Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » psihologie psihiatrie
Centru de reabilitare si recuperare psiho-motorie - Pe malul unui lac

Centru de reabilitare si recuperare psiho-motorie - Pe malul unui lac


Centru de reabilitare si recuperare

psiho-motorie

Pe malul unui lac

Traim, clipa de clipa, zi dupa zi, sub influenta starilor emotionale. Actiunile fiecaruia dintre noi sunt dirijate de starile interioare. Psihologic se spune ca suntem colerici, sangvinici, flegmatici sau melancolici.

Atmosfera din jurul nostru este supusa in permanenta unor factori care disturba prin prezenta lor antagonica. Alaturarea extremelor si gasirea puntii comune dintre ele reprezinta cea mai buna solutie pentru a descoperi echilibrul interior, armonia suprema si revelatia propriilor resurse. Avem nevoie de echilibru, nu avem nevoie de stress. Putem sa combatem factorii negativi care ne influenteaza viata atat prin tehnici de auto-cunoastere, de relaxare, dar si prin alimentatie. Majoritatea oamenilor isi doresc succesul, fericirea, desavarsirea spirituala, insa adesea nu fac nimic eficient pentru a dobandi toate acestea. Echilibrul interior, reusita in viata, realizarile geniale, departe de a constitui doar apanajul unor persoane privilegiate, pot fi accesibile oricui. Ele presupun insa intotdeauna o folosire constienta si armonioasa a capacitatilor noastre interioare, o concentrare a fortelor de care dispunem si o inaltatoare aspiratie.Pentru stabilirea echilibrului, trebuie definita notiunea de viata echilibrata, iar apoi ceea ce cauzeaza starea de dezechilibru.

Cercetariile si observatiile realizate in ultimele decenii au scos in evidenta importanta mai mare sau mai mica a anumitor factori (muzica, filmele, televiziunea,internetul, jocurile de calculator, pornografia, disponibilitatea drogurilor, familia, anturajul, dar si mediul in care se desfasoara activitatea scolara s.a.) in modelarea mentalitatii si comportamentului tanarului si chiar a adultului. Gravitatea influentei acestor factori nu a atras atentia cercetatorilor decat dupa anii '60-'70 si doar in anumite tari occidentale. Astazi aceasta problema este dezbatuta si analizata in aproape toate tarile lumii.

Toate aceste influente negative au aparut o data cu dezvoltarea mijloacelor de comunicare in masa ( presa, televiziunea, internetul).

Realizarea unui centru de reabilitare pe plan psihologic, neurologic cat si motoriu, este un program de mare interes avand in vedere bilanturile realizate la nivel national, cat si mondial cu privire la starea societatii influentata de multitudinea factorilor negativi

Stres

Poluare

Teama de saracie

Suprasolicitare (la locul de munca, la scoala/facultate, in familie)

Incalzire globala

Lipsa facilitatilor pentru persoanele cu dizabilitati

Conform rapoartelor oferite de Ministerul Sanatatii, acesta este foarte preocupat de situatia persoanelor internate in sectiile de psihiatrie. De asemenea este cunoscut faptul ca spitalele de psihiatrie nu indeplinesc standardele si conditiile necesare pacientilor.

Raportul Amnesty International privind situatia spitalelor de recuperare din Romania sustine ideea creerii unor centre noi de tratament, cu tehnici noi, contemporane( exemplu : kineto-terapie, masaj, acupunctura, presopunctura, reflexoterapie, biorezonata magnetica, homeopatie, etc), cu pacienti atent selectionati in functie de afectiune si   cu o capacitate redusa pentru a spori sansele de reintegrare rapida si eficienta in societate.

Este necesara implementarea ergoterapiei sau a terapiei ocupationale, de aceea centrul de reabiliatare va fi construit intr-un mediu ce poate oferi numeroase activitati de agrement (pescuit, vanatoare, caiac canoe, plimbari cu barca pe lac, ski nautic, cursuri de echitatie, amenajarea unor terenuri pentru activitati sportive.

Amplasarea centrului se face intr-o zona nepoluata, protejata de aglomerarile urbane si zonele industriale, evitandu-se sursele de zgomot.

Apa poate fi folosita ca element arhitectural, atat pentru calitatile sale estetice cat si pentru cele utilitare : racirea si umezirea aerului, atenuarea sunetului, dar si ca mijloc de recreere/relaxare.

Apa are cel mai mare magnetism dintre toate elementele ce concura la realizarea unui cadru DEOSEBIT. Prin plasticitatea si sunetele pe care le produce, apa are un deosebit efect terapeutic (calmare).

Exista programe de finantari din partea Uniunii Europene pentru fundatiile din Romania privind serviciile de sanatate.

Centrul de reabilitare psiho-motorie se diferentiaza de spitalele de psihiatrie prin faptul ca pacientii au afectiuni mai usoare (ex. : depresii, anxietate, atacuri de panica, dependenta de vicii, nevroze, incapacitatea de integrare in societate, hipocondrie, post-partu, fobii, etc.). Deasemenea in acest centru se afla si partea de SPA unde se trateaza afectiunile motorii (reumatism, dureri musculare si articulare, migrene, etc) dar contribuie totodata si la relaxarea pacientilor cu afectiuni de natura psihologica.

Ca organizare spatial-volumetrica, centrul de reabilitare este unul complex Functiunile care se disting ca zone majore sunt

Zona medical-administrativa

Zona de relaxare si agrement

Zona de terapie

Zona de cazare (si locul de luat masa)

Compozitia spatiilor a rezultat din necesitatea de a crea zone intime atat pacientilor cat si personalului medical, dar si din necesitatea orientarii lor in functie de natura activitatilor desfasurate. Camerele vor fi orientate catre lac, pacientul putand beneficia atat de priveliste cat si de necesarul de lumina. Un element ce imbunatateste aspectul camerei apropiind-o de o locuinta este folosirea materialelor textile. In acest domeniu au aparut materiale care pot fi folosite si in alte zone. Prin culoare si textura ele pot stimula optic, dar si tactil.

Legatura dintre spatiile de cazare si atelierele de terapie creeaza curti amenajate pentru fiecare sectie in care pacientul poate desfasura activitati recreative (exemplu : plantarea si ingrijirea vegetatiei).  

Deasemenea, in apropierea centrului, poate fi construita o mica ferma/un hambar, fiindca, cercetarile au aratat ca animalele ofera foarte multe beneficii din punct de vedere al sanatatii si au darul de a inbunatatii starea de spirit. Mai mult, animalele de casa au un control foarte mare asupra tensiunii arteriale. Ele fac acest lucru, uneori, chiar mai bine decat medicamentele specifice. Medicamentele contra hipertensiunii, In general, reduc tensiunea, Insa nu sunt foarte eficiente In controlul cresterilor bruste de tensiune cauzate de stres. S--a aratat ca cei care au probleme cu stresul si tensiunea si au un animal in preajma sunt mult mai feriti de probleme cu inima decat cei care nu au.

Se pare ca prietenii necuvantatori sunt un antidot pentru stresul cronic ce rezulta din depresie. Terapia cu animale este in general recomandata persoanelor depresive (in conditiile in care acestora le plac animalele).

In functie de natura tratamentului si starea de spirit a pacientului, sunt propuse spatii diverse pentru incurajarea contactului social, atat in fiecare sectie de cazare, dar si cele comune in corpul central al cladirii.

Zonele pentru terapie in aer liber  sunt intalnite tot mai des in cadrul centrelor de sanatate. De multe ori terapia in aer liber este legata de cea ocupationala. (pictura, sculptura, dansuri, natatie, teatru, etc.) pentru a ajuta la recuperarea psihica dar si a convalescentei.

Pentru regasirea spirituala va fi amenajata un spatiu de rugaciune, o capela.

Corpul administrativ si cabinetele personalului medical va fi separat de celelalte zone, legatura realizandu-se prin holul de acces principal.

Studiind tendintele internationale dar si situatia existenta in tara noastra, se va incerca realizarea unei compozitii a spatiilor cat mai flexibila, adaptata nevoilor diferite a pacientilor, care sa ajute la o recuperare cat mai eficienta si mai rapida.

Bibliografie

Hotararea nr.

Boss, M. (1963). Psychoanalysis and daseinsanalysis. L. B.

Maggie's Center

Influentele noilor tehnologii in

evolutia constructiilor spitalicesti-autor Grama Niculae

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.