Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » arhitectura
Scari interioare

Scari interioare
Argument

Ca element central al unei locuinte, care are rolul de a face legatura, in plan vertical, intre parter si etaj (etaje), scara interioara este responsabila intr-o mare masura de amprenta stilistica a interiorului respectiv. De aceea, este foarte important ca elementele din care este compusa - trepte, contratrepte si balustrada - sa fie alese cu grija, astfel incat, asezate impreuna, sa formeze un tot armonios. Cu siguranta, o scara interioara fara balustrada pare incompleta, lipsita de personalitate, si totodata reprezinta un risc pentru copii sau persoanele in varsta, care au nevoie de sprijin si protectie. Pentru ca o balustrada sa fie pe deplin functionala, trebuie sa se tina cont de cateva detalii tehnice. Astfel, inaltimea optima la care Va fi montata trebuie sa fie de aproximativ 85 cm (in cazul adultilor), iar distanta fata de perete - de circa 4 cm. Dupa montaj, trebuie avut grija ca balustrada sa se prelungeasca putin atat la inceputul, cat si la sfarsitul scarii. In felul acesta, te ppti prinde de ea inainte sa urci sau sa cobori. Pentru a preintampina orice risc de a te rani, capetele balustradei trebuiesc prelungite. Pe langa rolul functional (protectiv), balustrada mai are si unul estetic. Mai exact, ales in acord stilistic cu scara si decorul interior, acest element arhitectural are capacitatea de a pune in valoare cadrul in care se afla si de a-i conferi acestuia o nota personala, originala. Balustrada [oate fi achizitionata "de-a gata sau realizata la comanda, in functie de preferinte si de stilul de amenajare dorit - modern, rustic, elegant etc. De exemplu, se poate opta pentru o balustrada continua sau intrerupta, rectilinie sau curbilinie, confectionata din inox, fier forjat, lemn sau alte materiale dure. De exemplu pentru un stil modern, practic, in
care scara este din ciment sau sticla, poti opta pentru o balustrada din inox simpla sau cu diferite modele. Aceasta va rezista in timp fara sa-si modifice aspectul si, in plus, nu va necesita revopsirea sau inlocui In cazul cladirilor cu plansee turnatemonolit se pot folosi numai rampele de scara prefabricate, podestele de etaj fiind realizatela fel cu planseele, iar podestele intermediare (in functie de structura scarii) putand fi ori turnate monolit, ori din placi prefabricate.In cazul unui décor de inspiratie rustica,alegerea cea mai potrivita va fi lenmul.Lasat nature sau finisat,acesta va conferi locuintei un plus de caldura si naturalete. Scarile de lemn se realizeaza in special in cazul amenajarii mansardelor, elementele componente fiind aceleasi cu cele prezentate la placarea scarilor din beton.Caracteristici tehnice

Scarile interioare reprezinta, intr-o locuinta, atat elemente functionale cat si decorative. Amplasate acolo unde trebuie, acestea reusesc

daca sunt realizate bine, sa impresioneze si sa atraga atentia.


Reprezentand o etapa complexa in constructia unei case, scara interioara necesita un loc bine definit in proiectul in cauza si totodata o includere obligatorie in planurile de autorizatie de constructie. O scara interioara trebuie sa fie corect dimensionata, sa aibe treptele corect stabilite si sa fie realizata corect. Aceste lucruri pot fi stabilite doar de un arhitect si de un inginer structurist. Scara este alcatuita din rampa (suprafata circulabila, adica treptele scarii) si contratrepte (partea verticala a treptelor). Un alt element important este balustrada scarii, aceasta asigurand o circulatie sigura. Designul, forma si dimensiunea scarilor interioare sunt realizate in functie de necesitatile si gusturile fiecarei familii in parte. La proiectarea acestora, arhitectul imbina ideile propietarului cu functionalitatea si cu arhitectura imobilului.

Scarile pot fi construite din beton armat (turnat in cofraje la fata locului), din lemn de esenta tare (stejar, fag sau salcam), din metal (cu structura realizata din profile inchise sudate, treptele pot fi din diverse materiale: lemn, marmura etc.) sau scari in spirala (ocupa un spatiu mic, este decorativa insa mai putin confortabila).


Cu alte cuvinte, un design corect al unei scari interioare, poate aduce casei un plus de farmec si eleganta. Finisajele sunt numeroase.

Scarile sunt elemente ale cladirii destinate circulatiei intre niveluri diferite si sunt formate dintr-o succesiune de trepte. P de alta parte mai sunt si alte elemente de legatura intre niveluri: rampe, ascensoare, scari rulante, etc.

Destinatia specifica a scarilor-circulatia- impune preocupari atat pentru rezolvarea functionalitatii de program a cladirii cat si pentru evacuarea in caz de pericol:

 • Amplasarea -ca parte functionala, dar si ca distanta maxima de evacuare
 • Forma -vizand o circulatie cat mai fluenta, dar si o volumetrie estetica
 • Dimensionare -fluxuri de circulatie
 • Confort de circulatie -panta, dimensionarea treptelor, forma si dimensiunea podestelor,
 • Fluenta evacuarii- evitarea blocarilor prin deschidere de usi,
 • Protectie in caz de incendiu- contra propagarii fumului, patrunderii fumului

Realizarea constructiva a scarilor duce si la probleme de siguranta in exploatare:

  1. Cu caracter obiectiv: rezistenta la solicitari mecanice (conceptie structural-constructiva si calcule de dimensionarestatica)

siguranta circulatiei (protectia impotriva caderii in gol prin pozitionarea, dimensionarea si alcatuirea balustradelor, parapetelor la ferestre

  1. Cu caracter subiectiv: aspect general

transparenta

elasticitate (trepidatii, balans)

Materialele folosite sunt diverse tipuri de lemn de esenta tare, finisat si eventual colorat cu bait si lac de uzura.

Clasificarea scarilor

Tipuri de scarri:

scari din beton armat, turnat monolit. Sistem constructive obisnuit: placa portanta pe ambele fete, fara vanguri. Avantajele acestui tip de scari sunt folosirea cofrajelor simple si economice, sistemul simplu de armare si relative economic, turnarea usoara. Solutiile cu trepte portante sprijinite pe vanguri sunt foarte complicat de turnat pe santier. Se pot realize insa mai usor solutii de acest gen numai cu vanguri turnate monolit si cu trepte prefabricate din elemente usoare.

2. scari din beton armat, prefabricate. Solutiile adoptate pentru scarile din elemente prefabricate sunt mai variate, dar au si domenii de oportunitate de aplicare differentiate (cladiri in ansambluri mari sau mici, cladiri izolate, constructii in centre urbane sau rurale. La scarile prefabricate, treptele brute se realizeaza odata cu structura de rezistenta. Avantaje: reducerea lucrarilor de finisare a scarii (manopera si materiale)numai pentru finisajul propriu-zis; circulatia pe santier este usurata cu existenta treptelor brute.3.Scari din lemn. Sunt realizate trepte portante din lemn pe vanguri de lemn, sau trepte portante din lemn si vanguri din alate materiale sau trepte portante din lemn sustinute cu dispozitive diverse (sprijiniri pe zidarii, suspendari, etc).

4.scari metalice (din otel) scari de serviciu sau "tehnice", folosite la spatii de productie, zone denivelate , in spatii tehnice la cladiri civile (ex centrale termice, etaje tehnice pentru instalatii), accese pentru control si interventii la terase necirculabile sau poduri tehnice, eventual chiar evacuari pentru situatii extreme (scari de incendiu). Pantele rampelor pentru circulatii "de serviciu" obisnuite 45° (.50°), tip "vapor" 60° (..75°) si pentru circulatie de" interventie verticale" (75°.) 90°.

Scari principale sau decorative. Pentru circulatii principale fie in spatii "publice" (ex in holul unei cladiri social-culturale, administrative) fie in spatiile "private" (ex locuinte duplex) sau circulatii "obisnuite" la cladiri industriale cu structure metalice.

scari din elemente semigrele (sau cu greutate medie ~ 300-1000 kg), posibil de montat cu macarale usoare sau auto-macarale cu putere mica.

Scari din fasii alaturate formand rampele. Fasiile sunt rezemate fiecare pe podeste (cu sau fara grinda de podest). Podestele pot fi turnate monolit sau realizate din materiale prefabricate dintr-o categorie de greutate apropiata de cea a fasiilor de scara, dar nefacand parte din "setul" scarii. Grinzile de podest prefabricate ar putea face parte din "setul" scarii dar cu greutati de 800.1000kg.

scari din elemente grele (greutati ~ 1000..3000 kg) posibil de montat cu macarale turn curentesau cu automacarale de putere mare.

Scari din placi cat o rampa si placi pentru podeste. Rezemarea rampelor prefabricate se face pe podeste portante.(de obicei ci intradosul neted si cu grosime relative mare, dar posibil si cu grinda de podest si placa subtire)

Pentru scarile cu podeste intermediare se utilizeaza pentru rampe elemente prefabricate avand intradosul neted. Pentru scarile cu o singura rampa urcand un etaj se adopta insa solutii cu vanguri si placa cutata

scari din elemente foarte grele (greutati ~3000..5000 kg) montate cu macarale turn puternice sau automacarale foarte puternice.

Scari din placi cat o rampa si cate o jumatate de podest la extremitati. Rezemarea se face la extremitati, elementul prefabricat fiind realizat fie ca o placa portanta relativ groasa, fie dintr-o placa subtire si vang central.

Pe mijlocul podestelor monolitizarea trebuie sa impiedice fisurarea finisajelor (pardoseala si intrados).

Finisarea treptelor din beton armat se poate realiza in mai multe feluri:

Scari finisate cu mozaic turnat

Scari finisate cu prefabricate mozaicate

Scari finisate cu placi de piatra naturala

Scari finisate cu placute de ceramica

Scari finisate cu asfalt turnat la cald

Scari finisate cu covoare: PVC, cauciuc, linoleum, mocheta

Scari imbracate cu lemn

Scarile din piatra naturalapot fi clasificate in: • Scari cu trepte din blocuri de piatra incastrate intr-un perete sau sprijinite de doi pereti. Acestea pot fi: scari cu intradosul cutat, cu intradosul oblic urmand panta scarii, scari cu treptele in consola si scari cu treptele rezemate la ambele capete.
 • Scari cu trepte din lespezi sau dale pe pamant. La scarile din spatiile verzi, raportul intre latimea treptei si inaltimea contratreptei nu se ia in considerare decat la scari si pante de peste 20°. Lespezile sau dalele de piatra pot avea dimensiuni cat latimea treptelor sau pot fi mai mici asezandu-se cu rosturi tesute si rostuie cu mortar de ciment. Pozarea lespezilor sau dalelor de piatra se face in functie de diversele conditii caracteristice: rezistenta su coeziunea pamantului, dimensiunile treptelor, importanta circulatiei, direct pe pamant, pe strat de nisip peste pamant relativ nivelat sau pe strat de beton simplu.

Metode de constructie

Scarile metalice se placheaza pe structurile metalice existente cu lemn stratificat, trepte drepte, evazate sau curbe, contratrepte aferente, plinta la perete, balustrii mari cu suport si bila, unul sau doi balustrii curenti pe treapta, mana curenta, racord, pardoseala si podeste de odihna daca este cazul.

Fixarea treptelor se executa cu holsuruburi si lipite cu silicon pentru a nu scartai. Materialele folosite sunt diverse tipuri de lemn de esenta tare, finisat si eventual colorat cu bait si lac de uzura.

Scarile din beton pot avea trepte evazate, curbe, drepte semirotunde si contratrepte aferente.

Balustrada cu balustrii strunjiti, mari de capat si mici aferenti. Podestele de odihna se executa din parchet masiv sau laminat.

Treptele si contratreptele se imbina prin nut si falt, plinta pe perete si vang semirotund, fixarea treptelor se executa cu spuma poliuretanica si holsuruburi, materialele folosite sunt: lemnul de esenta tare, finisat, baltuit daca este cazul plus lac de uzura.

Treptele scarilor pot fi joase (inaltimea mai mica de 16 cm), acest tip de scari sunt intalnite in gradinite, camine de batrani si camine de copii; cu trepte medii (pentru locuinte si cladiri de birouri etc.) si cu trepte inalte (17,6-22,5) - folosite la poduri sau pivnite. La o scara cu numar mare de trepte sunt indicate podestele intermediare. Structura de rezistenta a unei scari (numita vang) poate fi din barne de lemn sau bare metalice. Acestea, daca sunt plasate central, ofera unei scari fara contratrepte o senzatie de plutire lasand loc totodata si unui mic saptiu de depozitare in spate. Treptele prefabricate portante pot fi realizate gata finisate sau doar in forma bruta, urmand a fi finisate dupa montajul pe santier. De asemenea si vangurile prefabricate lateral pot fi produse gata finisate , dar astfel de scari necesita un montaj cu o precizie deosebita, neexistand un strat de acoperire care sa mascheze impreciziile de pozare.Fixarea treptelor se executa cu holsuruburi. Scarile metalice-principii de alcatuire a acestora. Scarile pot fi fixate direct pe perete; sustinute pe vanguri metalice; cu trepte metalice pe stalp central; cu trepte metalice suspendate cu tiranti metalici sau sisteme mixte (vanguri metalice si trepte din alt material sau trepte cu structura metalica pe vangurin din beton armat).

Treptele metalice pot fi alcatuite din: trepte din bare simple de otel, rotund sau cornier

trepte din gratare (din bare de otel rotund, lat, banda de otel indoita)

trepte din tabla striata (sau cu alte reliefuri) intarita cu corniere

trepte cu structura metalica din tabla ambutisata sau tabla plana si corniere de intarire, imbricate cu covoare sau acoperite cu placi

trepte cu structura metalica din tabla ambutisata sau tabla plana si corniere de intarire umplute cu alte materiale care formeaza suprafata de calcare (asfalt, mozaic turnat, placi prefabricate sau piatra, covor lipit pe mortar de umplutura armat)

treptele din bare, gratare sau tabla striata sunt specifice scarilor tehnice de serviciu.

Treptele metalice imbracate, acoperite sau cu umplutura de finisare sunt caracteristice scarilor principale.

Scarile principale metalice pot fi decorative sau tehnice pentru acces la platforme de lucru din industrii sau la incaperi tehnice. Acestea din urma au o inclinatie de 45sau 60°.

Scara metalica de incendiu se plaseaza la exterior si serveste pentru accesul pompierilor in anumite zone (terase, poduri si chiar etajele cladirii-conform prescriptiilor de protectie contra incendiilor) atunci cand celelalte accese sunt blocate. In cazuri extreme se pot folosi si pentru evacuare.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul – caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea personajelor negative din basmul
Dialogul- mijloc de caracterizare a personajelor - d-l goe, de i. l. caragiale

Tehnica si mecanica

Determinarea indicilor Micuum (rezistentei), a reactivitatii, umiditatii, si analizei granulometrice a cocsului
Principii de calcul al instalatiei de ungere
Rectificarea - Pietrele abrazive - Masini de rectificat

Economie

Studiul comportamentului de cumparare de apa minerala in randul populatiei din bucuresti
Piata si politica financiara - Definirea si continutul pietei financiare
Bursele de valori

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnuluiArhitectura si MATEMATICA
Terapia culorilor design interior
LUCRARE PENTRU CERTIFICAREA COMPETENTELOR PROFESIONALE "LOCUINTA LA MARE"
Arhitectura ca arta
Scari interioare
Imagini scanate. Urbanism - - ALLPLAN 2006
Notiuni generale - ALLPLAN 2006
Romantismul - Simbolismul liric, demiurgic in arhitecturaTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu