Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale uniceAcasa » tehnologie » constructii
Aliaje din metale de baza pentru turnare si maleabile - probleme selectate

Aliaje din metale de baza pentru turnare si maleabile - probleme selectateALIAJE DIN METALE DE BAZA PENTRU TURNARE SI MALEABILE - PROBLEME SELECTATE

Problema 1. Valorile modulelor de elasticitate ale aliajelor crom-nichel si crom- cobalt sunt de aproximativ de 2 ori mai mari decat ale celor de aur, astfel incat grosimea unei restaurari in directia fortei de incovoiere poate fi redusa Ia jumatate si sa aiba aceeasi deflectie. Este justificata aceasta concluzie? (Justificati raspunsul).

Solutie. Nu. Desi curba solicitare-deformare poate conduce la un raspuns afirmativ, trebuie reamintit ca deflectia unei bare este direct proportionala cu modulul si invers proportionala cu cubul grosimii.In consecinta, reducerea la jumatate a grosimii barei de crom-cobalt va creste semnificativ deflectiain comparatie cu bara de aur, chiar daca modulul este de doua ori mai mare.Se poate observa ca este posibila doar o reducere mica a grosimii barei de crom-cobalt pentru a se mentine aceeasi rigiditate ca a lucrarii din aur.

Problema 2. in timpul lipirii unei proteze partiale din crom-cobalt, temperatura lampii devine foarte inalta. Ce efect se poate astepta asupra proprietatilor placii turnate?

Solutie. incalzirea excesiva a placii va conduce la o reducere a limitei de curgere si a elongatiei procentuale. Aceasta se poate datora migrarii atomilor si formarii carburilor, deci o depletie a cromului din granulatii, fapt ce va determina si o amplificare a coroziunii.

Problema 3. Aliajele crom-nichel care pot fi turnate in materiale de ambalare cu liant gips contin pana la 2% beriliu pentru a reduce temperatura de topire. Un aliaj etichetat a avea 77% nichel, 21 % crom si 2% beriliu va contine un procent atomic de 2% Be. Este corect rationamentul? Justificati raspunsul.

Solutie. Nu. Valorile mentionate sunt in procente gravimetrice. Pentru a obtine pro­cente atomice, trebuie impartite procentele la numarul atomic al fiecarui element. Valorile obtinute se aduna si procentul atomic se calculeaza prin impartirea fiecarei valori la suma obtinuta si inmultirea cu 100. De exem­plu: Ni: 77/59 = 1,305, Cr: 21/52 = 0,404 si Be: 2/9 = 0,222. Suma este 1,931, iar procentul ato­mic al beriliului este 0,222/1,931x100 = 11,5%.

Problema 4. O sarma ortodontica din otel inoxidabil 18-8 austenitic a fost indoita si apoi tratata termic 3 minute, dar incalzita necorespunzator la 816°Cin locul celor 482°C recomandate. Ce efect va avea acest trata­ment asupra sarmei?

Solutie. Se va realiza o recristalizare sub­stantiala si o precipitare a atomilor de car­bon prinsi in reteaua de fier, ceea ce va re­duce rigiditatea si rezistenta la incovoierea permanenta. incalzirea recomandata la 482°C se face pentru indepartarea tensiuni­lor introduse in cursul incovoierii sarmei si este suficient de redusa pentru ca sa nu se produca modificari ale rigiditatii si rezistentei la incovoiere.

Problema 5. Daca doriti sa alegeti o sarma ortodontica cu forta cat mai constanta fara sa necesite reactivare la deplasarea dintilor, preferati una de otel inoxidabil 18-8, de p-titan sau de nichel-titan? De ce?

Solutie. Pe baza curbelor moment de incovoiere-deflectie si moment de torsiune- deflectie, trebuie aleasa o sarma de nichel- titan. Aceasta are cea mai mica rata de reve­nire elastica pentru o anumita dimensiune, dar cea mai mare rezilienta si cea mai mica reducere a fortei la deplasarea dintelui. Astfel, timpul dintre activari este mai lung, iar forta este foarte constanta.

Problema 6. Acele-pila K din otel inoxi­dabil sunt utilizate cu o rotatie de 90° in sens orar si retragere. Daca varful acului se fixeaza in canalul radicular, de ce nu trebuie realizata o miscare prea accentuata in sens antiorar?

Solutie. Acele sunt spiralate in cursul confectionarii astfel incat continuarea rotatiei va realiza despiralizarea, in timp ce rotatia in sens antiorar va creste gradul de spiralizare, eventual determinand o fractura de tip casant, nu ductil. in consecinta, aceste instrumente se fractureaza mai usor la rotatii in sens antiorar, adesea chiar la un sfert de tura.

loading...
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE CLASA: a X a EDUCATIE MUZICALA - OPERA IN GERMANIA SI RUSIA
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani Limba si comunicare - Strugurele, de Maria Gaitan
 Proiect instalatii electrice - Sa se proiecteze instalatia electrica si de forta a unei microintreprinderi la alegerea studentului
 PROIECT - Ingineria reglarii automate - sistemul de reglare automata a unei actionari cu motor electric

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 Lucrare de licenta educatie fizica si sport - studiu asupra imbunataȚirii motricitaȚii in lectia de educatie fizica la clasele a v-a de la &
 Lucrare de licenta ecologie si protectia mediului - aspecte ecologice privind fauna de orthoptere si mantide din parcul national muntii macinului
 LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT INFORMATICA - GESTIONAREA STOCULUI UNEI FARMACII
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 Evidenta a clientilor dar si a serviciilor in Visual Fox pro 9 - Lucrare de atestat
 Lucrare atestat Tehnician in turism - CALITATEA SERVICIILOR TURISTICE
Proiect Tehnician in constructii si lucrari publice - Documentatia tehnico – economica de executie a unei zidarii simple si profilul longitudinal al u
Geomembranele
NOTIUNI INTRODUCTIVE CU PRIVIRE LA MIJLOACELE DE MUNCA IN ACTIVITATEA DE CONSTRUCTII
ACUSTICA CLǍDIRILOR
PRODUCTIVITATEA DE EXPLOATARE A MASINILOR DE CONSTRUCTII
ECHILIBRUL SISTEMELOR DE CORPURI
EXECUTIA, VERIFICARI SI PROBE ASUPRA INSTALATIILOR DE INCALZIRE PROIECTATE
Conducator auto si utilaje de mare tonaj
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu