Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » comunicatii
Viitorul tehnologiei comunicatiilor

Viitorul tehnologiei comunicatiilor


VIITORUL TEHNOLOGIEI COMUNICATIILOR

1. Multimedia interactiva

Conceptul de multimedia nu este foarte bine definit (ne multumim cu explicatiile de genul " un calculator bine echipat, capabil de a reda sunete, secvente video, CD-uri audio, asta in plus de aplicatiile clasice - programe de simulare, proiectate asistata de calculator, birotica, jocuri") deci adaugarea cuvantului interaciv face si mai dificila gasirea unei definitii. Totusi, reluand "definitia" de mai sus si adaugand posibilitatea de a folosi computerul personal pe post de televizor, consola de jocuri, sau terminal de informare si comanda ne apropiem de o definitie acceptabila.Interactivitatea presupune posibilitatea de a ne conecta la un server multimedia si de a putea sa transmitem serverului informatii. In acest mod intervenim direct asupra a ceea ce vom receptiona. Un exemplu ar putea fi televiziunea interactiva: urmarim un film sau un buletin de stiri, dara fara constrangeri orare, ci atunci cand dorim si cu posibilitatea de a reveni asupra unor secvente, de a face pauze in difuzare. E ceva mai mult decat un videocasetofon virtual. Alte exemple sunt jocurile in retea cu un server sau alti clienti ai serverului sau tele-cumparaturile.

Un asemenea scenariu implica insa un "tot digital", adica transmisia imaginilor si a sunetelor in format digital, precum si un set de protocoluri si comenzi care sa permita manipularile sus mentionate. Limitarile incep sa apara in acest moment, intrucat e vorba despre transmisia unui film digitizat si deci la receptie trebuie sa dispunem de o calitate cel putin echivalenta celei din televiziunea clasica - dar acest lucru necesita un debit foarte important. Debitul suportului de transmisie este deci un factor critic. Aplicatiile la debite reduse sunt posibile datorita compresiei datelor de intrare (imagini si sunete digitizate). Compresia imaginilor si a sunetului sunt posibile datotita unei redundante existente. Algoritmii de compresie asigura eliminarea acestei redundante, retinand numai informatiile absolut necesar pentru reconstituirea imaginii/sunetului. Dupa cum se poate banui, intre factorul de compresie si calitatea imaginilor (respective a sunetului) dupa decompresie exista o relatie de inversa proportionalitate.

Diferentierea societatii in functie de rapiditatea accesului la informatii este un fenomen real din ce in ce mai evident. Azi nu numai informatiile conteaza, ci si modul de acces la ele. Utilizarea unor canale rapide va va permite obtinerea de avantaje semnificative in societatea informationala. Nu va fi indiferent daca aflati un curs la bursa in cateva secunde si puteti lua decizii in jumatate de ora, pe o legatura lenta ca un modem vechi. Acesta ar fi doar unul din exemplele posibile.

2. Televiziunea interactiva (ITV)

Imaginati-va ca priviti "Seinfeld" si apare o reclama de mici dimensiuni (spot) pentru o firma de asigurari. Apucati telecomanda, faceti click pe casuta din coltul ecranului - "Pentru mai multe informatii". Apare un meniu, apoi un nou click pe casuta din coltul ecranului cu titlul "Asigurari pe viata" va lansa o prezentare multimedia. La diferite nivele se pot obtine mai multe informatii. La sfarsit cereti locatia unui agent de asigurari - informatiile apar de la un PC legat televizorului. Apoi inapoi la "Seinfeld". Aceasta este televiziunea interactiva.

ITV este considerate "un sistem electronic interactiv care da posibilitatea utilizatorului sa ceara si sa primeasca informatii prin intermediul unui terminal capabil sa afiseze texte si imagini". Echipamentul de care au nevoie abonatii televiziunii interactive este un televizor (optional cu telecomanda) si o tastatura conectate prin cablu la un calculator principal. CATV asigura un flux de informatii in doua sensuri, prin care utilizatorul poate cere si obtine informatii dintr-un mediu de servicii informative asigurate de o companie CATV.

Aceste servicii pentru care abonatii pot opta include furnizarea de stiri, rezultate ale competitiilor sportive, rapoarte bancare, starea vremii si chiar cumparaturi pe baza de catalog. Principalul spectacol in calea adoptarii pe scara larga acestui tip de televiziune il constituie costul ridicat al abonamentului. In plus, trebuie achizitionat un receptor special care costa sute de dolari. Oamenii care si-ar putea permite sa adopte serviciul CATV ar face-o mai probabil daca li s-ar oferi un program adaptat la nevoile personale de informare. Acest fapt duce insa la nerentabilitatea economica a bazelor de date: costurile pentru a obtine si actualiza informatiile pentru un numar restrans de utilizatori cu aceleasi preferinte ar fi extrem de mari.

Probleme legate de costuri, echipamente, tehnologie dau un aer de credibilitate ipotezei conform careia in viitorul apropiat cele mai multe sisteme interactive se vor concentra in continuare pe PC.


3. Tehnologia push de accesare a informatiilor pe Web

Asistam in ultimele luni la aparitia unor tehnologii noi de transfer a informatiilor pe Internet. PointCast sau BackWeb si noile interfete desktop Constellation si Activ Desktop vor contribui la modificarea modului nostru de accesare a informatiilor. In curand vom naviga mai putin si vom primi informatiile dorite pe diferite canale de emisie pe Web, canale similare celor de televiziune.

Emisiunile vor putea fi desigur selectate si vor contine reclame. Paginile Web vechi nu vor disparea, dar apare alaturi un nou mediu de transfer care va permite aparitia unor furnizari de informatii care va vor gasi oriunde va aflati: la lucru, langa calculatorul de acasa, pe pager sau telefonul mobil. Lucrul clasic in retea se va imbina cu receptionarea unor canale de sunet, video sau mesaje de fax, pager sau de pozitie geografica (GPS). Tehnica traditionala de aducere a informatiilor, pull, care ne ofera imensa biblioteca de informatii de pe Internet, se va completa cu una noua push, prin care vom beneficia de emisiuni orientate spre noi.

4. Web Remote Control

Noile tehnologii push aduc in Internet modelul consacrat de televiziune. Aceasta inseamna si publicitate. Dar si telecomanda.

Web Remote Control (WRC) permite utilizatorilor sa acceseze canalele TV: cu o telecomanda. Utilizatorii pot acum sa schimbe canalele cu telecomanda si, cand gasesc unul interesant, pot apasa pe butonul Play pentru a accesa siteul respectiv. Utilizatorii de toate nivelurile, chiar si copiii, pot acum sa acceseza o valoroasa biblioteca pe care o au in fata: Internetul. WRC face acest lucru simplu, fara a necesita cautari complexe pentru a gasi informatia. Apasand doar un buton poti vedea programul de la ProTV, apasand un altul poti asculta un post de radio de oriunde din lume, iar un alt buton apasat iti permite sa vizitezi Louvre-ul sau sa te plimbi pe malurile Senei la Paris. Cu o apasare pe buton, poti sa citesti ziarul preferat, sa afli ultimele informatii de pe piata financiara.

Internetul a devenit un mediu multimedia cu sunete, animatii, imagini si text. Programele de cautare pe Internet nu au fost concepute pentru un astfel de mediu, ele avand eficienta doar in cautare de text.

Se poate naviga foarte usor in baza de date a WRC, folosind sagetile de pe telecomanda. In timpul navigarii pe web, toate paginile pe care le-ati vizitat sunt pastrate pe discul hard local (caching); navigam "off-line" prin paginile deja vizitate.

5. Remote Access prin Dial-up Networking

Modemul poate avea o serie intreaga de utilizatori in retea. Il puteti folosi pentru trimiterea si receptionarea de faxuri, pentru Remote Access sau pentru partajarea conexiunii la Internet.

Stiri cu Winpopup

O modalitate simpla, si pana de curand foarte practica, de a transmite mesaje unui participant la retea este utilitarul Winpopup, o relicva a suportului de retele Novell-Netware. Netware cunoaste comanda DOS Send, prin intermediul careia pot fi transmise scurte mesaje text catre unul sau mai multe workstation-uri. Acestea "patrund" in fata aplicatiilor care ruleaza pe PC-urile respective si sunt afisate jos, pe monitor. Winpopup a fast dezvoltat pentru ca si calculatoarele Windows sa aiba capacitatea de a transmite si receptiona mesaje Netware-Send.

Dar Winpopup functioneaza foarte bine si fara Netware. Conditia este ca acest program sa ruleze permanent nu doar pe calculatorul care transmite mesajele, ci si pe cele care trebuie sa le receptioneze.

NetMeeting in reteau locala

Microsoft NetMeeting, programul de chat si videoconferinte din Internet Explorer 4.x, poate fi utilizat si fara o conexiune la Internet, in reteaua locala. Conditia este doar ca LAN-ul sa lucreze cu protocolul TCP/IP. Pentru situatia in care NetMeeting este deja instalat pe calculatorul dumneavoastra (respectiv pe toate PC-urile din retea), adapati programul la functionarea in LAN. In Tools-Options selectati in Network Bandwidth inregistrarea LAN. In meniul Protocols verificati daca este activat TCP/IP.

In meniul tabular Calling dezactivati optiunea Logon to the directory server when NetMeeting starts. Daca insa porniti NetMeeting pentru prima oara sau daca acum il instalati, setati respectivele optiuni deja din respectivele dialoguri de setup.

In primul rand selectati optiunea Logon to the directory server when NetMeeting starts. La datele utilizatorului va trebui sa introduceti neaparat o adresa de e-mail. Indicati pur si simplu o adresa fictiva. In fereastra de dialog pentru viteza conexiunii selectati Lan. Introduceti apoi toate adresele IP ale tuturor participantilor prin Call - Create SpeedDial in agenda lui NetMeeting. Dupa ce ati configurat fisierele HOSTS, puteti folosi si numele sub forma de text.

Din acest moment puteti apela ceilalti participanti la retea - in masura in care pe calculatoarele acestora ruleaza Netmeeting - ca si prin intermediul unui directory server. Whiteboard (anume semnul comun al unui flipchart virtual) precum si audio si videoconferintele (presupunand ca dispuneti de hardware-ul corespunzator) functioneaza de asemenea fara probleme. Acestea din urma chiar mai bine decat prin Internet, deoarece reteaua locala este mult mai rapida.

Atat derivatele de Winpopup prezentate anterior cat si NetMeeting si alte aplicatii de retea trebuie sa cunoasca numele calculatorului in retea. Windows utilizeaza diferite metode pentru a atribui unui nume, o adresa de retea (de exemplu o adresa IP in retele TCP/IP). Cea mai simpla la TCP/IP este folosita in mod standard. Un pachet de date, dedicat unui anumit calculator (de exemplu Ion-PC), este transmis simultan catre toate PC-urile din retea. Acest procedeu este numit broadcasting.

Descris cat se poate de simplu, pachetul de date purcede la drum cu intrebarea "Te numesti Ion-PC?". Toate calculatoarele in afara de unul, tocmai Ion-PC, vor ignora pachetul de date. Aceasta metoda este intradevar simpla, dar si destul de incomoda si incarca destul de mult reteaua. Mai ales in retelele mari, prin broadcasting se creeaza un trafic inutil. Din acest motiv nu se mai utilizeaza protocolul IPX/SPX in retele mai mari.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.