Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale uniceAcasa » tehnologie » constructii
Cimenturi - probleme selectate

Cimenturi - probleme selectateCIMENTURI - PROBLEME SELECTATE

Problema 1. O coroana provizorie de acrilat a fost dificil de indepartat, iar dupa indepartare se constata ca este moale. Care este cauza acestor probleme si cum pot fi solutionate?

Solutie. Utilizarea unui ciment ZOE armat face dificila indepartarea coroanelor provizorii acrilice, iar eugenolul inmoaie acrilatul. Se recomanda utilizarea unui ci­ment cu rezistenta redusa oxid de zinc-non- eugenol sau a unuia pe baza de rasini pentru cimentare.Problema 2. O punte cu un continut re­dus de aur, cu retentie normala, este cimen­tata provizoriu. Ce ciment este recomandat pentru aceasta procedura?

Solutie. Se recomanda un ciment ZOE cu rezistenta redusa pentru a se putea indeparta usor si a se curata puntea pentru cimentarea finala.

Problema 3. Un inlay MOD cu continut redus in aur, cu retentie normala, este ci­mentat final. Ce cimenturi se recomanda pentru aceasta manopera? Ce cimenturi nu se recomanda?

Solutia a. Cimentul glassionomer, iono- merii hibrizi, cimenturile fosfat de zinc si poliacrilat de zinc sunt suficient de rezistente si insolubile in lichidele bucale pentru aceasta aplicatie.

Solutia b. Cimenturile EBA ZOE sunt prea putin rezistente si prea solubile in fluidele orale comparativ cu altele si, in general, nu sunt recomandate pentru cimentare finala.

Problema 4. O lucrare turnata din aur se adapteaza corespunzator inainte de ci­mentare, dar este imposibil sa se realizeze acest lucru cand se face o cimentare cu ci­ment fosfat de zinc. Ce factori ar putea deter­mina aceasta problema, si cum ar putea fi corectati?

Solutia a. Grosimea exagerata a filmului de ciment fosfat de zinc poate rezulta din (1) temperatura prea mare in cursul ames­tecarii, (2) un raport pulbere-lichid prea mare, (3) contaminare cu apa in cursul spa- tularii, (4) temperatura placutei de sticla sub punctul de aburire, (5) interval prea mare de timp intre momentul incheierii spatulariisi cimentare si (6) Plasarea cimentului pe dinte anterior plasarii lui pe lucrare.

Solutia b. E posibil sa se fi utilizat, din greseala, un ciment fosfat de zinc ortodontic (cu dimensiuni medii ale particulelor). Pentru adaptarea corespunzatoare a lucrarii, trebuie sa se utilizeze un ciment cu dimensiuni mici ale particulelor (pentru cimentare).

Problema 5. Un clinician intampina difi­cultati in reproducerea consistentei la ames­tecarea unui ciment poliacrilat de zinc. Amestecul este prea vascos. Care ar fi cea mai probabila cauza a acestei probleme si cum se poate corecta?

Solutia a. Lichidul cimentului poliacrilat de zinc (exceptie facand tipul anhidru) este prea vascos si dificil de a se dispersa cu acu­ratete. Sticla picuratoare trebuie mentinuta perpendicular pe foita de spatulare cand este adaugat lichidul. Trebuie incercata adau­garea unor picaturi de dimensiuni uniforme.

Solutia b. Pierderea apei prin evaporare va creste raportul pulbere-lichid. Lichidul trebuie adaugat cu putin inainte de incepe­rea amestecarii si sa se utilizeze un suport rezistent la apa.

Solutia c. O temperatura de spatulare mai mare de 23°C sau o spatulare exagerata vor conduce la un amestec prea vascos. Utilizarea unei placute reci si respectarea cu strictete a recomandarilor privind timpul de spatulare vor rezolva problema.

Problema 6. in timpul insertiei bazei de ciment fosfat de zinc intr-o cavitate intinsa, amestecul devine uscat si friabil si nu mai adera bine la pereti. Ce factori pot fi incri­minati in modificarea consistentei, si cum poate fi imbunatatita consistenta?

Solutia a. Caldura de reactie accelerea­za reactia de priza a cimentului fosfat de zinc, determinand reducerea timpului de lucru. Amestecarea cimentului cu o cantitate cres­cuta de pulbere, pe o suprafata mare a unei placute reci va reduce ascensiunea termica si va permite cresterea timpului de lucru.


Solutia b. Incorporarea unei cantitati prea mari de pulbere in amestec conduce la o consistenta secundara, reducand timpul de lucru si facand ca baza sa fie putin rezis­tenta si foarte friabila datorita unei cantitati insuficiente de matrix care sa fixeze pulbe­rea. Baza, cand este spatulata corespun­zator, trebuie sa fie usor lipicioasa dupa ce este trecuta prin pulbere.

Problema 7.0 baza de ciment fosfat de zinc spatulat corespunzator se contaminea­za cu saliva in cursul manipularii sale. Sunt de asteptat efecte nefavorabile in urma con­taminarii?

Solutie. Da, datorita dilutiei acidului apare o suprafata moale, friabila si o filtrare a salivei prin matrixul bazei de ciment dupa priza.

Problema 8. O baza de hidroxid de calciu pare a se dezintegra atunci cand un acid vine in contact cu ea in timpul unei pro­ceduri de gravare acida. Exista baze ce pot fi utilizate in cazul gravarilor acide pentru aplicarea compozitelor?

Solutia a. Da, sunt disponibile baze cu hidroxid de calciu acid-rezistente, continand disalicitati.

Solutia b. Bazele glassionomere pot fi gravate pentru a amplifica legatura dintre baza si compozit.

Solutia c. Utilizarea unui ciment iono- mer hibrid. Legarea sa de compozit nu este afectata de gravare.

Problema 9. Cand un amalgam este plasat peste o baza ZOE, uneori se faramitea­za si este incorporat in masa de amalgam. Ar putea fi plasat un strat mai gros de ciment ZOE sau un alt ciment pentru a asigura un suport mai bun?

Solutia a. Baza ZOE este un material cu rigiditate redusa. Cresterea grosimii sale va realiza o sustinere mai redusa, nu mai buna. Baza cu rezistenta redusa nu trebuie sa depaseasca o grosime de 0,5 mm.

Solutia b. Pentru a asigura o sustinere pentru condensarea amalgamului si pentru a face fata fortelor ocluzale trebuie utilizata o baza dintr-un ciment mai rigid, de tipul fosfatului de zinc.

Problema 10. Un ciment ortodontic pas- ta-primer pentru cimentare directa cedeaza la scurt timp dupa activarea lucrarii. Rasina ramane atat pe dinte, cat si pe bracketul me­talic. Ce factori pot explica aceste observatii si cum poate fi solutionata problema?

Solutia a. Rezistenta legaturii realizate de ciment poate fi foarte redusa daca stratul de pasta plasat pe bracket este prea gros. Primerul nu poate difuza prin stratul gros de pasta, determinand o polimerizare insuficienta a cimentului.Grosimea pastei de ciment nu trebuie sa depaseasca 0,25 mm.

Solutia b. Stationarea primerului pentru smalt al cimentului in mediul cald si umed al cavitatii bucale prea mult inainte de plasarea bracketului va determina o reducere a rezistentei de coeziune a cimentului.Aplicarea bracketilor pe dinte se face in interval de un minut dupa aplicarea primerului.

loading...
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE CLASA: a X a EDUCATIE MUZICALA - OPERA IN GERMANIA SI RUSIA
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani Limba si comunicare - Strugurele, de Maria Gaitan
 Proiect instalatii electrice - Sa se proiecteze instalatia electrica si de forta a unei microintreprinderi la alegerea studentului
 PROIECT - Ingineria reglarii automate - sistemul de reglare automata a unei actionari cu motor electric

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 Lucrare de licenta educatie fizica si sport - studiu asupra imbunataȚirii motricitaȚii in lectia de educatie fizica la clasele a v-a de la &
 Lucrare de licenta ecologie si protectia mediului - aspecte ecologice privind fauna de orthoptere si mantide din parcul national muntii macinului
 LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT INFORMATICA - GESTIONAREA STOCULUI UNEI FARMACII
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 Evidenta a clientilor dar si a serviciilor in Visual Fox pro 9 - Lucrare de atestat
 Lucrare atestat Tehnician in turism - CALITATEA SERVICIILOR TURISTICE
Proprietatile corpurilor de zidarie
Proiect Foraje
PROIECT DE INITIERE LA TEHNOLOGIA CONSTRUCTIILOR DE CAI FERATE DRUMURI SI PODURI
Aliaje din metale de baza pentru turnare si maleabile - probleme selectate
PROIECT ABSOLVIRE - PROIECTARE DECORATIUNI INTERIOARE - AMENAJARE INTERIOARA, CU CEL PUTIN TREI PROPUNERI DE VARIANTE DE MOBILARE, A UNEI SALI MULTIFU
CALCULUL COEFICIENTULUI GLOBAL DE IZOLARE TERMICA
Rezistenta caracteristica la incovoiere a zidariei
Rezistenta caracteristica la compresiune a zidariei
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu