Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » auto
Cum sa devii pilot de curse - motociclism

Cum sa devii pilot de curse - motociclism


Cum sa devii pilot de curse - motociclism

In acest capitol

Inceputul in curse

Cum sa va iei licenta de pilot

Cum sa iei un curs de pilotarePregatirea motocicletei pentru cursa

Sper ca multi dintre voi vor deveni fani ai curselor dupa ce au citit capitolul 21, in parte pentru ca doresc ca mai multi oameni sa devina interesati de acest sport incitant dar mai ales pentru ca doresc sa iti impartasesc ceva care mi-a adus foarte multa placere.

Poate ca unii dintre voi vor sa devina mai mult decat fani ai curselor; unii poate ca vor sa devina piloti. iti voi spune cum poti deveni pilot de motocicleta. Nu este atat de dificil pe cat pare. Desi este costisitor, pilotajul motocicletelor nu este atat de costisitor ca automobilismul. Necesita mai mult antrenament si abilitati decat pilotajul masinii, dar aici ai noroc. In ultimii ani au aparut mai multe scolii de road racing de calitate - locuri unde poti invata sa pilotezi sau doar sa devii un conducator mai bun. Poti gasi scoli de pilotaj in aproape toate regiunile din tara1.

Cum sa devii pilot de cursa

Pilotatul nu este atat de periculos pe cat pare. Este mult mai periculos decat multe alte activitati - crosetatul de exemplu - dar mult mai putin periculos decat altele. Multi piloti se simt mai in siguranta pe pista decat pe sosea si, din punct de vedere statistic, ei au dreptate. Pe o pista traficul este controlat; toti se deplaseaza in aceeasi directie, la aproape aceeasi viteza. Si pe pista elimini pericolul numarul 1 din trafic: soferul care intoarce la stanga.

De fapt, conducand pe o pista numai alaturi de motociclete elimini complet pericolul reprezentat de masini si camioane, un avantaj in ceea ce priveste siguranta pe care il vei aprecia imediat ce vei conduce pe drumurile publice. Pilotatul motocicletei intr-o cursa este mult mai sigur decat crezi si poti minimaliza pericolul cu o pregatire corespunzatoare.

Zilele pe pista

O cale de a experimenta la prima mana emotia pilotajului motocicletei pe o pista este sa mergi la Zilele pistei. Astfel de evenimente sunt cele in care platesti o taxa si ti se permite sa pilotezi motocicleta pe o pista de curse. Aceste evenimente sunt populare de mult timp in Europa si au inceput sa capete in popularitate si in Statele Unite. De obicei ti se cere sa faci niste modificari la motocicleta. De exemplu trebuie sa inlocuiesti lichidul de racire cu apa deoarece lichidul de racire este foarte alunecos si foarte dificil de indepartat in cazul in care cazi.

Sah moto

Cursa de motociclete este o activitate fizica. Trebuie sa poti sa te lupti cu masinaria pe o curba stransa la stanga la una stransa la dreapta intr-o fractiune de secunda. Trebuie sa fii intr-o conditie fizica foarte buna. Dar cursa este si o activitate psihica. Un pilot bun nu numai ca merge rapid dar el sau ea manevreaza pentru pozitia pe pista ca si un jucator de sah care isi controleaza tabla de joc.

Motociclistica

Pentru a avea succes intr-o cursa de motociclete trebuie sa ai putere in partea superioara si inferioara a corpului si trebuie sa ai o stare cardiovasculara buna. Cei mai buni piloti merg regulat la sala, mananca putine grasimi si au o dieta cu multi carbohidrati.

Nivele de cursa

Un singur lucru trebuie sa tii minte atunci cand vei concura acela ca nu vei incepe din varf. Chiar daca ai mai mult de 1,5 milioane de dolari sa "aruncati" pe un motor MotoGP Honda RC211V acest lucru nu iti va cumpara locul in circuitul MotoGP. Fara aptitudini, antrenament si experienta in pilotare vei fi un pericol pentru tine si ceilalti.

Dar nu vei vrea sa incepi intr-o atmosfera atat de rarefiata chiar daca ai putea. Care mai este distractia sa fii umilit constant de cei mai buni piloti din lume? De aceea sunt clase pentru aproape toti pilotii.

