Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » comunicatii
CANALELE DE CONTROL DEDICATE

CANALELE DE CONTROL DEDICATE
CANALELE DE CONTROL DEDICATE

Canalele de control dedicate pot fi:

autonome (SDCCH Standalone Dedicated Channel) sau

asociate unui canal dat (ACCH Associate Control Channel).

Ambele tipuri de canale sunt bidirectionale.

La randul lor, canalele autonome se clasifica, dupa numarul de subcanale, in:

canale cu subcanale (SDCCH/4),

canale cu 8 subcanale (SDCCH/8).

Canalele de control autonome sunt folosite in procesul de stabilire a unei legaturi de comunicatie in conformitate cu serviciul solicitat de utilizator. Aceasta activitate include interogarea statiei mobile cu privire la serviciul cerut, verificarea disponibilitatilor de la statia de baza si, in final, alocarea unui canal de trafic.

ACCH este asociat fie unui canal de trafic fie unui canal autonom. ACCH este folosit pentru a instala un canal de semnalizare pentru fiecare canal de comunicatie. Sensul statie de baza statie mobila este utilizat pentru controlul puterii si avansul momentului de emisie al statiei mobile. Pe sensul statie mobila statie de baza sunt transmise informatii referitoare la starea primei, ca de exemplu rezultatele masurarilor de camp, rezultate care stau la baza procedurilor de transfer. GSM ofera doua tipuri de canale de control asociate:

cu actiune rapida (FACCH) si

cu actiune lenta (SACCH).FACCH este folosit pentru comenzi de transfer intre celule sau pentru realocare de canal in cadrul aceleiasi celule. FACCH este asociat unui canal de trafic de viteza maxima (FACCH/F) sau de viteza redusa (FACCH/H) si se realizeaza prin inlocuirea informatiilor de trafic din segmentul temporal al cadrului curent cu informatiile de comanda urgenta. Bitii de semnalizare (semafor) indica daca continutul corespunde canalului de trafic sau FACCH.

SACCH sunt de tipuri, in functie de tipul de canal la care sunt asociate. Astfel SACCH/TF este asociat unui canal de trafic de viteza maxima iar SACCH/TH unuia de viteza redusa. SACCH/C4, /C8 sunt asociate unor canale de control autonome de tipul SDCCH/4, respectiv SDCCH/8.

Pe sensul statie de baza statie mobila, prin SACCH se transmit comenzi pentru controlul puterii de emisie si avansul emisiei la statia mobila. Pe sensul invers, statia mobila raspunde transmitand nivelul puterii folosite la emisie, puterea receptionata si calitatea semnalelor de la statiile de baza adiacente.

Spre deosebire de canalele de trafic, care sunt instalate fiecare pe cate un canal fizic, canalele logice BCCH si CCCH, puse la dispozitia abonatilor mobili intr-o celula data, sunt instalate pe acelasi canal fizic, corespunzator canalului temporal 0 al (asa numitelor) purtatoare BCCH ale celulei. Mai mult, canalele BCCH si CCCH sunt canale simplex (uni directionale), ele transferand informatii fie pe sensul statie mobila statie de baza (legatura ascendenta - up link) fie pe sensul opus (legatura descendenta down link). Spre deosebire de acestea, canalele de trafic si canalele de control dedicate sau asociate sunt canale duplex. Aceste diferente se observa si in modul de formare al multicadrelor. Astfel, un multicadru, pentru canalele BCCH si CCCH, este format din de cadre, avand o durata de ms, in vreme ce un multicadru pentru canale duplex (trafic, control dedicat si asociat), format din de cadre, dureaza ms (figura Aceasta diferenta intre duratele celor doua tipuri de multicadre, este compensata la nivelul hipercadrelor, de multicadre pentru canale BCCH si CCCH formand un hipercadru, care are aceeasi durata, s, cu un hipercadru format din de multicadre pentru canale duplex. De asemenea, canalele logice instalate in fiecare cadru, difera in functie de sensul canalului fizic (figura Pe sensul statie mobila statie de baza toate cele de canale logice, din fiecare cadru, sunt de tipul RACH. Pe sensul statie de baza statie mobila, se disting

grupe de cate 10 cadre, cadrul fiind disponibil. Primul grup are structura: un canal FCCH, un canal SCH, patru canale BCCH si patru canale PCH/AGCH. In celelalte patru grupuri, canalele BCCH sunt inlocuite cu canale PCH/AGCH. Prin aceasta se urmareste reducerea la minimum a consumului de canale pentru alte functii, fata de acelea care confera capacitatea sistemului.


Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.