Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » aeronautica
Norme de protectia muncii si p.s.i. in aviatia sportiva

Norme de protectia muncii si p.s.i. in aviatia sportiva


NORME DE PROTECTIA MUNCII SI P.S.I. IN AVIATIA SPORTIVA

PARTEA I GENERALITATI

CAPITOLUL  III

A.Norme de igiena muncii privind efortul fizic

Art.65 - Persoanele de ambele sexe nu vor efectua transporturi manuale si munci sau ridicari de greutati ce depasesc valorile din tabelul de mai jos:


FEMEI BARBATI

Grupa de varsta in ani

Greutatea in kg

Grupa de varsta in ani

Greutatea in kg

Peste 50

Peste 55

Art.66 - Pentru incarcarea sau descarcarea greutatilor ce depasesc valorile prevazute in tabelul de mai sus, precum si in cazurile cand inaltimea de ridicare este mai mare de 4 m, se va lucra mecanizat sau in echipe, astefl ca efortul repartizat pe persoana sa nu depaseasca limitele admise in cadrul varstei respective.

Art.67 - Tinerii sub 17 ani nu vor fi admisi la deservirea utilajelor de remorcare.

PARTEA IV NORME DE TEHNICA SECURITATII MUNCII IN PARASUTISM
CAPITOLUL I
A.Prescriptii generale

Art.170 - Pentru asigurarea securitatii zborului:

a)     Se face o selectie riguroasa, controlata periodic, a personalului navigant, care trebuie sa corespunde din punct de vedere fizic si psihic activitatilor pe care trebuie sa le indeplineasca.

b)     Se va instrui temeinic personalul navigant din punct de vedere teoretic si printr-o practica de zbor judicioasa, continua si progresiva, in scopul ca el sa cunoasca si sa stapaneasca in mod desavarsit materialul pe care il foloseste. Conducatorii unitatilor de zbor trebuie sa cunoasca capacitatea profesionala a fiecarui aviator, pentru ca sa-l foloseasca numai in limitele ei si sa-l sprijine necontenit pentru cresterea acestei capacitati.

c)     Personalul de specialitate si personalul ajutator va fi educat in spiritul respectarii stricte a disciplinei de zbor si de aerodrom, a carei incalcare duce de cele mai multe ori la accidente. Personalul navigant este obligat sa cunoasca si sa aplice cu strictete regulamentul de zbor, instructiunile de circulatie aeriana si instructiunile de protectia navigatiei aeriene.

d)     Se vor aplica cu rigurozitate masurile pentru protectia zborului impotriva fenomenelor meteorologice periculoase zborului, folosind informatiile si prevederile meteorologice, cat si toate mijloacele existente pentru dirijarea avioanelor in zbor.

e)     Se vor verifica riguros normele de verificare, folosire si interventie a materialelor de aeronautica.

f)      Se vor respecta riguros in zbor si la sol prescriptiile de tehnica securitatii zborului, prescriptiile medicale si igienice corespunzatoare, dotarea cu echipamentele necesare de protectie specifice zborului (conform normelor in vigoare), cunoscand ca folosirea acestora este obligatorie.

B.Masuri pentru pastrarea conditiilor fizice ale personalului navigant

Art.173 - Pentru a-si pastra intreaga capacitate a aptitudinilor de zbor, se interzice personalului navigant sa consume alcool si sa fumeze peste limita normalului, tutunul si alcoolul fiind factorii cei mai periculosi ai sigurantei zborului.

Art.174 - Se interzice personalului navigant consumul bauturilor alcoolice, oricare ar fi cantitatea si cauza, in cursul odihnei pentru zbor, asteptarii pentru zbor, precum si in timpul zborului.

Art.175 - Odihna inainte de zbor este indispensabila pentru desfasurarea normala a activitatii. Normal se cer opt ore de somn pe noapte pentru personalul navigant format si pana la noua ore pentru elevii naviganti.

Art.176 - Persoanele care incalca normele de zbor si cele de odihna, vor fi trase la raspundere pentru consecintele ce ar putea decurge din cauza nerespectarii lor.

Art.177 - Personalul navigant va fi admis la zbor numai daca inainte de zbor a avut odihna normala de cel putin opt ore si este apt medical.

C.Prescriptii speciale de igiena a muncii in ramura aviatiei sportive

Art.180 - Buna functionare a organismului omenesc este hotaratoare pentru securitatea zborului si ca urmare, organismul omenesc al aviatorului se poate gasi in situatii necorespunzatoare efortului cerut de zbor atunci cand are deficienta de rezistenta provocata de neodihna, alimentare insuficienta, indispotie trecatoare datorita fie evolutiilor in spatiu ale aeronavelor, fie caracteristicilor mediului aerian in care evolueaza aeronava.

Art.181 - Medicul unitatii de zbor va verifica amanuntit starea generala de sanatate a personalului navigant.El este obligat sa aduca la cunostinta comandantului unitatii de zbor toate deficientele constatate. Comandantul de aeroclub si instructorul de zbor sunt obligati sa se informeze zilnic de starea sanatatii si de odihna navigantilor.

Art.182 - Personalul navigant va consuma alimente cantinand 3.500 - 5.500 calorii zilnic. Aceste calorii vor fi realizate printr-o alimentatie cat mai variata, din care nu vor lipsi legumele proaspete, fructele, untul si branza, carnea fripta si pestele proaspat. Se vor evita cu desavarsire alimentele fermentabile ca - fasolea, mazarea si lintea uscata, care prin producerea de gaze ingreuneaza miscarile aviatorului la inaltime.

Art.183 - Se interzice zborul cu stomacul gol pentru ca poate produce lesinuri.

Art.185 - Se interzice inainte de zbor practicarea sporturilor care obosesc organismul si in general a oricaror raporturi care produc surmenaje, fie ele chiar si trecatoare.

D.Masuri speciale pentru combaterea actiunii daunatoare a unor factori atmosferici in timpul zborului

Art.186 - Factorii care pot dauna organismului omenesc in zbor, din cauza deplasarii aeronavei si caracteristicilor mediului aerian, intervin in urmatoarele conditii:

a)     la inaltimi mari de zbor din cauza presiunii si temperaturii scazute ca si a lipsei de oxigen;

b)     la schimbari bruste de viteze sau in evolutii anormale datorita acceleratiilor, care se nasc si pot supune corpul omenesc la eforturi periculoase;

c)     datorita turbulentei atmosferice;

d)     cand cabina aeronavei este insuficient protejata impotriva gazelor arse ale esapamentului sau deschisa;

e)     cand atmosfera este foarte umeda la inaltimea de zbor;

f)      cand echipajul este supus efectului curentului de aer produs de deplasarea aeronavei;

g)     cand lumina din aer este prea puternica;

h)     cand atmosfera este incarcata de electricitate;

i)      cand personalul nu este suficient protejat impotriva zgomotului si trepidatiilor aeronavei, provocate de functionarea motorului, elicei si deplasarii in spatiu a aeronavei.

Art.187 - Se interzice zborul la inaltime pentru personalul navigant care sufera de sinuzita, are guturai puternic sau este cu urechea infundata.

Art.189 - Pentru evitarea efectelor acceleratiilor pe care corpul omenesc nu le poate suporta:

a)     se interzice sa participe la zbor sau instructie personal insuficient controlat medical si nesupravegheat in zboruri cu evolutii bruste si acrobatice;

b)     se interzice efectuarea zborurilor acrobatice pentru personalul navigant care nu are atestare.

CAPITOLUL V


MASURI SPECIALE CU PRIVIRE LA TRANSPORTURI DE CALATORI SI MARFURI CU AERONAVELE AVIATIEI SPORTIVE PRECUM SI IN VEDEREA EFECTUARII DE ZBORURI CU CARACTER DE LUCRU AERIAN

Art.257 - Deplasarea pasagerilor de la locul de asteptare la locul de stationare a aeronavei si inapoi, precum si urcarea si coborarea din aeronava, se face sub conducerea si indrumarea unui responsabil numit de catre comandantul de aerodrom.

Art.258 - Aeronava in care se imbarca pasageri sau marfuri, va fi in asa fel amplasata la locul de stationare, incat sa permita imbarcarea sau debarcarea direct, evitandu-se urcarea prin fata sau prin spatele unei alte aeronave cu motorul pornit.

Art.259 - Se interzice trecerea pasagerilor si vehiculelor prin fata aeronavelor care ruleaza la sol.

Art.260 - Imbarcarea, debarcarea pasagerilor sau a marfurilor se va face numai la indicatiile comandantului de aeronava.

Art.261 - Este interzisa imbarcarea in aeronava a substantelor toxice volatile, a materialelor usor inflamabile, precum si a oricaror materii urat mirositoare care pot stanjeni activitatea normala la bordul aeronavei.

Art.264 - Incarcarea aeronavei se va face in ce priveste greutatea si centrajul, conform notitei tehnice a aeronavei si sub supravegherea pilotului comandant.

CAPITOLUL  VI

MASURI DE SECURITATE PE AERODROM

Art.265 - Personalul aeronautic civil din trefic precum si personalul tehnic de aerodrom, va cunoaste si va aplica cu rigurozitate toate instructiunile referitoare la indeplinirea sarcinilor ce-i revin, precum si utilizarea, verificarea, intretinerea, revizuirea si pastrarea materialelor de aeronautica pe care le manipuleaza.

Art.266 - In timpul plecarii, sosirii, precum si rularii aeronavelor pe aerodrom se interzice trecerea persoanelor si vehiculelor peste benzile de decolare si aterizare sau de rulaje ale acestuia.

Art.267 - Pe aerodromuri si terenuri de aviatie pe care se desfasoara activitate de instructaj, echipele de elevi vor sta pe aerodrom grupate pe puncte distincte, sub supravegherea uni responsabil. Este interzis pilotilor sa aterizeze mai aproape de 50 m de pozitia punctului fix. Intrarea in zona de lucru a unui aerodrom de scoala a altor aeronave se va face conform instructiunilor de exploatare.Intrarea in zona de lucru a acestor aeronave trebuie anuntata din timp.

Art.268 - Se interzice inceperea unei activitati de zbor, daca pe teren nu exista un starter (CZ) bine instruit, prevazut cu materialele necesare indeplinirii tuturor atributiilor sale.

Art.269 - Se interzice inceperea unei activitati de zbor de noapte daca pe teren nu exista instalatii de balizare si de iluminare corespunzatoare.

Art.270 - Orice portiune de aerodrom devenita improprie va fi imediat marcata pe teren si la nevoie semnalizata avioanelor in zbor. Orice demarcare facuta pe aerodrom, precum si orice semne aeronautice amplasate pe aerodrom sau in afara lui vor fi intretinute de unitatea de zbor care detine terenul, in asa fel ca sa fie vizibile de la sol si din aer. Se va da o atentie deosebita semnelor si luminilor de balizare a obstacolelor.

Art.271 - Mijloacele indicatoare ale directiei vantului si ale directiei de decolare-aterizare vor trebui sa fie mentinute in perfecta stare de functionare, pe tot timpul cat pe teren se poate desfasura o activitate de zbor.

Art.272 - De indata ce se anunta sosirea unei aeronave pe un aerodrom, pista de aterizare va fi imediat degajata de orice aeronave, materiale sau personal care s-ar putea gasi pe pista.

Art.276 - Inainte de inceperea rularii prin impingere a aeronavei de catre servanti, se va controla daca acestia sunt in numar suficient si daca stiu de unde sa prinda si cum sa impinga aeronava.

Art.277 - Asezarea aeronavelor pe teren in vederea stationarii se va face cu fata in vant. Se interzice sa se lase o aeronava cu motorul oprit in asa fel ca vantul sa-l sufle din spate sau din lateral.

Art.280 - In hangare se interzice folosirea lampii cu benzina, incalzirea cu sobe, precum si utilizarea iluminarii cu flacara.

Art.281 - Fumatul in hangare este strict interzis.

CAPITOLUL XVII

MASURI TEHNICE PREVENTIVE CU PRIVIRE LA PREGATIREA SI EFECTUAREA SALTURILOR CU PARASUTA DIN AERONAVE, TURNURI DE PARASUTARE SI IN PREGATIREA FIZICA LA SOL A PARASUTISTILOR

A.Generalitati

Art.523 - In vederea efectuarii salturilor cu parasuta, comandantul de detasament si instructorii parasutisti afectati activitatilor de salt vor controla daca personalul profesionist si sportiv cunoaste perfect si stie sa piloteze tipul de parasuta cu care urmeaza sa efectueze saltul, deasemeni daca acestia cunosc si si-au insusit Procedurile si instructiunile in activitatile de parasutism aeronava si turnuri de parasutare, precum si Normele de protectie a muncii.

Art.524 - In orice activitate de salturi cu parasuta, cadrele si sportivii trebuie sa cunoasca perfect mijloacele tehnice din care sau cu ajutorul carora vor executa saltul cu parasuta.

Art.525 - Personalul calificat si sportiv trebuie sa indeplineasca toate conditiile fizice si psihice corespunzatoare activitatilor de parasutism.

Art.526 - Personalul de conducere a activitatilor de parasutism trebuie sa fie permanent la curent cu starea sanatatii cadrelor si sportivilor si sa ia toate masurile pentru a fi admisi la salturi numai cei care corespund din punct de vedere medical.

Art.527 - Pentru a-si pastra intreaga capacitate a aptitudinilor in salturile cu parasuta, sunt interzise cadrelor si sportivilor consumul alcoolului si abuzul in fumat atat inaintea inceperii activitatilor, cat si in pauzele de odihna.

Art.528 - Conducatorii activitatilor de salturi si de pregatire fizica specifica, vor organiza instruirea personalului din subordine, pentru cunoasterea normelor specifice de lucru la aparatura de pregatire fizica.

Art.529 - Pentru asigurarea securitatii activitatilor de salturi cu parasuta, se vor respecta urmatoarele reguli:

a)     pe aerodrom si pe terenurile pe care se desfasoara activitatile de instruire teoretica, practica si de pregatire fizica specifica, grupele de sportivi vor sta grupate in puncte dinainte stabilite sub supravegherea unui responsabil.

b)     cadrele si sportivii sa fie echipati si sa foloseasca efectiv si corect, in timpul activitatii, echipamentul de protectie prevazut in normativul de acordare a echipamentelor de protectie.

B.Masuri de securitate privind pregatirea fizica la sol a parasutistilor

Art.530 - Este interzisa folosirea aparatelor si instalatiilor de pregatire la sol - scara progresiva, platforme metalice, barca metalica, spalier, inel, rama metalica, cal cu manere si plasa elastica, daca aceste aparate nu sunt verificate tehnic si nu au avizul de folosire a instructorului parasutist responsabil cu pregatirea la sol.

Art.531 - Instructorii parasutisti repartizati cu pregatirea la sol raspund de verificarea tehnica, periodica si ori de cate ori este necesar a aparatelor si instalatiilor de pregatire la sol.

Art.532 - Este interzisa folosirea aparatelor si instalatiilor de pregatire la sol defecte si carora le lipsesc sistemele de siguranta, acolo unde este cazul.

Art.533 - Este interzisa orice fel de activitate la aparate ori instalatii de pregatire la sol, fara supravegherea permanenta a cadrelor de specialitate - instructor, antrenor.

Art.534 - Este interzisa folosirea aparatelor sau a instalatiilor de pregatire la sol daca nu sunt bine fixate in tavan, pe dusumea sau pe sol.

Art.535 - In jurul aparatelor si instalatiilor de pregatire la sol trebuie sa existe un spatiu de siguranta.

Art.536 - Responsabilii cu pregatirea la sol - instructorul, antrenorul - au urmatoarele obligatii in timpul pregatirii la sol a cadrelor si sportivilor:

a)     sa fie bine pregatit pentru antrenamentul pe care urmeaza a-l executa cu sportivii;

b)     sa cunoasca bine starea tehnica a aparatelor si instalatiilor de pregatire;

c)     sa cunoasca bine tehnica miscarilor ce urmeaza a fi predate;

d)     sa stapaneasca bine momentele dificile din timpul executiei;

e)     sa stie unde, cand si cum sa acorde primul ajutor;

f)      sa atraga atentia executantilor asupra momentelor mai dificile din cadrul exercitiilor;

g)     sa aseze fiecare sportiv la locul potrivit si sa le precizeze ce au de facut;

h)     sa se fereasca de improvizatii care in mod inevitabil duc la accidente.

Art.537 - Cadrele si sportivii sunt obligati sa poarte echipament de protectie usor si incaltaminte cu talpa moale si aderenta.

Art.538 - In pauza pregatirii fizice la sol sau dupa incetarea acesteia, sunt interzise orice fel de exercitii la aparate.

C.Masuri de securitate in lansarile cu parasuta din aeronave

Art.539 - Sunt interzise salturile din aeronave fara cunoasterea si respectarea instructiunilor si caracteristicilor aeronavelor aflate in dotare.

Art.540 - Este interzisa urcarea in aeronava a parasutistilor fara o verificare prealabila si amanuntita de catre instructorul de sol asupra modului de echipare cu echipamentul de protectie si parasutare, daca chingile sunt bine fixate si daca sistemul de largare este bine sigurantat si functioneaza normal.

Art.541 - Instructorul de sol este obligat sa verifice operatiunea de pliere a parasutei de catre pliorul atestat, oprind de la salturi parasutele care prezinta deficiente.

Art.542 - Sunt interzise salturile cu parasuta fara prezenta in aeronava a instructorului de specialitate.

Art.543 - Este obligatorie urcarea in aeronava prin spatele acesteia.

Art.544 - Instructorul de aeronava este obligat ca inainte de parasirea aeronavei de catre parasutisti sa execute urmatoarele operatiuni:

a)     sa verifice la cele doua capete a cablului din avion pentru acrosarea carabinelor;

b)     sa verifice ca acrosarea carabinei pe cablu sa se faca corect;

c)     sa vegheze permanent asupra pozitiei cablului de declansare automata - acesta fiind permanent deasupra parasutistului;

d)     sa verifica aparatul de siguranta;

e)     sa aiba grija ca parasutistii la parasirea aeronavei sa nu se agate de rama de iesire;

f)      sa vegheze asupra pastrarii pozitiei corecte de parasire a aeronavei de catre parasutisti;

g)     sa vegheze respectarea cu strictete a timpilor de parasire a aeronavei de catre parasutisti.

Art.545 - Este interzis instructorului de aeronava sa-si exercite atributiile in timpul salturilor efectuate de sportivi sau cadre, fara a fi echipat cu parasuta conform reglementarilor in vigoare.

Art.546 - Este interzisa urcarea in aeronava a sportivilor si a cadrelor pentru efectuarea salturilor cu parasuta fara ca acestia sa aiba parasuta principala, parasuta de rezerva si echipamentul de protectie.

Art.547 - Instructorii de sol si de aeronava trebuie sa fie permanent la curent cu starea sanatatii cadrelor si sportivilor si sa ia masurile corespunzatoare ca acestia sa fie admisi la salturi numai in conditii psiho-fizice care sa asigure desfasurarea activitatilor in conditii de maxima securitate.

Art.548 - Este interzisa activitatea de zbor/salturi a cadrelor si sportivilor daca acestia sunt obositi, nedormiti sau au consumat bauturi alcoolice.

Art.549 - Dupa fiecare salt, instructorul de sol va controla starea tehnica a parasutelor. In cazul in care constata defecte in constructia acestora, parasutele in cauza nu vor fi admise la zbor decat dupa remedierea tuturor defectelor.

Art.550 - Sunt interzise salturile cu parasuta in terenuri obstacolate, lipsite de vizibilitate si in orice alt loc care ar pune viata in pericol, atat a parasutistilor cat si a altor persoane.

Art.551 - Pentru preantampinarea oricarui accident, atat cadrele cat si sportivii parasutisti vor acorda cea mai mare atentie procedurii de aterizare, concentrandu-si atentia sa nu fie luati prin surprindere de turbulentele ce se pot produce aproape de sol si asupra pozitionarii corecte a picioarelor. Deasemeni, cadrele si sportivii sunt obligati ca in timpul zborului cu parasuta sa nu se abata de la tema stabilita la sol si care trebuie executata in zbor astfel incat sa nu puna cu nimic in pericol securitatea lansarilor si prin aceasta viata parasutistilor.

Art.552 - Sunt interzise salturile cu parasuta, pe apa, fara vesta de salvare.De asemenea in situatia salturilor cu parasutisti incepatori, pe terenuri situate sub 2 km de cea mai apropiata oglinda de apa, se impune purtarea vestei de salvare.

Art.553 - Este obligatoriu ca pe toata activitatea de salturi, cadrele si sportivii sa fie echipati conform normativului de dotare.

Art.554 - In timpul zborului sunt interzise deplasarile prin aeronava - in special sub inaltimea de 150 m.

Art.555 - Sunt interzise salturile cu parasuta de la o inaltime mai mica de 700 m.

Art.556 - Este obligatorie respectarea disciplinei in pilotarea corpurilor pentru evitarea coliziunilor intre parasutisti.

Art.557 - In situatia salturilor cu parasutisti incepatori nu se va depasi viteza maxima a vantului prevazuta in manualele si instructiunile tipurilor de parasute utilizate.

Art.558 - Sunt interzise salturile cu parasuta pe terenuri abstacolate, accidentate si care prezinta pericole de accidentare, cu exceptia lansarilor cu caracter special.

Art.559 - Pentru lansarile la punct fix se va amenaja un pat de nisip cu grosime de cel putin 60 cm, care in pauza salturilor si dupa, va fi reamenajat prin afanare si completarea stratului de nisip. De asemeni este obligatorie plasarea manecii de vant in apropiere, care va fi astfel amplasata incat sa nu prezinte un pericol de accidentare pentru parasutisti la aterizare

Art.560 - In mod obligatoriu parasutele vor fi pliate si controlate de personal autorizat si atestat pentru aceasta.

Art.561 - Este obligatoriu ca dupa scurgerea perioadei fixate de valabilitate in timp a pliajului parasutelor, sa se repete controlul acestora in aceleasi conditii ca cele anterioare.

Art.562 - Se va efectua controlul conform normativelor.

Art.563 - Este obligatoriu ca orice salt sa se execute cu doua parasute - principala si de rezerva.

Art.564 - Se recomanda ca pe timpul lansarilor comandate (cu deschidere intarziata) dotarea tehnica a parasutistului sa cuprinda: dispozitiv automat de deschidere a parasutei de rezerva si cronometru sau altimetru.

Art.565 - Este obligatoriu ca dupa fiecare salt, parasutele sa fie atent controlate, in caz ca au aparut defectiuni, parasutele nu vor fi date in exploatare decat dupa remedierea defectelor.

Art.566 - Se vor aplica cu strictete masurile de protejare a salturilor impotriva fenomenelor periculoase ale atmosferei: vant puternic peste 8 - 9 m/s, descarcari electrice, ninsoare, ceata, ploaie, folosindu-se informatiile si prevederile meteo.

Art.567 - Este obligatorie respectarea pozitiei corecte a corpului in timpul plutirii si la aterizare, in vederea preintampinarii accidentelor si a cazurilor speciale.

Art.568 - Este interzisa aterizarea cu parasuta in alte locuri decat cele stabilite pentru aceasta.

D.Masuri de securitate in lansarile cu parasuta din turnurile de parasutare

Art.570 - Manevrarea instalatiilor de ridicat din turnurile de parasutare se face numai de mecanici manevranti sau instructori de parasutism manevranti, autorizati pe anul in curs.

Art.571 - Activitatile de salt la turnurile de parasutare se pot desfasura numai respectandu-se tandemul mecanic - manevrant, care raspunde de manevrarea instalatiilor de ridicat in conditii de deplina securitate si de instructorul de parasutism care raspunde de desfasurarea in conditii de deplina securitate a activitatii de salt cu parasuta si de pregatirea fizica specifica la sol.

Art.572 - Se interzice inceperea activitatii de salt din turnurile de parasutare fara o verificare prealabila a intregii instalatii si aducerea acesteia in parametrii normali de lucru. Verificarea (zilnica) se va face in conformitate cu Prescriptiile Tehnice la acest capitol.

Art.574 - Folosirea ascensoarelor se face numai de instructorul parasutist afectat activitatii la turn si care este autorizat in acest sens de organele judetene ISCIR, cu respectarea intocmai a instructiunilor cuprinse in placuta tehnica din cabina.

Art.576 - Este interzisa folosirea ascensorului turnului de parasutare pentru alte scopuri decat cel pentru care a fost instalat.

Art.577 - Este interzisa ridicarea cu cabina ascensorului a mai multor persoane decat cele prevazute pe placuta tehnica din cabina.

Art.578 - Sportivii angrenati in salturile ghidate la turnurile de parasutare, trebuie sa aiba varsta minima de 10 ani.

Art.579 - Sportivii angrenati in salturile declansate si de la platforma la turnurile de parasutare trebuie sa aiba varsta minima de 14 ani.

Art.580 - Intreg personalul tehnic, navigant si sportivii participanti la activitatile de salturi cu parasuta din turnurile de parasutare vor fi instruiti privind respectarea si aplicarea Normelor de protectie a muncii si PSI specifice, deasemeni vor poseda echipamentele de protectie corespunzatoare activitatii pe care o desfasoara.

Art.581 - Este interzisa participarea oricarei persoane la activitatile de la turnurile de parasutare fara respectarea prezentelor norme.

Art.582 - Este interzisa ridicarea cu bratul macaralei a mao mult decat o singura persoana, indiferent de greutate.

Art.585 - In mod obligatoriu pasarela cu bratul de lucru va fi orientata intotdeauna pe directia vantului, astfel incat parasutistul sa se indeparteze de turn atat la ghidate cat si la declansate.

Art.586 - Sunt interzise salturile din turnurile de parasutare cand viteza vantului depaseste 5 m/s la ghidate si 4 m/s la declansate.

Art.587 - Sunt interzise salturile din turnurile de parasutare fara participarea ambilor factori: mecanic manevrant si instructor de parasutism, care vor comunica intre ei permanent prin semnale conventionale asupra desfasurarii activitatii de lansare in conditii de deplina securitate.

Art.588 - Este interzis accesul oricarei persoane straine in interiorul turnului sau pe constructia acestuia.

Art.589 - In mod obligatoriu la lansarile de pe platforma instructorii vor fi echipati cu centura de siguranta fixata de platforma prin carabina.

Art.590 - La cercul de sustinere al parasutei au acces numai instructorul si sportivul parasutist.

Art.591 - La inceputul programului si la sfarsitul acestuia, instructorul parasutist va verifica: starea tehnica a parasutei; cordul de legatura cu inelul de prindere la sistemul de declansare; suspanta cu siguranta de declansare; inelele metalice si carligele cercului de fixare a parasutei.

Art.592 - Atat mecanicul manevrant cat si instructorul parasutist au obligatia sa opreasca activitatea de salt de la turn cant constata anomalii sau defectiuni care ar agrava situatia instalatiei si a salturilor, si nu va relua activitatea pana ce defectiunile nu au fost remediate in totalitatea lor.

Art.593 - Este interzis la efectuarea salturilor portul in buzunare sau in alt loc, de obiecte metalice si periculoase.

Art.594 - Este interzisa actionarea instalatiei de salt cu parasuta din turn la o intensitate a vantului peste 10 m/s.

E.Masuri de securitate in salturile ghidate

Art.595 - Pentru executarea salturilor ghidate, istructorul de parasutism va fixa parasuta cu orificiul de scurgere la clopot si va lega bordura inferioara a parasutei pe cerc. La terminarea operatiunilor instructorul va mai verifica o data sistemul de prindere al parasutei, dupa care hotaraste ridicarea parasutei, urmarind ca:

a)     bratul macaralei va fi asezat pe directia vantului, care nu trebuie sa depaseasca maxim 5 m/s.

b)     contactul cu solul al parasutistului se va face cu viteza mai mica pentru evitarea accidentelor.

F.Masuri de securitate in salturile de la platforma

Art.596 - Instructorul va fixa parasuta in instalatia de ridicat folosind cercul mic, dupa aceelasi procedeu ca la salturile ghidate, dupa care va verifica cu deosebita atentie sistemul de prindere al parasutei, urmarind ca:

a)     bratul macaralei sa fie orientat pe directia vantului;

b)     sa fie verificata pozitia platformei din directia de lucru a bratului macaralei, celelalte pozitii se vor bloca;

c)     instructorul trage cu mana sau cu un carlig sistemul chingilor port suspante si se echipeaza sportivul - timp in care portita sta inchisa si sigurantata;

d)     sportivul, cu ajutorul instructorului asigurat prin centura de siguranta de balustrada, avanseaza la marginea platformei, unde se aseaza in pozitie corecta cu picioarele la marginea pragului si cu mainile pe chingile port suspante, apoi la comanda instructorului sare de pe platforma;

e)     coborarea sportivului va fi controlata prin cablul de urcare - coborare al troliului turnului, de catre mecanicul manevrant care va reduce in apropiere de sol viteza de coborare, astfel incat aterizarea sa fie lina.

G.Masuri de securitate in salturile declansate cu parasuta clasica

Art.597 - Salturile declansate cu parasuta clasica se vor desfasura numai cu sportivii care au executat salturi ghidate din turnul de parasutare.

Art.598 - Pentru salturile declansate cu parasuta clasica se va folosi cercul mare si parasuta in resursa normala pregatita special.

Art.599 - In vederea efectuarii salturilor declansate cu parasuta clasica, aceasta se va fixa in dispozitiv la fel ca la salturile ghidate, bordura inferioara fixandu - se pe cerc in carlige prin intermediul unor inele fixate de suspante, inelul din centrul parasutei in lacatul clopotului, prin stiftul de blocare legat cu suspanta de declansare a parasutei, urmarindu-se in continuare urmatoarele:

a)     se ridica incet cercul pentru echiparea sportivului pana la inaltimea acestuia; dupa echiparea acestuia instructorul verifica amanuntit intregul ansamblu parasuta - sportiv, dupa care la comanda instructorului, mecanicul manevrant incepe ridicarea pana la inaltimea stabilita;

b)     sportivul in timpul plutirii se va indeparta cat mai mult de turn, fara a trece in spatele acestuia;

c)     sporivul sa reduca balansul;

d)     aterizarea sa se faca corect.

H.Masuri de securitate in salturile declansate cu parasuta aripa

Art.600 - Salturile declansate cu parasuta aripa se executa numai cu parasutistii avansati care au executat salturi declansate la turn si din aeronava cu parasute clasice cu fanta.

Art.601 - Pentru efectuarea salturilor declansate cu parasuta aripa se foloseste cadrul dreptunghiular si parasuta aripa cu resursa normala procedandu-se astfel:

a)     parasuta se prinde in instalatia de ridicare sigurantand inelul situst la capatul cordului dublu ce sustine parasutistul si suspantele de intindere ale extradosului pe carligele periferice ale cadrului metalic;

b)     de la stiftul de blocare, suspanta de declansare coboara liber pe langa cordul dublu pana la chingile port suspante;

c)     se prind inelele axtradosului voalurii in carligele de pe cadru;

d)     instructorul controleaza amanuntit intregul ansamblu parasuta - sportiv dupa care da comanda de ridicare;

e)     la inaltimea corespunzatoare sportivul actioneaza suspanta de declansare cu o mana, cealalta mana aflandu-se pe comanda de pilotare care trebuie sa fie in directie opusa turnului.

Art.602 - Se interzice o franare peste 75 % din comanda parasutei mai sus de 2 m, aceasta putand genera angajarea, datorita golirii gurilor de aer.

CAPITOLUL XVIII

MASURI TEHNICE PREVENTIVE CU PRIVIRE LA PREGATIREA ZBORULUI

G. Masuri de securitate privind conditiile meteorologice de zbor

Art.636 - Conditiile meteo minime de zbor pentru instructie se stabilesc dupa cum urmeaza:

a)     distanta pe verticala sub stratul de nori, de minim 100 m;

b)     vizibilitatea minim 4 km;

c)     taria vantului - maxim 8 m/s;

d)     permanent solul sau apa trebuie sa fie la vedere.

Art.637 - Se interzice inceperea sau continuarea activitatii de zbor in conditiile existentei sau a prevederii formatiilor noroase, cetii, ploii, ninsorii sau altor asemenea fenomene periculoase in zona de zbor.

Art.638 - Se interzice sportivilor incepatori ori neinitiati, de a efectua zboruri ce le depasesc nivelul de pregatire.

Art.639 - Orice activitate pe teren necunoscut este interzisa fara o recunoastere a acestuia.

PARTEA A CINCEA - NORME DE TEHNICA A SECURITATII MUNCII PENTRU ACTIVITATI TEHNICE

CAPITOLUL  XI

MASURI DE SECURITATE LA MANIPULAREA SI DEPOZITAREA MARFURILOR

A.Masuri generale

Art.964 - La efectuarea operatiilor de manipulare a materialelor, se interzice muncitorilor sa fie desculti.

F.Manipularea materialelor combustibile

Art.988 - Se interzice spalarea mainilor cu benzina.

Art.990 - Vaporii de benzina speciala, de aviatie, in afara faptului ca sunt usor inflamabili, au si o actiune toxica asupra organismului, de aceea in timpul lucrului cu acest produs trebuie luate masuri de precautie.

Art.992 - In cazul cand benzina speciala de aviatie a cazut pe piele, nu trebuie lasata sa se usuce, ci pielea trebuie spalata cu benzina curata apoi bine stearsa cu o carpa curata.

G.Deservirea utilajelor de transport

Art.994 - Se interzice circulatia altor persoane, decat conducatorii acestora, pe auto transportoare, fie incarcate, fie goale.

PARTEA  A SASEA NORME DE IGIENA IN AVIATIA SPORTIVA

CAPITOLUL  I

MASURI IGIENICO - SANITARE

E.Curatenia

Art.1012 - Incinta aerocluburilor, incaperile de lucru, scarile, culuarele si mijloacele de munca, trebuie sa fie in permanenta curate.

Art.1014 - Gunoaiele sau resturile nefolositoare, rezultatele din procesele de munca, trebuie adunate si evecuate in locurile special amenajate.

4. OBLIGATIILE SI RASPUNDERILE PARASUTISTULUI

PE TIMPUL ACTIVITATII DE PARASUTISM

4.1. Generalitati.

Este obligat sa respecte cu strictete toate prevederile si instructiunile ce reglementeaza activitatea aeronautica sportiva, in scopul desfasurarii activitatii in deplina siguranta a zborului/salturilor.

Elevul / sportivul parasutist este subordonat nemijlocit instructorului de parasutism la care a fost repartizat. Pe timpul stationarii pe un alt aerodrom decat cel de baza, cand nu este insotit de instructor, elevul este subordonat comandantului respectivului aerodrom din punct de vedere al oricarei activitati legata direct de zbor si de securitatea aeronavei.

Elevul / sportivul parasutist trebuie:

- sa-si insuseasca in cel mai inalt grad cunostintele teoretice ce i se predau de catre instructor;

- sa depuna interes in formarea deprinderilor practice pe timpul antrenamentului pentru salturi;

- sa cunoasca si sa aplice toate documentele care reglementeaza activitatea sa la sol in zbor;

- sa stie sa analizeze corect situatia meteorologica inaintea si in timpul zborului;

- sa raporteze instructorului sau de zbor sau parasutism toate faptele care survin pe timpul zborului sau saltului cu parasuta si care prezinta interes pentru executarea acestuia si a salturilor cu parasuta in general;

- sa fie disciplinat si sa dea dovada de o inalta pregatire profesionala si o corecta conduita morala;

- sa raporteze instructorului de parasutism daca constata ca nu indeplineste conditiile de pregatire sau psihofizice pentru zbor;

- sa respecte regimul de odihna si de hrana pentru a corespunde permanent conditiilor psihofizice de zbor sau salturi cu parasuta.

- pregatirea minutioasa a misiunii;

- respectarea cu strictete a elementelor inscrise in documentele de bord si a celor autorizate de organele de dirijare si control, asigurand o deplina securitate a zborului;

- mentinerea unei discipline ferme intre membrii echipajului si intre acestia si organele aeronautice cu care vin in contact in timpul misiunii (organele de trafic aerian, comandantii de aerodromuri, etc);

- abordarea unui comportament prevenitor, dar demn, in relatiile cu alte persoane in afara aviatiei sportive.

4.2. La echiparea cu parasuta elevul / sportivul parasutist este obligat:

- sa anunte orice modificare survenita pe timpul manevrarii parasutei la sol;

- sa execute echiparea numai sub directa supraveghere si indrumare a instructorului de parasutism si in locul special destinat pentru aceasta operatie;

- dupa echipare, sa-si faca autocontrolul echiparii;

- sa astepte pana cand instructorul de parasutism executa controlul fiecarui elev parasutist in parte, pentru a constata daca echiparea s-a facut corect si daca parasutele respective nu prezinta deteriorari care sa reduca indicele de securitate a saltului;

- sa se deplaseze spre aeronava pentru salt numai dupa ce a primit comanda instructorului de aeronava.

4.3. La imbarcarea in aeronava elevul / sportivul parasutist este obligat:

- sa se deplaseze la aeronava numai in grup si prin spatele acesteia;

- sa urce la bordul aeronavei din care se executa saltul numai sub supravegherea instructorului;

- sa urce cand motorul aeronavei nu este in functiune,

Se admit exceptii numai cand suflul elicei nu produce dificultati la imbarcare sau nu degradeaza echipamentul parasutistului.

4.4. Dupa imbarcarea la bordul aeronavei elevul / sportivul parasutist este obligat:

- sa se aseze pe locul destinat;

- sa supravegheze terenul pentru a fi orientat asupra locului unde se afla;

- sa supravegheze spatiul pentru a urmarii evolutia starii atmosferice si sa asculte sau sa ceara detalii despre aceasta de la instructorul de parasutism;

- sa nu faca miscari bruste sau dezordonate sau sa nu-si paraseasca locul fara aprobarea instructorului;

- sa nu execute alte activitati care ii pot sustrage atentia de la executarea misiunii lui.

4.5. La parasirea bordului aeronavei elevul / sportivul parasutist este obligat:

- sa execute parasirea aeronavei numai la comanda si sub supravegherea instructorului de parasutism;

- sa respecte si sa-si mentina poztia stabila pe directia de zbor functie de gradul de pregatire al fiecaruia;

Exceptie fac salturile executate in competitii, cand parasirea aeronavei poate fi stabilita de catre parasutist.

4.6. Dupa parasirea aeronavei elevul / sportivul parasutist este obligat sa:

- mentina pozitia stabila pe timpul caderii libere

- respecte timpul de cadere libera stabilit de instructor;

- deschida parasuta in pozitie stabila;

- observe: - deschiderea completa a parasutei si starea voalurii;

spatiul inconjurator in scopul prevenirii abordajelor cu alti parasutisti;

terenul deasupra caruia se afla, in scopul orientarii spre locul prevazut de aterizare, sau cand acest lucru nu este posibil, spre un alt teren corespunzator aterizarii;

- rezolve incidentele in situatia aparitiei acestora;

respecte esalonarea in aer - pentru evitarea abordajelor;

- la salturile de precizia aterizarii - grup;

4.7. Pe timpul pilotarii parasutei elevul / sportivul parasutist trebuie:

- sa observe permanent indicatoarele pentru directia vantului, semnele si semnalele conventionale de la sol

- sa respecte si sa aplice schemele de pilotare folosite in tehnica pilotarii parasutei pentru salturile de aterizare la punct fix si precizia aterizarii;

- sa nu execute manevre periculoase saltului:

- peste 3 viraje de 3600,consecutiv sub inaltimea de 400 m., sau orice alte manevre de pierdere a inaltimii, existand pericolul declansarii dispozitivului de deschidere a parasutei de rezerva, tip CYPRES - Student.

- viraje de 3600 sub inaltimea de 160 m aterizare, angajari involuntare sau voluntare etc.;

4.8. La aterizare elevul / sportivul parasutist trebuie:

- sa execute manevrele pregatitoare aterizarii de la aproximativ 100 m inaltime fata de sol.

- sub inaltmea de 50m sa fie in priza directa pentru aterizare;

- sa aterizeze numai cu vantul de fata;

- sa manevreze parasuta pentru a anula actiunea vantului asupra acesteia.

- rezolvarea incidentelor in situatia aparitiei acestora;

Se interzice declansarea sau desfacerea din sistemul de suspensie a parasutei inainte de atingerea solului sau apei.

Daca aterizarea nu este posibila pe terenul stabilit, la alegerea unui alt teren parasutistul va tine seama de urmatoarele:

- directia si viteza de deplasare pe orizontala;

- inaltimea la care se gaseste;

- posibilitatile de pilotare a parasutei.

In functie de aceste elemente, si pe cat posibil, el va evita:

- zonele cladite;

- retelele electrice si telefonice;

- podurile;

- zonele mlastinoase;

- soselele;

- caile ferate;

- terenuri framantate;

- ape;

- culturi inalte (porumb, floarea soarelui);

- alte obstacole.

4.9. Dupa aterizare elevul / sportivul parasutist trebuie:

- sa stranga parasuta si in cel mai scurt timp posibil, parasutistul va degaja locul de aterizare deplasandu-se la locul de stationare prevazut.

Daca aterizarea este in afara aerodromului, dupa strangerea parasutei, parasutistul este obligat ca in cel mai scurt timp sa anunte pe orice cale organul de dirijare si control locul aterizarii, starea sa si posibilitatile sau necesitatile de deplasare la aerodrom.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.