plus consultanta turistica profesionista din partea agentiei TOUR pentru alegerea celor mai potrivite vacante.

CAPITOLUL 3. CONCLUZII SI RECOMANDARI

Agentia TOUR stie cat de important este un CONCEDIU REUSIT , petrecut in tara sau in strainatate pentru refacerea capacitatii de efort si innobilarea sufletului, cu amintiri deosebite petrecute alaturi de cei dragi

Turistii care au fost clientii agentia TOUR stiu cata importanta acorda aceasta calitatii serviciilor turistice oferite si efortul pe care il depune pentru a asigura servicii de calitate la un pret modic, accesibil.

Increderea pe care clientii au acordat-o agentiei de turism TOUR o onoreaza si o obliga in continuarea efortului pe care il face si care le este dedicat .
S-a dovedit ca relatia TOUR - client merita sa fie una pe termen lung. De aceea, firmei TOUR ii face o deosebita placere sa o permanentizeze si sa isi numeasca clientii PARTENERI  ai agentiei iar acestia sa considere agentiade turism TOUR CONSILIERUL PERSONAL DE VACANTA.

Bibliografie

1. Inteligenta marketing plus ,editura Polirom ,Iasi ,1998 - Pruteanu St., Munteanu C.,Caluchi C

2. Marketingul serviciilor, note de curs, Universitatea George Bacovia, Bacau, 2002 - Lect. univ. dr. Gherasim Daniel

3. Marketingul turistic, note de curs, Universitatea George Bacovia, Bacau - Lect. univ. dr. Gherasim Daniel

4. Cercetari de mk in domeniul turismului, tribuna ec, nr.26/26iunie,1997 si nr.27/3iulie 1997 - Iovanescu A-F

5. Marketing in turism , editura sport- turism, buc, 1975 - Nicolaescu E

6. Introducere in teoria si practica turismului, editura dacia, cluj-napoca,19974 - Prutianu St, Munteanu C, Caluschu C

7. Strategii de marketing in turism, editura economica, Bucuresti, 2000 - Aurelia Felicia Stancioiu

8. Marketing turistic, editura economica, Bucuresti, 1999 - T.Gherasim

9. www.TOUR.ro

10. www.vacanteinegipt.ro

11. //ro.wikipedia.org/wikiPruteanu St., Munteanu C.,Caluchi C. Inteligenta marketing plus ,editura Polirom ,Iasi ,1998Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Planificarea unei campanii de direct mail
STUDIU DE CAZ CERCETARE DE MARKETING PENTRU AGENTIA DE TURISM TOUR
Industria de tutun din Romania o industrie globala
Analiza-diagnostic a produsului destinat pietei internationale
Mijloace utilizate in activitatea publicitara
Importanta procesului de globalizare si rolul corporatiilor multinationale in contextul acestui proces
PROIECTAREA CAMPANIEI DE DIRECT MAIL PENTRU PRODUSUL FARMACETIC CONCOR ®(BISOPROLOL FUMARAT)
STRATEGII COMPETITIVE IN MARKETINGUL INTERNATIONALTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu