Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » constructii
Montaj sindrile bituminoase - instructiuni si poze pas cu pas

Montaj sindrile bituminoase - instructiuni si poze pas cu pas


Montaj sindrile

INSTRUCTIUNI PENTRU MONTAREA SINDRILELOR BITUMINOASE


DOMENIU DE UTILIZARE

Sindrilele flexibile se folosesc la acoperisuri cu inclinarea de peste 12 /raport 1:5/. Se folosesc atat pentru construirea de acoperisuri noi cit si pentru repararea celor vechi. Sindrila da un aspect minunat acoperisurilor caselor particulare, cladirilor obstesti, industriale si altor tipuri, in mod deosebit celor cu forma complicata a acoperisului.Avantajul de baza al sindrilelor flexibile este acela ca acestea pot fi utilizate la acoperisuri cu diferite forme, complexitate si configuratie. Sindrilele asigura 100% ermetizarea, se inscriu ideal in mediul inconjurator, au propietati ridicate fono-absorbante si sunt nevatamatoare la caderea de pe acoperis, chiar si in capul vreunui trecator intamplator.

CARACTERISTICI TEHNICE SI DATE GENERALE

Sindrilele flexibile, standard european EN 544/ sunt produse dintr-un material, ce are ca  baza voalul de fibra de sticla / masa 1 m2=110 g./, acoperit cu bitum modificat cu caracteristici imbunatatite. Stratul acoperit cu acest bitum are o greutate totala de 3.000 g m2. Suprafata superioara a sindrilei este acoperita cu granule de bazalt cu granulatie mare, care asigura o gama coloristica diversa si apara materialul de influentele climatice si mecanice. Peste 60% din suprafata inferioara a sindrilei este acoperita cu un amestec bitum-polimer auto-adeziv si cu mare rezistenta la temperaturi scazute, protejat cu o folie-strat siliconica care la montaj se va indeparta cu usurinta.

SINDRILA BITUMINOASA

fig.1

fig.2

CARACTERISTICI DE BAZA ALE SINDRILEI BITUMINOASE

Lungime, mm

Latime, mm

Baza

voal fibra de sticla

Tipul polimerului modificator

APP

Flexibilitatea pe o grinda cu R=15 mm, oC

0 oC

Temperatura de inmuiere, oC

+120 oC

Impermeabilitatea

Absoluta

Grosimea, mm

Ambalare (pachete), m2

Greutatea, kg/pachet

Sindrila flexibila este o foaie plana cu forme decupate pe una din laturi / o foaie imita 3 sindrile/ (fig. 1). Prin structura sa si prin componentele utilizate acest material este apropiat ca structura de rulourile bituminoase. Mare parte dintre componente, folosite la producerea sindrilelor si a rulourilor bituminoase sunt identice: bitum modificat, voal de sticla sau poliester, granule si altele.

Diversele forme sunt denumite cu numele "Sonata" /fagure/, "Akord" /dreptunghiuri neregulate/, "Trio" /dreptunghiuri/, "Tango" /rotunda Exista diverse solutii coloristice ale sindrilelor bituminoase: rosie, verde, cafenie si albastra.

Sindrila bituminoasa este ambalata pe europaleti /1 x 1,2 m./ in pachete a 36 buc./palet. Paletii nu trebuie sa fie expusi in lumina solara directa. Nu este permisa depozitarea paletilor cu sindrile unul deasupra altuia.

CONSTRUCTII PORTANTE

Materialele utilizate la constructia de acoperisuri trebuie sa corespunda normelor si regulior in vigoare din domeniul constructiilor. Pentru lambriuri se pot utiliza foi de placaj hidrofobizate, foi de placi aglomerate sau scanduri debitate cu o umiditate relativa de maxim 20%, care in timpul procesului de montare trebuiesc sortate pe grosimi.

La folosirea scandurilor debitate pentru lambriuri, trebuie sa se cunoasca faptul ca spatiul dintre ele trebuie sa fie de maxim 5 mm. La montajul foilor de placaj sau a placilor aglomerate in conditii de iarna trebuie sa se aiba in vedere dilatarea liniara a lor in timpul verii - pentru compensarea dilatarii, distanta dintre aceste foi trebuie sa fie de minim 3 mm. Capetele foilor trebuiesc fixate cu cuie de grinzile portante. Pentru marirea termenului de exploatare a constructiei lemnoase se recomanda tratarea cu chimicale impotriva insectelor si a altor influente.


fig.3

La folosirea sindrilei flexibile peste constructie din lemn, precum si peste alt tip de constructie, pasul grinzilor portante depinde de incarcarile temporare si permanente, si de forma acoperisului si oscileaza intre 600 si 1.500 mm. In functie de pasul grinzilor se folosesc si diferite grosimi de lambriu.

pasul grinzilor

portante, mm

grosimea placajului,

mm

grosimea placilor

aglomerate, mm

grosimea scandurilor,

mm

VENTILAREA ACOPERISULUI

Pentru marirea perioadei de exploatare a constructiei acoperitorii este necesar sa se prevada si ventilarea, in mod deosebit peste mansardele locuite. Pentru o ventilaaie normala a acoperisului inclinat trebuie sa se prevada 3 elemente de baza:

- orificiu pentru aflux de aer proaspat;

- canale peste termoizolatie pentru circulatia aerului proaspat;

- orificii peste stratul superior al acoperirii.

fig.4

Canalele de ventilatie peste termoizolatie trebuie sa fie la o inaltime de min. 50 mm, la o inclinare a acoperisului mai mare de 20. Prin micsorarea unghiului inclinarii, inaltimea canalului de ventilatie trebuie sa se majoreze la 80 mm.

fig

APLICAREA BENZII ADEZIVE LA CAPETELE ACOPERISULUI

La o inclinare a acoperisului mai mare de 18 /1:3/, in zonele de scurgere se foloseste un strat suplimentar de rulou hidroizolator. Capetele acoperisului din fiecare parte / desenul 6a/ trebuiesc intarite cu 0,25 m rulou /HPP, SPP, TPP/.

fig.6a

La o inclinare intre 12 si 18 /1:5 la 1:3/, neaparat se aseaza rulou hidroizolator peste intreg acoperisul / desen 6b/. Materialul se monteaza paralel cu cornisa, incepand din partea de jos a acoperisului cu o suprapunere de 150 mm in lungime si 100 mm transversal. Materialul se bate in cuie zincate cu cap mare, iar zonele de suprapunere se lipesc cu grund bituminos. Cuiele se bat la o distanta de 200 mm unul de altul.

fig.6b

MONTAREA SINDRILELOR DE CORNISA SI A CONECTORILOR

 Capetele acoperisului se intaresc cu placi metalice pentru cornise. Acestea se suprapun 5 mm si se fixeaza cu cuie la un pas de 100 mm - 120 mm., iar in zonele de suprapunere - 30 mm. In partea de jos a cornisei, peste placile metalice se monteaza sindrile flexibile bituminoase /1,0 x 0,25 m./ la 10 - 20 mm. de locul de indoire a placilor metalice. Inainte de montajul sindrilei de cornisa trebuie sa se indeparteze banda de silicon de pe partea inferioara si sindrila se fixeaza suplimentar cu cuie. In locurile unde se intalnesc cele doua inclinasii se monteaza sindrila speciala de colt. Se fixeaza la baza cu cuie, iar capetele se lipesc cu grund bituminos pe o latime de 100 mm ( fig.7).

fig.7

MONTAREA SINDRILELOR

Pentru a nu avea o variatie de culoare folositi sindrilele bituminoase din 4 -5 cutii simultan. sindrilele bituminoase se monteaza de jos in sus, incepand din centrul cornisei inferioare in directia capatului pantei. Primul rand de sindrile se monteaza astfel incat capatul de jos al formei sindrilei sa fie la 20 - 30 mm de capatul inferior al cornisei.

fig.8

Ultima sindrila, de la care incepe asezarea celui de-al doilea rand, se taie astfel incat sa asigure formarea desenului proiectat al acoperisului si sa mascheze montajul mecanic. Sindrila se taie de-a lungul cornisei si se lipeste cu grund bituminos pe o latime de 100 mm ( fig.8).

FIXAREA CU CUIE

Inainte de montajul sindrilei bituminoase trebuie sa se indeparteze folia siliconica de pe partea inferioara si sindrila se va fixa pe acoperis cu cuie cu cap mare. Numarul cuielor depinde de unghiul pantei acoperisului.

Dupa aceasta sub actiunea soarelui va rezulta lipirea in totalitate a sindrilelor una de cealalta.

fig.9

INFORMATII SUPLIMENTARE PENTRU SINDRILA BITUMINOASA 'AKORD'

Montarea sindrilei 'Akord' se executa din centrul cornisei spre capetele acoperisului. Primul rand se aseaza astfel incat partea de jos a sindrilei sa acopere portiunea de suprapunere si liniile perforatiei sindrilei de cornisa. La montajul urmatoarelor randuri, partea de jos a sindrilei se aseaza astfel incat sa acopere locul de intalnire a doua sindrile din randul de jos si cuiele cu care se fixeaza.

fig.10

LUCRUL IN ZONELE DE CAPAT

In locul de contact al acoperisului cu peretele se bate (fixeaza) o pana triunghiulara. Peste ea se fixeaza sindrila. Deasupra se fixeaza sindrila de colt, unsa cu grund bituminos. Aceasta se lipeste pe perete cu un tiv de cel putin 300 mm. Capatul tivului se acopera cu o lamela disc metalica care se fixeaza mecanic si se ermetizeaza cu grund bituminos. (fig.11).

fig.11

Ermetizarea cosului din caramida

                    fig.12                                  fig.13

Daca sectiunea cosului din caramida este mai mare de 0 x 0,5 m si este dispus pe panta, se recomanda sa executati un opritor (fig.13), cu ajutorul caruia se evita retinerea zapezii in spatele cosului.

Emetizarea partilor inferioare ale pasajelor acoperisului, antene, tevi de comunicatii, se realizeaza cu ajutorul elementelor speciale (flanse) pentru sindrile bituminoase, care se fixeaza cu cuie. Randurile de sindrile bituminoase care trec peste orificii se decupeaza si se fixeaza pe flansa cu ajutorul grundului bituminos. Dupa aceasta la flansa se monteaza aerisitorul, teava, antena sau altceva fig. 14).

fig.14

MONTAREA SINDRILELOR DE VARF

fig.15

Montajul varfului se realizeaza cu ajutorul sindrilei de varf/ cornisa (1  x 0,25 m). Sindrila de varf se imparte in trei parti pe portiunea perforata si se aseaza cu partea scurta in jos spre panta si cu o suprapunere de 50 mm. Daca acoperisul dvs. are un grad ridicat arhitectural sau ridica probleme, care influenteaza ermetizarea portiunilor nestandard, va recomandam sa va adresati specialistilor nostri in domeniu.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.