The Central Roadracing Association, clubul care conduce road racing-ul din Minesota, are cursuri ideale pentru incepatori: clasa ultrausoara si clasa usoara, care sunt doua dintre cele mai apreciate clase. Cursa este mai inceata decat in clasele Supersport si Superbike, dar crede-ma, este suficient de rapida. Viteze de 140 - 160 km / ora pot parea mici pentru un spectator obisnuit sa vada viteze de peste 200 km / ora atinse de motoarele de Superbike, dar cand te vei afla pe pista pare destul de rapid.

Accesul in aceste clase este mult mai ieftin. Poti construi un motor competitiv de cursa cheltuind sub 2000 de dolari daca vei lucra personal la el.

In afara de costuri scazute, parte care face ca aceste categorii sa fie atat de populare cu piloti incepatori si experimentati este ca lupta este mult mai stransa la aceste nivele. Cand ajungi la cursele nationale de Superbike, o mana de piloti ce au la dispozitie multi bani si sprijinul uzinei domina acest sport. La nivelul de club, toti sunt mai mult sau mai putin egali si abilitatile de pilotare joaca un rol mult mai important la succes decat echipamentul sofisticat.

Cursele de club (Club Racing)

Cea mai convenabila cale de a ajunge in road racing este sa iti implicati in cursele de club. Desi competitia profesionala la nivel national si international poate fi prohibitiv de scumpa, cele mai multe zone din Statele Unite au curse de cluburi care sunt relativ accesibile pentru pilotii amatori. Sunt zeci de astfel de cluburi in tara dar ma voi concentra doar pe doua dintre ele: The American Feredation of Motocyclists (AFM - Federatia Americana de Motociclism), un club din California care a avut o influenta mare in cursele road racing din tara si The Central Roadracing Association (CRA - Asociatia centrala de roadracing), un club din Minnesota (CRA este singurul organizator de curse cu care eu am o experienta personala).

Motociclistica

Cele mai multe cluburi de road-racing au categorii si clase pentru aproape fiecare pilot, de la experti de 17 ani la incepatori de 70 de ani. Daca ai cea mai mica dorinta de a pilota in cursa nu poti folosi varsta ca pe o scuza de a nu face acest lucru.

American Feredation of Motocyclists (AFM)

Un exemplu de club care promoveaza road racing-ul este American Feredation of Motocyclists (AFM), o organizatie din California care conduce sapte din cele noua curse anuale de la Infineon Raceway in Sonoma, California; Thunderhill Park Raceway, langa Willlows, California si Buttonwillow Raceway Park, langa Buttonwilloe, California.


Central Roadracing Association (CRA)

The Central Roadracing Association (CRA), din Minnesota conduce clubul de curse de la Brainerd International Raceway (BIR). Evenimentele CRA sunt foarte populare cu fani in nord-vestul tarii , cu admiratori care vin si din Montana si Colorado. Fara CRA  cursele de road racind nu ar exista in aceasta regiune.

Categoriile si clasele de curse

Categoriile si clasele pot diferi putin de la o organizatie la alta. Trebuie sa consultati regulamentul organizatiei din care faci parte pentru detaliile specifice dar mai mult sau mai putin ele reflecta categoriile folosite de catre CRA.

CRA are in general trei mari clase de competitie: Supersport, Superbike si Grand Prix. Pe lanaga aceasta CRA conduce o serie de curse pentru clasele de amatori, clase impartite in general in functie de capacitatea motorului: super-usoara, usoara, medie, grea, nelimitata si Sportsman Superbike usoara. Aceste clase se definesc in felul urmator:

Super-usoara. In aceasta clasa alearga cele mai mici (si mai incete) motociclete, ceea ce o face cea mai buna alegere pentru incepatori. Tu coate acestea este populara si printre experti deoarece cursa este foarte stransa. CRA are si clasa Super-usoara Grand Prix in care alearga Honda RS125s si Yamaha TZ125s.

Usoara. Aceasta clasa populara este foarte buna pentru incepatori. Desi clasa Usoara este dominata de motoare mult mai puternice, un pilot bun pe un Suzuki GS500 poate fi competitiv. Motocicletele de 600 cc mai vechi racite cu aer cum ar fi Yamaha FZ600 sunt permise. La clasa Usoara Grand Prix sunt permise si primele modele de Honda RS250s si Yamaha TZ250s.

Medie. Clasele Medii, unele dintre cele mai populare clase CRA cuprinde toate motocicletele de 600 cc din prezent. In 1997 CRA a permis accesul in competitie al motoarelor Triumph Speed Triple, Ducati 900 SS si Harley Davidson 1200 Sportster. La clasa media Grand Prix concureaza modelele contemporane de Honda RS250s si Yamaha TZ250s.

Grea. In aceasta clasa concureaza modele populare de 750 cc impreuna cu Ducati 851 / 888 / 916 si Honda VTR1000s si Suzuki TL1000s.

Nelimitata. Aceasta clasa este numai pentru experti (incepatorii nu sunt acceptati pe motoare mai mari de clasa Grea) si nu are limita in ceea ce priveste capacitatea cilindrica. Aici poate concura orice motor precum si cele din MotoGP (dar pana acum nici un pilot nu a reusit sa adune 1,5 milioane pentru a cumpara un astfel de motor).

Sportsman Superbike usoara. Aceasta este o clasa pentru motocicletele usoare mai vechi. Cu exceptia Yamaha FZR 400 si Honda Hawk 650 sunt permise aproape toate motoarele Superbike usoare.

Sportsman Superbike medie. Aceasta este o clasa pentru motocicletele sport de 600 cc mai vechi, cum sunt Honda Hurricane 600, Suzuki Katana 600 si Kawasaki Ninja 600. Este permisa si Yamaha FZR400. Aceste doua ultimele categorii de obicei concureaza impreuna.

Motociclistica

Toate cluburile de curse iti cer ca mai intai sa obtii licenta de pilot inainte de a concura si toate iti cer sa absolvi cursul de pilotaj inainte de a lua licenta.

Licentierea

Toate cluburile iti cer sa iei licenta de pilot, lucru care costa de obicei intre 45 si 125 de dolari. Unele cluburi accepta licenta de la altele in timp ce unele iti vor cere sa parcurgi intregul proces de licentiere de la inceput la sfarsit pentru a putea alerga in clubul lor.

Cerintele de licentiere difera de la o organizatie la alta (din nou trebuie sa verifici regulamentul organizatiei la care vrei sa concurezi).
Scolile de pilotaj

Pentru a pilota trebuie sa faci un fel de cursuri de incepatori. poti face aceste cursuri la cluburi sau la diferitele scoli de pilotaj de performanta.

Scolile de pilotaj de performanta

De-a lungul tari au aparut scoli pentru cei interesati sa invete sa alerge in curse sau care vor doar sa conduca mai bine. Multe dintre aceste scoli isi tin orele de drum si ofera cursuri de pilotare de performanta pe pistele de concurs din regiune. Dupa terminarea unui curs de la o scoala de pilotaj acreditata poti deveni pilot incepator in cele mai multe cluburi. Chiar daca nu pilotezi in concurs, frecventarea unui curs oferit de catre una dintre scolile urmatoare iti vor creste abilitatile de pilotare si vei deveni un conducator mai sigur.

Scoala California Superbike (CSS)

Fondata de Keith Code, fostul pilot de curse si antrenorul legendarilor Eddie Lawson, Wayne Rainy, Doug Chandler si John Kocinski, CSS este una dintre cele mai vechi si respectate scoli de pilotaj de performanta.

Inca de la fondarea in 1980, aceasta scoala a stabilit standardele pentru scolile de pilotare de performanta. In prezent cursurile sunt oferite la patru nivele: nivelul 1 se concentreaza pe controlul acceleratiei si viraje, nivelul 2 pe constientizarea mediului inconjurator, nivelul 3 pe pozitionarea corpului pe motor si aspectele psihice ale motociclismului si nivelul 4 care se concentreaza mult mai mult pe cele 15 tehnici specifice de pilotare invatate la nivelele anterioare.

Pentru incepatori - si, in particular, pentru ce care doresc o structurare a inititarii - scoala lui Code este exact de ce au nevoie. vei invata foarte multe lucruri inca de la primul nivel si vei scapa de obiceiurile proaste de pilotare. Totusi, la nivelele mai avansate, se pare ca Code iti poate invata mai putin, si, in mod curios, vei petrece mai putin timp pe pista.

Motociclistica

Chiar daca nu vrei sa pilotezi in curse, urmarea cursurilor unei scoli de pilotare iti va imbunatati performantele de condus si vei deveni un biker mai bun.

Printre fostii elevi ai lui Keith Code se numara si campionul de curse John Kocinski, aici pe o Honda RC45 in 1997 la cursa de la Laguna Seca World Superbike.

Foto 313

Scoala de pilotaj de performanta a lui Freddie Spencer

Cand mi-am cumparat prima motocicleta de strada Freddie Spencer era cel mai bun motociclist din lume. In timpul celor 30 de ani de cariera el a invatat unul sau doua lucruri despre pilotat. Daca urmeaza cursurile lui iti va impartasi aceste secrete. Cursurile sunt oferite pentru doua nivele: SR pentru pilotii de strada si SR Pro pentru cei care au aspiratii de piloti de curse. Aceste cursuri nu sunt ieftine dar cei 30 de ani de experienta ai lui Fast Freddie merita pretul.

Scoala CLASS

Fondata de triplul campion AMA Superbike si fostul englez Reg Pridmore in 1978, CLASS iti pune la dispozitie aproape 30 de ani de experienta in antrenamentul pilotilor si in arta de a pilota in siguranta. Aceste cursuri de o zi sunt oferite pe pistele de concurs din tara si isi merita pretul numai pentru a fi in preajma lui Pridmore (de departe unul dintre cele mai simpatice personaje din pilotaj) si fiul sau, Jason. In multe feluri CLASS este ca un curs de unul singur cu instructori mereu la dispozitie dar care intervin rar.

Motociclistica

In timp ce multe cluburi iti cer sa absolviti cursurile lor de curse, multe iti vor acorda o dispensa dupa ce ati urmat o scoala de timpul CLASS.

Scoala de pilotaj Team Suzuki Endurance Advanced Riding School (TSEARS)

Cursurile TSEARS se tin impreuna cu evenimentele competitionale pe diferite piste de concurs din tara si ele nu numai ca iti invata sa pilotezi dar iti asigura si atmosfera intensa de concurs. Absolvirea unui curs TSEARS iti asigura licenta de pilot recunoscuta de unele organizatii nationale.

Scoala de motociclete STAR

Jason Pridmore isi urmeaza tatal, Reg Pridmore in mai multe feluri. Ca si tatal sau, Jason este un pilot de top de road racer. Si ca tatal sau, Jason preda la o serie de scoli de pilotaj de performanta pe diferite piste de concurs din tara cu scoala de motociclete STAR.

Scoala Suzuki Kevin Schwantz

Kevin Schwantz, unul dintre putinii americani care a castigat un titlu de campionat mondial de Grand Prix si-a pus talentul alaturi de alti fosti piloti pentru a-i invata si pe altii tehnicile performante de conducere pe strada sau pista. Scoala lui Schwantz a primit recenzii laudative de la cei care cunosc astfel de scoli de pilotaj.

Cursuri de pilotare la cluburi

Cele mai multe cluburi au propriile cursuri de pilotare mult mai ieftine decat cele oferite de scolile de pilotaj dar au si multe de oferit in ceea ce priveste condusul pe strada si pe pista. Programa unor astfel de ore difera de la club la club dar cursurile oferite de AFM si CRA sunt exemplele reprezentative.

Motociclistica

Daca vei urma cursurile unei scoli de pilotaj oferite de un club precum AFM trebuie sa iti asigurati singur motocicleta si echipamentul de curse.

Scoala de pilotaj AFM

Pentru a ajuta pilotii incepatori, AFM tine cursuri de pilotaj de cateva ori pe an. Acest curs este unul dintre cele mai complete cursuri de pilotaj oferite de un club. AFM incearca sa faca niste cursuri antrenante, cu curse pentru incepatori cu premii, puncte de campionat si premii in bani.

Toti cei care au absolvit scoala AFM pot concura intr-o cursa AFM, chiar daca au terminat un curs profesionist cum ar fi CLASS, desi AFM ofera o reducere de 25 de dolari daca poti dovedi ca ati termina un curs intr-o scoala acreditata in ultimele 12 luni. Politica AFM este ca in timp ce scolile de pilotaj ofera experienta pe pista trebuie sa invatati multe detalii pentru a concura in cursele reale. Trebuie sa invatati despre steagurile de semnalizare si pregatirea motocicletei precum si la ce sa iti asteptati cand concurezi cu alti piloti.

Pentru scoala AFM trebuie sa ai propria motocicleta si propriul echipament. Pentru a participa trebuie sa ai urmatoarele:

Un costum de piele dintr-o singura bucata (combinezon) sau cu fermoar, in stare buna (fara gauri, rupturi sau uzuri).

O casca integrala cu un abtibild din 1995 sau dupa in stare buna, sau un certificat BSI 6658-A sau ECE 22-05.

Ghete de cel putin 16 cm inaltime si manusi in stare buna.

O protectie pentru spate (fie integrata in costumul de piele sau separata) care este formata din plastic rezistent la impact pe exterior si spuma pe interior si care sa acopere coloana de la talie la umeri.

Aceste echipamente sunt scumpe dar trebuie sa le ai daca vrei sa concurezi. Chiar daca nu concurezi astfel de echipamente asigura protectia si pe strada.

Pregatirea motocicletei de curse

Daca ai tot ce iti trebuie pentru cursa, detaliile legate de pregatirea motocicletei difera de la un club la altul, dar ele sunt in mare aceleasi de la AFM. poti concura pe aproape orice motocicleta in AFM atata timp cat indeplineste cerintele de baza si trece de inspectia tehnica. AFM ofera clase pentru motoare de la 125 cc la peste 1000 cc si de la motociclete cu sau fara modificari la motoare construite special pentru curse.

Pentru a iti pregati motocicleta pentru cursa AFM trebuie sa scoti unele echipamente de strada, cum sunt semnalizarile, oglinzile, numarul de inmatriculare si brachetii, scaritele pasagerului, cricul central si lateral. Farul si pozitia trebuie scoase sau acoperite.

Motociclistica

Cea mai buna cale de a invata despre pregatirea motocicletei este sa te duci la boxe in timpul unei curse si sa vorbiti cu pilotii. Cei mai multi vor fi bucurosi sa te sfatuiasca.

Sistemele de racire trebuie golite de lichid de racire deoarece daca se varsa acesta este foarte alunecos si constituie un pericol pentru piloti. Trebuie sa montati trei numere de concurs, doua pe laterale si unul in fata. Unele motociclete au pe carene sau sa o zona suficient de mare pentru a putea pune un abtibild. Numere pentru incepatori sunt galbene cu numerele AFM scrise cu negru. Ca masura de precautie unele suruburi trebuie prinse cu cablu sau sa aiba dispozitive de blocare.

Cea mai buna cale de a invata sa iti pregatesti motocicleta pentru cursa este sa obtii de la clubul la care vei concura cartea si sa o studiati. Apoi mergi la curse si uita-te pe la boxe la motoare, discuta cu cei de acolo despre cum isi pregatesc motocicletele. Am intalnit piloti care sunt cele mai simpatice si prietenoase persoane si cred ca vei considera foarte folositoare discutiile cu ei despre cum si-au inceput cariera de piloti.

Cumpararea primei motociclete de curse

Cand iti cumperi prima motocicleta de curse ai in vedere recomandarile pe care le-am facut referitoare la motoarele de strada. Alegeti o motocicleta ieftina care sa iti permita sa concurezi dar sa iti si distrati. Alegeti o motocicleta care sa nu fie foarte mare pentru a iti intimida sau sa iti impiedice sa invatati. Pentru incepatori cele mai bune sunt motoarele de 250 cc twins (cum ar fi Kawasaki Ninja 250) si motoarele twins de 500 cc si 650 cc.

O alternatiiti la pregatirea motocicletei singur este sa cumperi una care este deja transformata intr-un de curse. Unul dintre cele mai bune locuri de a gasi asa ceva este in anunturile de specialitate ca cele din Roadracing World. poti gasi motoare de vanzare la boxele pistelor de concurs.

Urmeaza cursurile unei scoli de pilotaj si vezi daca sunteti interesat sa devii pilot. Chiar daca vei decide ca acest sport nu este de voi iti vei imbunatati tehnica de pilotaj.

Motociclistica

Uneori este mai ieftin sa cumperi o motocicleta care a fost deja pregatita de curse decat sa faci acest lucru singur.

Minimum de retinut

Cursele necesita o pregatire psihica si fizica foarte buna din partea voastra.

Exista cursuri de pilotaj pentru toate varstele si cu diferite grade de experienta.

Toate cluburile de curse iti cer sa urmeaza unele cursuri de pilotaj si sa iti iei licenta.

Poate fi mai ieftin sa cumperi o motocicleta de curse decat sa o construiesti.Se refera la US.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.