Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale uniceAcasa » tehnologie » comunicatii
Antena verticala

Antena verticalaAntena verticala

Antenele verticale sunt foarte raspandite, mai ales pentru VHF si UHF. Cum elementul antenei este in plan vertical, puterea este radiata in toate directiile in jurul ei. Totodata, unghiul de radiatie al acestei antene este foarte mic, ceea ce inseamna ca o cantitate foarte mica de energie se risipeste prin radiatie in sus, departe de pamant. Avand in vedere caracteristica de radiatie a acestor antene, ele sunt ideale pentru aplicatii mobile. Faptul ca ele radiaza de jur imprejur face ca sa nu fie necesara repozitionarea lor in timp ce vehiculul se misca. Folosirea acestor antene nu este restransa numai la statiile mobile. Statiile fixe pot si ele sa foloseasca o caracteristica omnidirectionala, daca se cere. Majoritatea statiilor de radiodifuziune pe unde medii folosesc antene verticale, pentru a le permite sa acopere toate directiile in jurul antenei.

Desi antenele verticale pot avea diferite lungimi, de obicei au un sfert din lungimea de unda. Aceasta inseamna ca sunt alimentate intr-un punct de curent maxim, dupa cum se observa in Figura 22.

Figura 22.Antena verticala de un sfert de lungime de unda

Antena verticala este asimetrica si este alimentata printr-un feeder coaxial, asa cum se vede in figura 22. Conductorul central al coaxialului este conectat la elementul vertical , in timp ce ecranul este conectat la masa. Sistemul de impamantare trebuie sa fie foarte bun. Un simplu cui infipt in pamant poate avea o rezistenta de 100 ohmi sau mai mult , in unele cazuri. Cum impedanta antenei verticale de acest tip poate fi de numai 35ohmi, rezistenta pamantului poate deveni usor factorul dominant, absorbind cea mai mare parte a puterii din sistem. Statiile de radiodifuziune folosind antene verticale necesita performante optime si de aceea li se asigura un sistem de impamantare foarte bun pe langa antena insasi. In afara de un cui mare de impamantare, la baza antenei este ingropat, imediat sub suprafata pamantului, un sistem radial de fire de lungimi de sfert de unda sau mai mari.

Pentru aplicatiile mobile, antena este montata pe corpul autovehiculului. In acest caz, tabla vehiculului actioneaza ca pamant (masa). Acesta este un sistem de impamantare foarte eficient, mai ales pentru VHF si benzile apropiate, pentru care suprafata masinii se intinde pe cateva lungimi de unda in jurul bazei antenei. Un avantaj este ca antena poate fi montata relativ sus. Cea mai buna pozitie pentru performantele radio este in centrul plafonului ;oricum, nu este totdeauna acceptabila din punct de vedere estetic. In acest caz , montarea pe o aripa ofera si ea performante destul de bune.

Nu este totdeauna convenabil sa montam o antena verticala pe pamant. Ea poate fi usor mascata de obiecte inconjuratoare, reducandu-i eficienta. Aceasta este valabil mai ale spentru VHF si UHF, la care antena este foarte mica si montarea pe pamant ar reduce foarte mult din eficienta. In aceste situatii se poate folosi un sistem de plan de masa. Planul de masa este realizat din mai multe baghete sau fire care sunt, in general, lungi de un sfert de unda. Uzual se folosesc patru baghete, fiind suficiente pentru cele mai multe dintre aplicatii, iar sistemul de plan de masa poate arata ca acela din Figura 23.

Impedanta de intrare a unui plan de masa este mica. Pentru a imbunatati adaptarea cu 50 ohmi, razele pot fi indoite in jos. Daca razele se inclina in jos si mai mult, antene devine din ce in ce mai asemanatoare cu un diplo vertical, iar valoarea impedantei creste catre valoarea de 78 ohmi, presupunand ca nu exista obiecte prin apropiere. De asemenea, elementul vertical poate fi pliat in acelasi fel ca si dipolul, sau se poate folosi o retea de adaptare in punctul de alimentare, pentru a asigura o adaptare buna.

Figura 23.Un plan de masa pentru antena

loading...
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
MODULATIA GMSK
PROIECT DE SPECIALITATE Electronica si automatizari, Tehnician infrastructura retele de telecomunicatii - Componente pasive ale retelelor de telecomun
CANALELE DE CONTROL DE TIP BCCH
PERFORMANTELE RECEPTORULUI
PUTEREA DE EMISIE
REVOLUTIA INFORMATIONALA - DATE, INFORMATII SI CUNOSTINTE
EVOLUTIA COMUNICATIILOR RADIO
Arhitectura retelelor celulare
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu