Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » aeronautica
APARATURA DE BORD

APARATURA DE BORD


APARATURA DE BORD

Aparatura de bord.

"Incomplet denumit indicator de viteza, aparatul indica viteza de deplasare a avionului prin aer, diferita de viteza de deplasare in raport cu solul. Functional, aparatul masoara presiunea curentului de aer pe directia de inaintare a avionului."

Indicatorul de atitudine sau orizontul artificial (Atitude Indicator-AI)



Este un aparat complex din categoria aparatelor giroscopice, care indica pozitia avionului in raport cu axa Ox, de ruliu si axa Oy de tangaj. Gradatiile dispuse radial pe marginea superioara a cadranului indica 10, 20, 30, 60 si 90 grade de inclinatie a avionului, 'bank angle', "roll", sau ruliu.

Deasupra diametrului orizontal este reprezentata atitudinea, unghiul de pich, sau tangaj, prin mici marcaje orizontale. Scala este gradata din 5 in 5 grade. Daca unghiul este pozitiv spunem ca avionul este cabrat, daca unghiul este negativ atunci avionul este in picaj. Linia diametrului orizontal numita si orizont artificial, imparte suprafata cadranului in doua zone ce simbolizeaza cerul prin culoarea albastra si pamantul prin culoarea maro. Aceste indicatii permit pilotului sa se orienteze in conditii de vizibilitate redusa.

Girodirectionalul (Directional Gyro-DG)

Este apartul care indica directia de deplasare a avionului in raport cu punctele cardinale. Nu e o busola in adevaratul sens al cuvantului, insa are aceeasi functie. Functionarea lui este bazata pe efectul giroscopic si nu pe efect magnetic. Pe cadarnul lui sunt marcate punctele cardinale pe o scala gradata din 5 in 5 grade cu linii mici si din 10 in 10 grade cu linii mari. Cifrele sunt inscrise din 30 in 30 de grade. Citirea gradelor se face prin multiplicare cu 10. In partea stanga-jos dispune de un reglaj care ofera posibilitatea etalonarii aparatului in aer sau la sol. In partea dreapta exista un al doilea reglaj pentru reperul de directie, "bug-ul" pilotului automat, folosit frecvent de piloti pentru memorarea directiei de manevra in procedurile de intoarcere.

Indicatorul de viteza a aerului (Airspeed Indicator-ASI)

Incomplet denumit indicator de viteza, aparatul indica viteza de deplasare a avionului prin aer, diferita de viteza de deplasare in raport cu solul. Functional, aparatul masoara presiunea curentului de aer pe directia de inaintare a avionului. Aceasta observatie anticipeaza o discutie viitoare legata de influenta vantului si a presiunii asupra vitezei. Elementul de reglaj pe care-l vedeti atasat in stanga jos si scala din partea superioara a aparatului, coreleaza indicatiile acestuia cu presiunea atmosferica.

Sectoarele colorate de pe cadran nu au un rol decorativ, iata ce reprezinta acestea:

Arcul de culoare alba indica domeniul de utilizare al flapsurilor. Limita de jos, indica viteza sub care avionul cu flapsuri extinse intra in angajare (stall) - Vso. Limita superioara a sectorului alb indica valoarea maxima a vitezei cu flapsuri extinse(Vfe). Peste aceasta valoare flapsurile se pot avaria.

 


In referintele din "Kneeboard" (meniul Aircraft), sunt date valoric limitele regimului de viteza. Viteza de manevra este legata de greutatea aparatului. Simulatorul nu permite decat o variatie a greutatii combustibilului ambarcat nu si a incarcaturii utile.

In aceste conditii sunt date 3 viteze de manevra - Va:

105KIAS la 2550lbs = 1,15t (100% combustibil);

98 KIAS la 2200lbs = 1t (50% combustibil);

90 KIAS la 1900lbs= 0,86t (1% combustibil);

Viteza maxima cu flapsuri extinse la 10* = 105KIAS;

Viteza maxima cu flapsuri extinse la 30* = 85KIAS.

Peste aceste viteze avionul este suprasolicitat si se poate avaria, fapt semnalat prin starea "OVERSTREESED".

Vs

Viteza de angajare, fara flapsuri la greutate maxima 48KIAS;

Vso

Viteza de angajare cu flapsuri 30* si greutate maxima 40KIAS.

Vx

Viteza optima pentru cel mai mare unghi de urcare = 62KIAS ( pana la 1000ft);

Viteza optima pentru cel mai mare unghi de urcare = 67KIAS (10 000ft);

Vy

Viteza optima pentru cel mai scurt timp de uracare = 74KIAS ( pana la 1000ft);

Viteza optima pentru cel mai scurt timp de uracare = 72KIAS ( pana la 10 000ft);

Viteza optima pe panta de coborare (sub un unghi de 3*)= 68KIAS;

Altimetrul (Altimeter-A)

Este un presostat barometric gradat in picioare sau metri in functie de setarea 'International' care indica inaltimea la care se gaseste aparatul de zbor fata de nivelul marii. Altimetrul cu care este dotat C172SP are o interfata asemanatoare ceasului, avand trei repere de citire: din 20 in 20 de picioare pentru limba mare, din suta in suta, pentru limba mica si din mie in mie, pentru punct. Altitudinea este un parametru foarte important in respectarea indicatiilor planului de zbor. Aparatul se etaloneaza in functie de regimul baric local, datele fiind primite prin radio de la serviciile ATIS (statii meteo). Pentru reglaj, se utilizeaza knob-ul pozitionat in partea stanga jos, iar citirea se face pe scala Kollsman, in dreapta cadranului. Domeniul de reglaj este cuprins intre 28 si 31 inchHG, adica intre 948-1050milibar.

Coordonatorul de viraj (Turn Indicator-TI)

In functie de pozitia bilei care se misca in stanga sau dreapta fata de pozitia centrala, pilotul stie cat de mult sa apese pedalele pentru a scoate avionul din glisada sau derapaj. Glisada este tendinta aparatului de zbor de a aluneca spre centrul virajului, iar derapajul este tendinta de indepartare fata de centrul virajului. Pentru a executa corect un viraj, si pentru a pastra traseul aerian stabilit, pilotul trebuie sa mentina bila in pozitia de mijloc a indicatorului. Deasupra bilei avem doua marcaje, unul ne indica pozitia cand planul aripilor este orizontal si al doilea ne indica inclinarea optima pentru a executa un viraj standard. Un viraj standard de 360* dureaza exact 2 minute, cifra inscrisa si pe cadranul aparatului. In cazul in care nu folosim paloniere (pedale), tendinta de yaw, (derapaj sau glisada) este contolata de PC. Vom aplica aceste cunostinte in orele de antrenament.

Indicatorul de viteza verticala, variometru (Vertical Speed Indicator-VSI)

Este deasemenea un aparat borometric, ce masoara dinamica variatiei de presiune odata cu modificarea altitudinii. Acul indica zero numai atunci cand avionul se mentine la aceeasi altitudine, adica avem un zbor la nivel constant. Este gradat in picioare pe minut, valoarea citita trebuind multiplicata cu 100. Este un indicator important cu care se stabilesc rate precise de urcare si coborare. Indicatia lui permite mentinerea pantei de coborare in apropierile finale dar si pentru segmentele de schimbare a nivelului de zbor.

Turometrul

Ocupand un loc distinct la bordul avionului, pe masura importantei care o are, turomerul masoara turatia elicei. In principiu este un voltmetru care masoara tensiunea data de un generator electric cuplat mecanic la axul elicei. Turatia elicei este unul din parametrii care contribuie la obtinerea unei configuratii stabile in diverse regimuri de zbor. Forta de tractiune a elicei cu pas fix este direct proportionala cu turatia. Este gradat in rotatii pe minut - RPM, impartite la 100.

In partea inferioara a cadranului se gaseste un contor pentru insumarea orelor de functionare al motorului. In functie de timpul de functionare se stabilesc momentele in care avionul trebuie sa fie supus unor revizii si reparatii. Poate fi folosit si pentru contabilizarea orelor de zbor.

Ceasul si cronometrul

Pe acelasi panou din stanga, deasupra aparatelor de urmarire a functionarii motorului, se gaseste cronometrul, ceasul de bord si indicatorul de accelerare a timpului. Masurarea timpului in spatiul aerian este o necesitate de orientare. Odata ce vom obtine ceritificatul de pilot, vom incepe sa desfasuram zboruri pe distante din ce in ce mai lungi. In aceste calatorii masurarea timpului este strict necesara. Cromometrul are un rol subtil in mentinerea caii invizibile de navigatie in spatiul aerian. Unele segmente de zbor se monitorizeaza la secunda pentru a executa corespunzator diferitele proceduri de navigatie impuse prin regulamente.

Din butonul 'Select', comutam cele doua functii, ceas/cronometru, iar din butonul 'CTRL' pornim/oprim/resetam cronometrul. Aceleratorul de timp se poate selecta cu mouse-ul dar si cu tasta "R". Indexarea "x2 - x128" de face cu tastele "+/-". Este de un real folos in zborurile lungi si in antrenamente, iata un exemplu: o cursa Moscova -New York cu 747 dureaza aproximativ 9 ore. Sa calculam: 9 x 60 = 540min. Accelerand timpul de 128 de ori, cursa dureaza 540 / 128 = 4min 15sec.

Maneta de gaze

"Throttle"sau "acceleratie", are ca functie controlul amestecului de aer-carburant ce intra in cilindrii motorului. In functie de cantitatea de amestec, puterea creste sau scade. Este bine ca in timpul antrenamentelor sa trasati cu creionul repere pe cursa manetei throttle de pe joystick corespunzatoare unor turatii frecvent folosite la configurarea zborului.

Maneta de amestec

Are rolul de a imbunatati aportul de aer al amestecului carburant (mixtura), la inaltimi mai mari de 3000ft. Aceasta deoarece asa cum stim de la alpinisti, pe masura ce urcam spre inaltimi, oxigenul din aer este tot mai rar. In aceste conditii, motorul functioneaza "inecat" iar randamentul lui scade. Excesul de aer in amestec la inaltimi mici sub 3000ft, poate conduce la oprirea motorului. Deocamdata zborurile noastre se vor desfasura sub 3000ft asa ca nu este necesara folosirea manetei.


Maneta de flaps

Permite extindera flapsurilor in zboruri cu regim de viteza mica. Are trei trepte de bracare, 10, 20, 30*. Este asociat in diferite configuratii de zbor la viteze mici sau in situatii de urgenta pentu obtinerea unui plus de portanta. Coborarea flapsurilor creaza doua efecte importante si anume scaderea vitezei datorata rezistentei aerului si un balans al unghiului de atac. Pentru echilibrarea fortei de rezistenta a aerului la coborarea flapsurilor, trebuie sporita puterea motorului.

Rozeta de trimer profundor

La C172SP, rozeta trimerului se actioneaza antagonist in raport cu intentia pilotului. Pentru a echilibra in zbor drept un avion ce are tendinta de a intra in picaj, rotim rozeta in jos. Pentru a scoate avionul din cabraj, rotim rozeta in sus. Cu alte cuvinte, daca avionul urca prea mult, actionam rozeta in sus, daca coboara prea mult, o actionam in jos. Reperul "T0" indica valoarea zero a unghiului de bracare a trimerului. Atentie cum realizati asocierea butoanelor in "fereastra" Asssignmetts!

Alte "alea"

Sisteme De Masura

Celelate butoane, intrerupatoare, aparate de masura si control sunt prezentate si explicate in anexe. Va sugerez sa cititi materialul pentru a cunoaste si celelalte functii, chiar daca din ratiuni didactice momentan nu vom face referire la ele.

Trecerea in viitor la pilotajul unor avioane complexe, nu se poate face daca nu cunoasteti rolul aparatelor de masura si control.

Schimbarea sistemului de masura se face din meniul Option/Settings/International.

Va sugerez sa folositi sistemul american deoarece gasiti mult mai multe tutoriale si materiale informative care utilizeaza aceste sistem. Pentru a va obisnui cu unitatile de masura folosite de sistemul anglo-saxon, v-am pregatit o lista cu cele mai uzuale marimi folosite in aviatie si transformarea acestora in sistemul metric.

Unitati de lungime:

1 in(inch)=2,54cm; 1ft=0,3048m; 1nm (nautical mile)=1853,18m; 1mila (terestra)= 1609,344m

KIAS sau Kts?

Abrevierea KIAS provine de la Kindom nod, Indicated AirSpeed. Abrevierea KTS vine de la Kindom nod True Speed si se refera la viteza reala in raport cu un reper de la sol. In cazul in care nu intervin curenti de aer atmosferici sau perturbari barometrice ale presiunii, cele doua valori sunt egale. Pentru a citii valoarea adevarata a vitezei, setati in tag-ul Realism Settings, Display true airspeed in acest caz viteza se masoara in KTS.

Transformarea temperaturilor:

Grade Celsius= 5/9 x (Grade Fahrenheit - 32)

Grade Fahrenheit= 9/5 x (Grade Celsius +32)

Unitati de capacitate:

1 gallon (SUA) = 3,78 litri;

1 barrel (SUA) = 42 gall

Unitati de masa si forta:

1 Kg = 2,2046lbs (libre) = 2,2046 pound ;

Poundalul (pdl) este forta care imprimata masei de 1 lb o acceleratie de 1ft/s;

1 lb = 0,4535 Kg.

Unitati de masura a presiunii:

Abrevieri :

inch coloana de mercur - in Hg;

milibars - mbar ;

milimetru coloana de Hg - mm Hg (in Europa) ;

milimetru coloana de H2O - mm H2O .

Transformari :

1 mm Hg= 1,333 mbar

1 in Hg= 0.052 mbar (in SUA)

Unitati de masura a vitezei

1 nod (1Kn)= 0,514 m/s = 1.8504 Km/h = 1nm/h

KIAS = noduri in raport cu viteza aerului;

NOTIUNI NOI :

N.c.

Notiune

Explicatie

Indicator de atitudine

AI; Indica unghiul de tangaj (pich), unghiul de ruliu (bank angle). Diametrul orizontal imparte cadranul in doua zone: albastru reprezinta cerul si maro reprezinta pamantul. Se mai numeste si orizont artificial

Girodirectional

DG; Indica directia si sensul de zbor in raport cu punctele cardinale geografice. Functioneaza pe principiul giroscopic

Indicatorul de viteza a aerului

AI; indica viteza aerului in raport cu aparatul de zbor. Este gradat in knot, noduri.

1nod =1nautical mile/ora

Altimetrul

Indica inaltimea de zbor in picioare. 1ft=0,3m

Coordonatorul de viraj

Prezinta reperul pentru virajul standard

(360* in 2 minute) si abaterea avionului de la traiectoria standard, glisada sau derapaj

Glisada

Tendinta avionului de a aluneca spre centru virajului.

Derapaj

Tendinta avionului de a se indeparta de centrul virajului

Turometru

Masoara turatia elicei; este gradat in,

RPM-rotatii pe minut/100

Maneta de gaze

Throttle; Reprezinta maneta de control al puterii motorului. Este numita asa pentru ca din punct de vedere functional controleaza caltitatea de amestec de aer -combustibil care patrunde in cilindrii

Maneta de amestec

Mix; Reprezinta maneta care controleaza raportul aer-combustibil. Este utilizata pentru cresterea aportului de aer la inaltimi peste 3000ft.

Rozeta trimer profundor

Element de comanda al compensatorului profundor (elevator)

Va

Viteza de manevra

Vs

Viteza angajare fara flapsuri

Vso

Viteza de angajare cu flasuri la "full"

Vfe

Viteza maxima permisa cu flapsuri extinse

Vx

Viteza pt cel mai mare unghi de urcare

Vy

Viteza pentru timpul cel mai scurt de urcare

Vno

Valoarea maxima a vitezei de cursa

Vne

Limita maxima de viteza constuctiva (niciodata nu trebuie depasita!)





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea lui Gavilescu
Caracterizarea personajelor negative din basmul

Tehnica si mecanica

Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice.
Actionare macara
Reprezentarea si cotarea filetelor

Economie

Criza financiara forteaza grupurile din industria siderurgica sa-si reduca productia si sa amane investitii
Metode de evaluare bazate pe venituri (metode de evaluare financiare)
Indicatori Macroeconomici

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnului

CALCULUL TENSIUNILOR MECANICE ECHIVALENTE IN PUNCTELE CARACTERISTICE ALE PROFILELOR
Calculul Geometriei Dispozitivului de Admisie Cu Comprimare Exterioara Rectangular cu Geometrie Variabila
Paleta avand masa concentrata la varf si antrenata in miscare de rotatie
PARTICULARITATI DE VARIATIE A TEMPERATURII PALETELOR RACITE IN INTERIOR
Concluzii asupra factorilor care influenteaza frecventele proprii de incovoiere si de rasucire ale paletei
Calculul decrementului logaritmic, δ
Mijloace de reducere a poluarii produse de MAI
POSIBILITATI DE REDUCERE A TENSIUNULOR DIN VIBRATII LA PALETE

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu