Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » comunicatii
Antena Yagi

Antena Yagi




Antena Yagi

Yagi este cu siguranta cea mai populara forma de antena directionala. Numita mai corect Yagi-Uda, dupa inventatorii sai japonezi, a fost pentru prima data remarcata intr-o lucrare prezentata in 1928. In zilele noastre antena este larg utilizata pentru receptia semnalelor de televiziune.

Antena de baza consta dintr-un suport central pe care sunt fixate perpendicular elementele, asa cum este ilustrat in Figura 21. Antena cuprinde elementul principal la care este conectat feederul si apoi elementele pasive de o parte si de alta a elementului principal. Aceste elemente pasive nu sunt conectate direct la feeder, dar functioneaza captand si re-radiind puterea in asa fel incat modifica proprietatile directionale ale antenei.

Exista doua tipuri de elemente pasive: reflectorul, care reflecta puterea catre elementul principal, si directoarele, care maresc nivelul de putere pe directia lor. Proprietatile elementelor pasive sunt determinate de distanta intre ele si de lungimea lor electrica.

Atunci cand un element pasiv este realizat inductiv, curentul care este indus are o faza astfel incat sa re-radieze putere inapoi, catre elementul principal, adica sa reflecte puterea. Pentru a face un element reflector in acest fel, el trebuie acordat pe o frecventa ceva mai mica decat cea de rezonanta. Fizic, acest lucru se poate face adaugand o bobina pentru a mari inductanta sau, mai uzual, construindu-l putin mai lung. Tipic, reflectoarele sunt cu circa 5% mai lungi decat elementul principal. Invers, directoarele sunt acordate pe o frecventa ceva mai mica decat rezonanta. Aceasta se poate face adaugand o capacitate in element sau facandu-l putin mai scurt decat elementul principal , tot cu circa 5%.



Figura 21.Antena Yagi

Se foloseste un singur reflector si adaugarea altora in spatele acestuia ar aduce o imbunatatire prea mica, nesemnificativa. Mai multe directoare insa, au ca efect cresterea directivitatii si nu este de mirare sa intalnim zece sau mai multe directoare pe o antena. In mod normal numarul lor este limitat de dimensiuni, costuri si de castigul dorit. In mod tipic , o antena cu doua elemente, avand un reflector si un element principal, va da un castig in jurul a 5dB fata de o antena dipol, iar o antena cu trei elemente, cu un director, va oferi un castig in jurul a 7dB. Elementele suplimentare dau castiguri aditionale mai mici plecand de la 2dB pentru primele doua ; totusi fiecare director aduce in plus cam 1dB. De exemplu, o antena cu 11 elemente este de asteptat sa aiba un castig in jur de 13dB si o versiune cu 12 elemente poate avea in jur de 14dB. Se observa ca spatierea elementelor are un efect mic asupra castigului. Uzual, distanta intre elemente este intre 0,1 si 0,3 din lungimea de unda.

Diagrama polara a antenei Yagi este, in general, cea prezentata in Figura 21. Prin adaugarea mai multor, lobul principal devine mai ingust. Aceasta face pozitionarea antenei mai dificila, un lucru de care trebuie sa tinem cont atunci cand alegem castigul dorit pentru antena.

Impedanta antenei este influentata de elementele pasive. In acelasi fel in care prezenta pamantului micsoreaza impedanta antenei dipol, tot asa elementele pasive plasate langa elementul principal micsoreaza impedanta antenei Yagi. Spatierea elementelor are un efect mult mai mare asupra impedantei decat are asupra castigului. In cele mai multe cazuri se foloseste un dipol inchis si spatierea elementelor se face astfel incat sa se obtina adaptarea cea mai buna.







Politica de confidentialitate







creeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

SISTEME DE TRANSMITERE LA DISTANTA A SEMNALELOR AUDIO SI VIDEO
Istoric privind telecomunicatiile din Romania
PUTEREA DE EMISIE
TRANSMISIA
Conexiunea la internet pentru telefoane Nokia
ELEMENTELE UNUI SISTEM DE ANTENA
ANALIZA EVOLUTIEI PRINCIPALILOR INDICATORI ECONOMICI LA VODAFONE ROMANIA, PUCT DE LUCRU PLOIESTI IN PERIOADA 2007-2009
REVOLUTIA INFORMATIONALA - DATE, INFORMATII SI CUNOSTINTE



Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu