Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » aeronautica
TEHNICI DE ZBOR AVANSATE

TEHNICI DE ZBOR AVANSATE


TEHNICI DE ZBOR AVANSATE

COLAPSUL VOALURII SI MANEVRE DE CONTROL A VOALURII

Zborul cu parapanta in orice altceva decat aer linistit poate conduce la colapsul partial al voalurii.

Zborul cu parapanta la viteza minima din domeniul de viteze, asa cum se procedeaza in ascendenta termica, creste sansa angajarii in limita de viteza si/sau angajarii in vrie. Zborul cu viteza limita superioara, in special folosirea unui accelerator 'speed system' sau a unui sistem de reglare 'trimmer system' a voalurii, va creste sansele unui colaps frontal al voalurii. Inainte de a zbura cu parapanta in orice ascendenta termica sau in turbulenta, si inainte de orice incercare de a castiga inaltime prin manevre care reclama zborul la viteze mici, trebuie sa stapaniti complet, prin simulare si prin antrenament practic, in zbor, controlul rafalelor si al oscilatiilor cu ajutorul comenzilor. Dupa ce stapaniti controlul oscilatiilor voalurii, trebuie sa va antrenati sub supravegherea unui instructor competent in controlul colapsului voalurii, reumflarea voalurii, evitarea angajarii si a intrarii in vrie si/sau redresarea din aceasta, si alte manevre de control avansat al voalurii. Randurile care urmeaza constitue un program de 14 manevre care a fost folosit in contextul unui seminar de antrenament pentru pregatirea pilotilor de parapante in controlul avansat al voalurii.

Nici una din aceste manevre nu va fi executata la inceput fara directa supraveghere a unui instructor calificat, experimentat in acea manevra cu exact parapanta care este folosita de elev.Aceste manevre vor fi facute la inceput doar deasupra apei, folosind comunicarea prin radio intre elev si instructor, parasuta de rezerva, barca de salvare, asistenta medicala in caz de urgenta si dispozitive care asigura mentinerea la suprafata apei in caz de cadere (vesta flotoare). Trebuie intotdeauna sa impiedicati trecerea voalurii sub nivelul dumneavoastra. Nerespectarea acestei conditii poate conduce la incurcarea in voalura si la o cadere cu consecinte fatale.

Va fi utilizata o voalura cu un comportament cunoscut, docil si previzibil in toate manevrele care vor fi incercate. Nici o alta manevra in afara de plierile usoare ale capetelor voalurii nu va fi incercate fara o inaltime minima de siguranta de 500 m. Angajarile complete, caderile cu viteza constanta si vriele negative vor fi facute cu inaltimi de siguranta mai mari deoarece prima incercare de redresare poate sa nu reuseasca. Procedurile specifice de intrare si redresare din manevrele prezentate se bazeaza pe experienta noastra in efectuarea acestor manevre cu o parapanta DHV 1, 1-2 SAU CELE CARE LA TESTUL ACPUL SUNT OK. Aceste informatii pot fi partial sau incomplet invalide pentru orice alt model de voalura. Orice pilot care intentioneaza sa zboare in conditii care produc ascendente va trebui sa obtina de la fabricantul parapantei o descriere completa a comportamentului acesteia in timpul manevrei si asupra procedurilor corecte de revenire din aceste manevre. Nu dam nici o asigurare implicita sau explicita ca am experimentat sau anticipat toate comportamentele voalurii in timpul acestor manevre, si din aceste motive atragem atentia asupra riscului real pe care il implica efectuarea lor chiar in cele mai corecte conditii. Riscurile implicate de zborul in ascendenta, efectuat de parapantisti fara experienta (in aceste manevre), detine recordul in statistica accidentelor acestui sport.

1. PLIERI USOARE ALE CAPETELOR VOALURII

INTRAREA IN MANEVRA

Tineti de comenzi normal. Apucati intre degete, cat mai de sus posibil, suspanta cea mai din dreapta a liniei A. Luati aminte la pozitia si directia de zbor. Priviti catre capatul din dreapta al voalurii si trageti de suspanta cea mai din dreapta al liniei A pana cand capatul voalurii se increteste si se pliaza (daca nu puteti ajunge destul de sus in lungul suspantei indicata pe linia A pentru a trage de el fara a aplica si comanda de pe partea dreapta, s-ar putea sa fie nevoie sa eliberati comanda din dreapta pentru a executa aceasta manevra).

Tineti linia A in aceasta pozitie si priviti inainte. Mentineti directia rectilinie cu comanda din partea stanga. Slabiti comanda pe stanga si permiteti parapantei sa se roteasca spre dreapta. Luati aminte la viteza de rotatie. Opriti rotirea cu comanda stanga si produceti o usoara rotire spre stanga. Luati din nou aminte la directia de zbor si la pozitia pe care o aveti.

Priviti la virful voalurii si eliberati linia A observind virful pliat.

REDRESAREA SE FACE

Parapantele de tipul DHV 1, 1-2 SAU CELE CARE LA TESTUL ACPUL SUNT OK, se vor redresa in mod normal singure din acesta manevra, imediat ce pilotul a eliberat linia A. Pentru redresare, cand este necesara interventia pilotului, trageti de comenzi pana cand virful se reumfla.

NOTA: In orice redresare, daca voalura apara incurcata pe linii, smuciti (pompati) de comenzi pentru a o descurca si a o reumfla.

2. PLIERI PE SUPRAFETE EXTINSE ALE VIRFURILOR VOALURII

INTRAREA IN MANEVRA

Folositi exact aceeasi procedura ca la manevra 1 (plieri usoare ale virfurilor voalurii) cu exceptia faptului ca veti trage mai tare de ultima suspanta a liniei A pana cand o portiune mai larga a capatului voalurii se dezumfla si se pliaza. Pentru acelasi efect puteti trage de ultimele doua suspante ale liniei A. Tineti de comenzi normal. Apucati cat mai de sus ultima(ile) suspanta(e) cea(le) mai din dreapta al(e) liniei A.

Verificati directia de zbor si pozitia.

Priviti la virful voalurii si eliberati linia A observind virful pliat.

REDRESAREA SE FACE

Parapantele de tipul DHV 1, 1-2 SAU CELE CARE LA TESTUL ACPUL SUNT OK, se vor redresa in mod normal singure din acesta manevra, imediat ce pilotul a eliberat linia A. Pentru redresare, cand este necesara interventia pilotului, trageti de comenzi pana cand virful se reumfla.

NOTA: In orice redresare, daca voalura apara incurcata pe linii, smuciti (pompati) de comenzi pentru a o descurca si a o reumfla.

3. URECHI MARI

INTRAREA IN MANEVRA

Colapsati zonele exterioare ale voalurii pe ambele capete tragind in jos simetric de cale mai exterioare 3 suspante ale liniei A de pe fiecare parte pana cand virfurile voalurii se dezumfla.

Tineti de comenzi normal, apucati intre degete cat mai de sus puteti cele mai din exterior 3 suspante ale liniei A. Trageti catre inainte si in jos simetric pentru a dezumfla urechile (conditie depinzand de lungimea bratelor, de ajustarea tijelor de comandare, de harnasament, s-ar putea sa nu puteti efectua colapsarea urechilor fara a lasa comenzile libere). Incercati sa pilotati parapanta folosind greutatea dumneavoastra (modificand pozitia in ham a centrului de greutate).

CE SE VA INTIMPLA CU VOALURA

Capetele voalurii se vor dezumfla de la bordul de atac. Centrul voalurii va ramane umflat si puteti zbura un timp nelimitat in acest mod. Cu cat trageti mai jos linia A, cu atat mai mare va fi amploarea dezumflarii voalurii. Aceasta manevra va creste viteza de coborire si in acelesi timp va creste usor viteza de inaintare si cu cat este mai mare aria voalurii dezumflate, cu atat aceste efecte vor fi mai puternice (scaderea ariei voalurii si cresterea vitezei de coborire). Exista posibilitatea ca in aceasta manevra voalura sa se incurce partial intre suspante si sa nu mai revina la forma normala. O deformare mica a formei voalurii nu va va impiedica totusi sa aterizati in siguranta. Aceasta este in mod normal o manevra fara grad mare de periculozitate si este o buna cale de a va familiariza cu comportamentul unei voaluri partial colapsate.

REDRESAREA DIN MANEVRA

Parapantele de tipul DHV 1, 1-2 SAU CELE CARE LA TESTUL ACPUL SUNT OK, se vor redresa in mod normal singure din acesta manevra, fara interventia pilotul. Pentru redresare, cand este necesara interventia pilotului, trageti de comenzi pana cand voalura se reumfla.

NOTA: In orice redresare, daca voalura apara incurcata pe linii, smuciti (pompati) de comenzi pentru a o descurca si a o reumfla.

4. MODIFICAREA PRESIUNII PRODUSA DE TRAGEREA DE CHINGILE PORT-SUSPANTE A

Aceasta manevra are scopul de a va familiariza cu modificarea presiunii pe masura ce trageti de chingile port-suspant ale liniei A. Nu se intentioneaza provocarea unei colapsari frontale a voalurii in aceasta manevra.

Tineti comenzile normal si apucati intre degete chingile port-suspante ale liniei A imediat sub inelele de legatura sau cat mai de sus puteti dar avind grija sa le apucati de la aceeasi inaltime pe ambele parti.

Trageti in jos incet si constant amandoua chingii port-suspante ale liniei A, observind modificarea presiunii.

La inceput presiunea creste, pe masura ce creste tensiunea in chingile port-suspante, inainte de a incepe sa coboare (chingile port-suspante).

Pe masura ce chingile port-suspante coboara, presiunea se mentine constanta la o valoare ridicata. Apoi presiunea incepe sa se diminueze. In acest moment sunteti aproape de colapsul frontal al voalurii.

Apoi presiunea incepe sa devina foarte mica. Nu mai trageti de chingile port-suspante. Ridicati un pic chingile port-suspante si mai coboriti-i odata pana in acest punct. Observati cu atentie in ce pozitie a chingilor port-suspante se produce acest fenomen.


5. COLAPSUL FRONTAL AL VOALURII

INTRAREA IN MANEVRA

Daca trageti in jos chingile port-suspante ale liniei A peste punctul in care presiunea scade ca la manevra anterioara, intreaga parte din fata a voaluriii se va dezumfla, pe toata lungimea acesteia, pana in partea centrala. Daca efectuati aceasta manevra tinand comenzile, in afara de cazul cand aveti mainile lungi si puteti apuca chingile port-suspante de foarte sus, veti trage de comenzi ceea ce va impiedica dezumflarea totala a bordului de atac al voalurii. Eventual, puteti lasa manerele comenzilor libere pentru a va permite sa trageti de chingile port-suspante ale liniei A suficient de mult pentru colapsul total al bordului de atac, dar s-ar putea sa aveti probleme cand veti incerca sa reapucati rapid manerele comenzilor. In aceasta situatie trebuie sa fiti siguri ca aveti suficienta altitudine si teren liber pentru a va redresa.

CE SE VA INTIMPLA CU VOALURA

Ambele semiplane se vor dezumfla incepand de la bordul de atac pana la mijlocul voalurii, aceasta se va plia si va creste rapid viteza de coborire. La parapantele din 'seria DHV 2, 2-3' se va produce probabil un colaps frontal in potcoava.

REDRESAREA

Imediat ce eliberati chingile port-suspante, voalura se va reumfla. S-ar putea sa apara oscilatii de tangaj, pe care va trebui sa le controlati prin folosirea corespunzatoare a comenzilor. Aceasta manevra este de asemenea relativ benigna, atat timp cat mentineti parapanta simetrica. Si poate fi efectuata pentru a va familiariza cu comportarea parasutei in timpul colapsului si a redresarii.

6. COLAPSAREA PE O SINGURA PARTE

(mai putin de o jumatate din aripa)

INTRAREA IN MANEVRA

Tineti comanda din stanga. Eliberati manerul comenzi din dreapta. Apucati chinga port-suspante din dreapta al liniei A imediat sub inel sau cat mai de sus puteti. Rasuciti-va soldurile usor spre stanga, si fiti pregatiti sa va aplicati greutatea spre stanga. Trageti in jos de chinga port-suspante cu o viteza modesta pana cand 1/3 pana la 1/2 din partea dreapta a voalurii se dezumfla. Aceast tip de colapsare il puteti intilni in turbulenta.

CE SE VA INTIMPLA CU VOALURA

O parte a bordului de atac se va plia, pe o distanta depinzand de amploarea colapsarii produse. Parapanta va intra intr-o miscare de rotatie descendenta in jurul partii colapsate; viteza de rotatie si viteza descendenta vor depinde de amploarea colapsarii.

REDRESAREA

In primul rand mentineti controlul directiei folosindu-va greutatea aplicata pe partea opusa virajului (stanga) si comanda de pe partea opusa, atat cat este necesar. Pentru a va obisnui cu comportarea parapantei intr-o asemenea situatie, slabiti un pic controlul si permiteti-i sa se roteasca in jurul partii colapsate, apoi opriti rotatia. Apoi folositi mai mult comanda de pe partea opusa (stanga) pentru a provoca o rotire in acest sens. In final eliberati chinga port-suspante ale liniei A, mutati-va greutatea pe partea opusa (stanga) si observati reumflarea voalurii. Daca reumflarea voalurii nu se produce dupa un anumit timp de la sine, atunci:

a) folositi usor comanda de pe partea colapsata pana cand aceasta se deschide, sau daca aceasta nu are efect sau voalura este incurcata sau agatata,

b) scuturati repede comanda de pe partea colapsata.

NOTA: Nu folositi excesiv comanda de pe partea opusa in timpul manevrei-aceasta ar putea produce o angajare sau o vrie negativa. Este necesara doar o comandare usoara pentru a controla rotatia.

7. COLAPSAREA PE O SINGURA PARTE

(jumatate sau mai mult din anvergura aripii)

INTRAREA IN MANEVRA

Se face la fel ca la punctul 6 cu exceptia faptului ca veti trage chinga port-suspante a liniei A mai mult si mai rapid, in asa fel incat mai mult de jumatate din voalura se va dezumfla.

CE SE VA INTIMPLA CU VOALURA

O portiune mai mare a bordului de atac se va plia. Parapanta va intra intr-o coborire cu rotatie mai severa in jurul partii colapsate.

REDRESAREA

In primul rand mentineti controlul directiei folosindu-va greutatea aplicata pe partea opusa virajului (stanga) si comanda de pe partea opusa, atat cat este necesar. Pentru a va obisnui cu comportarea parapantei intr-o asemenea situatie, slabiti un pic controlul si permiteti-i sa se roteasca in jurul partii colapsate, apoi opriti rotatia. Apoi folositi mai mult comanda de pe partea opusa (stanga) pentru a provoca o rotire in acest sens. In final eliberati chinga port-suspante a liniei A, mutati-va greutatea pe partea opusa (stanga) si observati reumflarea voalurii. Daca reumflarea voalurii nu se produce dupa un anumit timp de la sine, atunci:

a) folositi usor comanda de pe partea colapsata pana cand aceasta se deschide, sau daca aceasta nu are efect sau voalura este incurcata sau agatata,

b) scuturati repede comanda de pe partea colapsata.

NOTA: Nu folositi excesiv comanda de pe partea opusa in timpul manevrei-aceasta ar putea produce o angajare sau o vrie negativa. Este necesar doar o comandare usoara pentru a controla rotatia.

8. COLAPSAREA FRONTALA IN POTCOAVA

INTRAREA IN MANEVRA

Tinand comenzile normal, apucati cat mai de sus puteti cele mai interioare trei suspante ale liniei A de pe fiecare parte si trageti de ele relativ rapid, rasucindu-va mainile pentru a antrena o parte mai mare a liniei A, pana cand partea din fata din centrul voalurii se pliaza. Virfurile voalurii vor inainta mai repede si se vor intilni in fata. (Daca trageti prea incet, parapanta isi va creste viteza inainte de a se plia partea centrala).

CE SE VA INTIMPLA CU VOALURA

Centrul voalurii se va dezumfla iar virfurile vor inainta si se vor intilni in partea din fata a parapantei. Aceasta se va stabiliza in aceasta pozitie cu o viteza mare de cobore si o mica viteza de inaintare.

REDRESAREA

Eliberati linia A simetric si trageti de comenzi usor pentru a redresa. Folositi comenzile atat cat este necesar pentru a impiedica parapanta sa traga inainte excesiv. Aceasta manevra este un mod eficient de a pierde inaltime rapid. Practicati-o insa cu precautie, deoarece redresarea implica o mare probabilitate de aparitie a oscilatiilor voalurii. Redresati imediat din orice colaps in potcoava asimetric, sau inceput de rotatie, altfel puteti intra in vrie.

ATENTIE: NU INCERCATI NICI UNA DIN MANEVRELE CARE VOR FI DESCRISE IN PARTEA RAMASA DIN ACEST CAPITOL FARA A AVEA EXPERIENTA IN CONTROLUL COMPLET AL RAFALELOR SI AL OSCILATIILOR DE TANGAJ CU AJUTORUL COMENILOR. RECITITI PRIMA PAGINA A ACESTUI CAPITOL. ESTE RECOMANDABIL CA MANEVRELE CARE URMEAZA SA FIE EXECUTATE CU 'CHINGILE DIAGONALE' ATASATE SI STRANSE, CU HARNASAMENTUL AJUSTAT SI CU HAMURILE IN POZITIA CORECTA.

9. ANGAJARE COMPLETA

INTRAREA IN MANEVRA

In scopul de a avea un control deplin asupra comenzilor pentru a stabiliza parapanta intr-o angajare completa, in mod normal veti avea nevoie sa va infasurati odata sau de mai multe ori suspantele de comanda a comenzilor in jurul mainilor. Observati ca suspantele comenzilor inspre bordul de scurgere sunt umflate de vint (nu sunt intinse). Infasurati-le in jurul mainilor dumneavoastra pana in dreptul inelelor, avind insa grija sa nu aplicati comezile, pana cand suspantele se intind (bordul de scurgere al voalurii nu este tras in jos).

In primul rand incetiniti pana la viteza minima de coborire si stabilizati zborul cu aceasta viteza. Apoi trageti de comenzi incet si constant pana cand voalura se angajeaza si cade in spatele dumneavoastra (veti fi tras imediat si surprinzator inapoi, pierzindu-va greutatea in momentul in care voalura se dezumfla). Asteptati un moment apoi trageti repede de ambele comenzi in jos, puneti-va mainile sub scaun si tineti-le strans spre interior, fiecare spre partea opusa. Ramaneti in aceasta pozitie si permiteti parapantei sa se stabilizeze colapsata deasupra capului dumneavoastra.

CE SE VA INTIMPLA CU VOALURA

Unghiul de atac creste pana la desprinderea curgerii de pe extradosul voalurii, aceasta isi pierde capacitatea portanta, cade in spatele dumneavoastra si se dezumfla pe o arie larga. In aceasta situatie va veti simti fara greutate, tensiunea din suspante scade complet si veti avea senzatia de cadere libera. In momentul in care caderea se stabilizeaza, voalura va fi in cea mai mare parte dezumflata dar urechile vor flutura si vor incerca sa se reumfle.

REDRESAREA

Readuceti comenzile cu viteza moderata pana in pozitia corespunzatoare vitezei minime de cadere (tineti cont ca aceasta pozitie va fi atinsa cu mainile mai ridicate decat in mod normal deoarece aveti suspantele comenzilor infasurate in jurul mainilor). Fiti pregatiti sa trageti de comenzi cu hotarire pentru a opri voalura daca aceasta zboara in fata dumneavoastra la un unghi mai mare de 30o.

Pentru redresare este necesara o oscilatie spre inainte. Daca eliberati comenzile prea incet, sau nu indeajuns de mult, sau le reaplicati pentru a opri oscilatia inainte ca aceasta sa aiba loc, puteti intra intr-o angajare cu viteza constanta si/sau zbor inapoi care poate conduce la o vrie negativa sau o oscilatie puternica spre inapoi. Daca eliberati comenzile nesimetric puteti intra intr-o vrie negativa (deoarece una din semiaripi se redreseaza inaintea celeilalte) sau puteti sa aveti o jumatate de voalura puternic dezumflata. Urmati procedurile normale de redresare din aceste situatii.

ATENTIE: NU ELIBERATI RAPID COMENZILE LA INTRAREA INTR-O ANGAJARE COMPLETA DEOARECE PROCEDIND ASTFEL VETI PROVOCA REUMFLAREA VOALURII URMATA DE O OSCILATIE VIOLENTA SPRE INAINTE. ODATA CE ATI INTRAT INTR-O ANGAJARE COMPLETA, MENTINETI COMENZILE TRASE COMPLET PANA CAND VOALURA SE STABILIZEAZA DEASUPRA CAPULUI (NUMARATI INCET PANA LA 3, DUPA CE V-ATI PUS MAINILE SUB SCAUN).

10. ANGAJAREA CU VITEZA CONSTANTA CU AJUTORUL LINIEI B

INTRAREA IN MANEVRA

Trageti in jos incet si constant de chingile port-suspante ale liniei B pana cand voalura se pliaza pe linia B.

CE SE VA INTIMPLA CU VOALURA

Parapanta va pierde viteza de inaintare si va avea o viteza de coborire crescuta. Presiunea interna va scadea brusc iar voalura se va indoi in sus printre suspante si se va dezumfla. Se va observa ca cu cat se trage mai mult dechingile port-suspante ale liniei B scade viteza de inaintare si creste viteza de coborare.

REDRESAREA

Eliberati incet chingile port-suspante ale liniei B iar parapanta isi va reveni probabil de la sine. Daca acest lucru nu se intimpla, mutati-va greutatea spre inainte pana cand parapanta se accelereaza. Daca nu merge, trageti de comenzi cu hotarire pana sub scaun si eliberati-le imediat, facand voalura sa fie aruncata inainte.

ATENTIE: REDRESAREA DINTR-O ANGAJARE CU LINIA B POATE LUA CEVA TIMP SI POATE DEGENERA INTR-O VRIE NEGATIVA CU COLAPSAREA VOALURII. FOLOSIREA COMENZILOR POATE INTARZIA DINTR-O ANGAJARE CU LINIA B.

11. ANGAJAREA CU VITEZA CONSTANTA CU CHINGILE PORT-SUSPANTE ALE LINIEI C

INTRAREA IN MANEVRA

Trageti in jos incet si constant de chingile port-suspante ale liniei C pana cand parapanta se angajeaza. Daca in momentul inceperii angajarii voalura cade spre inapoi, eliberati incet chingile port-suspante si trageti din nou crescand incet si gradual presiunea pentru a face parapanta sa se angajeze cu viteza constanta.

CE SE VA INTIMPLA CU VOALURA

Parapanta va pierde viteza de inaintare si va avea o viteza de coborire crescuta. Presiunea interna va scadea brusc iar voalura se va indoi in sus printre suspante si se va dezumfla.

REDRESAREA

Eliberati chingile port-suspante ale liniei C iar parapanta isi va reveni probabil de la sine. Daca acest lucru nu se intimpla, mutati-va greutatea spre inainte pana cand parapanta se accelereaza. Daca nu merge, trageti de comenzi cu hotarire pana sub scaun si eliberati-le imediat, facand voalura sa fie aruncata inainte.

12. ANGAJAREA CU COMENZILE

INTRAREA IN MANEVRA

Trageti in jos de comenzi incet si constant pana cand parapanta incepe sa se angajeze. In aceasta situatie mentineti presiunea sau cresteti presiunea gradual astfel incat caderea sa se faca cu viteza constanta.

CE SE VA INTIMPLA CU VOALURA

Parapanta va pierde viteza de inaintare si va avea o viteza de coborire crescuta. Presiunea interna va scadea brusc iar voalura se va indoi in sus printre suspante si se va dezumfla.

REDRESAREA

Eliberati comenzile rapid si voalura se va reumfla probabil singura. Daca acest lucru nu se intimpla, mutati-va greutatea spre inainte pana cand parapanta se accelereaza. Daca nu merge, trageti de comenzi cu hotarire pana sub scaun si eliberati-le imediat, facand voalura sa fie aruncata inainte.

ATENTIE: PRIMELE DUMNEAVOASTRA INCERCARI DE A EXECUTA O ANGAJARE CU COMENZILE VOR DEGENERA PROBABIL IN ANGAJARI COMPLETE (MANEVRA 9) CU DEZUMFLAREA VOALURII SI CADEREA EI IN SPATELE DUMNEAVOASTRA. DACA ACEST LUCRU SE INTIMPLA, NU ELIBERATI COMENZILE REPEDE. PROCEDATI CA LA O REDRESARE NORMALA DIN ANGAJAREA COMPLETA (MANEVRA 9) DUPA CE CADEREA S-A STABILIZAT. DACA NU PUTETI REDRESA DINTR-O ANGAJARE CU VITEZA CONSTANTA DE CADERE DE LA ALTITUDINEA PE CARE O AVETI LA DISPOZITIE, ESTE MAI BINE SI MAI SIGUR SA ATERIZATI CU PARAPANTA ANGAJATA CU VITEZA CONSTANTA. IN ACEST CAZ NU TRAGETI DE COMENZI LA ATERIZARE. PUNETI-VA PICIOARELE UNUL LINGA ALTUL, INDOITI GENUNCHII SI ROSTOGOLITI-VA LA IMPACTUL CU PAMANTUL.

13. VRIE NEGATIVA

INTRAREA IN MANEVRA

O vrie negativa apare atunci cand o parte a jumatatii interioare a voalurii trece peste incidenta critica iar punctul de rotatie se misca catre centrul voalurii.

Intrati in vrie negativa tragind de ambele comenzi pana atingeti incidenta critica (de angajare) si apoi tragind una dintre comenzi pana la capat si eliberand-o pe cealalta.

OBSERVATIE: Daca de obicei zburati cu comenzile aproape de pozitia de angajare, sunteti intotdeauna in pericol de a intra in vrie negativa. Nu zburati niciodata prea incet cand sunteti la inaltime mica.

REDRESAREA

1. Aduceti nu foarte repede ambele comenzi in pozitia cu viteza minima de coborire. Fiti pregatit sa controlati orice miscare inapoi a voalurii cu ajutorul comenzilor. daca nu reusiti redresarea, atunci:

2. Folositi comanda din partea opusa pentru a opri miscarea de rotatie, apoi trageti de ambele comenzi pana cand voalura se angajeaza si incepe sa cada in spatele dumneavoastra (intrare in angajare completa) apoi eliberati ambele comenzi pentru a face voalura sa sara inainte castigand viteza si presiune si redresand din angajare. Din nou, nu permiteti voalurii sa va depaseasca spre inainte cu un unghi mai mare de 30o.

Vria negativa nu este o rotatie ordonata. Folosirea comenzi de pe partea opusa se va face numai asa cum s-a descris la punctul 2 cu scopul de a opri rotatia. Aplicarea ei excesiva poate provoca o vrie in directia opusa. Este un pericol mare ca in timpul vriei voalura sa se roteasca cu o viteza diferita de a pilotului, ajungindu-se in acest fel la rasucirea suspantelor (chingile port-suspante) si agatarea comenzilor, ceea ce le face ineficiente. Acest lucru poate fi foarte periculos. Daca asa ceva se intimpla, trebuie sa incercati sa desrasuciti chingile port-suspante apucandu-le cu mana de cat mai de sus si tragind in directia opusa.

14. PICAJ IN SPIRALA (VRIE POZITIVA)

Termenul de 'vrie pozitiva' este folosit in general pentru a desemna un picaj prelungit cu rotatie pe o spirala foarte stransa. Aceasta manevra nu este o vrie adevarata deoarece nici o parte a voalurii nu este angajata (nu a depasit incidenta critica). Aceasta manevra este efectuata cu metode obisnuite de rotatie si redresarea se face cu aceleasi metode obisnuite de control a rotatiei. Totusi, fiti avertizati de pericolul efectuarii unei spirale mai stranse de 360o sau a mentinerii continue in spirala. Se poate atinge o viteza foarte mare intr-o astfel de coborire in spirala foarte stransa sau foarte prelungita ceea ce poate fi periculos pentru ca poate conduce la oscilatii severe la o iesire rapida din spirala, sau, in cel mai rau caz, la o supraincarcare a voalurii. Stabilizati sau iesiti imediat din orice spirala in care unghiul de insurubare sau viteza au tendinta sa creasca, iar cand iesiti dintr-o spirala stransa faceti acest lucru cu precautie, aplicand usor comanda de pe partea opusa. Notati de asemenea ca aplicarea excesiv de rapida a comenzi pe partea interioara a voalurii in spirala poate produce depasirea incidentei critice pe aceasta parte si intrarea in vrie negativa.

PROCEDURI DE URGENTA

1. Controlul directiei fara suspantele de comanda

(comanda)

Puteti controla directia de zbor a parapantei fara a folosi comenzile (in eventualitatea ruperii suspantelor de comanda, de exemplu) in urmatoarele moduri:

a). Mutati-va greutatea in scaun in directia in care doriti sa va rotiti (ridicati piciorul opus din scaun si indoiti-l in directia rotatiei dorite). Acest lucru va fi mai eficient daca chinga de piept e mai larga si va fi impiedicat de chingile diagonale.

b). Trageti in jos de suspantele liniei (a stabilizatorului) de pe partea spre care doriti sa va rotiti.

c). Trageti in jos de chinga port-suspante C de pe partea in jurul careia doriti sa va rotiti. Fiti prudent deoarece tragerea excesiva de chinga port-suspante poate provoca o angajare (chingia port-suspante din spate) sau colapsarea voalurii (chinga port-suspante din fata).

2. Folosirea parasutei de siguranta

Parasutele de siguranta sunt folosite de catre deltaplanisti incepand din 1978 si au fost depliate cu succes de sute de ori. Totusi, folosirea lor de catre parapantisti este relativ noua, si mai raman multe lucruri de invatat.

Nu trebuie sa folositi niciodata parasuta de siguranta, decat daca aveti o situatie fara iesire, o defectiune nerecuperabila a echipamentului sau o urgenta medicala. Deplierea parasutei de rezerva va duce in mod normal la o coborire rapida cu control directional redus sau inexistent si cu posibilitatea unor oscilatii periculoase sau aparitia 'planarii verticale'. Aceasta este o situatie in care voalura se reumfla in cursul coboririi si zboara cu o atitudine usor inversata astfel incat 'trage' in jos, impotriva rezistentei la inaintare a parasutei de rezerva accelerand coborirea. Daca voalura se reumfla si incepe 'planarea verticala' in urma deplierii parasutei de rezerva, puteti incerca sa trageti de linia comenzilor pentru a aduce voalura parapantei din nou deasupra capului. Daca sunteti la altitudine mica este probabil mai sigur sa trageti suficient de chingile port-suspante din spate pentru a colapsa parapanta pe aproximativ 50% . Aceasta va permite parasutei principale sa va ajute sa atenuati oscilatiile, impiedicand in acelasi timp reumflarea voalurii, ceea ce ar duce la 'planare verticala'.

Daca aveti nevoie sa depliati rezerva, veti avea mai multe sanse de succes daca ati exersat inainte procedura intr-un simulator. Procedura corecta de depliere este urmatoarea:

- Cautati manerul de actionare al rezervei.

- Apucati in mana acest maner.

- Trageti de manerul de depliere, deschizind banda 'velcro' (arici) scotind parasuta si sacul de depliere afara din container.

- Cautati cu privirea o zona libera in care sa aruncati rezerva (daca sunteti in vrie, aruncati parasuta in directia vriei).

- Aruncati parasuta atat de mult cat puteti in zona libera.

- Gasiti cordul parasutei si incepeti sa-l scuturati. Aceasta va va ajuta sa trageti suspantele ei afara din sacul de depliere, accelerand deplierea, si, in cazul in care parasuta nu incepe sa se umfle, o veti avea in mana, ceea ce va va permite sa o aruncati din nou.

La antrenamentele de reimpachetare si depliere si pliere a parasutei de rezerva pe care le-am condus de-a lungul anilor, pilotii care au participat in fiecare an au avut timpi din ce in ce mai buni la depliere si o crestere semnificativa a deplierilor reusite in simulator.

SISTEME DE PARASUTA DE REZERVA

Parasutele de rezerva pot fi depliate cu mana sau folosind un sistem pirotehnic. Sistemul pirotehnic este mai rapid, ceea ce va poate salva la altitudine mica. Pe de alta parte, sistemul pirotehnic nu poate fi 'tintit' in timpul deplierii, este mai scump, implica un numar mai mare de precautii legate de pericolele potentiale pentru oricine ar fi in vecinatate in cazul unei deplieri accidentale si nu poate fi la fel de sigur deoarece este mai comlex.

Hamului parasutei de rezerva trebuie sa fie cat mai scurt pentru a asigura o depliere rapida si pentru a reduce sansa ca voalura sa cada sub dumneavoastra inainte de a se deplia ceea ce v-ar cauza caderea in voalura depliata. Deasemenea, nu trebuie sa fie, totusi, atat de scurt, incat sa va incurce la depliere.

Atasarea la harnasament trebuie sa se faca la structura de rezistenta a acestuia, in partea de sus centru pe spate. Aceasta atasare va permite pilotului sa aterizeze pe ambele picioare. Modalitatea de a atasa parasuta de una sau ambele carabiniere provoaca de obicei caderea pilotului pe o parte sau chiar pe spate si de asemenea reclama verificarea legaturilor rezervei ori de cate ori harnasamentul este atasat de parapanta. In toate cazurile, urmati recomandarile fabricantului harnasamentului si a parasutei de rezerva.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.