Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » arhitectura
Proiectarea drumului - ALLPLAN 2006

Proiectarea drumului - ALLPLAN 2006
Proiectarea drumului - ALLPLAN 2006

1. Prelucrarea datelor

Pentru proiectarea drumurilor, Allplan pune la dispozitia utilizatorilor Modulul Geo, alcatuit din Plan de situatie si Modele digitale de teren.

Primul pas in proiectarea unui drum este obtinerea planului de situatie al zonei prin care va trece drumul. Acesta este realizat pe baza unor date topografice.

Allplan simplifica procedura de lucru, datele culese de pe teren fiind introduse direct in program, necesitand doar cateva modificari in ce priveste formatul. Pentru a fi recunoscute de program, datele trebuie sa fie in format text.

Nota: Allplan recunoaste doar modificarile efectuate prin intermediul Excelul-ui si Notepad.

Pentru efectuarea aceste modificari, este necesar urmatorul format al datelor:

Decimal symbol " si List separator = " ". Efectuarea modificarilor este imposibila fara realizarea acestor modificari.Pentru efectuarea acestor setari, parcurgeti urmatorii pasi: Control Panel - Date, Time, Language and Regional Option - Regional and Language Option - Customize.

1.1. Prelucrare Excel

Datele descarcate din statia topografica sunt introduse in Excel. Pentru a fi vizibile, in fereastra Files of type este necesara selectia optiunii All File.

Nota Pentru un limbaj comun, vom denumi fisierul cu date topografice ALLGEO.

La deschiderea fisierului cu date topografice va aparea fereastra Text Import Wizard, unde sunt necesare cateva modificari: in fereastra Advanced, inlocuiti " " cu " " pentru Decimal Separator si stergeti punctul pentru Thousand Separator.

In fereastra Text Import Wizard se modifica formatul coloanelor, de la format General la cel de Text.

Dupa efectuarea tuturor modificarilor, finalizati prin apasarea butonului Finish. Datele topografice introduse in Excel sunt ordonate: y, x, z fiind necesara reordonarea acestora pentru a permite recunoasterea lor de catre Allplan. Tot in Excel, stergeti prima coloana de care nu mai aveti nevoie, pastrand doar coloanele ce contin: Nr-PKT, coordonatele x, y, z si codul PKT.

Salvati modificarile facute cu numele ge1 si inchideti fisierul Excel.

1.2. Prelucrare Notepad

In Notepad, definitivati modificarile incepute in Excel. Deschideti o pagina Notepad si incarcati in aceasta fisierul ge1 (ge1-numele fisierului salvat dupa modificarile efectuate in Excel).

Pentru definitivarea modificarilor, stergeti capul de tabel si inlocuiti spatiul dintre coloane cu "

Copiati spatiul dintre coloane; din meniul Edit, selectati optiunea Replace, introduceti spatiul copiat anterior in caseta Find What si " " in caseta Replace With. Finalizati prin apasarea butonului Replace All. Salvati si inchideti pagina Notepad.

1.3. Redenumire fisier

Un fisier de puncte poate fi importat in Alplan doar daca are una dintre extensiile .re1/.reb/.re2/asc.

Redenumiti fisierul geo ca geo1.re2

2. Incarcarea fisierului in Allmenu

Dupa prelucrarea fisierului si salvarea acestuia cu extensia potrivita se poate realiza importul in Allplan. Pentru incarcarea fisierului se utilizeaza aplicatia Allmenu 2006 urmatorii pasi:

Interfete;

Fisiere MDT;

Incarcare fisiere MDT;

Director de schimb;

Orice director;

Incarcati folder-ul Allgeo;

Alegeti fisierul ge1.re2.

In fereastra Informatii veti fi anuntati de finalizarea incarcarii datelor Allplan 200

3. Realizarea modelului digital de teren

3.1. Dispunerea punctelor pe plan

Datele topografice prelucrate anterior vor fi importate in Allplan prin intermediul modulului Geo.

Pentru dispunerea punctelor pe plan, in modulul Geo-Modele digitale de teren - Punct simbol alegeti forma de reprezentare a punctului pe plan.

Punctele simbol pot fi reprezentate simplu sau insotite de anumite date caracteristice: numar si cota. Tipul de reprezentare poate fi selectat utilizand optiunea Definire text simbol.

In cazul de fata, alegeti varianta de reprezentare simpla a punctelor, pentru a nu incarca foarte mult desenul (in fereastra Definitie text simbol debifati optiunea Text oarecare).

In fereastra Interfata fisiere efectuati urmatoarele setari:

Dupa apasarea butonului Aplicare, se va deschide fereastra Nume fisier. Selectati optiunea text si apasati butonul OK. Veti obtine dispunerea punctelor pe plan.

3.2. Optimizare retea triunghiuri

Allplan permite crearea automata a retelei de triunghiuri, fiind necesara doar precizarea punctelor ce vor fi incluse in retea. in modulul Geo - Module digitale de teren selectati functia Optimizare retea triunghiuri.

Nota: Lucrul in Allplan este, metaforic vorbind, o discutie cu un "profesor". Dupa selectarea fiecarei functii, "profesorul" indica urmatorul pas in linia de dialog.

Incadrati intr-o fereastra de selectie toate punctele ce vor fi incluse in retea. Reteaua de triunghiuri va fi afisata pe ecran.

3.3. Obtinerea liniilor de nivel

Linia de nivel reprezinta o linie curba compusa din totalitatea punctelor care au aceeasi cota. in Allplan, obtinerea liniilor de nivel este o operatie foarte simpla realizata cu ajutorul functiei Modele digitale de teren - Linii de nivel.

Dupa initializarea functiei, programul solicita selectarea unui Model digital de teren.

Selectati modelul printr-un click in interiorul retelei de triunghiuri. in linia de dialog vor aparea date referitoare la: inaltimea minima, inaltimea maxima si diferenta de inaltime. Daca asupra primelor doua nu puteti interveni, in ceea ce priveste diferenta de inaltime, introduceti o valoare pentru diferenta pe verticala in functie de numarul necesar de curbe de nivel. Fiecare valoare introdusa in linia de dialog trebuie confirmata prin apasarea tastei Enter.Vor fi afisate curbele de nivel.

Reprezentarea curbelor de nivel nu este foarte sugestiva, fiind necesara o uniformizare a acestora. in acest scop, in meniul Modele digitale de teren alegeti optiunea Modificare MDT. in caseta corespunzatoare Factorului de rotunjire pentru interpolarea inaltimi alegeti o valoare cat mai apropiata de zece.

Confirmati valoarea factorului de rotunjire prin OK. Vor fi create curbele de nivel.

Pentru o vedere cat mai clara asupra curbelor de nivel in meniul Modele digitale de teren, in fereastra Reprezentare deselectati optiunea Triunghiuri.

Puteti vizualiza suprafata terenului apasand tasta F4.

4. Alegerea variantei de drum

Pentru trasarea variantei optime de drum folositi un layer nou.

4.1. Trasarea aliniamentelor

Aliniamentele vor fi trasate pe planul de situatie utilizand functia Linie Initializati functia utilizand calea: Geo - Plan situatie - Linie.

4.2. Racordarea aliniamentelor

Racordarea aliniamentelor poate fi realizata utilizand diferite modalitati:

clotoide;

arc de cerc;

arc de cerc si clotoide.

In cazul de fata, va fi utilizata racordarea prin arce de cerc.

Elementele create pe layere separate pot fi ascunse pentru o claritate mai mare a desenului. Ascundeti planul de situatie si realizati racordarea aliniamentelor cu arc de cerc.

Folositi functia Racordare a doua aliniamente, din bara de instrumente Functii de baza - flyout Constructii 2D

Razele de racordare se aleg in functie de viteza de proiectare, valoarea lor fiind introdusa in linia de dialog.

4.3. Imbinarea elementelor

Dupa realizarea racordarilor este necesara imbinarea elementelor componente, utilizand functia Imbinare elemente din meniul Plan situatie. Dupa initializarea functiei, selectati primul element al imbinarii si apasati dublu click in suprafata de lucru pentru a reprezentarea prin culori diferite a curbelor si aliniamentelor.

Inainte de a trece la pasul urmator, copiati fisierul in alt desen, utilizand meniul: Fisier - Copiere, mutare fisiere - Copiere in alt desen.

5. Profil teren

Urmatorul pas in realizarea drumului consta in crearea profilelor longitudinale si transversale.

5.1. Profil longitudinal

Obtinerea unui profil longitudinal este foarte costisitoare cu metodele obisnuite de desenare si calcul. Allplan pune la dispozitia utilizatorilor doua functii ce creaza automat profilul, fiind necesara doar introducerea distantei dintre picheti.

Profilul longitudinal se obtine parcurgand doua etape:

stabilirea sectiunii profilului;

afisarea profilului.

Etapa 1 in meniul Modele digitale de teren, selectati functia Sectiune profil .

Alegeti Modelul digital de teren si efectuati setarile de mai jos in fereastra Sectiune profil:

Text-S / Nu;

Nivel / Nu;

Tip-P/Longit;

D-Pich/ 10;

Unghi/ 0;

Retea /Da.

Dupa efectuarea setarilor, selectati elementul pentru care se creeaza profilul.

Etapa 2: in meniul Modele digitale de teren, selectati functia Afisare profil .

Alegeti profilul dorit si setati scara pe orizontala si verticala si cota de referinta.

In fereastra Profil, selectati culorile de reperezentare ale profilului, dimensiunile tabelului si H inceput (cota de referinta).

Dupa efectuarea tuturor setarilor, afisati profilul stabilind un punct pe suprafata de lucru cu ajutorul cursorului.

5.2. Profil transversal

Profilul transversal se obtine asemanator celui longitudinal.

Etapa 1: Modele digitale de teren - sectiune profil. Dupa selectarea modelului de teren, in fereastra Sectiune profil efectuati urmatoarele setari:

Text-S / Nu;

Nivel / Nu;Tip-P /T-Perp;

D-Pich/ 10;

Retea /Da.

Dupa efectuarea setarilor de mai sus, selectati elementul si introduceti in linia de dialog punctele intre care se vor realiza profilele, distanta intre profile si latimea profilului transversal (distantele la dreapta si la stanga axului drumului).

Dupa fiecare caracteristica a profilului introdusa in linia de dialog (ex. Diferenta de pichetare), confirmati prin apasarea tastei Enter.

Etapa 2: Modele digitale de teren - Afisare profil. in fereastra afisata pe ecran, alegeti scara profilului pe orizontala si pe verticala, cota de referinta si in caseta Profil, introduceti dimensiunile tabelului si culorile de reprezentare a profilului.

Reprezentati profilul transversal prin stabilirea unui punct in suprafata de lucru.

Linia rosie

Trasarea liniei rosii se realizeaza pe profilul longitudinal al terenului. Pentru trasare, din meniul Plan de situatie utilizati functia Spline cu directie legatura .

Alegeti ca punct de plecare primul pichet al profilului longitudinal si aveti in vedere compensarea necesarului si deficitului de pamant. Dupa fixarea ultimului punct, se solicita Jonctiunea in punctul initial. Apasati butonul NU. Va fi afisata linia rosie.

Trasarea liniei rosii se poate realiza si utilizand functia Linie, fiind apoi necesare racordarile verticale.

7. Stergerea inclinatiilor liniilor de nivel si a profilului sectiunii

Solutionarea acestei probleme se realizeaza prin parcurgerea urmatorilor pasi:

In modulul Geo - Modele digitale de teren selectati functia Stergere inclinare linie de nivel si profil sectiune .

-In bara Asistent filtru alegeti functia Filtru MDT. in urmatoarea fereastra alegeti optiunea Sectiune profil .

Finalizati operatia de stergere prin selectatea Modelului digital de teren intr-o fereastra.

8. Pichetarea traseului

Pentru acest exercitiu, veti realiza o pichetare uniforma a intregului traseu cu distanta dintre picheti de 10m.

Pentru pichetarea intregului traseu cu picheti dispusi la distanta egala pe toata lungimea traseului se utilizeaza functia Pichetare Element din modulul Geo - Plan situatie. Indicati elementul care va fi pichetat si introduceti distanta dintre picheti.

 

9. Modificare inaltimii punctului simbol

Modificarea inaltimii punctului simbol reprezinta preluarea cotelor proiectate ale axei drumului din profilul longitudinal. Aceasta operatie se realizeaza utilizand functia Modificare inaltime punct simbol din modulul Geo - Plan situatie, parcurgand urmatorii pasi:

alegeti ca element capatul de inceput al traseului;

preluati inaltimea prin selectarea liniei rosii din profilul longitudinal;

inaltimea din punct reprezinta cota primului pichet.

10. Trasarea extremitatii drumului

Extremitatile drumului se refera la: marginea carosabila, acostament, rigola etc. Realizarea lor se face prin trasarea de paralele la axul drumului.

10.1. Trasarea margini carosabile

Pentru o vizibilitate cat mai buna, ascundeti planul de situatie prin blocarea layer-ului aferent acestuia.

Trasarea paralelor la axul drumului se realizeaza cu ajutorul functiei Paralele (partiale) la elemente imbinate din meniul Plan situatie:

alegeti ca element axul drumului;

introduceti distanta 3.5 (latimea unei benzi de circulatie)

punctul initial si final reprezinta primul si ultimul pichet din varianta de drum;

indicati sensul de repartitie la dreapta sau la stanga axului drumului;

indicati numarul de paralele la axul drumului.

Fiecare valoare introdusa in linia de dialog trebuie confirmata prin apasarea tastei Enter.

10.2. Trasarea rigolelor si acostamentelor

Trasarea acostamentelor si rigolelor se realizeaza asemanator trasarii marginilor carosabile. Daca pentru acostamente trasarea nu este o problema, ele construindu-se in prelungirea carosabilului, in cazul rigolelor se ia in considerare tipul zonei: de rambleu sau debleu. Pentru debleu, rigola se construieste in prelungirea acostamentului in timp ce pentru rambleu trebuie construita la 2m de piciorul taluzului.

11. Amenajrea in spatiu

Amenajare in spatiu realizeaza o descriere a traseului in ceea ce priveste zonele de suparainaltare si supralargire. in acest scop, utilizati functia Descriere din Modulul Geo - Plan situatie.Alegeti optiunea Grafic si urmati indicatiile din linia de dialog:

alegeti ca element axul drumului;

alegeti panta suprainaltari (ex: 2% );

introduceti viteza de proiectare (ex: Vp =50);

Afisati descrierea drumului prin alegerea unui punct pe suprafata de lucru.

12. Pichetarea extremitatii carosabile

Pichetarea extremitatii se realizeaza prin trasarea perpendicularelor prin picheti, utilizand functia Perpendiculara prin pichet din modulul Geo - Plan situatie.

Parcurgeti urmatoarele etape:

alegeti ca element axul drumului;

linia de pornire reprezinta axul amenajari in spatiu;

preluati inclinatia de la extremitatea stanga a amenajarii in spatiu;

inclinarea o preluati pentru extremitatea stanga a traseului;

obtineti pichetarea pentru o extremitate a drumului.

Similar procedati pentru extremitatea dreapta.

Pichetarea traseului - Izometrie fata

13. Taluzarea

Taluzarea traseului se realizeaza utilizand functia Taluz general din modulul Geo - Modele digitale de teren.

Selectati functia Taluz general , indicati modelul digital de teren si faceti un click pe un capat al extremitati drumului. in fereastra care se va deschide, incadrati o portiune din aceasta latura.

In fereastra Optiuni introducere alegeti butonul Domeniu de definire elemente, pentru poligon.

Confirmati prin Enter valorile care apar in linia de dialog.

Apasati tasta Enter pentru a confirma initializarea taluzarii.

Dupa realizarea taluzului vizualizati drumul apasand tasta F4.

13.1. Calculul volumelor de rambleu si debleu

In continuare, redenumiti desenul.

Deschideti un desen gol, importati din nou punctele si realizati reteaua de triunghiuri.

Suprapuneti cele doua desene, setand pe unul activ iar pe celalalt activ in fundal.

In modulul Geo - Modele digitale de teren alegeti functia Masuratori. Dupa activarea functiei, efectuati urmatoarele setari in fereastra Masuratori

Dupa realizarea setarilor, confirmati apasand butonul OK. Indicati MDT1 si MDT2 printr-un click pe Modelul digital de teren.

Veti obtine o descriere a drumului in ceea ce priveste zonele de rambleu si debleu.

Inainte de a iesi din functie faceti un click pe suprafata de lucru (in afara MDT) pentru a fixa valorile masuratori.

13.2. Obtinerea listelor de cantitati

In modulul Geo - Modele digitale de teren alegeti functia Masuratori si efectuati setarile de mai jos in fereastra Masuratori:

Dupa realizarea setarilor, indicati MDT printr-un click pe Modelul digital de teren. in fereastra Selectie desen alegeti un desen gol.

Dupa finalizare, veti obtine urmatoarele liste:

Lista prisme;

Lista de coordonate;

Lista rezultate.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea personajelor negative din basmul
Dialogul- mijloc de caracterizare a personajelor - d-l goe, de i. l. caragiale

Tehnica si mecanica

Centru de inertie(mecanica) Centre de masa
Reprezentarea si cotarea filetelor
Organe de masini - cuplaje mecanice, cuplaje permanente mobile elastice

Economie

Operatiunea de creditare a agentilor economici
Analiza din punct de vedere politic a companiei continental airlines
Operatiunile efectuate de institutiile de credit pe piata monetara - politica monetara obiective, strategii, instrumente, operatiuni

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnuluiArhitectura ca arta
Spatiul privat /vs/ spatiul public
Istoria tehnicilor de constructie - ARHITECTURA ROMANA
Proiectarea drumului - ALLPLAN 2006
LUCRARE PENTRU CERTIFICAREA COMPETENTELOR PROFESIONALE "LOCUINTA LA MARE"
Organizarea proiectului - ALLPLAN 2006
INFLUENTA COMPUTERULUI ASUPRA EDUCATIEI ARHITECTURALE
Romantismul - Simbolismul liric, demiurgic in arhitecturaTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu