Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale uniceAcasa » tehnologie » constructii
Tehnici de turnare - probleme selectate

Tehnici de turnare - probleme selectateTEHNICI DE TURNARE - PROBLEME SELECTATE

Problema 1. Un conformator a fost scos din cuptor pentru topirea si turnarea unui aliaj de aur, intarziindu-se cateva minute inainte de turnarea metalului. Puntea fixa din trei elemente nu se adapteaza. Care es cauza probabila a acestei probleme si cum poate fi solutionata?

Solutie. Cand corformatorul este scos din cuptor si plasat in dispozitivul de turnare, materialul de ambalare incepe sa se raceasca si sa se contracte. O intarziere mai mare de un minut, in general, conduce la o contractie suficienta pentru a produce subdimensionarea piesei. Procedura recomandata este de a pretopi aliajul de aur in creuzetul dispozitivului de turnare inainte de scoaterea tiparului din cuptor si de a realiza prompt turnare.Problema 2.0 piesa turnata care nu are stabilitate corespunzatoare are neregularitati superficiale externe si interne. Cum au fost produse aceste neregularitati si cum ar putea fi evitate?

Solutia a. in timpul ambalarii, se pot atasa bule de aer de suprafata machetei, produ­cand astfel defecte pozitive. indepartarea lor poate altera adaptarea lucrarii. Pentru a evita formarea bulelor de aer, trebui aplicat un agent de umectare pe macheta, iar mixarea materialului si ambalarea trebuie realizate sub vid.

Solutia b. Daca este utilizata prea multa apa la prepararea materialului de ambalare, lucrarea va avea o suprafata rugoasa. Pulbe­rea si lichidul trebuie dozate corespunzator.

Solutia c. Pozitia si directia canalului de turnare afecteaza turbulenta aliajului topit cand este introdus in tipar. Neregularitatile localizate pot rezulta din abraziunea tiparului. Atasarea machetei canalului de turnare trebuie facuta in portiunea cea mai masiva a machetei piesei. Punctul de contact trebuie sa fie evazat, iar orientarea catre margini.

Solutia d. incalzirea prelungita a materia­lelor de ambalare cu gips la temperaturi de peste 650°C determina descompunerea acestuia, generand o suprafata rugoasa a turnaturii. Turnarea trebuie realizata la scurt timp dupa ce a fost eliminata ceara.

Problema 3. Turnarea unei coroane totale a fost facuta prin incalzirea conforma- torului, dupa acesta a fost incalzit la tempe­ratura de ardere si racit. Coroana rezultata nu se adapteaza. Ce a determinat aceasta problema si cum poate fi inlaturata?

Solutie. Cand materialul de ambalare este incalzit si racit, au loc modificari chimice si fizice ale liantului si materialului refractar. La reincalzire, modificarile dimensionale ale tiparului vor fi mai mici decat cele normale. Daca procedura de turnare nu poate fi rea­lizata complet dupa incalzirea materialului de ambalare, trebuie reluat procesul de la realizarea unei noi machete de ceara.

Problema 4.0 lipitura prezinta porozitate accentuata. Ce a determinat porozitatea si cum poate fi evitata?

Solutie. Porozitate locurilor de lipire este asociata frecvent cu incalzirea exagerata in cursul fuziunii lotului sau cu utilizarea unui flux impropriu. Trebuie realizata curatarea atenta si lipirea se va face cu un flux adecvat. De ase­menea, trebuie utilizata o flacara reducatoare.

Problema 5. in timpul operatiunii de lipire, marginile fine ale unei piese turnate fuzioneaza. Ce factori pot fi responsabili de aceasta si cum pot fi evitati la repetarea operatiunii?

Solutia a. Daca stratul de material de am­balare ce protejeaza marginile piesei turnare este prea subtire sau poros, materialul refractar nu va fi capabil sa actioneze ca 0 bariera termica. Marginile trebuie protejate cu un strat gros de material de ambalare, pensulat pe suprafetele ocluzale si de lungul peretilor proximali.

Solutia b. Daca materialul de ambalare a fost preparat cu un raport apa/pulbere prea mare, rezistenta sa va fi redusa. in cursul incalzirii se pot fractura portiuni din mate­rialul de ambalare, expunandu-se astfel marginile. Cele doua componente ale mate­rialelor de ambalare pentru lipire trebuie dozate cu exactitate.

Solutia c. Supraincalzirea ansamblului ambalat pentru un timp indelungat poate determina transferul caldurii catre marginile protejate, determinandu-le topirea. Trebuie atinsa o temperatura adecvata in cuptor, du­pa care se aplica o flacara reducatoare. Lotul de lipire trebuie sa se topeasca prompt.


Problema 6. Unei machete a unei coroa­ne totale i s-a adaugat in portiunea cea mai masiva o singura tija pentru canalul de turnare. Dupa turnare, pe peretele pulpar al lucrarii se observa porozitate. Ce ar fi putut cauza aceasta problema si cum poate fi evitata la urmatoarea turnare?

Solutie. Porozitate, de regula cunoscuta ca porozitate aspirativa retrograda, se datoreaza racirii improprii a aliajului, astfel incat metalul topit nu compenseaza contrac­tia la trecerea din faza lichida in cea solida. Factorii ce au putut determina aceasta problema sunt: (1) Diametrul canalului de turnare prea mic si/sau lungimea prea mare, aceasta permitand solidificarea aliajului din rezer­vorul de metal fluid inainte celui din cavita­tea tiparului; trebuie utilizat un canal de turnare cu diametrul mai mare si lungimea mai mica. (2) Un singur canal directioneaza aliajul lichid spre zona peretelui pulpar, iar materialul de ambalare devine mai fierbinte in aceasta zona decat in zonele invecinate. Aceasta situatie, combinata cu conductibi- litatea termica redusa a ambalajului, deter­mina ramanerea aliajului din zona respectiva in stare topita dupa ce aliajul din rezervor s-a solidificat; directia canalului trebuie sa fie spre margini si sa aiba forma de Y pentru o distributie mai uniforma a curgerii. Cresterea temperaturii materialului de tiparului reduce diferentele termice dintre acesta si aliajul topit. (3) cantitatea de aliaj din rezervor a fost prea mi ca in raport cu dimensiunea machetei, avand loc solidificarea inaintea aliajului din coroana, determinand astfel porozitate.

Problema 7. Un aliaj crom-cobalt pentru proteze partiale a fost topit cu flacara oxi- acetilenica. Fiind probleme cu ajustarea arzatorului, aliajul a fost incalzit intr-un timp de trei ori mai mare decat cel normal. Ce proble­me pot fi asteptate din partea bazei protezei?

Solutie. incalzirea exagerata a aliajului cu o astfel de flacara probabil va creste continutul de carbon al aliajului turnat. Aliajul contine mai multe elemente care formeaza carburi in asemenea conditii, precipitarea acestora crescand fragilitatea si reducand elongatia. Ca urmare, crosetele protezei partiale vor fi susceptibile la fractura in cursul unor ajustari minore.

Problema 8. Un aliaj usor fuzibil crom- nichel a fost turnat pentru a ingloba o sarma de platina-aur-paladiu (PGP) in obtinerea unei baze a protezei partiale. A fost utilizat un material de ambalare cu gips, dar dupa incalzirea acestuia la temperatura corespun­zatoare, turnarea a fost intarziata cu 4 ore. Ulterior, cand sarma PGP a fost indoita pentru a forma crosete, ea s-a dovedit a fi fragila si s-a rupt. Ce a putut determina fragilizarea si cum poate fi evitata la urmatoarea turnare?

Solutie. Aliajul usor fuzibil crom-nichel se topeste la temperaturi semnificativ mai mari decat aliajele de aur, in jur de 1300°C, fata de 900°-1000°C. Astfel, materialele de ambalare cu gips contin acid oxalic,oxalati, carbonati si carbon, care elibereaza CO2 la diferite temperaturi in cursul incalzirii si mentin tiparul sub un flux de dioxid pentu a indeparta orice oxizi de sulf eliberati de sulfatul de calciu. La incalzirea prelungita, acesti agenti sunt eliminati si oxizii de sulf reactioneaza cu sarma PGP, facand-o casanta. Fragilizarea se realizeaza si daca materialele de ambalare cu gips utilizate, destinate aliajelor de aur, nu contin compusi protectori, chiar daca nu este intarziata turnarea. Cand se toarna un aliaj usor fuzibil crom-nichel pentru a ingloba o sarma PGP, turnarea trebuie sa realizeze la scurt timp dupa ce s-a atins temperatura adecvata.

Problema 9. De ce este necesar sa se prepare un model duplicat dupa un model master, pe care sa se realizeze macheta din ceara a protezei partiale?

Solutie. Macheta de dimensiuni mari este prea fragila pentru a fi manipulata detasata de model.

Modelarea in ceara trebuie facuta pe un model din material de ambalare, care devine parte a tiparului, modelul din gips nefiind capabil sa reziste temperaturilor de ardere si de turnare.

Modelul master din gips trebuie pastrat pentru a fi utilizat in prelucrarea materialului acrilic pentru partea atasata de placa metalica.

loading...
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Conducator auto si utilaje de mare tonaj
Proiect BUNCAR CU PERETI ROTUNZI
Calculul la starea limita de rezistenta al elementelor din beton armat solicitate la intindere excentrica
Fosa septica imhoff
Audit energetic pentru blocul de locuinte
Autorizatia de construire
Metoda generala de calcul - CALCULUL LA STAREA LIMITA DE REZISTENTA LA INCOVOIERE CU SAU FARA EFFORT AXIAL
AMENAJAREA CURBELOR IN PLAN
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu