Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » arhitectura
Imagini scanate. Urbanism - - ALLPLAN 2006

Imagini scanate. Urbanism - - ALLPLAN 2006
Imagini scanate. Urbanism - - ALLPLAN 2006

Pentru a lucra un plan de urbanism, daca aveti la dispozitie planul scanat cu situatia existenta, atunci va fi necesar sa importati imaginea intr-un desen si sa o folositi ca suport in fundal.

Pentru acest motiv prima parte a tutorialului trateaza modul in care imaginile scanate sunt importate si prelucrate in Allplan.

Imagini scanate

Selectati din Navigator, modulul Imagini scanate.

Faceti click pe Asezare imagine scanata in fundal (vezi imaginea de mai jos).Faceti click pe butonul Import (marcata cu rosu in imaginea de mai sus), se va deschide urmatoarea casuta de dialog, de unde aveti posibilitatea de a alege fisierul scanat dorit precum si extensia acestuia.

Dupa ce ati selectat toate informatiile cerute , faceti click pe Open.

Se va deschide o alta casuta Tinta imagine in care vi se cere sa denumiti fisierul care se va salva in proiectul in lucru cu extensia ".rlc." (vezi imaginea urmatoare).

Stabiliti valoarea luminozitatii (valoarea recomandata este de 50).

Confirmati cu ok.

Dupa ce imaginea scanata este afisata pe ecran, trebuie sa verificati dimensiunile imaginii. Din bara de instrumente Standard selectati Functiuni masurare.

Verificati dimensiunile existente. Daca imaginea importata trebuie deformata, reluati functia de Import imagine scanata, in fereastra de dialog, la factor zoom, introduceti dimensiunile reale si cele existente (ca functie matematica), avand grija sa introduceti cat mai multe zecimale pentru un rezultat cat mai exact.

In acest moment imaginea a ajuns la dimensiunile dorite.

Avand in vedere ca planul de situatie este pe un format A3 a fost scanat in 2 parti, operatia de import se reia pentru cel de-al doilea fisier, identica cu cea descrisa mai sus.

Folosind functia Imbinare a doua imagini scanate, avand un desen activ cu o parte din plan, puteti aduce partea a doua:

Dupa ce ati selectat fisierul, confirmati cu "ok".

Daca cele doua scanari ale sitului nu se suprapun, folosind functia de Mutare zona, puteti deplasa una din imagini, (selectand-o cu fereastra - mouse) pana la o imbinare perfecta.

Din imaginea rezultata se pot inlatura elementele nedorite facand click pe Stergere zona. Se pot sterge stampilele, semnaturile si adnotarile existente pe planul scanat.

2. Urbanism

Dupa ce este gata planul de situatie, in desenele libere:

(in desenul 7 - pasiv in fundal, este imaginea completa a sitului) in desenul 8, activ s-au desenat primele planse specifice planurilor de situatie sau planselor descriptive specifice unui P.U.D.

In exemplul nostru am marcat terenul in discutie cu o linie de grosime 1,4 si culoare rosie.

De la Reprezenatre pe ecran, puteti sa vizualizati grosimile de linie ce vor iesi la plotare, activand Grosime linie.

Aceeasi marcare ( a unui anumit teren) se poate face folosind functiile Hasura, Motiv si Umplutura.

Pentru plansele unui Plan Urbanistic de Detaliu, pentru regim de inaltime, starea cladirilor, regimul proprietatii, parcele se pot evidentia folosind functia de Umplutura. Dupa ce ati selectat functia,

 

in fereastra de dialog selectati numele culorii, daca culorile din Nemetschek va sunt corespunzatoare; sau faceti click in campul colorat din dreapta ,exact pe culoarea dorita.

Dupa ce ati confirmat cu "ok", in casuta stanga jos va fi indicat tipul de culoare (RGB) sau dupa caz numarul culorii Nemetschek selectate (30).

Sugestia noastra este ca pentru fiecare planta 2D de analiza a planului, sa folositi desene individuale, urmand ca la analizele 3D sa lucrati in acelasi desen, pe layere.

Din Navigatorul CAD, selectati modulul Urbanism.

Avand situl scanat, intr-un desen inactiv, faceti click pe functia Parcele, se va deschide o fereastra de dialog:

La optiunea Catalog, se deschide o fereastra in care va trebui sa alegeti locatia unde vreti sa salvati datele-catalogul in: proiect, privat, birou.

La optiunea Descriere, se deschide o fereastra in care va trebui sa indicati (reluand datele din existent - acolo unde este cazul) nr. Suprafetei (nr. stradal), la Descriere - datele din planul de situatie; respectiv solutia constructiva, starea cladirii, nr. de familii existente la acea adresa).

In exemplul nostru s-a introdus intai parcela de la nr. 44, structura este zidarie de caramida si planseu de beton armat, starea medie iar la numarul familiilor este de 4-La tip de utilizare s-a ales Zona locuinte individuale.

La Cladire, selectandu-se Numai case individuale.

Se continua setarile cu numarul de etaje, regimul de inaltime si tipul de acoperire. La incheierea acestora faceti click pe "ok".

Urmatorul pas este marcarea conturului parcelei.

In urma selectarii functiei de parcela, se trece automat pe layerul de U_parcele. Verificati la inceputul proiectului/lucrului daca este activata optiunea de Selectie automata a layerelor la selectarea modulelor.

Dupa ce ati construit toate parcelele, se poate trece la construirea cladirilor aferente acestora, facand click pe Cladire-imobil.

Si aici se va deschide o fereastra de dialog cu urmatoarele setari:

La Reprezentare constructie, se denumeste cladirea, se alege culoarea acoperisului, se bifeaza/sau nu afisare linie acoperis, se specifica tipul de reprezentare in plan a cladirii sau a acoperisului ( hasura / motiv / umpluturi).

Se confirma setarile cu "ok". in exemplul nostru s-a ales reprezentare acoperis, alegand totodata si umpluturile respective.

La Definitii Etaj trebuie completate toate campurile albe, astfel incat sa existe inaltimi pentru intregul imobil. Vezi imaginea de mai jos:

Dupa ce ati facut toate setarile cerute, confirmati cu "ok". Marcati conturul imobilului. Continuati in acelasi fel cu restul cladirilor.

Daca va incomodeaza planul scanat din fundal, de la Reprezentare pe ecran, puteti deselecta optiunea Imagine scanata in plan apropiat.

In exemplul nostru cele 3 parcele construite si planul de situatie sunt redate mai jos:

Pentru ca textul introdus nu se citeste, de la Ecran am deselectat optiunea Imagine scanata in plan apropiat.

In imaginea de mai jos, descrierea parcelei si a cladirilor sunt vizibile.

Daca nu doriti reprezentarea umpluturilor la parcele pentru anumite planse, se poate dezactiva layerul UP_PATR - parcele cu atribute (vezi imaginea de mai jos).

Dupa ce ati "terminat de construit" tot lotul studiat, puteti lista toate elementele introduse: nr. Imobile, suprafete generale, suprafete detaliate pe etaje, liste P.O.T. si C.U.T., etc.

Faceti click pe Liste urbanism, se va deschide urmatoarea fereastra de dialog de unde va trebui sa alegeti tipul de lista dorit:

Dupa ce ati ales tipul de listare, din bara de Instrumente dinamice, faceti click pe tot in cazul in care doriti o listare pentru intreg ansamblul construit, sau faceti o selectie cu ajutorul ferestrei de selectie pentru elementele sau portiuni de plan.

Listele pentru "POT" si "CUT", cuprind 2 pagini si in exemplul nostru sunt aratate mai jos:

 

Alte tipuri de listari pot fi:

Vedere parcele, lista cu ajutorul careia vizualizati conturul fiecarei parcele si implicit suprafata acesteia.

Dupa cum se stie, lista se poate salva ca document Excel, ea se poate "stampila" pe planse, poate fi printata direct sau salvata ca Format-Text.

Functia Ordonare planuri, ofera posibilitatea de a organiza desenele-plansele de urbanism si de a obtine listari automate. Faceti click pe functie si se va deschide o fereastra de dialog:

Pe prima bara orizontala a ferestrei de dialog faceti selectia dorita (in cazul nostru - Incadrare in teritoriu - Limite):

La definitii Grupa bifati casutele necesare:

In urma selectiilor facute, va aparea urmatoarea fereastra de dialog:

Facand click pe texte, puteti selecta cate texte doriti precum si continutul acestora, aceste texte vor fi continute si in listele implicite:

Alegeti linia de motiv specifica elementului pe care doriti sa-l reprezentati.

Trebuie sa definiti si Planurile de lucru standard, respectiv inaltimile caracteristice pe zone de studiu:


Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea lui Gavilescu
Caracterizarea personajelor negative din basmul

Tehnica si mecanica

Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice.
Actionare macara
Reprezentarea si cotarea filetelor

Economie

Criza financiara forteaza grupurile din industria siderurgica sa-si reduca productia si sa amane investitii
Metode de evaluare bazate pe venituri (metode de evaluare financiare)
Indicatori Macroeconomici

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnuluiArhitectura ca arta
Imagini scanate. Urbanism - - ALLPLAN 2006
Plotare planuri - ALLPLAN 2006
Istoria tehnicilor de constructie - ARHITECTURA ROMANA
INSTRUCTIUNILE DE PROIECTARE A SALII DE BOWLING
Arhitectura si MATEMATICA
LUCRARE PENTRU CERTIFICAREA COMPETENTELOR PROFESIONALE "LOCUINTA LA MARE"
O arhitectura a blocurilor - de la avangarda rusa la orasul socialistTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu