Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » comunicatii
Comparatie intre fibrele optice si firul de cupru

Comparatie intre fibrele optice si firul de cupru


Comparatie intre fibrele optice si firul de cupru

O comparatie intre fibra si cupru este instructiva.

Fibra are multe avantaje.

Mai intai, largimea de banda pe care o suporta este mai mare decat a cuprului. Numai acest lucru si ar fi suficient pentru a fi utilizata in retelele performante.

Datorita atenuarii scazute, repetoarele sunt necesare la fiecare 30 km pe liniile lungi, in comparatie cu 5 Km pentru cupru.

Fibra are avantajul ca nu este afectata de socurile electrice, de interferenta campului electromagnetic sau de caderile de tensiune.

De asemenea, nu este afectata de substantele chimice corozive din aer, fiind ideala pentru mediile aspre din fabrici.

Destul de surprinzator, companiile de telefoane prefera fibra dintr-un alt motiv: este subtire si foarte usoara.

Multe din canalele cu cabluri sunt pline pana la refuz si prin inlocuirea cuprului cu fibra se golesc canalele, iar cuprul are o valoare excelenta pe piata, deoarece fabricile de cupru il considera un minereu de mare importanta.De asemenea, fibra este mai usoara decat cuprul. O mie de cabluri torsadate cu o lungime de 100 Km lungime cantaresc 8000 Kg. Doua fibre au o capacitate mai mare si cantaresc doar 100 Kg, acest lucru reducand drastic necesitatea unor echipamente mecanice scumpe care trebuie intretinute.

Pe traseele noi, fibra castiga detasat in fata cuprului datorita costului de instalare foarte scazut.

In sfarsit, fibrele nu pierd lumina si sunt foarte dificil de interceptat. Acest lucru le ofera o excelenta securitate impotriva unor potentiale tentative de interceptare.

Motivul pentru care fibra este mai buna decat cuprul este intrinsec. Cand electronii se misca intr-un cablu, ei interactioneaza unul cu altul si sunt ei insisi influentati de electronii din afara cablului. Fotonii dintr-o fibra nu interactioneaza unul cu altul si nu sunt afectati de fotonii din exterior.

Pe de alta parte, fibra este o tehnologie nefamiliara si necesita o pregatire pe care cei mai multi dintre ingineri nu o au.

Deoarece transmisia optica este prin natura ei unidirectionala, comunicatiile bidirectionale necesita fie doua fibre, fie doua benzi de frecventa diferite pe aceeasi fibra. in sfarsit, interfetele pentru fibra costa mai mult decat interfetele electrice.

Nu mai putin adevarat este faptul ca toate comunicatiile de date pe lungimi mai mari decat cativa metri se vor face in viitor cu fibre.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.