Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale uniceAcasa » tehnologie » constructii
Betoane de inalta rezistenta

Betoane de inalta rezistentaBetoane de inalta rezistenta

Betoanele de inalta rezistenta fac parte din conceptul mai general de betoane de inalta performanta, la care, pe langa rezistentele mecanice ridicate se remarca si o durabilitate mult sporita. De asemenea si celelalte performante ale acestor betoane sunt superioare celor ale betoanelor obisnuite.

Proprietatile betoanelor de inalta rezistenta depind de materialele componente utilizate, de tehnologiile folosite dar si de conceptia de proiectare si chiar de tipul de constructie la care urmeaza sa fie folosite.

Se accepta in general ca betoanele de inalta rezistenta sunt cele care au Rc28 mai mare de 60N/mm2 iar betoane de foarte inalta rezistenta cele care au Rc28 peste 75N/mm2.

Betoanele de inalta performanta sunt impartite in patru clase (dupa Rc28).

clasa I - 75N/mm2 12N/mm2
clasa II - 100N/mm212N/mm2

clasa III - 125N/mm212N/mm2

clasa IV - peste 150N/mm2

In definirea betoanelor de inalta rezistenta (BIR) si a celor de foarte inalta rezistenta (BFIR) este important sa se aiba in vedere si compozitia lor:

BIR este un beton in care se introduc aditivi cu rolul principal de reducere a cantitatii de apa de amestec si sporirea rezistentelor mecanice (Rc intre 50 si 80N/mm2).

BFIR este un beton in care pe langa aditivi se introduc si adaosuri cu granulatie foarte fina (silice ultrafina, unele cenusi de termocentrala (pentru Rc> 80N/mm2).

Filerele silicioase si mai ales silicea ultrafina, adaugate in beton, au atat un efect granular cat si hidraulic .

Dintre toate adaosurile silicea ultrafina este cel mai valoros datorita atat formei sferice a granulelor sale, cu structura amorfa si dimensiuni de 0.01-10 cat si compozitiei chimice si reactivitatii sale. Finetea particulelor este de 10 - 40 ori mai mare decat a celor de ciment (suprafata specifica 20m2/g), acest material fiind cel mai utilizat adaos granular ultrafin in betoanele de inalta performanta:

Silicea ultrafina introdusa in beton are urmatoarele efecte:

intensa activitate hidraulica prin reactia silicei cu hidroxidul de calciu pus in libertate la hidratarea - hidroliza componentilor mineralogici ai cimentului;

marirea compactitatii betonului prin umplerea porilor capilari ai pastei de ciment, a porilor si golurilor din structura betonului;

cresterea rezistentelor mecanice finale ale betonului.

In cazul folosirii simultane in beton a silicei ultrafne si a superplastifiantilor se obtin avantaje suplimentare prin activarea proceselor fizico-chimice ce favorizeaza reducerea necesarului de apa, formarea unor structuri favorabile obtinerii unor betoane cu proprietati fizico-mecanice superioare.

Impartirea in clase a betoanelor de inalta performanta are la baza pe langa criterii de compozitie si parametrii tehnici si tehnologici asa cum sunt prezentati in continuare:Clasa I

Pentru prepararea acestor betoane se folosesc aceleasi materiale ca pentru betonul clasic dar cu reducerea raportului a/c la valori de 0.350.45. Se utilizeaza cimenturi obisnuite si se poate introduce adaos de silice ultrafina. Pentru o buna lucrabilitate se utilizeaza un aditiv superplastifiant.

Clasa II

Betoanele din aceasta clasa se vor prepara cu materiale de foarte buna calitate. Raportul a/c va fi sub 0.35. Se vor folosi cimenturi de marci superioare si se recomanda adaosul de silice ultrafina. Agregatele trebuie sa provina din roci cu rezistente mecanice ridicate iar diametrul maxim al granulelor va fi de 10-12 mm. Este obligatorie utilizarea unui aditiv superplastifiant, combinat eventual cu un agent reducator de apa.

Clasa III

Pentru betoanele din aceasta clasa sunt necesare materiale cu calitati deosebite, adaosuri si aditivi superplastifianti, iar raportul a/c trebuie sa coboare sub 0.25.

Clasa IV

Betoanele din aceasta clasa necesita materiale cu calitati deosebite si un raport a/c=0.16. Ele nu pot fi obtinute deocamdata decat in laborator.

Cel putin la clasele II, III si IV dar si la clasa I, tehnologia de preparare, de transport, de punere in opera si tratare dupa turnare, trebuie respectata cu foarte mare strictete.

Studierea si punerea in practica a betonului de inalta performanta sunt necesare ca urmare a neajunsurilor betonului clasic (fragilitate, rupere casanta, durabilitate si rezistente mecanice relativ reduse).

Principalele avanataje ale betonului de inalta performanta sunt:

reducerea greutatii elementelor de constructii cu 20-30% prin reducerea sectiunii la aceeasi capacitate portanta;

cresterea capacitatii portante a elementului de constructie la mentinerea aceleasi sectiuni utile;

reducerea consumului de ciment cu 10-20% prin folosirea cimenturilor superioare si datorita reducerii volumului de beton pus in opera;

reducerea necesarului de armatura cu 8-20%;

punerea mai buna in valoare a calitatii agregatelor;

largirea sferei de aplicatii ale betonului la noi tipuri de elemente de constructii.

Betoanele de inalta performanta se impun cu necesitate la lucrari speciale de constructii si isi extind utilitatea la lucrari de arta si la constructii civile.

Folosirea cea mai raspandita a betoanelor de inalta rezistenta este la poduri, la cladirile inalte, la lucrari hidrotehnice maritime, la platformele marine de foraj si extractie a petrolului, fundatii la lucrari cu deschideri mari (supermagazine, garaje).
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
NOTIUNI PRIVIND ZIDǍRIA SI ELEMENTELE DIN ZIDǍRIE
Dimensionarea fundatiilor
ECHILIBRUL SISTEMELOR DE CORPURI
NOTIUNI GENERALE DESPRE ACTIUNI
MATERIALE PENTRU BETON PRECOMPRIMAT
Parapete
Profilul transversal tip
TIPURI DE PUNTI TERMICE
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu