Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » constructii
NOTIUNI INTRODUCTIVE CU PRIVIRE LA MIJLOACELE DE MUNCA IN ACTIVITATEA DE CONSTRUCTII

NOTIUNI INTRODUCTIVE CU PRIVIRE LA MIJLOACELE DE MUNCA IN ACTIVITATEA DE CONSTRUCTII


NOTIUNI INTRODUCTIVE CU PRIVIRE LA MIJLOACELE DE MUNCA IN ACTIVITATEA DE CONSTRUCTII

Unele din domeniile principale de activitate in care se desfasoara lucrarile de constructii sunt cele privind lucrarile de transport, lucrarile pregatitoare ca de exemplu eliberarea amplasamentului, lucrari de fundatii, lucrari de prelucrare a materialelor pentru pregatirea la o forma semifinita ca de exemplu prepararea betonului, lucrari de introducere in opera care reprezinta si lucrari de baza (principale), lucrari ce intervin dupa introducerea in opera.

Se definesc in primul rand uneltele ca fiind sisteme de corpuri solide, portabile, care au rolul de a actiona asupra altor corpuri solide pentru a le provoca o transformare fizica sau prelucrare in cadrul unei faze dintr-un proces tehnologic.

Partile active ale uneltelor poarta numele de scule. De exemplu: panza unui ferastrau, cutitul la o rindea, etc.

Lantul cinematic se defineste a fi un sistem tehnic format din elemente care sunt astfel legate intre ele incat asigura o mobilitate relativa a unuia fata de celalalt.

Mecanismul este un lant cinematic inchis, cu un element fix si cu miscari legate (desmodrome) ce transmite si transforma miscarea de la elementul initial (conducator) la elementul final (condus).Motorul - este un sistem tehnic ce transforma energia aflata sub diferite forme, in energie mecanica de miscare in spatiu a unor corpuri solide (energie stereo-mecanica).

v    Dupa felul constructiei motorului deosebim:

motoare cu piston, semirotative, cu rotor piston, cu rotor (motorul electric), cu pistoane libere.

v    Dupa felul energiei folosite deosebim:

motoare termice (cu benzina, cu motorina)

motoare electrice (transforma energia electrica in energie mecanica de miscare)

motoare pneumatice, hidraulice, eoliene si motoare cu aburi.

Masina se defineste ca un sistem tehnic alcatuit din organe solide cu miscari legate care transforma energia stereomecanica in alte forme de energie si invers.

Masinile se clasifica in:

masini de forta - care servesc la obtinerea unei forme de energie care de obicei mai este supusa unor transformari inainte de a fi folosita direct.

masini de lucru - care cedeaza energia mecanica sub forma in care este folosita direct in tehnica.

La randul lor, masinile de forta se impart in:

masini motoare - care primesc energia sub diferite forme si cedeaza in schimb energia mecanica unor corpuri solide in miscare.

Masini generatoare - care primesc energia mecanica a unor corpuri in miscare si cedeaza in schimb alte forme de energie.

Cele mai raspandite in constructii sunt generatoarele hidraulice (pompele) si generatoarele pneumatice (compresoa-rele).

Din categoria masinilor de lucru fac parte si majoritatea masinilor de constructii.

Masina-unelta se defineste ca o masina prelucratoare, prevazuta cu scule, care permit prelucrarea unor obiecte metalice sau nemetalice, prin solicitari mecanice. Exemplu: masina circulara, masina de indreptat si taiat otel beton, etc.

Ansamblul compus din masini, aparate, dispozitive si echipamente accesorii se numeste utilaj de constructii.

Acest complex efectueaza anumite lucrari sau procese de lucru pe un santier de constructii. Exemplu: macaraua turn.

Se mai numeste utilaj si fiecare masina sau aparat mai important care face parte din ansamblul de utilare al unei instalatii industriale sau a unei linii tehnologice industriale.

De exemplu:

utilaje pentru transporturi

utilaje pentru executarea unor procese tehnologice

Sfera notiunii de utilaj cuprinde si notiunea de masina.

Instalatia este ansamblul de constructii, aparate, masini si accesorii montate astfel incat sa formeze un tot unitar, care poate fi folosit pentru executarea unui proces tehnologic complex.

Ca si notiunea de utilaj, sfera notiunii de instalatie cuprinde si notiunea de masina.

Sistemele tehnice, in general, pot fi descompuse in ansambluri si subansambluri.

Ansamblurile sunt parti componente ale masinilor sau aparatelor, alcatuite din grupe mari de mecanisme si piese, cu rol functional bine determinat.

Subansamblurile sunt parti componente ale ansamblurilor si sunt alcatuite din cate un mecanism sau din cate o grupa de piese cu rol functional limitat.

Organele de masini sunt parti componente ale masinilor si mecanismelor, alcatuite din piese sau ansambluri de piese, fara mobilitate mutuala in serviciu, putand fi calculate si proiectate in mod independent.

Cu toate diferentele constructive rezultatele din necesitatea indeplinirii unor procese tehnologice foarte variate, din punct de vedere principal, aproape toate masinile de constructii sunt alcatuite din aceleasi parti componente si anume:

echipamentul de lucru

echipamentul de forta sau de putere (motorul)

sistemul de transmisii

sistemul de comanda

mecanismul de deplasare (la cele mobile).

In afara acest parti componente la unele masini de constructii capata o dezvoltare apreciabila scheletul de sustinere si instalatiile auxiliare.

O masina cuprinde totdeauna in alcatuirea sa un motor, deci poseda sursa proprie de energie. Intregul parc de masini si utilaje de constructii formeaza un inventar de mecanizare. Inventarul de mica mecanizare cuprinde uneltele si dispozitivele perfectionate cu ajutorul carora muncitorul obtine un randament sporit in procesul de productie.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.